Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 21:36, 26 lip 2016

Do góry
admete napisał(a)

Miskant, ale nie znam dokładnej nazwy
Jak mi je przywieźli to nie miały karteczek.

Mają delikatne białe paseczki po środku

Pokrojem przypomina mi Ferner Osten, ale dużo większy od mojego
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 18:17, 26 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Wszystko piękne
A mogłabyś mi powiedzieć jaka to trawka?

Miskant, ale nie znam dokładnej nazwy
Jak mi je przywieźli to nie miały karteczek.

Mają delikatne białe paseczki po środku
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:51, 26 lip 2016

Do góry
One leżą na jakimś tworzywie, papa czy coś, męża podpytam.
Mnie raz kwitł ten miskant Ml, ale wtedy to był wyjątkowo ciepły rok, bez zimy, bo Zebrinusy raczej juz kwitną u nas.
Fajny pomysł Halinko, kopiuj, jak się podoba
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:25, 26 lip 2016

Do góry
tu są
miskant Cosmopolitan
perovska
lawendy
Rubrum
wicikrzew pomorski
molinie
płot dalej trzeba malować...zejdzie nam
na mur pójdzie powojnik z grupy montana i Sojlik Gold
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:21, 26 lip 2016

Do góry
dziś kamień dojdzie
ławka ma oparcie

donice z lasu spod klona zabrane

do czyszczenia, tam się od ziemi brudziły

jedna róża przesadzana chyba padła, ścięłam do zera i zadołowałam gdzie indziej, a cudna była
głogowniki dostały solidne cięcie
płot i mur wymalowany, teraz nad murem na wysokości 60cm będa dechy, niestety widoki od sąsiada makabryczne
trawa to miskant Cosmopolitan, powtórzenie pod płotem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:16, 26 lip 2016

Do góry
Witajcie! Bardzo proszę o poradę w sprawie oto tej rabaty.

Sąsiednia rabata obsadzona jest bukszpanem, hortensjami, trzmieliną na pniu, żurawkami i hostą.

Która wersja nasadzeń jest lepsza? Oto plany:

Od lewej hortensja, rozplenice 7 szt, miskant variegatus 2 szt, jeżówka 2szt plus biało-zielona trzmielina. Pod sosnami może różowe wrzośce?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:10, 26 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie sadź szpaleru zebrinusów - to masywny miskant, łatwo łapie rdzę, przy pierwszych przymrozkach robi się suchy totalnie, zimą strasznie się łamie i śmieci na cały ogród, Dość późno startuje na wiosnę. Jako pojedynczy akcent -tak. Jako szpaler uważam, że w naszym klimacie -nie.

Dzięki Toszka za radę No to pozostaje mi poszukiwanie Gracillimusów.
Anna i Ogród 11:47, 26 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jaką ostatecznie wersję wybrałaś?
Ten Miskant spory urośnie. Ciekawe czy zimuje bez problemu?

Wybrałam wersję 2 tylko hortkę przednią bardziej przytuliłam do świerka kulistego. Hortka rośnie pionowo i nie pokłada się więc spokojnie się zmieści.

Miskant na oko to chyba jest Silberfeder albo Grosse Fontane. Madżenka mówi że liście mają identyczne tylko jak zakwitną to jeden na różowo a drugi na srebrno.
Silberfeder mam więc mogę wnioskować że to coś w tym tylu. Rosną wysokie ale bardzo ładne.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:04, 26 lip 2016

Do góry
Nie sadź szpaleru zebrinusów - to masywny miskant, łatwo łapie rdzę, przy pierwszych przymrozkach robi się suchy totalnie, zimą strasznie się łamie i śmieci na cały ogród, Dość późno startuje na wiosnę. Jako pojedynczy akcent -tak. Jako szpaler uważam, że w naszym klimacie -nie.
Anna i Ogród 07:02, 26 lip 2016

Do góry
Jaką ostatecznie wersję wybrałaś?
Ten Miskant spory urośnie. Ciekawe czy zimuje bez problemu?
Ogrodowy song 22:23, 25 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Aż musiałam wrócić do zdjęć. Pierwsze co przychodzi do głowy to to, że trudno będzie to zmieścić. Tuja min. 70 - 80cm szmaragd cięty. Do tego miskant min. 60 cm na dole, nawet na mijankę to zajmie 120-140 cm.miskant z zawilcami gdzieś widziałam u dziewczyn ale nie wiem czy o tym samym myślimy. Rozumiem, że tam cień jest. Jeszcze coś tam pnącego jest. Jałowiec hmm... Cięłam moje wysokie niby blue arrow i do dziś mam ślady na rękach. Cięłam nożyczkami. Mam jeden niby formowany 4 letni i toto brzydkie się z czasem robi. Raczej wyrzucę.
Jeżeli chcesz to wszystko na raz to może z tyłu 1 tuja cięta np. w stożek (Olga ostatnio swoje pokazała) i po bokach 2 miskanty. Bukszpany inaczej, nie tak pod linijkę, chyba bardziej w trójkąt ale nie równoboczny. W różach dałabym taką cienką trawkę - stipę z jasnymi piórkami? Jak fairy za buksami to musiałyby być ciągle w małe kulki cięte. Fairy zbyt duże nie rosną. Może pomiędzy buksami tak lekko z tyłu? Przed buksami coś jasnego żółtego, białego np te niskie jeżówki białe. Trzmielina na kiju mi tu średnio pasuje. Jałowce też. Aby to wszystko weszło ta rabata musiałaby mieć z 2 x 1,9 do 2,2 metra w najszerszym miejscu.
Atacama pod lasem 22:14, 25 lip 2016

Do góry
Dzisiaj kupiłam pierwszego miskanta , ale niestety nie wiem jakiego
Sprzedawca nie pamiętał nazwy, a ja podejrzewam, że to może to być gracillimus ???
Gdyby ktoś rozpoznał, to proszę o info !!!

Miskant został posadzony zgodnie z planem w trójkątnej rabatce pod oknem.
Napiszę nieskromnie, że bardzo mi się podoba

Rozpoznawanie traw 11:57, 25 lip 2016

Do góry
adom1206 napisał(a)

miskant chiński gracillimus

Dziękuję! Bardzo mylące jest np. to że już od dwóch tygodni wypuszcza kwiatostany, tzn. kiźki
Gracki chyba rzadko kwitną, w dodatku już w lipcu?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:34, 25 lip 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Miałam dzisiaj odwiedziny starszego pana, ogrodnika, który obserwuje moje poczynania z ogrodem od początku przeprowadzki.

Zawsze zapowiadał się z wizytą, dzisiaj niespodziewanie zadzwonił dzwonek do drzwi...Jak chodzi i ogląda ogród to czuję się jak na mega ciężkim egzaminie

Ale nie o moich emocjach miałam tu teraz pisać tylko zadał mi dzisiaj pytanie czy mam taką jedną roślinę bez której nie potrafilabym mieć ogrodu?
Oczywiście podejrzewacie co odpowiedzialam
Oczywiście Gracilimus, którego kocham najbardziej ze wszystkich traw
To jedna z pierwszych roślin, która pojawiła się w ogrodzie i od razu podbił moje serce. Dzisiaj pięknie mi się odwdziecza za miłość, która go darzę i efektownie oslania miejsce wieczornego wypoczynku od wscibskich spojrzen

Zastanawiam się czy też macie w swoich ogrodach taką jedną jedyną roślinę bez której ogród nie tworzyły całości? Gdyby jej zabrakło to bylaby pustka, która ciężko zastąpić czymś innym?

Gdyby zabrakło moich wiekowych 2 lip - byłoby mi ciężko. A z roślin szkieletowych to cis. Z róż to róża de Rescht oraz 'Louis Odier'. Z krzewów derenie i hortensje. Z traw to miskant 'Malepartus', z roślin do obrzeży bergenia. Z kwiatów to świecznica.

I jak tu wybrać jedną jedyną?
Ogrodowy song 10:26, 25 lip 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Ewcia jak tam postępy z rabatką do wykończenia? Potrzebujesz burzy mózgów? Co tam chcesz wsadzić i jakie to stanowisko? Cynie piękne. U mnie ładnych nie ma.

Główkuję jeszcze a w między czasie utworzyłam następną i następną niby ogród mały, a tyle jeszcze mieści.

Wracając do tej rabaty myślę o zmianie miejsca The Fairy aby znalazła się za bukszpanami, wcześniej są jeżówki, którym u mnie bardzo dobrze. W tyle mam ochotę na busz na tą chwilę w grę wchodzą Miskant morning light ze 3 sztuki i zawilce jesienne. W tyle dosadzę jeszcze - aby zasłonić matę - prawdopodobnie tuje a z jałowców, które tam są to może jakieś stożki zrobię i dam bliżej kul..hmm; także burza mózgów potrzebna

Dzisiaj pada to dobry moment na wszelakie prace...co sądzicie (może jeszcze ktoś coś) o cięciu jałowca ?
Rozpoznawanie traw 10:05, 25 lip 2016

Do góry
aniasmyk napisał(a)
Proszę o pomoc. Mam 4 takie miskanty ale nie znam odmiany. Czy to może być Miskant chiński Malepartus?

kwitnie na czerwono- to jedyne zdjęcie jakie mam- ta wystająca z prawej strony

Ania liść ma jak mój malepartus.tylko,że u mnie malepartusy nie są na jesieni całe czerwone.nie wybarwiają się całe.Tylko kłos mają bordowy.
Rozpoznawanie traw 09:53, 25 lip 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
A ja proszę o identyfikację tego miskanta (już zaczyna kwitnąc)

miskant chiński gracillimus
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:47, 24 lip 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Dzięki Roma Ja to chyba tę rabatę zerżnę żywcem. tak pikna!
Przed chwilą odkryłam eucaliptusa gunni i też mi do tego pasuje.

Eukaliptus padnie. Szukaj czegoś mniej kłopotliwego. Mnie zastanawia jedno, bo mam piach i sucho. Werbena u mnie rośnie i nawet się rozmnożyła, stipa też lubi sucho. W tym roku po raz pierwszy siałam w domu, wysadziłam w ogrodzie i jest coraz ładniejsza, ale do efektownego wygladu ze zdjecia jej daleko, perovskia jest na mojej liscie do brzeziniaka i jeszcze nie wiem co o niej mysleć. Wiem tylko, że w suchym żaden miskant nie bedzie rósł. Bo będzie co najwyżej pokurczem. Wołaj bardziej doświadczonych, bo posadzisz, a efekt będzie... dupa. I miskanty i werbena i stipa i perovskia będą późno i będziesz miała łyso. Tam gdzie ma być łał!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 24 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ciekawa jestem efektu demolki

Moje Adagio nie wygladaja tak jak na fotach w necie, pokaz swoje

Madzen najwcześniej za rok zapraszam na efekty

Teraz nie mam możliwości zrobienia zdjęcia ale te moje 3 mikrusy mają 70 cm wysokości gdzie normalne Ml w ogrodzie mają 170 cm. Kolor, źdźbło, pokrój wszystkimi takie samo jak pelnowymiarowy Ml. Mam je od zeszłego sezonu i albo ruszyć nie mogą ale coś mi się wierzyć w to nie chce albo to jakiś inny miskant podobny do Ml.
Ogród wśród dębów. 14:24, 24 lip 2016

Do góry
Zrobilam projekt rabaty frontowej. Zaczynajac od lewej strony jest Miskant Gracilimius, hortensja Limelight, kulki to bukszpany, jasne trawki to Hakonekloa All Gold, tevduze to rozplenica japońska, a te czerwone to zurawki ale nie wiem jaki dac zeby nie przypalalo je słońce. Myslalam o Purple Place ale wolala bym jasniejsze, takie bardziej pomarańczowe.
Chetnie poslucham uwag, czy ta rabata jest ok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies