Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Marzenie o własnym zielonym ogródku :)

Marzenie o własnym zielonym ogródku :)

Toszka 16:16, 15 sie 2016

no to czekamy
LenaMagda 16:34, 15 sie 2016

Toszka napisał(a)
no to czekamy

tak to sobie można coś zaplanować... chłopcy mnie nad zalew wyciągają.. wrócę to się odezwę w każdym razie zdjęcia już są miłego popołudnia
LenaMagda 21:19, 15 sie 2016

A więc wrzucam zdjęcia jak rabata wygląda w dniu dzisiejszym... jest częściowo wyznaczona... po prawej stronie schodów do róż miałyby być miskant Morning light i jeden egzemplarz po lewej stronie. Mam jednak dylemat, na wiosnę kupiłam dwa. Czekałam na nie aż wyjdą i doczekałam się jednego źdźbła... czytając na innych wątkach, że z zimowaniem traw jest różnie nie mogłam się zebrać żeby je w końcu kupić. Może ktoś ma jakiś pomysł co do tej rabaty... kolejny mój dylemat to rząd bukszpanów za lawendą.... kiedy mi one stworzą żywopłot aby zakryć tą lukę do podłogi tarasu, chyba tego do końca nie przemyślałam... może je porozsadzać? gdy jeszcze się nie zrosły? są dosyć ładne i mogą za jakiś czas stworzyć małe kuleczki... proszę doradźcie mi bo mam pełno wątpliwości...

poniżej wsadziłam pas trzmieliny, przyjęła się... do wykorzystania lub wywalenia....
LenaMagda 10:23, 16 sie 2016

Czy moze ktoś mi doradzić? Sama nie moge sie zdecydowac...
Toszka 11:24, 16 sie 2016

Madziu, jedyne co mogę doradzić, abyś uzyskała zadowalający i spektakularny efekt to spojrzenie na tą rabatę w inny sposób.

Zacznijmy od podstaw

Gdzie najwięcej czasu spędzacie?

Którą rabatę/miejsce z w/w miejsca najczęściej widzisz?

Które rabaty najczęściej widzisz z okien?

I teraz odnośnie tarasu:
-Jak wysoko jest od ziemi do podłogi tarasu i
-do krawędzi balustrady
-czy pod spodem tarasu nie lepiej na matę wysypać jasny (nie biały), najlepiej jasno-szary żwir? będzie czysto, jasno, schludnie i czerń nie będzie straszyć

Na koniec opierniczę cię, za fatalnie przygotowaną ziemię - no jak tak można? No jak? glebę trzeba wzbogacić o próchnicę - kompost, obornik, mączkę bazaltową. Drobna przekopana kora będzie tez wyśmienitym dodatkiem.

Jeśli nie masz kompostu to szukaj w okolicy kompostowni. Zamów ciężarówkę tego złota i przekop z glebą w ogrodzie. Koszty pomimo pozorów nie są wysokie. Korzyści nie do przecenienia.
Uzupełnisz w ten sposób poziom ziemi w ogrodzie. Zasadź trawnik. Obrzeża plastikowe zlikwidujesz i można by było zrobić np. z kostki. Bez cementowania - rowek wzdłuż rabat i równo, z poziomicą ułożona kostka. Cement nie potrzebny, bo nikt ciężkim sprzętem wjeżdżać na ogród nie będzie. A za to można kostkę podważyć, wydłubać wrośniętą trawę lub chwast. Kolejny plus to łatwość zmiany rabaty

Trawnik ogrodowi nadaje spektakularny, czysty, elegancki i przytulny wygląd. Teraz najlepszy czas na sianie tylko glebę trzeba przygotować jesli chcesz mieć ładny i niekłopotliwy trawnik.

To mój zestaw rad i podpowiedzi. Czekam na odpowiedzi aby ci pomóc
frezja 11:24, 16 sie 2016

LenaMagda napisał(a)

Doradzać to ja nie bardzo potrafię, bo ciągle się uczę.
Z przodu tej rabatki przydałoby się też coś, a może tuja Golden Tuffet ?

Jeszcze takie pomysły :

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/e2/e8/57/e2e85753ec45d0897a62df945a3ef9fa.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/f8/64/b7/f864b73e89aa45b55935279df530ec95.jpg

A czy chcesz się osłonić z jakiejś strony ??
frezja 12:24, 16 sie 2016

Toszka napisał(a)
[b]

Na koniec opierniczę cię, za fatalnie przygotowaną ziemię - no jak tak można? No jak? glebę trzeba wzbogacić o próchnicę - kompost, obornik, mączkę bazaltową. Drobna przekopana kora będzie tez wyśmienitym dodatkiem.

Toszko, czy mączka bazaltowa na już istniejące rabaty też ? rozsypać, przekopać ??
LenaMagda 15:49, 16 sie 2016

Toszka napisał(a)
Madziu, jedyne co mogę doradzić, abyś uzyskała zadowalający i spektakularny efekt to spojrzenie na tą rabatę w inny sposób.

Zacznijmy od podstaw

Gdzie najwięcej czasu spędzacie?

Którą rabatę/miejsce z w/w miejsca najczęściej widzisz?

Które rabaty najczęściej widzisz z okien?

I teraz odnośnie tarasu:
-Jak wysoko jest od ziemi do podłogi tarasu i
-do krawędzi balustrady
-czy pod spodem tarasu nie lepiej na matę wysypać jasny (nie biały), najlepiej jasno-szary żwir? będzie czysto, jasno, schludnie i czerń nie będzie straszyć

Jeśli nie masz kompostu to szukaj w okolicy kompostowni. Zamów ciężarówkę tego złota i przekop z glebą w ogrodzie. Koszty pomimo pozorów nie są wysokie. Korzyści nie do przecenienia.
Uzupełnisz w ten sposób poziom ziemi w ogrodzie. Zasadź trawnik. Obrzeża plastikowe zlikwidujesz i można by było zrobić np. z kostki. Bez cementowania - rowek wzdłuż rabat i równo, z poziomicą ułożona kostka. Cement nie potrzebny, bo nikt ciężkim sprzętem wjeżdżać na ogród nie będzie. A za to można kostkę podważyć, wydłubać wrośniętą trawę lub chwast. Kolejny plus to łatwość zmiany rabaty

Trawnik ogrodowi nadaje spektakularny, czysty, elegancki i przytulny wygląd. Teraz najlepszy czas na sianie tylko glebę trzeba przygotować jesli chcesz mieć ładny i niekłopotliwy trawnik.

To mój zestaw rad i podpowiedzi. Czekam na odpowiedzi aby ci pomóc

Dzięki Toszka za odzew odpowiadając na Twoje pytanka, najczęściej widzimy rabatę przy betonowym ogrodzeniu, a większość czasu spędzamy na i przed tarasem...
Taras...
odległość od ziemi do podłogi - 0,8m
od ziemi do krawędzi balustrady - 1,8m
żwir jest wysypany na macie pod tarasem tylko wokół, niestety mąż nie chce słyszeć o sypaniu na całej powierzchni (dlatego chce przysłonić "dziurę" roślinkami)... kolejna sprawa, że chłopcy pod tarasem robią sobie bazę i muszę pilnować, żeby wiaderkami kamyków nie przenosili...
Ziemia... przyjmuje ochrzan jak najbardziej... nie mam nic na swoje wytłumaczenie... Co prawda pod rabaty dodaje próchnicy, pewnie to i tak mało. Część trawnika zrobiliśmy, ale to nie wiele. Parę metrów za tarasem jest pomieszczenie gospodarcze do wyburzenia, a na jego miejsce planujemy postawić garaż. Dlatego nie robimy wjazdu i trawnika bo wszystko się może zniszczyć... obrzeża z pewnością wymienię na te z kostki, ale jeszcze nie teraz.
LenaMagda 15:55, 16 sie 2016

frezja napisał(a)

Doradzać to ja nie bardzo potrafię, bo ciągle się uczę.
Z przodu tej rabatki przydałoby się też coś, a może tuja Golden Tuffet ?

Jeszcze takie pomysły :

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/e2/e8/57/e2e85753ec45d0897a62df945a3ef9fa.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/f8/64/b7/f864b73e89aa45b55935279df530ec95.jpg

A czy chcesz się osłonić z jakiejś strony ??

O Frezja miło, że się u mnie pojawiłaś. Mam teraz chwile załamki z rabatami i nie tylko. Chciałabym żeby przynajmniej wokół tarasu było fajnie i przyjemnie bo nie wiem kiedy doczekam się garażu, a co za tym idzie, wjazdu i kostki...
Tuja Golden Tuffet - chyba będzie na niska żeby zakryć "dziurę" pod tarasem. Jest fajna, taka czuprynka
Toszka 17:35, 16 sie 2016

frezja napisał(a)

Toszko, czy mączka bazaltowa na już istniejące rabaty też ? rozsypać, przekopać ??

Tak, jak najbardziej - pazurkami przegrab. A przy okazji wszelkich zmian na rabacie podsypuj w dołki i przekopuj, tak by wprowadzić mączkę w głębsze warstwy, bo ona w glebie się nie przemieszcza.