Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:09, 12 sie 2014

Do góry
Odrodzi się, tylko zadbaj o nią. Z racji podciętych korzeni nie pobierała wody jak należy, ponadto była susza w sumie, bryła korzeniowa mała, woda z deszczu spływała poza obręb korzeni, krzew mało co dostawał albo wcale, to cud że żyje, ale to wytrzymałe krzewy.

Podlej go najpierw, a potem albo zasil moim nawozem do bukszpanów http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/topiary-fertiliser-1000ml (starczy na wiele lat opryskiwania), albo florovitem do roślin zielonych.

Taras nasłoneczniony, południowy 13:05, 12 sie 2014

Do góry
Tamaryszek to zbyt wielki i zbyt rzadki krzew, do tego celu się nie nadaje Nie ma zwartej "masy" tylko pokłądające się gałęzie praktycznie z liśćmi wyglądającymi jak igły. To już lepiej by wyglądał zwykły dereń biały, odmiana np Elegantissima. Byle jaki krzew, a nawet nie byle jaki,bo np. hortensja bukietowa, ale nie tamaryszek Szkoda miejsca.
Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis 13:02, 12 sie 2014

Do góry
To nie pleśń tylko częsta choroba berberysów, mączniak prawdziwy

Zapobieganie - nie podlewać po liściach

Oprysk naprzemiennie co tydzień Score, Rubigan, Sportak, potem Saprol.

Nie wiem czy wszystko jest dostępne teraz.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 09:19, 12 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie,
na początek chciałam ogromnie pogratulować Gardenarium fantastycznego ogrodu!
Bajka!

Mam pytanko w związku z bukiem "Purple fountain". Wyczytałam, ze rośnie do 5 metrów. Właśnie taki nam się marzy.
Teraz mamy go w ogródku już trzeci rok i ma wzrostu ok. 2,5 metra. Jednak jego czubek skieroany jest w dół. Mąż dokupił bambusa i prostował czubek, żeby rósł wyżej. Ale co dalej?
Nie mogę znależć informacji w internecie, jak pielęgnować to drzewko.
Czy ono samo będzie piąć się w górę? Czy jednak trzeba mu pomagać?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
System automatycznego nawadniania 06:51, 12 sie 2014

Do góry
Linię z herbicydem zakładasz w ogrodzie, gdzie sadzisz nowe rośliny, gdyż korzenie podążając za wodą, "idą" w kierunku emitera i zatykają go, taka linia "potrafi" się bardzo szybko zatkać, nie będzie prawidłowo działała.

Taka linia ma kompensację ciśnienia, ale lepszym rozwiązaniem jest filtr treflonowy.

Linię bez herbicydu można montować w już założonych ogrodach.
Chwasty w trawniku 21:56, 11 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie,

Jaki herbicyd Pani poleca?

Gardenarium napisał(a)
Zlikwidować cały trawnik opryskać herbicydem ....

Jakie nasiona Pani poleca dotychczas siałem "Herkules"?
Gardenarium napisał(a)
... i założyć od nowa z dobrych nasion, bo to co jest, to już nie jest trawnik niestety .

No i co robić krok po kroku jeśli nie mam innego wyjścia?????
Chwasty w trawniku 21:32, 11 sie 2014

Do góry
Zlikwidować cały trawnik opryskać herbicydem i założyć od nowa z dobrych nasion, bo to co jest, to już nie jest trawnik niestety .
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 21:03, 11 sie 2014

Do góry
Może być "Golden Globe", wygląda na złocistą?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:20, 11 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam gorąco i zapraszam jak najczęściej

weszłam po cichutku do Twojego ogrodu i smykam niezauważenie po każdym zakątku aby nie zakłoócić panującej tu harmoni i cudownego spokoju.....pozdrawiam i życzę jeszcze więcej sukcesów.
Trzmielina - Euonymus 14:45, 11 sie 2014

Do góry
Z różową lub bordową żurawką, berberysem Bagatelle, trawami.
Taras nasłoneczniony, południowy 14:44, 11 sie 2014

Do góry
w tym akurat przypadku mnie nie chodziło o mniej wymagające tylko o względy estetyczne, cisy po prostu szpeciły ten balkon.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:40, 11 sie 2014

Do góry
Nie tak znowu konieczne to jest. On ma pokręcony kształt.
Herbicydy 14:38, 11 sie 2014

Do góry
Mnie się zdaje, że ta folia też nie może leżeć w nieskończoność, bo im dłużej leży, tym bardziej nikłe są szanse na jakiekolwiek życie w glebie.
Zielone Centrum Spokoju 14:20, 11 sie 2014

Do góry
Fotki znikają bo wklejałeś przez nieznany hosting a nie przez nasz automat. tylko przez static.pokazywarka. Wiec to nie nasza wina. Nie jest nic nagminne że fotki znikają, jak wkleja ktoś obce zdjęcia to znikają i jak wklejasz przez obcy hosting. I jak wkleja ktoś nielegalne reklamy tez znikają.
Miskant - Miscanthus 13:38, 10 sie 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Ja też przymierzam sie do gracillimusa, i zastanawiam sie na jaką szerokość on sie rozrasta ? W jakich odległosciach sadzić kolejne rosliny - niekoniecznie trawy ??? Czy trzeba go ograniczać czy jest nieinwazyjny ???

Nie jest ani inwazyjny, ani ekspansywny, po prosu osiąga znaczne rozmiary, ale jest bardzo delikatny w "odbiorze" Miałam go tyle lat w końcu. Bardzo jest ładny i wartościowy.

Może się zestarzeć w środku kępy i wyłysieć, wtedy go odmładzasz po paru latach.

Maj

Sierpień

Wrzesień

Październik

Listopad

Pelargonie 13:27, 10 sie 2014

Do góry
Miałam ją w kolekcji ciekawych pelargonii w moim starym ogrodzie poprzednim, pelargonia jest tak pstrokata, że tylko z zielonym bluszczem można ją zestawiać.
Żywopłot strzyżony liściasty 13:19, 10 sie 2014

Do góry
Doskonałe wskazówki jak to zrobisz masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/368-sadzenie-zywoplotow-lisciastych-z-nagimi-korzeniami

potem tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

Żwirowa rabata 13:04, 10 sie 2014

Do góry
Kształt rabaty i jej wykończenie dużymi kostkami mają sens,jest ładnie, pod warunkiem, że w dalszej części ogrodu również będzie podobny styl.

Nie ma sensu (korzystam z twojej nomenklatury) dobór roślin, jest za dużo gatunków, zbyt chaotycznie ułożone, zbyt małe, zbyt mało zróżnicowane kolorystycznie, jedna roślina nie podkreśla urody drugiej, ani się z nią nie komponuje. Za dużo gatunków a po jednej sztuce. Typowy chaos w ogrodzie początkujących ogrodników

Podoba mi się malutki żywopłocik (chyba z białej trzmieliny?).

Nie ma sensu plastikowy brezent którym wyłożona jest rabata, z czasem zabije rośliny. Spowoduje że będzie zamierało życie w glebie i zamieni się w zbite klepisko.

Wywalaj czym prędzej, nie wierzę, że nie stać cię na ten czas żeby wypielić i wyściółkować rabatę.
Grys kamienny na rabacie, klombie 17:35, 09 sie 2014

Do góry
Możesz wygrabić i przydeptać stopami, znowu przegrabić, żeby równa była.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies