Kopiujesz swój nick, wklejasz w wyszukiwarkę i zaznaczasz "pokaż posty" tak cię znalazłam, ale wysatarczyło po prostu wejść na ostatnią stron Powitania i jesteś nie zniknęłaś
To dobrze, że się wstrzymałam z usuwaniem mam w kilku miejscach
rozrzut niesamowity, jak z orlikami
Danusia, jak lilie przekwitną, można uciąć badyle? wkurzają mnie w trawach teraz?
cynia, jakby podwójne piętro o cleome
...muszę Cię rozczarowac ale ja tego nie skomponowałam...to projekt Gardenarium... ja go tylko realizję... ale dziękuję za pochwały i zapraszam, wpadaj kiedy tylko masz ochotę
Kompostem nie da się przenawozić, syp ile chcesz i na ile cię stać i na ile pozwoli poziom ogrodu, zbytnio podnieść się nie da.
Albo posypywać pod rabaty i pod trawnik, przekopywać, mieszać z glebą rodzimą, albo wykopać dołek pod drzewo, mieszać z ziemią rodzimą ogrodową i sadzić w tą mieszankę.
Można też robić z kompostu ściółkę, jeśli nie ma w niej szkieł, szczoteczek do zębów i innych "dodatków". Znając ten temat takie dodatki będą. Na ściółkę raczej własny kompost polecam, przesiany, bez zanieczyszczeń.
Musisz dokładnie sprawdzić jaki środek stosujesz, moim zdaniem to jest całkiem inny chlor niż w kranie, on się nie ulatnia z wody basenowej, nie podlewaj tą wodą.
Albo zrób próbę na małym kawałku trawnika i odczekaj co będzie, nawet gdzieś na zewnątrz ogrodu bym sprawdziła.
Inny sposób, kup test w sklepie z basenami, włóż papierek i sprawdź jak to jest z zawartością związków chem. w wodzie basenowej, czy jest więcej niż w wodzie z kranu. Z kranu też zbadaj.
Pęcherznica jest silnie rosnącym krzewem, nie da się z niej zrobić jak to piszesz "krótkiego" żywopłotu formowanego, bo ona będzie ciągle rosła
Potem powstaną grubaśne, brzydkie gałęzie, ich wycinanie ma na celu odmłodzenie żywopłotu i próbę zrobienia efektownej bryły. Bez tego żywopłot wyrośnie ponad płot albo będzie goły od dołu.
Na taki żywopłot bardziej nadaje się pęcherznica nieco delikatniejsza, a mianowicie Physocarpus opulifolius 'Summer Wine'
Wrzeciona, cięcie stożków wymaga prostego cięcia i na środku będzie pusto, gołe gałęzie, długo trzeba czekać aż je pokryje na zielono, albo wcale nie pokryje.
Ja bym zrobiła beczułki, a raczej wrzeciona z ostrym wierzchołkiem.
To ten iglak, nie wiem czy to tuja czy cyprysik, dlatego proszę też o identyfikację i ocenę, czy warto było to kupić. Wys. ok. 80cm
Oczywiście proszę też o radę, jak i kiedy go formować.