Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 14:34, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczekaj do wiosny.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
W takim razie daje im spokój do wiosny.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 14:29, 04 sie 2014

Do góry
Poczekaj do wiosny.
Ogród czy jezioro? Oto jest pytanie... Rozpaczliwe wołanie o pomoc! 14:24, 04 sie 2014

Do góry
Zacznij od rowu, skoro problem zaczął się od jego zasypania.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:19, 04 sie 2014

Do góry
Pryskać na chwasty, aby je pokryć.

Najwcześniej wschodzące gatunki traw pojawią się p;o kilku dniach, po 3 tygodniach powinny wzejść wszystkie gatunki traw.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:00, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W taką upalną i burzową pogodę, polecam zakładanie tylko z systemem nawadniającym, inaczej burza zmiecie nasiona traw w rabaty, a wschodzące siewki wypali upalne słońce i temperatura, lepszy zdecydowanie będzie wrzesień.

Z rolki, jeszcze jako tako, ale też na brzegach przyschnie nawet z nawadnianiem. Trzeba warować, pilnować, patrzeć czy nie matowieje i nie więdnie i dolewać ręcznie brzegi i narożniki.

Odradzam obecny tydzień jako czas na sianie czy zakładanie trawników.

Nawadnianie wykonuję właśnie - z tanich zraszaczy po 10zł. Sprawdziłem 1 i się nadaje jak najbardziej (domyślam się że po podłączeniu kilku szt ciśnienie i przepływ wody spadnie - ale zrobię kilka sekcji jak będzie trzeba) - tylko niestety nie wiem jak długo wytrzymają.

Ciężko pewnie to określić, ale gdy będzie codziennie 'trawnik' nawodniony to w jakim czasie ukorzeni się to w taki sposób żeby tego nie zmyło po małym deszczu? Czy po Tygodniu wystąpią już korzenie z większości nasionek?

A dawka tego octu? - tak po prostu wg uznania?
Fatsja japońska - Fatsia japonica 13:48, 04 sie 2014

Do góry
marcin napisał(a)
Danuśka to na Twoich fotkach to nie Fatsia, tylko Tetrapanax. Mam w ogrodzie od kilku lat, zimuje o ile jest śnieg.
Fatsię w ogrodzie miałem przez 3 lata. Zimowała ładnie w głębokim cieniu, w kąciku przy domu. Jedyną osłonę jaką stosowałem to namiot z agrowłókniny. Niestety pewnego razu pan kret ją wyrył wczesną wiosną gdy wypuszczała nowe liście. Za późno to zauważyłem i poszła do nieba.
Dodam, że ogródek mam na Lubelszczyźnie, gdzie zimy dopieszczają mrozem co roku.

Masz rację, to Tetrapanax papyrifer, syn. Aralia papyrifera. Muszę znaleźć zdjęcia fatsji i zamienić.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 13:41, 04 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, a kiedy i gdzie szukać informacji o wysyłce nasion? Bo ja tu pierwszy sezon jestem. Pozdrawiam.

Sebek dobrze radzi i zaglądaj tutaj ODDAM

https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska
Rozpoznawanie traw 13:38, 04 sie 2014

Do góry
hala_a napisał(a)

Faktycznie, zapomniałam wkleić

Jeśli jest niska to Holcus mollis - nie warto sadzić, miałam ją tylko dwa miesiące i wurzuciłam czym prędzej.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:30, 04 sie 2014

Do góry
igacz3 napisał(a)
Witam
Bardzo bym prosioła o pomoc w identyfikacji tej roślinki, którą spotkałam w Hiszpani, rośnie szpalerami na chodnikach i ma takie piękne kwiaty kilichy.

Marcin rozpoznał je w innym wątku jako:

marcin napisał(a)
Brachychiton populneus

Obie nazwy są prawidłowe. Jeszcze jest trzecia Poecilodermis populnea
Chwasty w trawniku 13:27, 04 sie 2014

Do góry
Nie wiem kto powiedział, że chwastnica nie lubi wertykulacji, raczej to nie ma znaczenia w zwalczaniu chwastnicy, czy zrobisz wertykulację, czy nie.
Zwalczaj chwastnicę inaczej niż pocięcie młodego trawnika nożami wertykulatora, bo to ci nic nie da w tym celu, o którym mówisz. A dodatkowo zniszczysz trawnik i opóźnisz jego odzyskanie urody i zdrowego wyglądu.

Poza tym, są upały, raczej skup się na podlewaniu.

Chwasty w trawniku 13:18, 04 sie 2014

Do góry
Nie rób wertykulacji na młodym trawniku, sprawdź czy dobrze wydłubałeś chwastnicę i siej nową trawę, podlewaj.

Te dołki brzydko wyglądają, więc dosiewki wskazane.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:16, 04 sie 2014

Do góry
Podgrzany ocet, czysty bez wody.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:15, 04 sie 2014

Do góry
W taką upalną i burzową pogodę, polecam zakładanie tylko z systemem nawadniającym, inaczej burza zmiecie nasiona traw w rabaty, a wschodzące siewki wypali upalne słońce i temperatura, lepszy zdecydowanie będzie wrzesień.

Z rolki, jeszcze jako tako, ale też na brzegach przyschnie nawet z nawadnianiem. Trzeba warować, pilnować, patrzeć czy nie matowieje i nie więdnie i dolewać ręcznie brzegi i narożniki.

Odradzam obecny tydzień jako czas na sianie czy zakładanie trawników.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:11, 04 sie 2014

Do góry
Wróć na pierwszą stronę, tam jest podana nazwa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1075-grzyby-kapeluszowe-na-trawniku
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:08, 04 sie 2014

Do góry
I sprawa, ogrodnik źle polecił środek, zapomniał że perz to też trawa i na niego, jako na jednoliścienną roślinę, chwastox nie podziała. Po drugie., jak florofil napisała za młody trawnik był na zastosowanie herbicydu.

Moja rada:

Najpierw skoś trawnik, potem wygrab, wyskub, wydrzyj te suche placki, posyp je żyzną ziemią i nasionami i nawozem do trawników, tylko nie żadnym 100 dniowym. i lej. lej., lej wodęęęęęęęęęęę... bo inaczej nawóz spali trawnik, a jak będziesz lał, to nie spali.

Perz wyginie wraz z częstym koszeniem, chyba że twój trawnik to wyłącznie perz. Najlepiej pokaż zdjęcie tego trawnika.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:03, 04 sie 2014

Do góry
seboizm napisał(a)
Witam serdecznie,

Jestem świeżym posiadaczem trawnika i pojawiły się jak pewnie u wszystkich początkujących problemy pytania wątpliwości.
Mianowicie trawnik był założony w czerwcu i wszystko wyglądało super ładnie wzrósł był koszony i wałowany.
Nie stosowałem żadnych nawozów. Regularnie codziennie na wieczór podlewałem i co teraz

Mianowicie po jakimś czasie w jednym miejscu pojawiły się chwasty tj. perz min. koniczyna itd. człowiek w sklepiku tzw. zaufanym polecił mi "Chwastox Trio 540 SL" wówczas trawnik był zielony i miał zarówno perz koniczynę jak i ładny zielony trawnik.
Po zastosowaniu wyżej wymienionego "Chastox Trio 540 SL" nic się nie stało ale minęło od tego czasu 1,5 tygodnia i widzę że pojawiły się żółte placki w niektórych miejscach a perz jak był tak jest zniknęła tylko koniczyna jest żółta i obumiera.
Staram się regularnie kosić żeby pozbyć się perzu (podobno to jedyna metoda tak przynajmniej wszędzie piszą.
Dodatkowo mam kreta który regularnie na razie na szczęście wychodzi w rogu działki cały czas w tym samym miejscu.
I mój ból serca jest taki z ładnego (na początku z chwastami) trawnika mam trawnik żółto/zielony z perzem i kretem. Perz jak to perz rozmnaża się na potęgę a dosiewki trawy nic nie dają. Tak samo wałowanie nie pomaga na krzewienie trawnika.
Teraz na kreta zamówiłem "Kretox bariera" ale zaczynam się zastanawiać czy go stosować czy to jeszcze bardziej zniszczy to co mi zostało po trawniku. Dodatkowo myślę czy nie warto wzmocnić ziemi i zastosować jakiś nawóz - ale czy to nie spali mi trawnika już całkiem??????
Prośba o pomoc, poradę jakieś sugestie co teraz mogę zrobić.....

Pozdrawiam
seboizm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:22, 03 sie 2014

Do góry
Witaj Danusiu,

Nie bylo mnie dluzsza chwile a tu takie wspaniale nowiny I kolejna odslona Bukszpanowego

Serdecznie gratuluje. To ogromny sukces i wielkie wyroznienie. Pracowalas na to wiele lat wkladajac nie tylko wysilek, ale i serce w kazdy tworzony przez siebie ogrod.

Gratuluje Tobie, Witkowi, Grzesiowi, Roninowi, Zdzislawowi i innym osobom, z ktorymi pracujesz w ramach Gardenarium i Ogrodowiska. Ciesze sie razem z Wami.

I jeszcze jedno. Ty nie weszlas do grona najlepszych. Ty juz tam od dawna bylas

Jestem szczesliwa, ze moglam zobaczyc Twoj cudowny ogrod i poznac Cie osobiscie

Sciskam Danus i czekam na kolejne niespodzianki, bo doczytalam, ze beda

Ogród mały, ale pojemny;) 19:10, 03 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czepnę się... wyrównaj Smaragdy. Nie przystoi mieć nierówne

Dzięki za odwiedziny bardzoWiem że jescze nie przycięte sadziłem je kopane z gruntu zeszłej jeśieni tak jak i bukszpany nie przycinałem ich bo troszkę chorowały jednak magnez wiosną i pinivit pomógł wszystko będzie przycięte równiutko tak jak w bukszpanowym brakuje jeszcze smaczków, jestem pilnym uczniem analizuje po kawałku każdy twój projekt Danusiu ale kopiować nie miałem zamiaru bukszpan zawsze był moją ulubioną roślina dopiero tutaj nauczyłem sie jak dobrze tę urodę wyeksponować
Opuchlaki 18:36, 03 sie 2014

Do góry
Teraz żerują chrząszcze, Witek zbiera je co wieczór.

Moim zdaniem na jaja nie działa podlewanie. Tylko na larwy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:33, 03 sie 2014

Do góry
Moja jest spora, ale rośnie w wielkiej ciasnocie wśród bylin i w dodatku łazi po niej pan, który otwiera skrzynkę z licznikiem gazu Niefortunne miejsce dla niej wybrałam. Ale poprawię się Nie mam aktualnej fotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies