Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przerwa na kawę... 14:40, 22 sie 2019

Do góry
April napisał(a)
Iwona, dzięki że dumasz.
Brzozy nie- bo jednak za szerokie. Ja nic ciąć nie zamierzam
Klon palmowy - dałby radę bo tam jednak zacisznie od tego żywopłotu - choć nie jestem jeszcze pewna czy chcę. To jest opcja ostateczna, na w razie czego.
Perukowiec - jest a nawet są. Jeden na pieńku, drugi zwykły ale raczej do przesadzenia. Chciałam go też na pieniek wyciągnąć ale nie ma presji. Perukowce i ich możliwości znam, mam dwa jeszcze na rabacie przy podjeździe.
Magnolia- hm, no nie wiem. Mało atrakcyjna poza okresem kwitnienia. Chyba za ciemna ta jej zieleń.
Amanogawa - absolutnie za wielka. Mam po drugiej stronie domu.
Adirondack - napisane jest że stanowisko słoneczne i chyba mi się nie podoba taki odwrócony stożek
Tego jarząba nie mogę znaleźć - ale generalnie nie kumam waszych zachwytów nad jarząbami
Nad Carnivalem to już dumam drugi rok, chciałam go przed tarasem ale weszły Ivory Halo i wypadł z listy. Może faktycznie można go tutaj rozważać
ok, czyli Carnival dopisuję do opcji i brykam twoją listę jeszcze rozkminić
nie jestem na bieżąco ostatnio, ale czytam, że masz ivory halo- mogłabyś pokazać jak wygląda ta rabata z nim?? Może u mnie w wątku bo u Iwony to widzę tylko że wątek ma po kilka stron dziennie i mogłoby mi się zdj zagubić
Przerwa na kawę... 13:17, 22 sie 2019

Do góry
Iwona, dzięki że dumasz.
Brzozy nie- bo jednak za szerokie. Ja nic ciąć nie zamierzam
Klon palmowy - dałby radę bo tam jednak zacisznie od tego żywopłotu - choć nie jestem jeszcze pewna czy chcę. To jest opcja ostateczna, na w razie czego.
Perukowiec - jest a nawet są. Jeden na pieńku, drugi zwykły ale raczej do przesadzenia. Chciałam go też na pieniek wyciągnąć ale nie ma presji. Perukowce i ich możliwości znam, mam dwa jeszcze na rabacie przy podjeździe.
Magnolia- hm, no nie wiem. Mało atrakcyjna poza okresem kwitnienia. Chyba za ciemna ta jej zieleń.
Amanogawa - absolutnie za wielka. Mam po drugiej stronie domu.
Adirondack - napisane jest że stanowisko słoneczne i chyba mi się nie podoba taki odwrócony stożek
Tego jarząba nie mogę znaleźć - ale generalnie nie kumam waszych zachwytów nad jarząbami
Nad Carnivalem to już dumam drugi rok, chciałam go przed tarasem ale weszły Ivory Halo i wypadł z listy. Może faktycznie można go tutaj rozważać
ok, czyli Carnival dopisuję do opcji i brykam twoją listę jeszcze rozkminić
Przerwa na kawę... 23:32, 17 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, no normalnie Siłaczka jesteś! Absolutnie! Padłam z wrażenia
Asiu to nie siła a wynik ulegania modzie zamiast polegania trochę na własnych odczuciach. Ja kupiłam 2 umbry jakoś ot tak bo modne były, wszyscy polecali. Kupiłam, ustawiłam w miejscu pierwotnie założonym i przez chyba 2 miesiące jak nie dłużej, stały w donicach. Biegałam z nimi potem po całej działce. Jakoś nawet tanio je kupiłam patrząc na obecne ceny i wielkość. Ale już wtedy mi coś nie grało. I to powinno mi dać do myślenia. Nie dało stąd zmiana. A magnolia to efekt fascynacji tymi krzewami. Miała być w innym miejscu, nie pasowała i do tej pory nadal nie wiem. Zobaczymy czy da się prowadzić jak ja chcę.
Tu obecne jej miejsce i rabata, na którą nie mam pomysłu. Symetria nie jest tu dobra... Jeden liliowiec zmieni swoje położenie.
Z daleka

I widok z ławki

Do pergoli bym się nie przywiązywała, ma swoje lata.
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:44, 17 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Wiolu, a czym masz podsadzoną magnolię nie wiem czy dobrze zauważyłam że masz tam jakąś trawę

Dobrze widziałaś miałam do niedawna podsadzoną hakone macra ,ale wysadziłam na nową rabatę ,bo potrzebowałam
Ale ogólnie hakone i magnolia wygląda super mam pod nią teraz barwinek Variegata

Przerwa na kawę... 21:45, 15 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)

I u mnie dziki slyszalam jakiś czas temu pod płotem tak koło 4-5 rano, ale że chaszcze wysokie to nie było widać

też mi się to analityczne podejście podoba
Jestem ciekawa co Iwona wybierze
nie mam pojęcia mówiąc szczerze. Klony jakoś mnie z tej listy nie zachwycają. Grabek w sklepie widziałam i mi się podobał. Jarząb w tej odmianie nie był ale płaczący był fajny. Jak jadę do pracy to mijam takie jarząby formowane na lizaki, śliczne są.
W sumie najbardziej przemawia do mnie magnolia choć nie wiem czy akurat ta i tu.
Przerwa na kawę... 09:30, 15 sie 2019

Do góry
Anda napisał(a)
A jaką magnolię byś miała na to miejsce?
mam Alba Superba. U nas piszą, że wysokość do 5 m. Jedyny problem to taki, że docelowo trzeba by ją było podformować i rośnie na początku wolno. Z cięciem magnolii nie mam problemu. Tak jak i oczarem. Jak robisz to systematycznie i nie drastycznie to jest bezprobleme. Ale może być taka jak tuhttps://e-clematis.com/pl/p/Magnolia-soulangeana-Alba-Superba/1283" target="_blank" rel="nofollow">- link
Przerwa na kawę... 09:15, 15 sie 2019

Do góry
Ewuś, w praktyce coś trzeba będzie tam pokombinować, owszem coś by się przydało tylko co
Dodatkowa zaleta drzewka w tym miejscu to cień na huśtawce po południu

Waham się między magnolią a Amanogawą. Za ciurkadełkiem jest już magnolia ale mała, formowana na niską kulkę i za nią mariken na pniu. Miejsce jest osłonięte.

Amanogawa jest wąska. Trzeba by było wybrać drugą rozgałęzioną dosyć wysoko. Widziałam też szczepione ale te mniej mi się podobały
Przerwa na kawę... 09:13, 15 sie 2019

Do góry
Hmmm... docelowo to faktycznie będą spore pieńki i korony. Ale weź pod uwagę, że inne rośliny też urosną - ta jodła i amanogawa będą wyższe ale i grubsze. Plusem umbry będzie to, że efekt uzyskasz od razu.
Ale napewno lżej będzie z czymś kolumnowym. Druga amanogawa albo ta magnolia to też fajny pomysł.
Raczej nie wsadzałabym chyba innego kulistego.
Przerwa na kawę... 09:02, 15 sie 2019

Do góry
Mam 3 pomysły.
Pomysł nr 1 - magnolia Alba Superba - mam. Wsadziłam w inne miejsce ale mi tam nie pasuje. Dorasta do 5 m, pokrój wyprostowany. Na razie niska 160 cm i trzeba by jej było z czasem pieniek formować wyżej tak do 180 cm. Na razie nie ma co ciąć.
Docelowo mogłoby to wyglądać tak

Pomysł nr 2 - drzewko o okrągłej koronie, po lewo w rabacie umbra, która będzie kiedyś duża. Między umbrą a miotłą jest 3,5 metra odległości. Odległość do płotu zaledwie 2 m (zmierzyłam, kojarzyłam, że więcej ale nie) po drodze pas tujek do których jest metr. Mogłabym tu przesadzić umbrę, którą mam w narożniku z czaplą i tam mi nie pasuje. Ogólnie jakoś umbry mi przeszły. Boję się że z czasem może to wyglądać przysadziście. Może się nie zetkną ale będą duże.

Zamiast umbry mogłabym dać platan Alpens Globe - też mam, nabyłam z myślą o tarasie lub tyłach - na razie skitrany jest tu.

Pomysł 3 - jakaś fastigiata. Obok jodły mam Amanogawę. Lubię ją. Może powtórzenie?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:31, 15 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Zerknijcie proszę jutro czy jest u nich magnolia sieboldii. I po ile. Na cenniku jest.

Oczywiście .
Szkoda, że nie możesz z nami pojechać...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:19, 15 sie 2019

Do góry
Zerknijcie proszę jutro czy jest u nich magnolia sieboldii. I po ile. Na cenniku jest.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:31, 14 sie 2019

Do góry
Karol99 napisał(a)
@kolcero, to magnolia, najprawdopodobniej Susan.

Ha! Zamknąłem się w przekonaniu, że magnolie kwitną wszcesną wiosną...
Dziękuję
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 08:29, 14 sie 2019

Do góry
@kolcero, to magnolia, najprawdopodobniej Susan.
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:01, 13 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Chyba nie widziałam Twojego przedogródka. To tam, gdzie rośnie magnolia?

Tak
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:51, 13 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki
Nie miałam gdzie ich wtyknąć to dosadziłam do tych w przedogródku

Chyba nie widziałam Twojego przedogródka. To tam, gdzie rośnie magnolia?
Dwa ogrody 08:57, 13 sie 2019

Do góry
Iza, dziękuję, ale sama wiesz, że najczęściej pokazujemy, to co ładne
Małgosiu, hortki wiosną dostały wieloskładnikowy nawóz jak wszystkie rabaty, na początku lipca Agrecol do hortensji i to wszystko. Mogłyby być wyższe
Ula, największe rabaty są już obsadzone i tych już nie ruszam, no chyba że coś wyleci.
Jednak założenie oczka i posadzenie magnolii skutkuje dalszymi zmianami. Magnolia za chwilę zacieni tę rabatkę i liliowce oraz rozchodniki będą marnieć, jeżówki zdrobniały, mus było wymienić rośliny. Pozostało wzbogacić te miejsca w kompost i posadzę tam hortensje ogrodowe.

Urósł judaszowiec, trzeba było wykopać spod niego kilkuletnie róże Parky, co się naszarpałam z nimi, lepiej nie mówić. Posadziłam w ich miejsce bodziszki.Jeszcze została mi się Acropolis do wyjęcia stamtąd i Lions Rose.
Kontynuacja robót budowlanych wymusza korektę niektórych nasadzeń z początków nasadzeń - do przeniesienia czekają dwie lub trzy hortensje ogrodowe, których nie chcę wydać, bo to resztka z tych, które rosły przy leśniczówce i lwia część poszła do ludzi.
I na koniec to, co wymusiło zmiany bieżące

Szmaragdowy Zakątek 23:29, 12 sie 2019

Do góry
Kilka fotek ze "szmaragdowego"...
Kwitnąco

kwitną róże i... magnolia
Moja działka na Dębowym Lesie 00:09, 04 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, kusisz tą rutewką, coraz bardziej mi się podoba
Trochę wysoka, ale jeśli kupiłam miskanta Strictus / do 2-2,5 m /, to może się skuszę i na nią.
Sylwio, ja też podziwiam u Ani tworzone przez nią aranżacje i ozdoby, no, jest bardzo utalentowana plastycznie.
I te cudne zdjęcia, można oglądać bez końca
Masz dobrą rękę do hibiskusów, pięknie Ci kwitną.

Grażynko, rutewka mnie tez kusiła w ubieglym roku.I kupiłam 2.
Ja na razie takich wielkich traw nie mam.
WAW!!ale mi sie będzie dobrze i milo spało po takich miłych słowach.Dziękuje.
Hibiskusy się rozkrecaja.Sa śliczne.

Anafalis perlowy

Magnolia sobie zakwiatla
Przerwa na kawę... 15:46, 29 lip 2019

Do góry
Kasiu, przejdzie mi z czasem ale pomarudzenie trochę pomaga. Może po prostu ogólnie zmęczenie ze mnie wychodzi i brak wakacji. Wczoraj np. mimo mnóstwa rzeczy na liście do zrobienia ograniczyłam się do sprzątnięcia tarasu, uruchomiłam po trudach i bojach ciurkadełko (trzeba było pompę wymienić i ustawić w kamieniu bo za słabą kupiłam) i usiadłam z książką w fotelu. Deszcz sobie potem popadał więc odpadło podlewanie a za domem bałagan jak był tak i jest nadal. Trudno. Z drogi nie widać. Gości nie planuje )) I było mi bardzo ale to bardzo dobrze. I tak chyba powinno być

Tam gdzie piszesz drzewa już nie wcisnę. Jest w skrzyni magnolia gwiaździsta a obok Mariken. Mnie to korci trochę w innym miejscu drzewo. Albo druga pergola. Mam problem z mocno nagrzewającym się tarasem. Teraz po tych falach upałów nie dało się tam absolutnie wysiedzieć. Nawet zasłona nie pomogła (za skrzynią z drabinką od strony tarasu mam jeszcze dodatkową roletę)
. I tak sobie myślałam, ze może by jakoś przed nią coś posadzić, powiększyć jakoś najpierw o małą falkę... na żywo to inaczej wygląda. Może jak do domu przyjadę to pokombinuję bo to jednak zaburza ciąg komunikacyjny. Ale po południu jak jest tak gorąco byłaby dodatkowa osłona przed słońcem...
Ech, mały ogród a patelnia taka. Kiedyś Kanzany spod ławeczki jakiś cień będą rzucać ale nie taki.

Zdjęcia stare znalazłam aby pokazać gdzie to mniej na więcej jest.

A w ogóle to jeszcze chodzi mi po głowie powiększenie rabat naprzeciwko tego miejsca koło stolika z miedzianymi krzesełkami... Brakuje mi tam rabat do zrobienia jakiś takich piętrowych rabat. Albo jest niskie piętro albo wysokie i nic mi do końca nie pasuje.

Ale jakbym tak zrobiła to eM by mnie chyba już z domu wygnał. Trawnika by znowu ubyło... Ale to już nie w tym roku. Mam dosyć rycia.
Blaski i cienie nowego życia 22:47, 28 lip 2019

Do góry
Na jej tyłach Zebrinusy, magnolia a pod nią kłosowiec ze śmiałkiem. Przed Zebrinusy planuję przesadzić przetaczniki wysokie. Teraz nadszedł czas że mam czym manewrować na rabatach bo troszkę tych roślinek w moim ogrodzie jest a gy potrzebuję więcej mam z czego rozmnażać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies