Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Kasipod 08:44, 11 sie 2023

Do góry
Kasiapod napisał(a)
I na koniec rabata długa. W tym roku hortensji coś dolega kwiaty ma lipne

Kasia u hortek to mogła spowodować susza, mimo podlewania ich woda z ziemi szybko wyparowywuje a tym bardziej jak jest brak ściółki. Druga przyczyna to mogą też być korzenie świerków które osłabiają hortki lub dwie przyczny na raz.
Dębowe zakątki 08:33, 11 sie 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ta roślinka o tym fajnym niebieściutkim kolorze jak ją określiłaś to żeniszek z nasion wyhodowałam . I pierwszy raz je siałam i pierwszy raz mam w swoim ogrodzie
Obok hakonek ładnie wyglądają

Ja mam 4 różne budleje. Tylko 5 biała , mała tej zimy mi nie przetrwała. I białej już nie mam. A liliową i wysoką mam .ale ta jeszcze nie rozkwitała. Ona zawsze mi najpóźniej kwitnie.
Ja tą swoja budleję granatową black knight mam już kilka lat.
Ale zaczyna mnie denerwować.
I chyba na wiosnę pójdzie pod las. A tam mam małą ciemno różową i ją przeniosę w miejsce granatowej.
Bo ta jest mało widoczna z daleka
Tak właśnie wygląda

A na jej miejsce posadzę tą ciemną różową . Nie znam nazwy odmiany. dostałam ją od siostry. Ta rośnie na razie pod lasem. To zrobię zamiankę. Na razie ta ciemno- różowa jest mała może 40-50 cm. Hmm trochę do waszych podobna ??

A to druga z tegorocznych patyczków. Ta ma może 30- 40 cm a już 4 gałązki z kwiatami
I chyba taka sama różowa . Czyżby to była taka sama odmiana ??

a to tegoroczny zakup. Niska docelowo, kompaktowa, tak malinowa. Kwiat krótki a gruby. Mam nadzieję, ze dobrze mi przezimuje
Ta nawet ma szersze i krótsze liście

Czyli jednoroczna ten Żeniszek no szkoda, super by było jakby była rośliną wieloletnią Co do Budleji to właśnie tą Black Knight oddałam, bo też miałam te same spostrzeżenie o niej że jest mało widoczna z daleka. Na 3 ostatnich zdj widać że to są 3 różne odmiany i bardzo ładne mają kolory Ogólnie odmian budleji jest bardzo dużo i z karłowych też.
Ogród z zegarem 08:27, 11 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

A co tu za renifera masz?
Hania ma wielką mrówę, ty masz świątecznego Rudolfa - albo się nie wyspałam
Bylinowa łąka 08:23, 11 sie 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Świetnie ta twoja łąka Gosiu wygląda. Przyjemna gęstwina.
Ale że ożanka kwitnie ci na niemal całej długości pędu to podziwiam. U mnie ten kwiat się utrzymuje na 2-3 cm i szybko przekwita. Czyżby za sucho?
Moja ostoja 08:10, 11 sie 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Cd

Hortensjowo pięknie i bardzo fajny kształt rabaty
Moja ostoja 07:43, 11 sie 2023

Do góry
Adela napisał(a)
I jeszcze kilka z pozdrowieniami

Pięknie rosną te w trawniku, nie mają ograniczeń nie tnij ich wiosną nisko
Ogród pod lasem 23:33, 10 sie 2023

Do góry
TAR napisał(a)

I tak tego Carpeta nigdzie nie ma, jedna sadzonka kanadyjczyka to za malo, ja bym chciala rabate zadarniajaca zrobic z 12 minimum potrzebuje
zobacz jakie boskie:

moze zaczne od kilku i sie szybko rozrosna jak epimedia, bo te to u mnie szaleja.
A napisz, sadzonki knadola kupilas lokalnie czy w necie zamawialas?

Ja bym proponowała zatrzymać się na kilku i zobaczyć co potrafi.
Kiedyś tego derenia posadziłam, a potem go pieliłam.
Kraina spełnionych marzeń 23:19, 10 sie 2023

Do góry
Nie mam innej mapki, więc wstawiam plan zagospodarowania terenu z projektu budowlanego.

Działka ma wymiary około 40x60m. Dłuższym bokiem przylega do drogi, co nam akurat pasuje.

Od wschodu i od zachodu mamy wiatrochrony ze świerka serbskiego, bo mocno u nas wieje (z obu stron są działki niezabudowane).

Dzisiejsze zdjęcia przedstawiają stronę zachodnią i północną. Reszta jutro.
Ogród Muszelki 23:04, 10 sie 2023

Do góry
A słuch ma wyśmienity!

Chyba nie mam zdolności pedagogicznych do kotów. Z psami i dziećmi lepiej sobie radzę

Anna i Ogród 2 23:04, 10 sie 2023

Do góry

Podoba mi się ta roślinka Podpowiesz co to? No i masz śliczną tą rutewkęU mnie jakoś słabo rośnie, mam taką z różowymi kwiatami i jest mała, a mam ją już kilka sezonów.
Ogród Muszelki 22:59, 10 sie 2023

Do góry
Znalazłam zdjęcie warzywnika od strony wschodniej - w roli głównej Amelek.

W ostatnich dniach upodobał sobie wygniatanie tyłeczkiem papryki i sałaty. Gdy przemawiam do niego, że ma iść leżeć do swojego koszyczka, on udaje, że nie słyszy

Mój ogrodowy pamiętnik 22:56, 10 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
To by było na tyle .

Bardzo fajny widok Jednak duże drzewa w ogrodzie tworzą klimat
Kraina spełnionych marzeń 22:52, 10 sie 2023

Do góry
Na tym odcinku żywopłot jest z tui Atrovirens. Od Globusów oddzielony trzema Smaragdami. Zestaw trzech Smaragdów powtarza się w kilku miejscach ogrodu.
Śliwy Pissardii z hortensjami Bobo i Confetti oraz dereniem rozłogowym Kelseyi. Z tyłu miały być niebieskie ostróżki, ale posmakowały ślimakom do tego stopnia, że nic z nich nie zostało.

Śliwy były kupowane i sadzone w tym samym czasie i miały podobne rozmiary. Teraz jedna jest prawie dwa razy większa od drugiej. Być może dlatego, że rośnie bliżej tunelu rozsączającego oczyszczalni.

Na środku tworzy się rabata środkowa. Szkielet już jest: platan, jodła jednobrawna i klon czerwony. Do tego tuje globus, których rozmieszczenie będzie jednak nieco zmienione. Na razie wszystko przykryte kartonem (i wyplewionymi chwastami), żeby trawa rozłożyła się i wzbogaciła glebę. Być może na jesień uda się zrobić tu nasadzenia. Jeśli nie, to wiosną.

Pod południowo-wschodnią ścianą budynku miejsce na warzywnik w skrzyniach. Skrzynie już "się robią" (czekają na olejowanie i skręcenie, ale nie wiadomo, kiedy się doczekają). Będzie 6 skrzyń o wymiarach 1x2m. Pomiędzy nimi ścieżki wysypane żwirkiem.

Kraina spełnionych marzeń 22:39, 10 sie 2023

Do góry
Następnie coś na kształt różanki. Róże: Charming Piano, Stephanie Baronin zu Gutenberg, Pastella, Aprodite i First Lady. To ich pierwszy sezon, a wszystkie zakwitły. Teraz powtarzają kwitnienie. Po bokach (symetrycznie) mają białe bodziszki korzeniaste, miskanty Gracillimus, po dwie rozplenice Hammeln i jeżówki. Od frontu tuje Danica i ponownie rozplenice Hammeln z bodziszkami. Ta duża kula mniej więcej na środku to chryzantema drobnokwiatowa, co do której byłam przekonana, że nie przetrwa zimy.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:36, 10 sie 2023

Do góry
Kaszubskie wrzosy:

I kaszubskie jagody

I pytanie: czy z takich maków można zebrać nasionka do wysiewu?

Ogród pod lasem 22:36, 10 sie 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Kombinuj, kombinuj Dziś posadziłam jedną sadzonkę kanadyjskiego na próbę. Duuża i tłusta, z kwiatami. Zobaczymy czy da czadu.

I tak tego Carpeta nigdzie nie ma, jedna sadzonka kanadyjczyka to za malo, ja bym chciala rabate zadarniajaca zrobic z 12 minimum potrzebuje
zobacz jakie boskie:

moze zaczne od kilku i sie szybko rozrosna jak epimedia, bo te to u mnie szaleja.
A napisz, sadzonki knadola kupilas lokalnie czy w necie zamawialas?
Pachnący różami, malowany bylinami 22:32, 10 sie 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Elu, nie jestem pewna, czy dadzą radę w tym miejscu. Jeżeli nie to je przesadzę. Niedawno kupione i posadzone na nowej rabacie. Nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć.

mam jeszcze taką

Posadziłam tez świecznicę

Ja mam u siebie i rodgersje i świecznicę. Jedną i drugą mam na tej samej rabacie w cieniu. Na wiosnę dociera tam więcej słońca, jak na drzewach jest mało liści. I bardzo często je podlewam, jak były upały to codziennie Na zimę rodgersję delikatnie przykrywam jakimiś liśćmi, a poza tym nie są trudne w uprawie
Kraina spełnionych marzeń 22:25, 10 sie 2023

Do góry
Na wprost domu niski żywopłot z tui Globus. Za nimi przy ogrodzeniu planuję białą gaurę, której kwiaty w zamyśle mają powiewać nad tujami. Przed tujami: róża Lavender Ice i róża Aspirin Rose (w towarzystwie skrzypu ), rząd bodziszków Biokovo, rozchodnik (nn - od znajomych), rozplenica Hammeln, centralnie Piwonie, a potem lustrzane odbicie: rozplenica Hammeln, rozchodnik, róża Aspirin Rose i róża Lavender Ice (oraz kocimiętka do przesadzenia).
Żywopłot jest niski, bo chcę, żeby przedogródek był widoczny z drogi. Niech cieszy oko przechodniów.

Pachnący różami, malowany bylinami 22:23, 10 sie 2023

Do góry
Widać młodziutką różę Sibelius

Kraina spełnionych marzeń 22:14, 10 sie 2023

Do góry
Na rabacie frontowej: od strony podjazdu rząd irysów (nn - otrzymany od sąsiadki teściów), dwa grujeczniki, pomiędzy nimi trzy hortensje Sundae Fraise, wszystko otoczone hakonechloa Greenhills i Beni Kaze. Do tego tuja Danica, bergenie Baby Doll oraz posadzone tu za wcześnie hosty (za wcześnie, bo jeszcze nie mają odpowiedniego cienia). Szałwia z siewu - wzeszła połowa. Przy Smaragdach kocimiętka, która stąd wyleci, bo jest za mało reprezentacyjna.

Druga rabata frontowa prawie identyczna, ale bez grujeczników (bo na oczyszczalni), zamiast tego jest tu pięć hortensji Sundae Fraise.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies