Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jestem w polu 08:58, 15 cze 2017

Do góry
Warmia napisał(a)
Na koniec, stipa wieczorową porą

To zdjecie mnie zachwyciło.
Piekne
Działeczka Asi :) 08:48, 15 cze 2017

Do góry

Asiu dawno mnie nie było. Witam się u Ciebie. Ostatnio za bardzo skupiłam się na sobie ale już czas poodwiedzać inne ogrody. Działasz z rozmachem wszystko pięknie przemyślane i jest efekt. Rabata z czosnkiem moja ulubiona. Kule na tle zieleni komponują się rewelacyjnie. Czy planujesz coś jeszcze tam nasadzić? Pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 08:29, 15 cze 2017

Do góry
Liliowce już zaczęły

Trzcinniki kwitną

Moja jedyna ostróżka, bo to "pół" co jeszcze posiadam, to się nie nadaje do pokazania

Agapant już pokazał kolor
Mój ogród pod górkę... 08:26, 15 cze 2017

Do góry
Pierwsza jeżówka - miała być Secret Passion, ale czy nią będzie?

MW

Leoś z Eden Purple

Pomponella z Larissą
Początki mojego ogródka. 08:22, 15 cze 2017

Do góry
Aga napisał(a)

Hej Aga wpadłam z wizytą .Ta kompozycja jest przepiękna. Podziwiam
Czy możesz mi powiedzieć gdzie kupiłaś te niebieskie podpórki, fajnie wyglądają.
Ogród z wilkiem zamkn. 08:17, 15 cze 2017

Do góry
cisy wsadzone w maju (w przedogródku ) podpowiedzcie proszę ,kiedy mogę je przyciąć?

widok z przedogródka na bok z rodkami i kawałek tarasu

na tarasie festynowo ,ale lubię takie drobiazgi

i jeszcze kawałek nowej rabaty -jeszcze wszystko małe ,więc nie ma się czym chwalić

daleko mi jeszcze do skończenia(jeśli taki moment w ogóle istnieje ) ,ale pomalutku ...Pewnie nigdy nie uzyskam harmonii ,bo zbyt dużo roślin mi się podoba ,ale staram się robić większe skupiska .. pozdrawiam
Moje marzenie 08:14, 15 cze 2017

Do góry
Dziewczyny no i się wyłamałam kupiłam tą różę. Kolor nie jest tematyczny do ogrodu ale nie wiem co zrobić. Myślałam że posadzę ją w towarzystwie białej lawendy wąskolistnej i ostnicy choć kolor ( na zdjęciu wyszedł jaśniejszy w rzeczywistości jest bardziej fioletowy) nie ten nie mogłam się powstrzymać. Róża jest przepiękna. Sadzić czy wydać mamie w prezencie?
Moje marzenie 08:10, 15 cze 2017

Do góry
Kilka dzisiejszych porannych zajawek z ogrodu, które tak bardzo cieszą oko Pełen relaks.

Wszystko piękne choć wolałabym aby naparstnica nie miała tych fioletowych plamek.
Pogubiłam się po drodze... 08:04, 15 cze 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)

Boskie połączenie!! Zazdraszczam...
Ogród z wilkiem zamkn. 08:04, 15 cze 2017

Do góry

psie wariactwo ze zraszaczem

warzywka rosną ,może jakieś plony będą

Ogród z wilkiem zamkn. 08:01, 15 cze 2017

Do góry
skalniak rozrasta się
Ogród Małej Mi 2017 07:39, 15 cze 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
... Mi drzewa i krzewy wyparły byliny z rabat, nad czym bardzo ubolewam.
Ale czy taki krzewiasty ogród nie jest mniej pracochłonny?

Mala_Mi napisał(a)
Krzakow nie wytne bo tez szkoda. Zostaly sie juz same fajne.
[img
A jakie byś Aniu poleciła? Takie wytrzymałe, nieekspansywne. Wiem, że warunki glebowe mamy podobne. Orszelinę pamiętam, że chwaliłaś. Mam ją na liście zakupowej.
Ogród Małej Mi 2017 07:28, 15 cze 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam podobne odczucia. Wiosenne cięcie skutecznie mnie wyleczyło z choroby zwanej różanką. Lubię je tylko w czerwcu/lipcu. Nie planuje dalszych zakupów.
Aniu, w którym roku od założenia ogrodu poczułaś, że on Ci wyrósł, "nabrał ciała"?

Tak sie zastanawiam i chyba 5 lat to jest tak w sam raz. Potem juz robi sie ciasno i za grubo.
Wczesniej pustynia potem busz. I dylemat co wyciepac. Mi drzewa i krzewy wyparły byliny z rabat, nad czym bardzo ubolewam. Mysle ciagle gdzie odtworzyc chociaz czesc tego co wyginęło. Krzakow nie wytne bo tez szkoda. Zostaly sie juz same fajne.

Kiedyś będzie tu ogród 07:21, 15 cze 2017

Do góry
Marto ta "sałata" to jeden z prezentów od Toszki. Jestem nią zachwycona. Wspaniała, bezproblemowa żarówa. Tylko coś psy się na nią uwzięły, dzisiaj znowu kopały.

Takiego wczoraj miałam gościa.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 06:28, 15 cze 2017

Do góry
Szanowni Forumowicze,
Mam w swoim ogrodzie ok 25 dorenboosów więc niestety musiałem podjąć walkę z tym zagrożeniem.

Wszelkie otwory 5-10mm, zmiany w budowie pnia i konarów (żylaki, bruzdy) to efekt szkodników o niemiłej nazwie trociniarka w różnych odmianach. "Żylaki" które pokazujecie na zdjęciach to miejsca gdzie larwa była i prawdopodobnie wciąż urzęduje ukryta na samej górze korytarza. Można zrobić mały odwiert cieniutkim wiertłem i wstrzyknąć każdy środek na gąsienice - Karate, Decis etc.
Jest to niestety zła wiadomość bo walka z tą ćmą jest trudna długa i musi się odbywać na wielu frontach ze względu na wieloletni cykl rozwojowy obejmujące różne formy i środowiska.
Ja zastosowałem następujące metody.

1. Kontakt z sąsiadami i ocena stanu - ustalenie wspólnych metod.
2. Likwidacja fizyczna latającej formy trociniarki - na szczęście występują w okresie maj czerwiec i jak to ćmy lubią światło. Są dużymi szarymi ćmami więc czasem w dzień można je znaleźć w zacienionych miejscach.
3. Oklejanie drzew przy korzeniu i na wysokości 0,5-1m specjalną taśmą lepiącą. Przy okazji pozbywamy się mrówek na drzewach i dzięki temu mszyc. Trociniarka podróżuje pomiędzy ziemią, a pniem i musimy jej trochę utrudnić ten marsz. Przyklejona do pnia padnie ofiarą słońca.
4. Podlewanie brzóz chemicznymi środkami systemicznymi-układowymi np. Apacz - wyeliminuje przy okazji wszelkie przejawy aktywności fauny żrąco ssącej na brzozie od korzeni do najmniejszego listka. Oczywiście można też zrobić oprysk ale trociniarka żyje w ziemi w bryle korzeniowej przez pewien okres więc podlewanie jest podstawowym zabiegiem.

Sprawa dotyczy nie tylko brzóz ale niestety wielu gatunków drzew w tym np. buka.

Stwierdzony kanał w pniu należy oczyścić wyciorem z drutu (np z wieszaka z pralni chemicznej) - ale uwaga trociniarki robią za sobą gródź i w ten sposób odcinają się od reszty wydrążonego kanału. Idealnie jeśli uda się wygrzebać larwę - biała z czarnym łbem lub z czarnymi kropkami na odwłoku. Następnie należy wyciorem nanieść na wydrążony kanał środek p.grzybowy np. Topsin. Otwór można zakleić gliną - ja używam szarej taśmy naprawczej co w moim przekonaniu pozwala drzewu odbudować pień. Można również zastosować do wnętrza kanału na następny dzień po środku p. grzybowym maść Funaben.

To tyle w skrócie.
Powodzenia w ratowaniu drzew. Trzeba jedno zrozumieć - usuwanie zarażonych i wkopywanie kolejnych drzew nie rozwiąże problemu. Niestety pozostaje tylko chemiczna i fizyczna likwidacja trociniarek.

Naszym sprzymierzeńcem są ptaki i nietoperze.

Na zdjęciach prezentuję rozbiórkę fragmentu konara młodego dorenbooska ze sprawcą zniszczeń oraz otwór trociniarki i ponad nim ślady aktywności dzięcioła w pniu 6m okazu.

Pozdrawiam

Ogród u stóp klasztoru cz. II 02:29, 15 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne Twoje fiolety, a piwonie kocham wszystkie bez wyjątku

Zauważyłam że teraz na bylinowej królują fiolety ....pracuję nad urozmaiceniem ,ale w buszu zginęły róże William Szekspir,rdest i ROSE de RESHT od Pszczółki.
Zginęły nie dosłownie, ale ukryły się jakby. Dobrze że już pustynniki, łubiny i naparstnice ruszyły ,to i kolory się zróżnicowały.

Milka napisał(a)
Świetna kolorystyka na czosnkowej rabacie, w ilości siła

Wiesz ,że to moja dewiza.

Sebek napisał(a)
Globemaster - efekt wow!

Wielkolud -jak go nazywają u mnie .

Anitka napisał(a)
Na rabatę z czosnkami mogę wpatrywać się u Ciebie godzinami. Cudnie !!!. Czy te wszystkie odmiany czosnków są na tej jednej rabacie?

Anita absolutnie nie na jednej rabacie .Mam podzielone - jedna odmiana na jednej rabacie.

Bodziszki - Geranium 01:17, 15 cze 2017

Do góry
Geranium sanguineum 'Album'

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies