|Mazan! Bardzo proszę o potwierdzenie, czy moje tuje Smaragd zaatakował grzyb Kabatina thujae, a jeżeli to nie on, to czy wiesz, z jakiej przyczyny brązowieją?
W ubiegłym roku tuje były zdrowe i miały duże przyrosty. W maju tego roku zauważyłem przebarwienia na zewnętrznych gałązkach wszystkich tuj, które znajdują się w żywopłocie. Opryskałem je Saprolem. Po przeczytaniu Twojej odpowiedzi na post Katrin 1982, przejrzałem wszystkie tuje na działce. Podobne objawy miały 3/4 z nich. Tuje kuliste udało się przyciąć i opryskałem je zgodnie z Twoimi zaleceniami. Niestety na tujach w żywopłocie nie ma już gałązek bez przebarwień i ich stan z dnia na dzień się pogarsza. Po przycięciu pozostają same kikuty. Jeśli to Kabatina, to żywopłot w całości będę musiał usunąć.Podobne objawy mają tuje na sąsiednich działkach oraz w pobliskiej szkółce ogrodniczej.
Co mam robić dalej?
1. Czy powinienem odkazić ziemię na działce, a jeżeli tak, to kiedy i czym?
2. Czy jeszcze w tym roku mogę w miejscu usuniętego żywopłotu posadzić inne rośliny np graby czy świerki?
3. Czy mogę w jakiś sposób zabezpieczyć zdrowe tuje, a jeżeli tak, to kiedy i czym wykonać oprysk?
4. W internecie znalazłem informacje, że grzyb Kabatina atakuje tuje, jałowce, cyprysiki, cyprysy, a nawet cisy. Czy może on porażać także inne rośliny niż w./w. ?
Z góry dziękuję za pomoc.