Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:01, 01 lut 2016

Do góry
tylko czy rozplenica nie przygłuszy mi tych niskich berberysów i bukszpanów żółtych, które są przed berberysami czerwonymi ???

chyba, żeby trawy z tyłu za berberysami a przed tujami ???
W oflisowym ogrodzie 19:40, 30 sty 2016

Do góry
Jana napisał(a)
Pięknie wygląda ta weranda czy kiedyś już siałaś powojniki z nasionek? Nigdy nie próbowałam

Pani przesłała mi instrukcje ale o powojnikach zdaje się nic nie ma Może się przyda
Sporo nasion można wysiewać jesienią, są to nasiona bylin, które do łatwiejszego, szybszego, równomiernego skiełkowania wymagają 4-8 tygodniowej stratyfikacji, czyli przemrożenia; nie poddane temu zabiegowi też skiełkują, tylko w mniejszej ilości i dłużej to będzie trwało; większość nasion można siać zarówno wiosną jak i jesienią;
Jeśli nastała jesień, to nie ma problemu, bo wysiewamy nasiona w gruncie i zaznaczamy miejsce wysiewu. Natomiast gdy kupimy nasiona bylin zimą możemy nasionom pomóc poddając je przechłodzeniu na dole w lodówce (ale nie w zamrażarce!!!). Stratyfikacja polega na przechłodzeniu nasion, żeby łatwiej, prędzej i równomierniej skiełkowały; W tym celu nasiona wysiewamy do doniczek, które szczelnie obwiązujemy przeźroczystą folią w celu utrzymania wilgotności podłoża. Całość wkładamy na 4-8 tygodni na spód lodówki, raz na dwa tygodnie sprawdzamy , czy ziemia jest wilgotna. Po wyjęciu z doniczek w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza nasiona kiełkują po około 2 - nieraz 4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzamy po minięciu wiosennych przymrozków. Jeśli przy sprawdzaniu wilgotności podłoża widzimy, że nasionka już kiełkują, to również wyjmujemy i stawiamy na parapet okienny do słoneczka. Nasiona zamiast w doniczkach można trzymać w foliowych zamykanych na gumkę woreczkach;
w zależności od wielkości nasion, odpowiednio przykrywamy je ziemią; nasiona bardzo malutkie, przykrywamy bardzo niewielka ilością, dosłownie szczyptą ziemi, nasiona grubsze, trochę większą ilością i tak dalej.
Wysiew jesienny albo stratyfikacja w lodówce dotyczy nasion roslin:
akant, belamkanda,bertram, czosnki, czysciec, goryczka, jeżówki kłosowiec, krwiściąg, lewizja, miecznica, morina, odętka, ostrózki, parzydło, pełniki, powojnik, przetaczniki, puszkinia, rozplenica, rudbekia, sadziec, serduszka okazała, słonecznica, szarotka alpejska, trawy, wielosił, wiesiołek, żmijowiec -echium; zurawka;
nasiona nie poddane stratyfikacji tez zakwitną, tylko mogą wschodzić trudniej i w mniejszej ilosci;
Wysiew od IV do VI :
aktinidia, alonsoa, aster tongolski, aster alpejski, budleja, chaber, dzielżan, dzięgiel, dzwonki, dzwonki irlandzkie, dyptam, eucomis, echium -zmijowce, farbownik, firletki, floksy wiechowate (floksy wiech. mozna siać też jesienią) gailardia, głowienka, godecja, goździk, hosta, hyzop, jarzmianka, jasieniec, jasminowiec, jeżówka, języczka pomarańczowa, kocimiętka, kosmos, krwawniki, kupidynek, len trwały, len czerwony, lewkonia, mak, miecznica, miłek letni, motylek, nachyłki, naparstnica, nasturcja, niezapominajka, oman wschodni, orliki, ostrożeń japoński, ostrzeń powabny, pięciornik, poslonek, przymiotno, pysznogłówka, ratibida,rdest, rozwar, rutewka, sasanka, skalnica, słoneczniki, smagliczka, starzec, szałwia, szarłat, ślazownik malwowy, slazówka, ślaz maurytański,sorgo, tarczyca, tojad, tojeść krwista, ubiorek, werbeny, wilczomlecz, zawciąg, zawciąg szerokolistny, zawilce, zlocienie, żurawki;
Niektóre nasiona roslin ( driakiew japońska, driakiew kaukaska, lak wonny, nachyłki, werbeny) wysiane odpowiednio wcześnie już w marcu zakwitną w tym samym roku;
Jeżówki wczesną wiosną (w marcu) siejemy na rozsadznik, można tez poddać stratyfikacji w lodówce, równomierniej skiełkują.; można wysiać jesienią
Ratibidę -dyptam wysiewać mozna w lutym-kwietniu na parapet okienny, w maju do gruntu;
Kolkwicję, liatrę, łubin, akant moczymy 24 godziny w letniej wodzie przed wysianiem do gruntu.
Proszę o przesypanie nasionek do torebek papierowych, jest to pewniejsze, niż trzymanie nasion w folii.

Mój mały ogródeczek :) 20:01, 27 sty 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Ale bedzie satysfakcja

jeszcze ma trochę do wysiania
jednoroczne
powój trójbarwny
gipsówka
ostróżka
gazania
wieloletnie
Jeżówka biała
żółta
purpurowa
Żmijowiec rubinowy
wspaniały
Smotrawa okazała
Glicynia chińska
trawa pampasowa różowa
biała
Trawa zebrinus
rozplenica mondy???
royal Hamel??
wymienię cebulki 14:32, 27 sty 2016

Do góry

Po jesiennym wykopywaniu mieczyków okazało się, że mam ich już za dużo.
Kolory są różne od czerwonych do białych, mogą się trafić żółte a nawet fioletowe. Niestety nie jestem w stanie podzielić ich na kolory wykopuję jak leci.

Może ktoś bedzie chętny wymienić się swoimi nadwyżkami z ogródka. Aktualnie interesują mnie
hosty, rozchodnik, przywrotnik, rozplenica, miskant, hortensja anabelle, mahonia, tawułki, brunera wielkolistna, paprotnik, żurawka (liście czerwone, żółto-pomarańczowe, bordowe) i krwista, ostróżka, bodziszek, proso, konwalnik czarny, krwawnik wiązówkowaty, żagwin

.
wymienię sadzonki traw ozdobnych na inne trawy 13:04, 27 sty 2016

Do góry
rozplenica VIRIDESCENS
wymienię sadzonki traw ozdobnych na inne trawy 11:22, 27 sty 2016

Do góry
wymienię sadzonki traw ozdobnych na inne trawy

red baron

rozplenica

kostrzewa

miskant olbrzymi

skrzyp

turzyca graya

turzyca czekoladowa

ostnica
Ogród z łezką II 09:32, 27 sty 2016

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Piękne te lilie u Ciebie Kasiu, też je badzo lubie ale u mnie pomimo, że sadze w donicach to i tak nornice przegryzają i też dokupię na wiosne. A trawy już kiedyś rozsadzałas? Bo moje tez na wiosnę musze rozdzielić i nie wiem czy to łatwo sie robi bo obawiam się, że uszkodze. Pozdrawiam Kasiu, dziś wiosną już pachnie a przebiśniegi tak jakby już chciały kwitnąć

Masz dużo pięknych lilii Danusiu i wiem, że mają u Ciebie specjalne względy.
Moje nornice najwyraźniej wolą korzenie różane...bardziej wybredne, czy co???
Tak, dzieliłam już rozplenice. Wiosną...szpadlem, ciach i już. Dalej bez problemu rosną Teraz każda rozplenica będzie podzielona na 4. Nie chcę zostawiać takich całkiem malutkich.
Wiosną Ci pachnie??? Siedzę w biurze...tu buro i ponuro
Życie w wiejskim ogrodzie 20:18, 26 sty 2016

Do góry
Mathildis napisał(a)
Fajne te zimowe zdjęcia... patrzyłam, ale nie dojrzałam dmuszka jajowatego, jest na którymś ze zdjęć? Rozplenica jednoroczna wymiata...
Słyszałam, że już nasiona się w sklepach pojawiły, więc najwyższa pora na łowy, ale siać będę do gruntu, bo na parapetach wszystko mi marnieje...
Cebule w siedzą w donicach potraktowane według Twoich wytycznych... mam nadzieję, że wyjdą na czas i będą cieszyć - postawiłam na narcyzy i szafirki... tulipany bedę oglądać u Ciebie - posadziłeś prawda?

Aniu dmuszek jajowaty tak się prezentował w sezonie ...

Wybór nasion w sklepach jest ogromny Ja już się obłowiłem
Cieszę się że zdecydowałaś się na cebulowe w donicach Na pewno Cię nie zawiodą
Tulipanki i hiacynty u mnie były sadzone w Wigilię

Życie w wiejskim ogrodzie 19:48, 26 sty 2016

Do góry
Jana napisał(a)
Chociaż zrobiłeś w końcu zimowe fotki, ja ani jednego ta rozplenica i w takiej ilości jest obłędna

Widziałem że zimowe fotki są Doczekałaś się zimy

Rozplenica w warzywniku to hit tamtego sezonu W tym też będzie w dużej ilości
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 17:21, 26 sty 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
U jednej z koleżanek była dyskusja na temat żywopłotów przy płocie z siatki i w efekcie najlepszym rozwiązaniem są trzmieliny gatunki pnące (np. Fortunea) do wyboru masz dwa koloru żółtą i zieloną największym jej plusem jest to, że jest zimozielona

Zupełnie zapomniałam o pnących trzmielinach dzięki za przypomnienie Kamila

Dzięki Kasiu już nic nie zmieniam bo tak to można w nieskończoność i tak pewnie po jakimś czasie będą rewolucje. A niech roślinki urosną... bo na razie są tylko na projekcie

Dzięki dziewczyny za pomoc ostatecznie zostaje tak zobaczymy jak wyjdzie w praniu, najwyżej będę przesadzać

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:40, 26 sty 2016

Do góry
To jeszcze raz po zmianie... z róży pnącej nie potrafię zrezygnować....no nic...tak to wygląda, lepiej?

Acha, bluszcz będzie na betonie, a na siatce zamiast winobluszczu dam mate wiklinową.

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance

Moja codzienność - ogród Oli 20:48, 25 sty 2016

Do góry
Na razie po głowie chodzi mi coś takiego

od góry:
białe - miskant Graziella (mam) lub molinia Karl Foerster
czerwone - miskant Krater (mam) lub molinia Karl Foerster
różowe kropki - zawilec japońskie Konigin Charlotte (mam)
zielone z różowymi kropkami - rozplenica Hameln poprzetykana jeżówkami np. Vintage Wine, Solar Flare
zielone kółka - graby Fastigiata (mam)
seledynowe z bordowym - sesleria jesienna (mam) + berberys Bagatelle
z przodu może poletko seslerii skalnej (mam) i może jakiś żółty akcent np. carex Evergold (mam)
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 14:47, 24 sty 2016

Do góry
Zastanawia się nad różą Comte de Chambord (3), i nad zamianą żurawki Lime Marmalade, ryzykuje(5) z turzycą Ice Dance (12). Co o tym sądzicie?

i dla przypomnienia:

I legenda
1 - modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
2a - azalie japońskie białe, Panda?
3 - róża różowa Comte de Chambord
4 - bukszpan kulka
5 - żurawka Lime Marmalade, ryzykuje
6 - tuja Szmaragd (mam jedną, chcę ją wkomponować)
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca Eden Rose
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - szałwia omszona
12 - turzyca Ice Dance
13 - Thuje już są wsadzone, dostałam je w prezencie bez etykiety, Pani Danusia przypuszcza że to 'Kórnik" albo Aureospicata
14 - hortensje Limelight
15 - Róża Bonica '82
16 - Buk pospolity Purple Fountain
Moje małe królestwo 21:23, 22 sty 2016

Do góry
Ewa babcia ma tam jakieś kwiatki dokładnie nie wiem co na wiosnę sieje cynie i astry ma tam ostróżki hortki ale jest tam tez takie puste miejsce i tam mogłabym jej ją posadzić wiesz ona nie liczy na jakieś spektakularne nasadzenia ona chce herbaciana róże ale mogę jej coś tam dosadzić jakieś zimozielone może jakieś trawy tylko czy rozplenica nie zginie przy jej pieknie miałaby na nią widok z okna w dalszym planie jest pole a na nim co roku co innego
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 11:46, 22 sty 2016

Do góry
To jeszcze raz wrzucę zdjęcie projektu i już zmieniony spis roślin

Tak to wygląda
2 - Żurawki Marmalade
2a - azalie japońskie białe, Panda?
3 - Azalia wielokwiatowa
4 - bukszpan kulka
5 - kostrzewa Gautiera, a może jeszcze jakaś inna?
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca intensywny róż
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - szałwia omszona
12 - trawki, ale jakie?
13 - Thuje już są wsadzone, dostałam je w prezencie bez etykiety, Pani Danusia przypuszcza że to 'Kórnik" albo Aureospicata
14 - hortensje Limelight
15 - piwonia, jasny róża albo jeszcze hortensja Limelight

Bluszcz puściłabym między modrzewiem a azalią. jeszcze zastanawiam się nad kolorystyką róży pnącej (8) i azali (3). róża pnąca - blady róż, azalia - intensywny róż?

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 14:04, 21 sty 2016

Do góry
martika napisał(a)
Witaj , wpadam z rewizyta i na pewno masz pole do popisu. Będę zaglądać, ciekawa jestem poczynań wiosennych.

Do wiosny jest trochę czasu i mogę rozplanować nasadzenia na rabatach. Od marca nie będę miała tyle czasu co teraz więc korzystam Dlatego przedstawiam projekt rabaty przy betonowym ogrodzeniu.

I legenda
2 - żurawka Obsidian
3 - róża biała, jasno różowa
4 - bukszpan kulka
5 - trawki lub żurawki jasnozielone
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca intensywny róż
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - lawenda, kocimiętka bądź szałwia
12 - trawki lub żurawki jasno zielone
14 - hortensje Limelight
15 - piwonia, róża albo jeszcze hortensja Limelight

Na ogrodzeniu betonowym poprowadzę bluszcz, a na siatce winobluszcz pięcioklapowy.

Jak Wam się podoba taki układ?
W Kruklandii 09:59, 21 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Julia faworytki trawione mamy zbliżone
Ja w tym roku dokupuje hakone, będe robić rabate a'la Tom Stuart Smith. Runianka idzie precz w cien, nie bedę sie z nia męczyć.
Kasia rozplenica medium boy z piórkami bedzie tyle miała a bez piórek mam jakaś NN i jest idelna... Hammeln tez dopeiro posadziłam aby ocenić....

Po pinach od razu wiedziałem, że coś kombinujesz
W Kruklandii 08:32, 21 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ja w tym roku dokupuje hakone, będe robić rabate a'la Tom Stuart Smith. Runianka idzie precz w cien, nie bedę sie z nia męczyć.
Kasia rozplenica medium boy z piórkami bedzie tyle miała a bez piórek mam jakaś NN i jest idelna... Hammeln tez dopeiro posadziłam aby ocenić....

Hakone też słabo u mnie....ale mam żółtą. Może zielona byłaby lepsza?
W Kruklandii 23:38, 20 sty 2016

Do góry
Biało różowy ogród za płotem. 22:24, 20 sty 2016

Do góry
Beatko pewnie, że przydatne rady nie mam doświadczenia z lawendą, miałem dopiero drugi sezon i wyglądała znośnie, ale nie wiadomo co dalej. Zywopłocik i lawenda zmieściłby się tam gdybym sadził swoimi kryteriami czyli ciasno, a jednak nie chce robić tutaj ścisku, bukszapn sprawił by się dobrze, ale mam jednego takiego osobnika z odmiany pies i obawiam się o to, ale w zamian kolejny zimozielony fragment rabaty, a to na plus.

Aniu dziękuje za odzew, myślałem o bergenii, ale siostra skwitowała to prosto 'kapusty nie chce' i nic się nie poradzi Amazon mist i inne o cienkich liściach szybko brzydną w 3 sezonie moje są paskudne i jak na początku zachwycałem się tą trawką, teraz już mam odmienne zdanie.
Myślałęm o innych Carexach, ale jakoś nie znam nic co by pasowało bo jednak po lewej już jest, rozplenica za nimi i robi się klops
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies