Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:18, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Rozplenica chyba mniej słońca potrzebuje niż stipa.
Z moich obserwacji przynajmniej
Za to z wodą odwrotnie

czyli niekoniecznie stipa sobie poradzi...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:15, 05 lut 2016

Do góry
Rozplenica chyba mniej słońca potrzebuje niż stipa.
Z moich obserwacji przynajmniej
Za to z wodą odwrotnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:42, 05 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jeśli rozplenica sobie radziła a lubi słońce to chyba stipa też powinna sobie dać radę

no tak mi się wydaje ale może czegoś jeszcze jednak wymaga więcej..np rozlenica lubi i słońce i wode a stipa raczej słońce i mniej wody?
bo mam tam nawadnianie...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:40, 05 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
mam pytanie teoretyczne czy jeśli w danym miejscu radzi sobie rozplenica w sensie pięknie kwitnie to stipa sobie tez poradzi? bo jest to niby strona wsch-pd czyli słońce tylko do ok 13..

Jeśli rozplenica sobie radziła a lubi słońce to chyba stipa też powinna sobie dać radę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:05, 05 lut 2016

Do góry
mam pytanie teoretyczne czy jeśli w danym miejscu radzi sobie rozplenica w sensie pięknie kwitnie to stipa sobie tez poradzi? bo jest to niby strona wsch-pd czyli słońce tylko do ok 13..
Życie w wiejskim ogrodzie 20:18, 04 lut 2016

Do góry
emilia napisał(a)
Czy jednoroczną rozplenicę sam wysiewałeś?

Tak Rozplenica została wyhodowana przeze mnie z nasionek
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:31, 04 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/537054324294903650/ to jest cudne!!!

Też uwielbiam tylko ciekawe jaka to rozplenica na tym zdjęciu ma takie jakby białawe te kłosy.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:13, 03 lut 2016

Do góry
Rozplenica czy coś nowocześniejszego?
Ogród pewnej ogrodniczki 19:55, 02 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

To rozplenica.jaka odmiana? Trudno osadzic jesli jeszcze nie ma docelowego rozmiaru.moze popularna hameln? Trawy w zasadzie tniemu na poczatku wiosny.ale rozpleice nie bardzo lubia ewentualne mrozy zatem mysle ze mozesz ze scieciem ich poczekac do poczatkow kwietnia.
Ogród pewnej ogrodniczki 19:26, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mam nadzieje ze odpowiedziałam na wszystkie pytania u mnie
Gdyby mi cos umknęło trab

Jezówki kupuj koniecznie, przepieknie wygladaja w trawach (stipa i rozplenice little boy lub bunny, seslerii jesiennej )

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

Mój mały ogródeczek :) 11:13, 02 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Posiałam dzisiaj Gazanie, aster książęcy ZORZA, aster piwoniowy NIMFA, goździk ogrodowy, jeżówka żółta purpurowa i biała, trawa zebrinus i rozplenica

Już Ci się zrobił spory ogródeczek na parapecie
Ogród z pergolą 21:31, 01 lut 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Z miesiąc by się przydał. Chyba, że masz takie już przemrożone czyli zebrane niedawno to wtedy nie trzeba. Rozplenicy nie siałam- tylko taką jednoroczną czerwoną to się nie wypowiem, ale logika nakazuje traktować tak jak inne byliny- przechłodzeniż w lodówce ze 3-4 tygodnie. A cóż to za rozplenica? Japońska pewnie, ale jakaś odmianowa czy czysty gatunek? Bo wiesz, że to odmianowe to mogą albo nie wzejść albo nie powtórzyć cech rośliny matecznej?

To stipę też trzeba w lodówce trzymać?
Mój mały ogródeczek :) 21:23, 01 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Posiałam dzisiaj Gazanie, aster książęcy ZORZA, aster piwoniowy NIMFA, goździk ogrodowy, jeżówka żółta purpurowa i biała, trawa zebrinus i rozplenica
No kobieto szalejesz z tymi wysiewami
Ale ty wiesz, ja dzisiaj rano przed pracą też posiadam kilka rodzaii traw i werbenę
Ogród z pergolą 20:46, 01 lut 2016

Do góry
Z miesiąc by się przydał. Chyba, że masz takie już przemrożone czyli zebrane niedawno to wtedy nie trzeba. Rozplenicy nie siałam- tylko taką jednoroczną czerwoną to się nie wypowiem, ale logika nakazuje traktować tak jak inne byliny- przechłodzeniż w lodówce ze 3-4 tygodnie. A cóż to za rozplenica? Japońska pewnie, ale jakaś odmianowa czy czysty gatunek? Bo wiesz, że to odmianowe to mogą albo nie wzejść albo nie powtórzyć cech rośliny matecznej?
Mój mały ogródeczek :) 15:25, 01 lut 2016

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:01, 01 lut 2016

Do góry
tylko czy rozplenica nie przygłuszy mi tych niskich berberysów i bukszpanów żółtych, które są przed berberysami czerwonymi ???

chyba, żeby trawy z tyłu za berberysami a przed tujami ???
W oflisowym ogrodzie 19:40, 30 sty 2016

Do góry
Jana napisał(a)
Pięknie wygląda ta weranda czy kiedyś już siałaś powojniki z nasionek? Nigdy nie próbowałam

Pani przesłała mi instrukcje ale o powojnikach zdaje się nic nie ma Może się przyda
Sporo nasion można wysiewać jesienią, są to nasiona bylin, które do łatwiejszego, szybszego, równomiernego skiełkowania wymagają 4-8 tygodniowej stratyfikacji, czyli przemrożenia; nie poddane temu zabiegowi też skiełkują, tylko w mniejszej ilości i dłużej to będzie trwało; większość nasion można siać zarówno wiosną jak i jesienią;
Jeśli nastała jesień, to nie ma problemu, bo wysiewamy nasiona w gruncie i zaznaczamy miejsce wysiewu. Natomiast gdy kupimy nasiona bylin zimą możemy nasionom pomóc poddając je przechłodzeniu na dole w lodówce (ale nie w zamrażarce!!!). Stratyfikacja polega na przechłodzeniu nasion, żeby łatwiej, prędzej i równomierniej skiełkowały; W tym celu nasiona wysiewamy do doniczek, które szczelnie obwiązujemy przeźroczystą folią w celu utrzymania wilgotności podłoża. Całość wkładamy na 4-8 tygodni na spód lodówki, raz na dwa tygodnie sprawdzamy , czy ziemia jest wilgotna. Po wyjęciu z doniczek w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza nasiona kiełkują po około 2 - nieraz 4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzamy po minięciu wiosennych przymrozków. Jeśli przy sprawdzaniu wilgotności podłoża widzimy, że nasionka już kiełkują, to również wyjmujemy i stawiamy na parapet okienny do słoneczka. Nasiona zamiast w doniczkach można trzymać w foliowych zamykanych na gumkę woreczkach;
w zależności od wielkości nasion, odpowiednio przykrywamy je ziemią; nasiona bardzo malutkie, przykrywamy bardzo niewielka ilością, dosłownie szczyptą ziemi, nasiona grubsze, trochę większą ilością i tak dalej.
Wysiew jesienny albo stratyfikacja w lodówce dotyczy nasion roslin:
akant, belamkanda,bertram, czosnki, czysciec, goryczka, jeżówki kłosowiec, krwiściąg, lewizja, miecznica, morina, odętka, ostrózki, parzydło, pełniki, powojnik, przetaczniki, puszkinia, rozplenica, rudbekia, sadziec, serduszka okazała, słonecznica, szarotka alpejska, trawy, wielosił, wiesiołek, żmijowiec -echium; zurawka;
nasiona nie poddane stratyfikacji tez zakwitną, tylko mogą wschodzić trudniej i w mniejszej ilosci;
Wysiew od IV do VI :
aktinidia, alonsoa, aster tongolski, aster alpejski, budleja, chaber, dzielżan, dzięgiel, dzwonki, dzwonki irlandzkie, dyptam, eucomis, echium -zmijowce, farbownik, firletki, floksy wiechowate (floksy wiech. mozna siać też jesienią) gailardia, głowienka, godecja, goździk, hosta, hyzop, jarzmianka, jasieniec, jasminowiec, jeżówka, języczka pomarańczowa, kocimiętka, kosmos, krwawniki, kupidynek, len trwały, len czerwony, lewkonia, mak, miecznica, miłek letni, motylek, nachyłki, naparstnica, nasturcja, niezapominajka, oman wschodni, orliki, ostrożeń japoński, ostrzeń powabny, pięciornik, poslonek, przymiotno, pysznogłówka, ratibida,rdest, rozwar, rutewka, sasanka, skalnica, słoneczniki, smagliczka, starzec, szałwia, szarłat, ślazownik malwowy, slazówka, ślaz maurytański,sorgo, tarczyca, tojad, tojeść krwista, ubiorek, werbeny, wilczomlecz, zawciąg, zawciąg szerokolistny, zawilce, zlocienie, żurawki;
Niektóre nasiona roslin ( driakiew japońska, driakiew kaukaska, lak wonny, nachyłki, werbeny) wysiane odpowiednio wcześnie już w marcu zakwitną w tym samym roku;
Jeżówki wczesną wiosną (w marcu) siejemy na rozsadznik, można tez poddać stratyfikacji w lodówce, równomierniej skiełkują.; można wysiać jesienią
Ratibidę -dyptam wysiewać mozna w lutym-kwietniu na parapet okienny, w maju do gruntu;
Kolkwicję, liatrę, łubin, akant moczymy 24 godziny w letniej wodzie przed wysianiem do gruntu.
Proszę o przesypanie nasionek do torebek papierowych, jest to pewniejsze, niż trzymanie nasion w folii.

Mój mały ogródeczek :) 20:01, 27 sty 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Ale bedzie satysfakcja

jeszcze ma trochę do wysiania
jednoroczne
powój trójbarwny
gipsówka
ostróżka
gazania
wieloletnie
Jeżówka biała
żółta
purpurowa
Żmijowiec rubinowy
wspaniały
Smotrawa okazała
Glicynia chińska
trawa pampasowa różowa
biała
Trawa zebrinus
rozplenica mondy???
royal Hamel??
wymienię cebulki 14:32, 27 sty 2016

Do góry

Po jesiennym wykopywaniu mieczyków okazało się, że mam ich już za dużo.
Kolory są różne od czerwonych do białych, mogą się trafić żółte a nawet fioletowe. Niestety nie jestem w stanie podzielić ich na kolory wykopuję jak leci.

Może ktoś bedzie chętny wymienić się swoimi nadwyżkami z ogródka. Aktualnie interesują mnie
hosty, rozchodnik, przywrotnik, rozplenica, miskant, hortensja anabelle, mahonia, tawułki, brunera wielkolistna, paprotnik, żurawka (liście czerwone, żółto-pomarańczowe, bordowe) i krwista, ostróżka, bodziszek, proso, konwalnik czarny, krwawnik wiązówkowaty, żagwin

.
wymienię sadzonki traw ozdobnych na inne trawy 13:04, 27 sty 2016

Do góry
rozplenica VIRIDESCENS
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies