Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 21:21, 30 maj 2017

Do góry
dominika_ napisał(a)

piekne ale super to uchwycilas
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:19, 30 maj 2017

Do góry
i ogromne, kwitnące Hebe

Róża Constance Spry za chwilkę odpali

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:19, 30 maj 2017

Do góry
Powojnik jest zniewalający

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:18, 30 maj 2017

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 21:18, 30 maj 2017

Do góry
abiko napisał(a)
U Ewy już a u mnie czekam

O matko ile pąków na rózach , moje pomarzły do samej ziemi.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:17, 30 maj 2017

Do góry
Miejski ogród w wersji mini 21:17, 30 maj 2017

Do góry

Niestety na kilku bukszpanach zauważyłam miodówkę . Trzeba spryskać.

Co się stało kwiatom ... 21:16, 30 maj 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Zawitka,To nie ja byłam Ewą.......to nie ja skradłam niebo...... ,
orliki liczą trzy wiosny.

Śliczne są te falbanki Jak hiszpańskie spódnice
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:15, 30 maj 2017

Do góry
Dzisiaj wyszłam porobić zdjęcia. To były prawie Igrzyska. Komary nie pozwalają wyjść z domu nawet na chwilkę. Plaga jakiej nie było do tej pory.

Miejski ogród w wersji mini 21:11, 30 maj 2017

Do góry
Wracam do żywych . Dzisiaj po wieczornym obchodzie .

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:10, 30 maj 2017

Do góry
Aktualnie zmagam się ze spiżarnią...ciągnie się....ta kuchnia

Tapety miały być wizualnie dopasowane.............szef zapomniał o nich, opatrzyły mu się i zapomniał....grr...sama sobie tapetę przykleiłam, a reszta odjechała...to co mam to moja czujność...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:09, 30 maj 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Klon Crimson Sentry szczepiony

Podziwiając ogród natknąłem się na zdjęcia klona Crimson Sentry. Dziś go kupiłem. Zastanawiam się w jakim tempie rośnie? Chciałem żeby stanowił tło dla innych roślin, więc planowałem posadzić go przy płocie. Ile miejscu powinno mu się zostawić? Metr od płotu wystarczy? Można go ciąć?
Ogród Mirelli 21:09, 30 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jedna donica bez kwitnących - ipomea i buchananii

Koniec

Ale ładne okazy masz ipomei ładny kontrast będzie z tą miedzianą trawką

ps. niebieskie iryski dają po oczach - sliczne są
Podwórkowa rehabilitacja 21:05, 30 maj 2017

Do góry
Dla przypomnienia irys w rozkwicie.
Dwóch kwiatków się dochowałam.
Ogród pod Borem 21:02, 30 maj 2017

Do góry
Troch nocnych ujęć:
Moja ostoja 21:01, 30 maj 2017

Do góry
Adela napisał(a)

W jakiej odległości od płotu ona rośnie? Ile cm przerwy jest między nią a tujami? Wygląda pięknie!

P.S posadziłem swoje smaragdy co 75 cm i boję się, że one nigdy się nie zrosną. Może powinienem je przesadzić bliżej siebie? Tyle, że mają już przeszło 1,5 metra wysokości i mogłyby odchorować przesadzanie...

Ogród Mirelli 21:01, 30 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Tulipany Elegand Lady i Grenland nadal kwitną

Ciekawe te tulipany, czy to jakaś póżniejsza odmiana, a może póżniej sadziłaś?
U mnie wszystkie już przekwitły i denerwowały mnie suche badyle, więc wszystkie już wykopane.
Do raju daleko - u Ewy 20:52, 30 maj 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Pięknie prezentuje się rabata z czosnkami. Napracowaliście się, ale efekty bardzo widoczne. Porządek wszędzie.
Jak się sprawuje kamienne źródełko? Widzę że wąż podłączony jest.

Marzył mi się taki efekt Nie było wyjścia - trzeba było popracować Ostatnio pogoda nam dopisuje do prac. Szkoda tylko, że czasami nie popada deszcz, bo bardzo by się przydał.
Żródełko sprawuje się świetnie. Nareszcie to miejsce ładnie wygląda

Kwitnie teraz głóg

Ogród Beti 20:51, 30 maj 2017

Do góry
Zabiedzone kulki bukszpanowe juz pewnie nic z nich nie bedzie

Róże na balkonie 20:49, 30 maj 2017

Do góry
link textWitam, chciałbym się podpiąć pod temat balkonu. Zona namówiła mnie do zasadzenia róż pnących na balkonie. Mój wybór padł na Oh Wow! (Wekspitrib). Żona wybierała donice i pergole (niestety nie ma ona ręki do kwiatów więc ja muszę się wszystkim zajmować). Chciałbym teraz ponaprawiać błędy, które na pewno popełniłem i proszę was o pomoc. 2 krzaki zasadzone na jesieni w doniczkach 90x37x27 z pergola 174cm, bardzo ładnie odbiły na wiosnę.

Pytanie nr 1 +2
Pojemnik zabezpieczony styropianem i folia (otwory odpływowe zrobione) + na dnie wyłożony keramzyt. Pojawia się tutaj moje pytanie, czy donica nie [/img] jest za mała na krzak oraz czy pergola nie będzie za niska? Czy ewentualne cięcie do wysokości pergoli wchodzi w grę?

Pytanie nr 3
Od momentu zasadzenia na jesieni, ziemia pokryta jest warstwą (ściółką) kory ogrodniczej (dziś sprawdziłem, ze jest to kora drzew iglastych) + na wiosnę dorzucone na wierzch pędy+liście z pelargonii (zakończyły niestety swoją historie). Czy jest to odpowiednia ściółka czy lepiej się jej pozbyć jak najszybciej i dać coś innego?

Pytanie nr 4
Ziemia specjalna do róż z długo działającym nawozem, obecnie podlewanie 1 raz w tygodniu 3L wody (2L z nawozem wg zaleceń producenta) + 1L dodatkowo. Ziemia jest stale wilgotna pod warstwą ściółki czy nie podlewam/nawożę zbyt intensywnie? nadmiar wody zawsze wypływa, chwilę po podlaniu.

Pytanie/problem nr 5 + 6
Od około tygodnia pojawiły się 2 problemy, pierwszy dotyczący 1 krzaka oraz drugi dotyczący obu rośli.

Problem dotyczący tylko krzewu przedstawia się tak

Na roślinie nie znalazłem żadnych larw ani owadów, czy trzeba robić oprysk, jeśli tak to jaki preparat?

2 krzewy natomiast trawi problem żółtych liści. Liście żółkną w dolnej części rośliny:

Tylko na 1 liściu są brązowe odbarwienia, pozostałe są tylko żółte.

nawet łodyga też staje się żółta

w sobotę usunąłem wszystkie żółte liście + 1 żółty pęd wychodzący z podłoża, ale dziś zauważyłem, że to nie pomogło i pojawiają się następne.

Czy to zżółknienie jest spowodowane którymś z moich powyższych działań, czy też rośliny zaatakowała choroba?

Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc i wszelkie porady, mam nadzieję że uda się odratować rośliny, aby mogły wydać kwiaty i zobaczymy wtedy Oh Wow .

Jeśli post jest nie w temacie prosiłbym o przeniesienie go.

Z góry dziękuję za pomoc, są to moje 1 róże i chciałbym razem z wami zgłębiać ich tajniki.

P.S.
Przepraszam za nieregulaminową ilość zdjęć, ale chciałem zawrzeć wszystko w 1 składnym poście.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies