Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 21:45, 08 cze 2017

HAniu w wolnej chwili wejdź do mnie- str 448 - Twoje zdanie jest ważne dla mnie
Gruszka_na_w... 21:58, 08 cze 2017

Makusia napisał(a)
HAniu tak mu to przedstawię
Dziękuję. Choć mimo wszystko w zanadrzu będę miała ciśnieniomierz

Fasola musi być teraz malutka. Groszek wysiewa się już na początku marca, a ciepłolubną fasolę dopiero na przełomie kwietnia i maja, czasem nawet później.
I tak jestem pełna podziwu dla Twojej połowy. Ma zadatki na rasowego ogrodnika.
PS. A groszek już dzisiaj nadawał się do podjadania. Na przemian z pierwszymi poziomkami i truskawkami. Mniam, mniam

PS 2. Byłam, poradziłam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:27, 08 cze 2017

mira napisał(a)
Zazdroszczę Ci deszczu ja nie mam.
Siedzę u Ciebie w warzywniku, pomidory piekne, będziesz palikować ?
u mnie kamczacka mam mało jagód - mam 2 rok

kompostownik na froncie - przecież to mózg i serce ogrodu - obsadź czymś jakąś rugosą albo krzakiem, można też dynie posadzić jak masz zapełnioną którąś, ja dziś posadziłam nasturcje może się będzie pieła -kompostownik swiadczy o dojrzałości ogrodniczej i zdrowym ogrodzie

pozdrawiam

Kompostownik jest ładnie zamaskowany. Z jednej strony ma żywopłot bukowy. W narożniku lilaka, z innego boku cisy, a od strony ogrodu różności takie
(jest za piwoniami). Kiedy rośliny miałam małe to rosła tam dynia, ale teraz już bym jej nie wcisnęła.

Dostęp do niego mam od strony sadu.

Deszcz padał pierwszy raz od ponad miesiąca. Przysługiwał mi wiec odgórnie.
Pomidorów w zasadzie nie muszę palikować. Specjalnie sadzę odmiany karłowe samokończące. Te wysokie dosyć późno wchodziły w okres owocowania, a później jesienia sporo owoców nie zdążyło dojrzeć. Krzaki łapały mi zarazę ziemniaczaną. Od paru lat sadzę karłowe i koktajlowe. Z tych pierwszych owoce mam już na początku lipca. Nie chorują i zbiory mam do końca sezonu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:43, 08 cze 2017

Johanka77 napisał(a)

A ona ma jakąś odmianę? Bo mi jeszcze nigdy nie przezimowała.

Wiesz, że u mnie same zwyczajne są- wysiewałam ją w zeszłym sezonie ze sklepowych nasionek. Zaskoczyła mnie w tym sezonie.
Gruszka_na_w... 22:59, 08 cze 2017

Kasiu, mam kilka sztuk białych naparstnic z fioletowobordowym wnętrzem. One w masie wszystkie są urokliwe.

Różą dnia została Mary Rose. To moja pierwsza w życiu róża. Zniosła przeprowadzkę z ROD-owskiej działki. Przesadzanie na obecnej działce. Na nic nie choruje i powtarza kwitnienie. Pachnie mocno.Rośnie na półksiężycowej z kwaśnolubami. Mam na nią widok z trzech stron.

Muszę jesienią znaleźć nową miejscówkę dla Comte de Chambord. Pod tarasem ma za mało miejsca, a zasługuje na dobra ekspozycję.

Gruszka_na_w... 23:07, 08 cze 2017

Drugie miejsce w kategorii róża dnia przypadło Zephirine. Pozytywnie mnie zaskoczyła. Sadzona wiosną zeszłego roku. Kwiat delikatny, zapach subtelny, ładnie przyrasta, dobrze przezimowała, znosi cień.

Szykują się do kwitnienia róże okrywowe na frontowej.

Gruszka_na_w... 23:25, 08 cze 2017

Fajnie się dzisiaj pieliło. Spulchniłam ziemię na połowie rabat. Jutro cd.
Na koniec takie tam

iwonkap 09:32, 09 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pomidorów w zasadzie nie muszę palikować. Specjalnie sadzę odmiany karłowe samokończące. Te wysokie dosyć późno wchodziły w okres owocowania, a później jesienia sporo owoców nie zdążyło dojrzeć. Krzaki łapały mi zarazę ziemniaczaną. Od paru lat sadzę karłowe i koktajlowe. Z tych pierwszych owoce mam już na początku lipca. Nie chorują i zbiory mam do końca sezonu.

Podpytam czy masz jakieś swoje ulubione odmiany ?
AgataP 11:37, 09 cze 2017

Gruszko mam prośbę - zdjęcie jabłonki Adirondack, kupiłaś u siebie lokalnie zapewne. Duża jest ?
Coś mi chodzi po głowie i zbieram sobie informacje

ślicznie masz, u Ciebie czuję się jak u siebie...kocham bogactwo zapachów i kolorów
Gruszka_na_w... 14:02, 09 cze 2017

AgataP napisał(a)
Gruszko mam prośbę - zdjęcie jabłonki Adirondack, kupiłaś u siebie lokalnie zapewne. Duża jest ?
Coś mi chodzi po głowie i zbieram sobie informacje

Agatko, wpisz w forumowej wyszukiwarce słowo Adirondack i odznacz pokaż posty. Wyświetlą się wstawiane przeze mnie zdjęcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies