Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Borowikowy Zakątek 10:40, 07 cze 2017

Do góry

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:39, 07 cze 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Nie mam Old Port ale w mojej szkółce/pracy jest i jest okej Nawet dość długo trzyma kwiat. Jest na pewno mocniejsza od Blue for You

Fajnie, że możesz wystąpić jako sędzia różany Też bym chciała

To zapraszam
Emocje sie szykują wielkie, sama ciekawa jestem jak to będzie

L..Lucia w pakach

Małymi kroczkami do celu... 10:39, 07 cze 2017

Do góry
róże też jeszcze trochę....i naparstnice

Małymi kroczkami do celu... 10:38, 07 cze 2017

Do góry
Nareszcie ogrodzenie skończone!!! Ale się cieszę dzisiaj pochmurno, chwasty dają czadu, a ja nie mam czasu na ogród uwieczniłam jedynie kolejną piwonię, która nieśmiało się otwiera i jak cuuuudownie pachnie pozdrawiam środowo

Początki mojego ogródka. 10:35, 07 cze 2017

Do góry
Początki mojego ogródka. 10:34, 07 cze 2017

Do góry
Rabata z różami hmm lawenda nie rośnie równo i muszę jeszcze jakiś niebieski kolor dosadzić z tyłu za różami .
Ogród z łezką II 10:33, 07 cze 2017

Do góry

Dzięki Kasiu bardzo )))))) a szpalerze czyli aż jedna dziś podziwiam ponownie.

Porady zapisuje zawsze łatwiej wrócić )))
Działeczka Asi :) 10:33, 07 cze 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Z dzisiaj

Przypominam, że nie patrzymy na trawnik

O rany, ślicznie
Początki mojego ogródka. 10:32, 07 cze 2017

Do góry
Warzywnik
Mam nadzieję - Dobrego marny początek 10:28, 07 cze 2017

Do góry
Oczywiście Toszka ma rację w sprawie zadbania o ziemię, ale w międzyczasie możemy pogadać o konkretach.

Masz faktycznie dużo roślin kupionych pojedynczo - będziemy się starać je wykorzystać, ale trzeba będzie na pewno dokupić większą ilość egzemplarzy.
Do tego widzę, że chorujesz na przypadłość, którą kojarzę raczej z panami, tj.: iglakozę. Kupujesz same iglaki
Mam nadzieję, że przekonamy Cię do liściastych, bo to one nadają ogrodowi zmienności i lekkości

Odnośnie zakola: na pewno wielkie świerki są tutaj wykluczone. Duże drzewa liściaste też.
Widzę również, że trzeba na tym zakolu uzupełnić żywopłot, bo w tym miejscu nie posadziłaś. Wielu początkujących ogrodników popełnia ten błąd i żałuje miejsca na żywopłoty. Tymczasem one zasłaniają właściwe rośliny przed zimnymi wiatrami i dają im tło. Każda roślina ładniej będzie wyglądać na tle zielonej ściany niż na tle siatki ogrodzeniowej.

Klują mi się dwa pomysły na to zakole. Trochę nietypowo zaproponowałabym sadzenie dwójkami (zwykle sadzi się nieparzyście) i skorzystanie z zasady symetrii, którą tak jakby podpowiada umiejscowienie ławeczki.

Pomysł nr 1

Fioletowe kółko to np.: buk rohan - średniej wielkości kolumnowe drzewo, które zasłoni nieszczęsny słup. Dla zachowania symetrii można posadzić drugiego z drugiej strony, ale wydaje mi się to przesadą.
Naprzeciwko ławeczki posadzić dwa nieduże drzewka: nieśmiertelne wiśnie umbry lub nigry, wiśnie globosa, jarząby mączne, jabłonki adirondack itd.
Między nimi, na środku jakieś super atrakcyjny krzak, np.: dereń kousa, który ma atrakcyjny pokrój, kwitnie i ładnie się przebarwia. Pod krzakiem dywanik z jakichś zadarniaczy.

Pomysł nr 2

Posadzić trzy kolumnowe drzewa, przed nimi dwa niewysokie drzewka wielopniowe typu parocja albo świdośliwa, a pod nimi dywanik z traw i bylin.

Trzeba tylko umiejętnie dobrać ten krzew czy drzewka, żeby nie przeszkadzały w komunikacji. Dlatego szerokość tej rabaty jest kluczowa.
Paeonia - Piwonia 10:23, 07 cze 2017

Do góry
piwonia mieszańcowa Red Chram

NN
Podwórkowa rehabilitacja 10:18, 07 cze 2017

Do góry
Hej, bardzo dziękuję za wsparcie.
Tak na trzeźwo myśląc to mogłoby się to różnie skończyć. Całe szczęście dom stoi my cali i zdrowi. Rośliny wymęczone ale nie uszkodzone, pies już spokojny. Wyciągamy wnioski i idziemy dalej
Wczoraj zrobiłam zdjęcia jak ulewa napełnia mi beczkę do podlewania.
Potem już było mniej pożytecznie.
Pozdrawiam gorąco i życzę miłego dnia bez stresu

Kiedyś będzie tu ogród 10:16, 07 cze 2017

Do góry
Aniu zaraz będą do zbioru super co Dzięki za sadzonki A i wąsiska im rosną że hej
Czarny bez (Sambucus). Jak się pozbyć czarnego bzu 10:11, 07 cze 2017

Do góry

Cześć,

Zaczynam dopiero przygodę z ogrodem, w tym roku pierwsze nasadzenia.

Bardzo podobają mi się bzy czarne Black Beauty, a jeszcze bardziej Black Lace ze względu na listki podobne do klonu palmowego, ładne różowe kwiaty na ciemnym tle i łatwość w uprawie zwłaszcza dla początkujących.

Wydawało mi się, że najlepiej ten bez będzie komponował się żółtymi roślinami i tak nasadziłam go obok tawuł Gold Flame, Golden Carpet i żółtego berberysu Golden Rocket. Teraz wydaje mi się za dużo tego żółtego..

Bardzo ładnie wygląda u Katela obok tej czerwonej krzewuszki ( jak się nie mylę ) ale mam jeszcze szansę dosadzić przed modrzewiem. U mnie jest z lewej strony czerwona róża, tylko kiedy ona zakwitnie.. I ten fioletowy też pasuje ( u Katela ) ale nie wiem co to jest, chociaż do żółtego to raczej czerwony i fioletu raczej już nie dodam.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:07, 07 cze 2017

Do góry
rano kolor bardziej zbliżony do naturalnego

a w Borach chyba szykuje się burza
Jurajski Ogród 09:41, 07 cze 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Agnieszko czy to maki wyciągają swoje makówki?

Jestem zauroczona każdym kadrem z ogrodu, piękne połacie kolorów, czerwiec obfituje w goździki i zawciągi, a u Ciebie popis

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:39, 07 cze 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

czy te pomidory podsypane są trawą... i nie masz na niej ślimaków?
Lawendowy zawrót głowy 09:27, 07 cze 2017

Do góry
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:21, 07 cze 2017

Do góry
Kaśka ale u Ciebie porosło! A ta głazowa śliczna jest z tą szałwią - bardzo mi się podoba A jakie masz tam czosnki w tych trawach między kostkami buksowymi?

Elinkowy ogród 09:10, 07 cze 2017

Do góry
Elinka napisał(a)
A to rabatka smietnikowa ogarnieta troche bo brakuje wypelniaczy . Planuje trawy wysokie miedzy cisy po dwa miskanty gracilimusy . I jakies niskie przed obwodka . Propozycje mile widziane.

Bardzo ładnie Elinko Porządeczek to podstawa

A tym, że planowanie wolno Ci idzie się nie przejmuj, ja też tak mam
Ogród to zabawa, jest dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies