Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Gdzieś na końcu świata... 14:42, 15 cze 2016

Do góry
Cały wczorajszy dzień i noc padał deszcz, roślinki szczęśliwe idealna pora na nowe nasadzenia więc lecę na ogród a to moje nowe roślinki
Miskant ML, formowany na pniu ostrokrzew, jodła koreańska oraz annabella

W Kruklandii 13:10, 15 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Juzia Ty masz super pomysły no proszę napisz u mnie co byś tam posadziła zamiast Grubej Berty

Ale ja pomyślałam tak jak Ty!
Albo różanecznik albo róża. I jakaś wyższa trawa. Miskant lub trzcinnik.
Ogród Ani :) 12:16, 15 cze 2016

Do góry
teraz masakra w kuli bukszpanowej jaką zrobił mi miskant. Nieduży Rotfeder. Znalazł nowy dom

(zdjęcia kiepskie. Z telefonu)

Ta dziura ma prawie 80cm wysokości i ponad 40, miejscami 60cm szerokości. Sporo gałązek musiałam wyciąć. Nie mam jak zrobić lepszego ujęcia
A jak duża to dziura jest to sobie proszę wyobrazić... posiadaczką dziury jest najwyższa kula, ok. 110-120cm wysokości
Wąski cienisty przedogódek 07:34, 15 cze 2016

Do góry
Zdjęcia z wczoraj. Języczki kwitną. Róża będzie miała jeszcze więcej kwiatów (nie bardzo ją tu widać na zdjęciach, to taka stara, pachnąca odmiana śmietnikowa, nie mam pojęcia co to). Żywotność i wdzięczność tego stworzenia jest zadziwiająca. Kobea szykuje pąki (więc zostanie). Rumianki przekwitają. Hortensja Anabelle właśnie zakwita. Werbena idzie w górę (bardzo czekam na nią). I tylko tych rozplenic małych co je polecałyście jeszcze nie próbowałam... Kupiłam za to miskant ML - posadziłam. Wydaje mi się, że jest OK. Ciekawe czy duży urośnie? Linia trawnika mogłaby być ciut prostsza
Globosy na razie nie zdychają. Rozważam pod nimi w kółku lawendę. Może wygląda brzydko na wiosnę ale jest przepiękna i ile przyciąga pszczół!

Ogród Ani :) 22:05, 14 cze 2016

Do góry
Nie klops, tylko sadź w odległości. Teraz jest ciemno i na foty już nie ta pora. Jutro machne fotę stożka od 3 lat w sąsiedztwie hakone. Cyknę bok stozka i odległość

Tessia dobrze pisze, ale jeśli jest bezpośrednie sąsiedztwo, przyklejenie. Cis zabuduje się. Buks nie. Mogę zrobić fotę co mi miskant zrobił z metrową kulą
Małymi kroczkami do celu... 11:17, 14 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Ta trawka to miskant Ml tak Jakoś przemarzl i rośnie w szerz, zamiast na wysokość

no własnie wyszła na wierzch moja znajomość traw
Małymi kroczkami do celu... 11:09, 14 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

piękne to zdjęcie
i avatarek nowy

hortki masz duże wypasione
a ta trawka to rozplenica?

Dzięki Kamilka, ostatni kwiat piwoni hortki sporo podrosly, są to zeszłoroczne, ciekawa jestem co pokażą w tym roku. Ta trawka to miskant Ml tak Jakoś przemarzl i rośnie w szerz, zamiast na wysokość
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 22:33, 12 cze 2016

Do góry
Mnie też się podoba miskant cukrowy ale czytałam o nim niezbyt pochlebne opinie
Wymarzony ogród Izy 21:55, 12 cze 2016

Do góry
IzaS napisał(a)
Polinka że to właśnie ty mnie o te trawy pytasz!?
Tak jak uprzedzałam zgapiam rabatę od ciebie -przynajmniej większa jej cześć
Kupiłam:
miskant gracillimus, ml, red baron, ice dance i trawa złota.
Na tej rabacie wykorzystam dance albo trawe złotą

Teraz zastanawiam się jak szeroko od siebie je sadzić?
Próbka nasadzeń:

Myślę jeszcze o jakims drzewku -może umbra? I nie bardzo wiem gdzie je wkomponować.
Wczesniej myślałam też o jakieś "choince"

Po prawej stronie hortensje + ?

A i dostałam jednego "gratisa" nie wiem czy przypadkiem czy celowo
Tylko nie ma opisów i nie bardzo weim cccoooo to jest???

nie wiem jaki masz pomysł na tę rabatę i ogólnie na ogród (styl), ale takie ustawienie traw będzie nudne, no i co przed tymi z najniższego piętra?
przy płocie dałabym też takie same thuje żeby zrobić tło, w rogu (po srodku ) posadziłabym jakieś czerwone drzewo może być śliwa nigra (tania jest i szybko rośnie) lub ten buk czerwony który kupiłaś (o ile dobrze pamiętam ). Posadziłąm u siebie sporo patyków, jak mi przeżyją to wyślę Ci gotowe sadzonki hortensjowe
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 19:25, 12 cze 2016

Do góry
Witam się. U mnie tez pampasowa nie przezimowała. Na biało kwitnie mi miskant cukrowy. Ładny ale idzie rozłogami.
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 18:28, 12 cze 2016

Do góry
oj, ja odradzam trawy pampasowe, miałam, kilka i żadna zimy nie przetrwała.
Z kwitnących na biało to może Miskant chiński Silberfeder, ale na żywo go nie widziałam
Księżycowy... 19:11, 11 cze 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
To moja podwójna osłona tarasu, cisy i miskant 'Flamingo' oraz moja prywatna ochrona

Aga pięknie się dzieje u Ciebie
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 17:36, 11 cze 2016

Do góry
Moje donicy przy tarasie są gotowe
Taki był plan donicy

Lawenda, Piórkówka japońska 'Hameln',Miskant Kleine Fontne
Tak wyglądała przed przystąpieniem do nasadzeń

a tak po posadzeniu roślin

Z południa Polski - ogród Marzeny 06:58, 11 cze 2016

Do góry
Kawa - to Miskant Morning Light.
Księżycowy... 20:36, 10 cze 2016

Do góry
To moja podwójna osłona tarasu, cisy i miskant 'Flamingo' oraz moja prywatna ochrona

Mój jest ten kawałek ogrodu 21:29, 09 cze 2016

Do góry
marzena_perkowska napisał(a)
Zamówiłam tam gdzie i ty robiłaś zakupy w Choroszczy. Nie wiem jaka odmiana będzie , przy różach chcę posadzić. U mnie tylko jeden miskant się nie obudził . Zobaczę jak będą rosły bo są rzadkie .

To ja mam stamtąd moje rozplenice. Jeśli już im podrosły, to ok. Dziś oglądałam swoje, słabo wyglądają.
Mój jest ten kawałek ogrodu 12:42, 09 cze 2016

Do góry
Zamówiłam tam gdzie i ty robiłaś zakupy w Choroszczy. Nie wiem jaka odmiana będzie , przy różach chcę posadzić. U mnie tylko jeden miskant się nie obudził . Zobaczę jak będą rosły bo są rzadkie .
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:15, 09 cze 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Gdzie robilas zakupy?
Mam ten zwykły wielosił, z zielonymi liścmi i niebieskimi kwiatami - fajny jest, bardzo długo trzyma liscie i długo mi kwitł. Kiedys pewnie bede go dzielic wiec jesli nei masz takiego to wystarczy dac znac

Bardzo ładnie rosną Ci ostrózki U mnie w jednym miejscu nie bardzo ale reszta sie zadomowiła. W ostatnią sobote kupiłam 4 klemki, a tydzien wczesniej taką fajną fioletowo-kobaltową ostrózkę - bardzo mi sie podoba. Oczywiscie gdy wzielam sie za sadzenie tych clematisów okazało sie, ze 2 które posądzałam o śmierc odbiły od korzeni, ale to nic - zmiesciły się

Dzisiaj przyszły do mnie carexy - kupiłam po kilka sadzonek montany i spring. Musze jeszcze dokupic 2 miskanty - szukam gracka i goliatha. O ile ten drugi jest zdaje sie na berlinga, to z grackiem chyba jest kłopot w tym roku. W piatek wypuszcze sie do Lasbudu (chociaz juz nei powinnam).

Róze widze ładnei Ci rosną Chodzisz napawać sie zapachem? Ja codziennie chodzę wąchać MW - razem z młodym Chyba zadna z moich róż nie dorównuje jej zapachem, ale zobacze jak będzie z tegorocznymi.

Zakupy zrobiłam w szkółce w Choroszczy, akurat przypadkiem rano się tam znalazłam
Wielosił właśnie taki, zielone liście, mają być niebieskie kwiaty. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo sadzonka była duża, od razu podzieliłam na 3, może przeżyje. Knautia w tym roku im nie ruszyła.

Ostróżki kilka lat temu sama wysiałam. Mam odcienie niebieskiego i fiolet. Lubię je, z roku na rok są większe. Szkoda, że nie mam białych, kiedyś jedną kupiłam, w tym roku nie wyszła.

Gracki nigdzie nie wpadły mi w oko, ale ja w tym roku próbuję przejść na rodzime trawki. Żaden miskant mi ostatecznie nie ruszył. Posadziłam więc trzcinnik, molinię, rozmnożyłam seslerię (z 3 sadzonek zrobiłam już chyba z 20), mam śmiałka, jak podrośnie też będę dzielić.

A róże.. Crocus pachnie delikatnie, ale rozwija już kolejne kwiatki, gapię się ciągle na nie. Edenka pachnie ale tylko wieczorem. Inne dopiero mają pąki.

Odcienie zieleni 2 21:30, 08 cze 2016

Do góry
Opowiem Wam co jutro bedę sadzić:Nowa rabata:
Na tle szmaragdów posadzę hortensję limeligh( narazie nabyłam 1, muszę dokupić 2,pomiedzy miskant zebrinus, miały być graccilimusy ale wszystkie wymarzły, poniżej 5 choin jeddeloh, a jeszcze nizej molinie variegata.Bedzie ok?
Czasem słońce czasem deszcz 15:43, 08 cze 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Ale musiałam nadrobić - zrobiłam to z ogromna przyjemnością

Tulipanowca też codziennie obgląduję czy będzie łaskawy coś wypuścić
ale jak na razie tylko oczy nadwyrężam

Potwór rzeczywiście to był - ile lat rósł?
O różach też dzięki Tobie przyswoiłam - czekam do października

mój sposób na tulipanowca to udawać że się na niego nie patrzy ale nie wiem czy zadziała
ten miskant rósł u mnie od 4 lat, dostałam 2 małe żdżbła
kwitnących róż juz nie ruszam, ale nie kwitnące- przesadziłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies