Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 09:30, 07 lip 2016

Moniczko, hortensjowa mi się bardzo już teraz nawet podoba. Jest "uporządkowana", mimo, że traw nie widać niemal w ogóle. Drażni mnie tylko pozostałości awangardy, ale nie chcę znowu z gorącą głową przenosić roślin, bo są akurat dość ładne (np. cis, klon palmowy, moja ukochana jodła) i boję się, że je stracę. Są tam konwalię, i je na pewno przeniosę dopóki je widzę, mieczyki po kwitnieniu wykopię- teraz są duże i psują mi wizję tej rabaty, ale do jesieni ich nie ruszę. Nie wiem gdzie dać migdałka- kupiłam go w tym roku- szkoda wyrzucać...

Reasumując- myślę, że i hortensjowa będzie przechodzić ewolucje, ale powolutku. Nie zapalam się, bo będę stać w miejscu zamiast iść do przodu
Makusia 09:33, 07 lip 2016

Beatko,
ja Cię nie poratuję wiedzą, natomiast odpowiem, że moje Hortki to Limki. Sadziłam też "na mijankę". Trawy niby są za hortkami, ale tylko niby, bo tak naprawdę, jak patrzysz z przodu, to są pomiędzy (dwie hortki, a za nimi po środku miskant).
Czasu trzeba żeby ocenić. Tak myślę
Makusia 09:37, 07 lip 2016

Aniu, Dominiko-
sama już nie wiem. Marikeny istotnie pienkne są, ale chyba późno ruszają? Poza tym po moim miłorzębie (mariken, to miłorząb, tak? ) mam złe doświadczenia. Stoi w miejscu i bardziej szpeci niż zdobi.

Klon bardzo fajny, tylko mi się z parkami kojarzy, ale moje skojarzenia, to wiecie....tawuła też mi się z miejską zielenią kojarzy

A Umbra?

Gosia- dzięki za info. Nawet nie wiecie, jak cenne są Wasze spostrzeżenia.
anbu 09:40, 07 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Platany do docelowo ogromne drzewa, piękne ale raczej do parku niż tak bliziutko przy ogrodzeniu. Na dodatek nie wiem czy nasz klimat bardzo im odpowiada

Ale Basia pisała o platanie alphens globe. One chyba są szczepione i tylko kulka się powiększa
Jest wiele innych ładnych, kulistych drzew. Myślę, że jak Marta zajrzy do działu Drzewa i krzewy liściaste to wybierze coś dla siebie
Karol99 09:56, 07 lip 2016

LyraBea napisał(a)

Czyli jest szansa, że u mnie będzie dobrze z ML przed hortensjami Pink Diamonds, które do 2m dorastają??

Tak sobie, musiałbyś wybrać szczepionego na 2,20 bo wyżej ich chyba nie szczepia. Jednak korona kiedy rośnie zaczyna nieco opadać i pieniek jest niższy. Duże znaczenie ma jednak odkryty pień, a tak to będzie sie zlewać z roślinnością pod nim i nie będzie takiego efektu.
Makusia 10:17, 07 lip 2016

Anbu,
dlatego właśnie wydaje "mnie się", że mus mieć tak wysoko szczepione drzewko, żeby wystawało nad mur, bo inaczej będzie ciasno, a nie mogę go odsunąć tak daleko od ogrodzenia, żeby korona w przyszłości miała miejsce, bo chyba bym z rabaty wyjść zupełnie na trawnik musiała
("trawnik"- też poszalałam z definicją )

Karol,
miałeś chyba nie miskanty, a drzewko na pniu na myśli? W każdym razie, też widzę to tak, że za hortkami jeśli jakieś drzewka na pniu, to wysoko szczepione żeby się "nie zlały" z hortkami.
Karol99 10:18, 07 lip 2016

Tak, właśnie o to mi chodziło.
Gosiek33 10:30, 07 lip 2016

Moje cięte limki mają coś koło 160

za to Pink Diamond w porywach 110

anbu nie doczytałam za to na hasło platan zobaczyłam w wyobraźni wielkie, piękne drzewo

Makusia 10:32, 07 lip 2016

Czyli, że co? Platany wracają do menu?
anbu 10:40, 07 lip 2016

Marta zajrzyj do działu o którym pisałam. Tam wybierzesz coś dla siebie
Drzew szczepionych, ładnych jest wiele, musi się Tobie podobać
Musi być wysoko szczepione, bo takie moim zdaniem najładniejsze, no na pewno muszą wystawać ponad ogrodzenie