Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

kamila66 10:00, 08 lip 2016

AnnaCh napisał(a)
Zojka, no nad tymi tujami, to intensywne myślę

Kamila, jakoś mi się tak nie widzi, tam już jest dużo betonu, teraz dom szary, chodnik w tym miejscu szeroki. Chciałam tam troszkę roślinności.
Zalewowy teren jest jak strasznie leje, jak sobie noralnie pada, to ok
Donice takie jak u Ciebie chyba u mnie nie pasują

Aniu skrzynki pasują nawet do elegancji francji tylko muszą być idealnie pomalowane. Moja sąsiadka ma krzywo ułożone i w niej rośliny wygląda bardzo ładnie a jej ogród bardzo odbiega od mojego.
Może nie za bardzo przyłożyłam się do posta którego pisałam i nie widzisz tego co ja
Pisząc długa jedna donica miałam na myśli cos takiego fotki zarz usunę (materiał donicy przypadkowy)

a tu więcej donic w rabacie tylko, że u Ciebie musiałby być mniejsze a wyższe pod nimi żwirek http://www.zielono-mi.waw.pl/bez-kategorii/urzadzanie-ogrodu-przydomowego-styl-ogrodu/
AnnaCh 10:11, 08 lip 2016

Dominika, no właśnie chciałam cosik na pniu
A może dwie trzmieliny na pniu i lawenda i hamelny?

Karola, miło, że zaglądasz
Światła to tam dostatek akurat, patelnie, wystawa południowa.

Ewa, ale żeby dobrze wyglądało, to muszę te co rosną już przesadzić, żeby im równe odstępy zrobić, jak myślisz można?
Liatrę chaiałam między hortki, najpierw by ona kwitłą, póżniej hortki

Kamila, ale do elegancji to u mnie też daleko Co widać na załączonym obrazku
Nie wiem... jakoś nie pasuje mi tam donica A dodam jeszcze, że z drugiej strony wykuszu mam takie samo korytko, tylko jeszcze mniejsze, myślę, że metr ma. Są niezależne, nie widac ich razem. W tym drugim jest z powodzeniem runianka, wiosną wychodzą z niej tulipany i narcyzy. Muszę tylko tam dać coś wyższego jeszcze, chyba jakiegoś miskanta.
Zana 10:15, 08 lip 2016

AnnaCh napisał(a)
A no i druga rzecz
Mam pod oknem w kuchni takie coś w chodniku, o wymiarach 150 cm na 40 cm. Małe...
Rosło tam wszystko, jakieś cebulowe, niezapominajki, orliki, dużo chwastów. Chcę coś z tym zrobić, tylko co?

Tu kompletnie nie mam pomysłu. Grzeje tam ciągle, to wystawa południowa. Jedyne co wiem co tam będzie jako ściółkowanie, to kamyki, bo jak jest ulewa, to woda z rynien zalewa tą "dziurę" i kora by wypłynęła. No i do tego, że praży, to jeszcze czasem zalewa. Kompletna pustka.

Tatarak by się nadał, kocha mokro. Irysy też lubią mokro i słonecznie.

https://sadzawka.pl/irysy
kamila66 10:32, 08 lip 2016

Mozga trzcinowa lubi wilgoć ale nie jest taka wysoka jak miskanty, trzeba także ograniczać jej rozrost. Jej plusem jest to, że rusza wczesną wiosną

Z jej ekspansywnością radzę sobie tak, co roku mam materiał do donic

natka098 10:37, 08 lip 2016

Witam się u Ciebie, troszkę poczytałam sobie, ale jeszcze mało, ładny dom i działka wcale nie taka malutka, jak tak patrzeć to moja jest mikroskopijna 370m2

Będę odwiedzać i patrzeć co tam dalej się dzieje.
AnnaCh 10:37, 08 lip 2016

Anula, dzięki za kolejny pomysł Mus myśleć, za tydzień robię rewolucję

Kamila, no mozgę to nawet bym gratisowo miała od sąsiadki, tak mi się wydaje, że to mozga
To może z jednej strony jako niższe coś, a z drugiej jako wyższe dać miskanta? Tylko czy dobrze kojarzę, że miskanty mają ogromne korzenie? Bo to dość blisko domu jednak.

Natalia, witaj Nie czytaj, nie ma co
kamila66 10:44, 08 lip 2016

AnnaCh napisał(a)

Kamila, no mozgę to nawet bym gratisowo miała od sąsiadki, tak mi się wydaje, że to mozga
To może z jednej strony jako niższe coś, a z drugiej jako wyższe dać miskanta? Tylko czy dobrze kojarzę, że miskanty mają ogromne korzenie? Bo to dość blisko domu jednak.

Nie wiem jakie ma korzenie im niższy to pewnie mniejsze, o dom bym się nie martwiła raczej, że będzie wypychać kostkę
Zana 10:48, 08 lip 2016

AnnaCh napisał(a)
Anula, dzięki za kolejny pomysł Mus myśleć, za tydzień robię rewolucję

Miskanta bym nie dawała, jak tam mokro to na przedwiośniu wygnije.
kamila66 10:54, 08 lip 2016

Tak rośnie jak ma wodę

a taj jak ma towarzystwo brzozy i saharę

Dwa oblicza tej samej rośliny
AnnaCh 10:57, 08 lip 2016

Kamila, czytam właśnie wątek o miskantach i Gigantusa odradzają, reszta chyba ok Na zdjęciach to jaki?

Anula, może zaryzykuję, w końcu jeden miskant to nie majątek, zaryzykuję