tu dwa wysadzone z gąszczu pozostałych rh chyba 3 lata temu, liczę na to że się zagęszczą od dołu,
z drugiej strony, czyli od tyłu
Ty widać że pomiędzy różowym i czerwonym jest jeszcze w pąkach jeden zagłuszany , znów myślę o wysadzeniu go z tej rabaty
Postanowiłam się przyjrzeć jeszcze tym dereniom zanim wytnę. Mam je w 3 miejscach i we wszystkich wyglądały podobnie. Przycięłam im trochę końcówki, posmarowałam je maścią ogrodniczą, podlałam topsinem i dwa razy w odstępach tygodniowych nawiozłam nawozem plonvit NPK10x10x10. Przeczytałam, że taki nawóz wspomaga transport składników odżywczych. Teraz derenie zaczęły odbijać, więc obserwowałam je dalej. W dwóch miejscach ogrodu wyglądają całkiem ok. Mają listki wydaje mi się że na nowych listkach nie ma plamek.
Dziś wyszłam popatrzeć i w trzecim miejscu gdzie rosną Ivory Halo, w miejscach przycinania chyba bardzo wypuszczają soki. Co to jest? Czy to efekt ponownego przycięcia? Tak mi się wydaje. Może już za ciepło było na cięcie i stąd te soki?
Czy powinnam coś z tym zrobić żeby im pomóc? Jeszcze raz topsin,żeby grzyb nie wchodził. Przez cały ten okres nie padało, dopiero wczoraj wieczorem spadł na nie pierwszy deszcz. Może to jakoś z tym związane?
No zielono się zrobiło Wszystko idzie w oczach, a chwasty w szczególności!!Wrr!
Limki się konkretne krzaki porobiły, tak więc liczę na nie w tym sezonie
Owoce też duże, porzeczki i agresty ładnie się powiązały, chociaż się bałam że je przymrozek załatwił. Za to wydaje mi się, że borówka słabiej kwitnie. A, no i lawendy mi w większości odbiły i się ładnie zagęszczają. Z tych co kupowałyśmy w ub roku, chyba kilka będę miała do wymiany, reszta żyje I wbrew opinii, że nie ma co ich nawozić - podlałam florowitem, bo chciałam je wzmocnić i trochę podgonić. Zobaczymy co będzie
Gosia, zauważyłam kiedyś mszyce na czarnej porzeczce, ale chyba się jakoś rozeszły bo ostatnio ich nie dopatrzyłam. Albo też nie popatrzyłam dokładnie. Ale jeśliby były na pewno bym nie lała chemią, a raczej herbatką tymiankową HT. Nawet mi jeszcze trochę z ub roku zostało
Macham, pozdrawiam i zbieram się walczyć z kolejnym dniem Hehe