Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Filomena 21:55, 12 cze 2017

07_Rene napisał(a)

Trochę mam już bodziszków. Zbieram się, żeby wszystkie pokazać

U mnie ziemia zasadowa, ale chyba zbyt ciężka. Muszę je przesadzić. Kiedy najlepiej? Po kwitnieniu?

Zaczynają białe piwonie.

i naparstnice

przegląd bodziszków, naparstnice, a zdjęcia białej piwonii w przywrotniku .... właśnie taką kompozycję mam pierwszy sezon i na kwitnienie piwonii jeszcze czekam - u Ciebie Renato wygląda obłędnie! Twoje zdjęcia są soczyste i piękne!
abiko 22:46, 12 cze 2017

Muszę poszukać tej białej piwoni, bo im więcej patrzę, tym bardziej mi się podoba jeszcze z takim zestawieniem

Zana 07:25, 13 cze 2017

Proszę się nie dziwić nastolatkom, że nie chcą w ziemi grzebać, przecież oni mają w tym wieku tysiąc innych, ciekawszych spraw. Moi rodzice mieli malutką działkę pracowniczą, na której uprawiali warzywa. Pójście tam to była najgorsza kara i totalna strata czasu. Miłość do ogrodu i grzebania w ziemi przychodzi chyba z wiekiem.
Kupiłam dwie róże w donicy, jedna z nich miała osiem pączków. Tak się cieszyłam, że chociaż na niej kwiaty zobaczę w tym roku. I kiedy je pakowałam do skrzyneczki celem wywiezienia na działkę, zobaczyłam że z ośmiu pączków zostały...trzy. Mój rudy kocur, któremu pozwoliłam pobuszować na balkonie obżarł mi Herzogin Christianę! Myślałam, że go ukatrupię, gadzinę!

U Ciebie zwierzyna w większym wyborze, coś pewnie przyszło i napasło się kwiatkami różanymi, szkoda.

Fotki dziewczyny cytowały, więc ja już nie będę, ale u Ciebie to wszystko do cytowania się kwalifikuje. Piwonie z przywrotnikem uwielbiam.

O tojadzie pewnie wiesz, że on bardzo silnie trujący jest, przy dzieciach uważaj. Żeby nawet kwiatków jego gołymi rączkami nie zrywały (nie chcę straszyć, ale tak czytałam, wolę nie sprawdzać czy to prawda).

Mam nadzieję, że już zdrowi jesteście.
margaretka3 08:29, 13 cze 2017

Reniu, piękne ujecia. Się lubię gapić. I wzdycham do białej piwoni.
Róże zjadły Ci sarny, miałam to samo w tamtym roku, nie miałam prawie wcale róż. W tym roku do momentu ogrodzenia się róże nie miały wcale liści.
09:27, 13 cze 2017
margaretka3 napisał(a)
Reniu, piękne ujecia. Się lubię gapić. I wzdycham do białej piwoni.
Róże zjadły Ci sarny, miałam to samo w tamtym roku, nie miałam prawie wcale róż. W tym roku do momentu ogrodzenia się róże nie miały wcale liści.

to u was też ?...nie doczytałam wczesniej ..... a sama pokazywałam u siebie w zeszłym roku foty ..nawet znalazłam ...bo zapamietałam wydarzenie doskonale
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica?page=480

teraz sie róże odbudowały ..od tamtej pory saren w pobliżu nie widziałam ..ich działalności tez nie ...oby tak mi zostało

abiko 09:47, 13 cze 2017

ale słodziak -jakby powiedziały moje dzieci
07_Rene 10:46, 13 cze 2017

zawitka napisał(a)
No to ukradnę pomysł piwonia i przywrotnik jak tego drugiego dostanę od Kasi- Katekak .Ale biała piwonia babcina chyba naprawdę bo tyle kwiatów ma A rodki piszesz że Ciebie nie lubią one pewnie dostały po czubkach w maju i nie kwitły

Moje rh posadziłam wiosną w mieszaninie kompostu, kwaśnego torfu, przekompostowanego igliwia i kory. Nova Zembla ma się świetnie. Dwa Percy Wisman trochę gwiazdorzą - mają lekką chlorozę. Do tego chyba zbyt mocno rozluźniłam im bryłę korzeniową, bo część gałązek uschła. No i oczywiście mimo okrywania, nie kwitły, paki były przemrożone.

paniprzyroda napisał(a)
Roślinne zestawienia, foty - boskie.

Dziękuję, bardzo.

07_Rene 10:54, 13 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ten bodziszek co ja mam to chyba ten którego Ty nie masz to jak będę dzielić dostaniesz

Dzięki Sylwia

Aviomore dalej kwitnie, inne już kończą.

Konieczki napisał(a)

Moja nastoletnia cirka ma alergie na jakakolwiek pomoc mamie w ogrodzie
Reniu co Ty robisz ze piwonie ci tak stoja?

Kocham Twoje zdjecia

Jeszcze pamiętam jak to jest
Piwonie trochę opierają się na przywrotniku, niżej na świerku Conika i mają takie metalowe obręcze. Po przekwitnięciu podpórki trawią do hortensji.

Filomena 11:00, 13 cze 2017

Mam wolny dzień, zaplanowałam pranie i prasowanie ale jak tu oderwać się od laptopa?
I ja się dziwię swoim dzieciom z nosami w monitorze!
07_Rene 11:02, 13 cze 2017

Filomena napisał(a)

przegląd bodziszków, naparstnice, a zdjęcia białej piwonii w przywrotniku .... właśnie taką kompozycję mam pierwszy sezon i na kwitnienie piwonii jeszcze czekam - u Ciebie Renato wygląda obłędnie! Twoje zdjęcia są soczyste i piękne!

Ja stawiam na klasyczne rozwiązania, często pokazywane w prasie czy w programach ogrodniczych Będziesz zadowolona.