Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:34, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:31, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:29, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:27, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:25, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:23, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:21, 30 sie 2025

Do góry

Glina i zielsko 20:24, 30 sie 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Patrycja
Najpierw powstała drewutnia na 4 słupkach a potem mążdostawił 2 słupy i powstał schowek szumnie zwany domkiem ogrodnika.

Lidka, super to jest zrobione! Właśnie pokazałam mężowi, on chce zrobić drewutnie, raczej w przyszłym roku. Dzięki za inspiracje! U nas wszystko powstaje powoli
Zakładam ogród, czas spełnić marzenia 19:31, 30 sie 2025

Do góry
Mam pytanie co do mojego niby skalniaka co go zaczęłam w tym roku robić. Może wy odpowiecie co tam posadzić.

"Skalniak" ten jest w cieniu przez większość dnia.
Nie za bardzo jest widoczny , ponieważ rośnie tam brzoza i ona go przysłania.

Jak myślicie co mam tam zrobić?
Tam jest kawałek prostego terenu i zaraz jest skarpa.

Dziękuję za wszelkie propozycje.
Zakładam ogród, czas spełnić marzenia 19:27, 30 sie 2025

Do góry
Kasia i to jest racja.
Jakoś linie proste zaczynają do mnie przemawiać.

Wczoraj pierwszy raz spotkałam modliszkę.

Chciała się chyba przywitać , bo była zaraz przy wejściu do domu.

Glina i zielsko 18:50, 30 sie 2025

Do góry
Patrycja
Najpierw powstała drewutnia na 4 słupkach a potem mążdostawił 2 słupy i powstał schowek szumnie zwany domkiem ogrodnika.
Glina i zielsko 17:18, 30 sie 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kwitnąco, kwitnąco u Ciebie Lidka. Sporo kolorów, hortki mimo przesadzania mają sporo kwiatów. Czy mogłabyś mi zrobić zdjęcia w zbliżeniu Polar Bear? Chodzi mi o kolor łodygi, liście i kwiat? Mam kupione 6 na rabatę bordowo-białą i mam wrażenie, że ani jedna to Polar Bear.

Czy mogłabyś też napisać trochę o drewutni i zrobić zdjęcia? Ile rzędów drewna mieści, jaki ma wymiar, jaki daszek i jak zamontowana do podłoża?

Patrycja
Polar bear mam krzaki od 2022 i 2024. Te starsze są trochę wyższe ale były przesadzane i są tak do uda. Młodsze niewiele niższe i mają mniejsze kwiaty.
Moje doświadczenie mi mówi że przesadzanie hortensji cofa je we wzroście co najmniej o rok.

Natomiast drewutnia: M wykorzystał belki i kantówki -resztki- z dachu. Belki są grube chyba 15x 15 cm i kantówki 7x7.

Nie było planów i rysunku. Po prostu ułożył sobie chyba 3 palety euro równo na ziemi i wzdłuż płota i nad nimi budował. Te belki są wbite do ziemi na kotwach. Jest ich 6.
Tylna ściana drewutni to nasz betonowy płot. Wysoka jest na ok 2 m bo takie mieliśmy belki.
Drewna się mieści 3 rzędy.
Dach to na końcu budowy zmierzył co wyszło i zamówił blachę w mrówce. Była już docięta. Daszek ma spadek lekki do tyłu.
W domku ogrodnika na podłodze mam podłogę z 2 palet.
Trzymam tam szpadle grabie taczkę itd.
Pod drewutnią mieszka jeż. Wiemy o tym od 2 dni bo go Franio wyniuchał.
Ogródek Kasipod 15:59, 30 sie 2025

Do góry

Ogródek Kasipod 15:56, 30 sie 2025

Do góry
Dalie i hortensje

Ogródek Kasipod 15:54, 30 sie 2025

Do góry
Agapanty już kończa kwitniene, oleandry cały czas kwitną

Ogródek Kasipod 15:51, 30 sie 2025

Do góry

Dzisiaj były plany, ale tylko skończyło się na planach, co chwile deszcz, ale może i dobrze bo susza niesamowita. Nic nie zrrobiłam ale pocykałam trochę fotek, proszę nie patrzeć na zielsko

Grzebiuszka ziemna 15:28, 30 sie 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Kukliki, mam rózowy i brzoskwiniowy, jak widać po wiosennym kwitnieniu cały czas zielone kępki i ładnie wyglądają:

Niższy zadarniacz bodziszek kantabryjski (puste miejsce po środku to po krecie) nie kwitnie długo, ale cały czas zielony

I żurawki, obwódkę mam z gatunku prawdopodobnie Heuchera 'Marmalade'(rozmnóżki mam praktycznie z jednej rośliny, super do podziałów) i drugą (rozmnażam) Żurawka 'Rex Peppermint' (ładne różowe kwitnienie kilka razy w roku) :

W temacie zadarniaczy dodam, że u mnie nie udały się obwódki z żurawek, zawsze któraś wypadła, nie rosła, albo korzenie miała zjedzone. Jesteś szczęściarą
Bodziszek kantabryjski rzeczywiście fajnie się sprawdzi na małych poletkach, na większe będą lepsze te o większych liściach.
Grzebiuszka ziemna 11:16, 30 sie 2025

Do góry
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Kukliki, mam rózowy i brzoskwiniowy, jak widać po wiosennym kwitnieniu cały czas zielone kępki i ładnie wyglądają:

Niższy zadarniacz bodziszek kantabryjski (puste miejsce po środku to po krecie) nie kwitnie długo, ale cały czas zielony

I żurawki, obwódkę mam z gatunku prawdopodobnie Heuchera 'Marmalade'(rozmnóżki mam praktycznie z jednej rośliny, super do podziałów) i drugą (rozmnażam) Żurawka 'Rex Peppermint' (ładne różowe kwitnienie kilka razy w roku) :

Pomidorowy Zawrót Głowy 11:14, 30 sie 2025

Do góry
Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Kellogg’s Breakfast
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: pomarańczowe
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe lekko spłaszczone
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy 400-900g choć u mnie w granicach 400g
[TYP]: grunt/pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średniopóźne
[WYSOKOŚĆ]: wysokie
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Pomidor Kellogg's Breakfast to amerykańska odmiana pomidora pomarańczowego w typie befsztyk.
[CIEKAWOSTKI]: —
[MOJA OPINIA]: Owoc słodko-kwaśny, maślany miąższ mimo to dla mnie najgorsze z tych co miałam. Owoce szybko pleśnieją i się psują

W trakcie dojrzewania robią się zielone zmiany (inne niż oznaki braku potasu) co sprawia że owoc smakuje jak ziemniak.

U mnie Kellog's Breakfast był jednym z dwóch najsmaczniejszych w tej kolorystyce, a miałam 6-7 odmian w tej kategorii kolorystycznej. U Ciebie i tak się ładnie wybarwiły, u mnie więcej smug zielonego przy połączeniu z łodygą. Problemów z pleśnieniem nie zauważyłam. Muszę je pochwalić, że miały silne łodygi, grona bez podwiązywania się nie łamały pod ciężarem owocu. Tutaj widać około 1,5-kilogramowe grono (3 pomidory po około 500 gram).

Pomidorowy Zawrót Głowy 11:01, 30 sie 2025

Do góry
Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Barry’s Crazy Chery

Miałaś kiedyś Cytrynka Groniastego? Ciekawe czy lepsze niż on.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies