Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 22:19, 24 mar 2026

Byloby super. Nie wiedzialam, ze chce i ze Ty masz
Eupraksja 21:47, 27 mar 2026

TAR napisał(a)

Czy dobrze widzę, że kwitną Ci śnieżyce? Widziałam je tylko raz na żywo, gdzieś w górach przy szlaku. Zachwycające są, kupiłam ich naście dwa lata temu, w pierwszym roku nawet zakwitły, w drugim już nie, w tym wyszło z ziemi chyba pięć, i na razie nie widzę, żeby zanosiło się na kwiaty... Już nawet chciałam szukać po O., czy ktokolwiek je ma i z powodzeniem uprawia.

Na jakim stanowisku rosną u Ciebie? Bardzo wilgotnym? Te w naturze które widziałam rosły na podmokłej łące wzdłuż strumienia i obawiam się, że nasze wydmy dla nich za suche...
Margo2 22:27, 27 mar 2026

I jak cięłaś już róże?
Ja niestety na razie nie mam czasu na ogród. Wszystko odkładam na poświętach.
Chyba, że jutro uda mi sie zrobić wertykulację.
Nakupiłaś tych róż Rojewskiego.
Pisałam w zeszłym roku u siebie, że byłam na jego polu doświadczalnym.
Za dużo odmian na raz. Nie mogła się zdecydować
I mam tylko Wspomnienie Lata
Ale kusisz i może coś jeszcze zakupię
TAR 10:28, 28 mar 2026

Ewa, no kwitna przenioslam cebulki od Mamy rok temu. Rosly w glinie zulawskiej, teraz sa tylko zadolowane na tymczas w piasko-glinie kaszubskiej. Mokro bynajmniej nie maja. Beda przenoszone w podobna ziemie w jakiej rosly u Mamy.

Gosia. Nic z rozami nie robilam. Tydzien mialam wariacki, wracalam do domu jak zombiak. Moze dzis i jutro cos podzialam. Te roze od Rojewskiego sa cudne. Jednak to inne roze rok temu u mnie zachwycaly bardziej. Byly to Alevia i Bukavu. Kwiatami cieszyly od pierwszego kwitnienia do zimy.
Margo2 22:16, 28 mar 2026

Bukavu dla mnie za wysoka i jednak nie ten kolor.
Chociaż zachwycam się nią u sąsiadki u siebie mieć nie będę.
TAR 23:19, 28 mar 2026

W tej mojej ciemnej zieleni debow i szarej zieleni sosen Bukavu wyglada swietnie, tym bardziej, ze nie ma w tym samym czasie innych konkurentow w kwitnieniu.

Przycielam dzis wszystkie roze, tak jak umialam posialam pietruszke, rzodkiewke, koperek, szczypiorek i ogorka wczesnego Octopus. A na kwaterke zalozylam namiocik foliowy.

Agatorek 22:23, 29 mar 2026

A jak Ci przezimowały róże?
U Ciebie jest bardziej zacisznie, więc pewnie lepiej niż u mnie .
W nowym miejscu będę miała bardziej osłonięte rabaty, ale na pewno nie będę miała tylu róż, co tu. Po dwóch dniach cięcia, ledwo co się dziś dowlokłam do domu. Pewnie miało też wpływ to, że niektóre (kilkuletnie krzaczory o grubych pędach mega gęstych) musiałam przyciąć prawie do zera. I nie wiadomo, czy wszystkie ruszą.
TAR 09:37, 30 mar 2026

W sumie roze praktycznie nie ruszone mrozem. Zephiryna zniosla najgorzej. Ale to jedna z tych doniczkowanych jesienia. W tej ped przemarzl dosc mocno. Poza tym ok. Tyle, ze ja zadnej rozy nie mialam okopczykowanej. Nie zdazylam przed mrozami. I wyszlam z zalozenia, ze musi im kora wystarczyc.
Ewa777 11:46, 30 mar 2026

Fajny ten namiocik foliowy. Szybciej będą nowalijki.
TAR 12:23, 30 mar 2026

Bardziej mi chodzilo zeby pietruszka wzeszla. Noce jeszcze chlodne i z przymrozkami. Moze tym razem mi wzejdzie. Nie mam do niej szczescia. Szczypiorek posialam miedzy sadzonkami truskawek.