Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogródkowe perypetie:) 14:22, 18 cze 2012

Do góry
I jeszcze doszła jedna skarpa do obsadzenia..brrr
dziś jej zrobię zdjęcie, to jest przedłużenie mojej, ale wspólne z sąsiadami..
spryskaliśmy środkiem na chwasty i pasuje coś pomyśleć, aby nie straszyła.. nasłoneczniona, glina pierwsza klasa, ale z tym sobie poradzę.. pasowałoby obsadzić ją irgą, ale... mamy małe dzieci, które uwielbiaja czerwony.. nie zaryzykuję. Może Tawulec pogięty 'Crispa'?
Biało-Fiolet 00:31, 16 cze 2012

Do góry
bialofiolet napisał(a)
Mąż już dziś pojechał na jutrzejszy mecz. A ja nadrabiam zaległości.
Zrobiłam kilka wieczornych zdjęć.
Smagliczka czyli coś co uwielbiam

Skarpa wschodnia wzbogacona o kilka wrzosów i o Tuje globe

I trawniczek, który po nawozie szaleje. Koszony we wtorek dziś wygląda tak

trawniczek faktycznie śliczny, ale się rozbujał
Biało-Fiolet 21:05, 15 cze 2012

Do góry
Mąż już dziś pojechał na jutrzejszy mecz. A ja nadrabiam zaległości.
Zrobiłam kilka wieczornych zdjęć.
Smagliczka czyli coś co uwielbiam

Skarpa wschodnia wzbogacona o kilka wrzosów i o Tuje globe

I trawniczek, który po nawozie szaleje. Koszony we wtorek dziś wygląda tak
Biało-Fiolet 11:58, 08 cze 2012

Do góry
Hahaha,ja też na miesiąc stracę męża
Totalne szaleństwo , które mnie nie kręci - wolę czynny sport
Skarpa zarasta widzę,roślinek przybywa - teraz czas i cierpliwość!!!
Biało-Fiolet 11:49, 08 cze 2012

Do góry
U mnie zaczyna się okres bez prac, ogrodowych. Mąż przed telewizorem a opiekunka do dzieci w sanatorium. Aż strach pomyśleć jak wyglądać będzie moja skarpa w lipcu.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:48, 07 cze 2012

Do góry
Moja skarpa powoli pokrywa się roślinami - zaczyna rozkiwtać na żółto.

Dzwoneczki rozkwitły

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:41, 05 cze 2012

Do góry
Jak już tu jestem to od razu proszę o opinie dobre duszyczki.

Przy siatce rosną thuje. I teren z przodu domu mamy nieco podniesiony, jak się idzie do tyłu to on się wyrównuje powoli.
Tak to wygląda - uwaga, zdjęcia dla ludzi o silnych nerwach, wybaczcie ale deszcz uniemożliwia mi wyplewienie tego...

Ta część ŻÓŁTA - mąż łopatą "wyprostował", bo skarpa sięgała aż do siatki i ziemia obsypywała się na zewnątrz
CZERWONA - jak widać skarpa, i dalej NIEBIESKA, na prawo od thuji też jest część skarpy.

jak widać iglaki rosną sobie na skosie. im dalej w ogród (zdjęcie robione na początku) to skarpa staje się coraz mniejsza, aż na końcu staje się płasko.

Problem jest w tym plewieniu - setki żywotników - od wiosny było juz 2 x plewione...

Pomyślałam, żeby posadzić tam coś niskiego, płożącego, zadarniającego i wtedy tego plewienia będzie mniej.
NIe wiem tylko czy sadzić tylko na tym ukosie, czy tez na płaskim (ŻÓŁTE)

Myślałam o karmniku, floksach, rojnikach, trzmielinie - tą będę musiała pilnować i przycinać.
Może fajnie wyglądałoby to jakby posadzić te roślinki w takie plamy.
Miejsce cały czas nasłonecznione.

HELP
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:16, 04 cze 2012

Do góry
Ircia, Anusia, Aneczka, Marta, bardzo Wam dziekuje.

Mam nadzieje, ze bedzie dobrze, bo pare lat sie meczylam z ta skarpa, w sensie, ze wciaz nie bylam zadowolona z efektu Staram sie sobie wyobrazic co bedzie, jak wszystko dojrzeje i sie zagesci
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:36, 04 cze 2012

Do góry
...ja też spieszę z gratulacjami, choć to już 104 str.........
życzę kolejnych równie wspaniałych

...a skarpa prawie skończona...bardzo mi się podoba
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:43, 04 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Boćku gratuluję pierwszej seteczki!!!

I mydlana i trawiasta - miodzio! Ale dopiero przy skarpie mnie olśniło!!! Przecież moją skarpę też muszę podzielić poziomo jakimiś wzmocnieniami, murkami tak jak Ty podkładami, wtedy nasadzenia będą prostsze i bardziej nowocześnie będzie skarpa wyglądała! Dzięki za pomysła, bo choć widziałam podobne rozwiązania mnóstwo razy, dopiero teraz zajarzyłam, że to pomysł dla mnie idealny

Agnieszka, ja tez myslalam o murkach, ale podklady same jakos nam sie napatoczyly
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:26, 04 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Marzenko, dzieki Mam nadzieje, ze za jakis czas skarpa nabierze blasku. Musi troche dojrzec. Ale w porownaniu z tym co bylo to jest kolosalna roznica

W oczekiwaniu na ten blask pewnie kręcisz się z niecierpliwości

Marzenko, powiem wiecej, kota juz dostaje
Ogród z gruszką 21:07, 03 cze 2012

Do góry
Jak zauważyliście teren jest ze spadkiem, no i wychodzi nam z jednej strony solidna skarpa którą trzeba zagospodarować. nie położylismy jeszce całej kostki i nie zrobilismy dużego tarasu no bo cóż finanse nam nie pozwalają ale wszystko przed nami

Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:27, 02 cze 2012

Do góry
Boćku,pięknie wyszła ci skarpa z podkładami kolejowymi.Już robi wrażenie,a przez sezon na pewno się rozrośnie i bedzxie oszałamiający widok.Gratuluję pomysłowości.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 23:49, 01 cze 2012

Do góry
Boćku gratuluję pierwszej seteczki!!!

I mydlana i trawiasta - miodzio! Ale dopiero przy skarpie mnie olśniło!!! Przecież moją skarpę też muszę podzielić poziomo jakimiś wzmocnieniami, murkami tak jak Ty podkładami, wtedy nasadzenia będą prostsze i bardziej nowocześnie będzie skarpa wyglądała! Dzięki za pomysła, bo choć widziałam podobne rozwiązania mnóstwo razy, dopiero teraz zajarzyłam, że to pomysł dla mnie idealny
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:03, 01 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Marzenko, dzieki Mam nadzieje, ze za jakis czas skarpa nabierze blasku. Musi troche dojrzec. Ale w porownaniu z tym co bylo to jest kolosalna roznica

W oczekiwaniu na ten blask pewnie kręcisz się z niecierpliwości
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:47, 01 cze 2012

Do góry
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:56, 01 cze 2012

Do góry
Bardzo fajnie się skarpa zapowiada - od razu skojarzyłam nasadzenia z zielonymi tarasami u Richiego (ogród w Tarnowie) to może jeszcze tawułkowe kulki jak u Rysia?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:38, 01 cze 2012

Do góry
Oto prawie skonczona skarpa - praiwe robi duzo roznice

Strona poludniowa - trzmielina odbija, byla bardzo mocno zmasakrowana po zimie, nie wierzylam, ze przezyje, a jednak udalo sie jej .
Na pierwszym stopniu ten nieuczesany bukszpan to wlasnie bukszpan wroclawski.
Na najwyzszym stopniu powinien byc ekran z cisa, ale na razie bedzie berberys - nie od razu Krakow zbudowano Tej sosenki tez nie powinno tam byc, ale to mezowa Wszystko jeszcze mikrusie

strona zachodnia - jalowce tez mezowe. Na drugim stopniu bukszpan wroclawski

tutaj bedzie drobna modyfikacja Ale tylko kosmetyka poszczegolnych plam

Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:47, 30 maj 2012

Do góry
No dobra, zarty zartami, ale wrocmy do ogrodu.

Otoz moja skarpa przytarasowa niedlugo bedzie skonczona w zakresie tegorocznym. Brakuje mi kilku elementow, ktore dojda dopiero w przyszlym roku, ale tez bede musiala wprowadzic pewne modyfikacje w stosunku do projektu - sila wyzsza.
Czy te modyfikacje zostana na stale??? Zima zweryfikuje.
Czesc roslin mojego M musi na razie zostac na swoich miejscach, wiec realizacja nie bedzie pelna. Pokaze calosc jak juz wszystkie nasadzenia zostana poczynione. Mysle, ze potrzebuje jakichs 2 tygodni

Dzisiaj przerobilam mydlana. M twierdzi, ze jest duzo lepiej, musze tylko poczyscic zwirek, zeby moc Wam zaprezentowac te zmiane. I chyba jeszcze wprowadze jedna drobna modyfikacje.
Jak wszystko pojdzie dobrze, do konca tygodnia umieszcze fotki. Z mydlanej chyba znikna banki. Ale decyzje podejme po zasiegnieciu Waszej opinii.

No i czeka mnie mega pielenie, ale przy tej ilosci komarow, jakie grasuja u mnie w okolicy to wcale sie nie pale do tej roboty, chociaz mnie odpreza

Tak wiec wybaczcie, znowu bez zdjec, ale relacje zdalam, mowy o leniuchowaniu nie ma

Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 00:15, 23 maj 2012

Do góry
Od ostatniego wpisu minęło niestety sporo czasu a temat ogrodu musialam odłożyć na pewien czas ale teraz sprawy mam pozamykane i wracam do działania bo droga przede mną jeszcze bardzo długa. Ciągle nie mogę się zdecydować jak posadzić rośliny i jakie, co chwilę zmieniam zdanie, przekładam, kombinuje a sprawy mi nie ułatwia skarpa na której ma powstać rabata.

Na końcu skarpy myślałam żeby posadzić, dereń, hortensje limlight, miskanty, z przodu trzmielinę lub inne niskie roślinki i na ścianie bluszcz. Przed kamieniem (w rogu zdjęcia) rośnie już sosna Schwerina "Wiethorst" a rośliny które widać z tyłu na zdjęciu to mój tymczasowy przechowalnik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies