Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Dolina Tęczy 21:47, 12 sie 2012

Do góry
Sebek - taaaaaak - zdecydowanie dziedziczna choroba

popcarol - uwielbiam wpadać do Babcinego ogrodka

irenko, Moniko - dziękuję

majkel - powojniki swoją świetność mają już niestety za sobą, dobrze, że zdjęcia pozostały

Diano - nooo trochę ostatnio mam problemy z wygospodarowaniem czasu na przyjemności internetowe...ale własnie znów mam wolny wieczór i masę zdjęć z dzisiejszej slonecznej niedzieli przed sobą

Zaczynam właśnie 2-tygodniowy urlop z dziećmi w domu - plan zadaniowy mam tak napięty, że nie wiem czy najpierw zacząć od domu czy od ogrodu Wszystko aż się prosi

W ogrodzie wciąż jakieś prace trwają, mąż mi teraz na swoim wolnym skończył pieknie rabatę z murkiem - teraz moja kolej - dzielenie i dosadzanie roślin

Druga skarpa, która jest po prostu skarpą, bez żadnych umocnień - to nasza ogrodowa zmora. W jednej tylko części już w miarę ładnie zarosła roślinami, ale reszta to masakra, pośrodku rośnie wieloletnia leszczyna, której korzenie sięgają pewnie na większośc skarpy, ziemia tam gliniasta, więc woda spływa, cieżko tam zadarnić ziemię...aktualnie na części robimy wymianę gliny na lepszą ziemię, musiałam powykopywać rośliny...mam nadzieję, że jakoś damy radę okiełznać tę część ogrodu!

Przy garażu zaczyna się fajnie - aktualnie kwitną tam jeżówki, floksy, hortensja pink diamond i lwie paszcze

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 17:29, 10 sie 2012

Do góry
Ta skarpa naprzeciwko tarasiku z pergolą.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:12, 09 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
Aniu, ale tuje też są oki ! zobacz jak pięknie ma Richie , wyczesane tujki jak ta lala!
a kiedyś, może (a może nie) wymienisz na bukszpanki ja też się kieruję ceną, gdyby nie to miałabym rarytasy a nie byle co

Anula!! Byle co??. Masz same rarytasy

Ja się przekonalam do thui właśnie po "wizycie" u Richiego ma pięknie, duże i gęściutkie okazy...

No niestety, wolę wydać pieniązki na cos jeszcze, cała skarpa czeka na obsadzenie i na nawadnianie trzeba zbierac...a;le jakoś tak mocno nie rozpaczam Podobają mi się te kulki też Moze nie będzie worowo i modelowo, ale po mojemu
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 23:03, 08 sie 2012

Do góry
I ja tu w końcu trafiłam powitać sąsiadkę ze Stargardu
Pierwsze co mi się w oczy rzuciło to skaaaaaarpa!!!!! Zuza! Pokaż no więcej !
Skarpa to moja zmora, nie mogę sobie z nią poradzić - chyba będę musiała wpaść z wizytą i naocznie sprawdzić jak to powinno być zrobione
Pozdrawiam !
Tam gdzie ELFy zimują 17:41, 08 sie 2012

Do góry
Podwórko które otrzymaliśmy wraz z domem od rodziców męża wymaga modernizacji - powoli działamy ale wiadomo wszystko wiąże sie z kosztami, a w pierwszej kolejności remontu wymaga dom. .Obecnie jesteśmy po wymianie dachu i okien i oczywiście remoncie wewnątrz. Teraz czas na elewacje
ogrodzenie i podwórko na którym jest z 30 letni cement - okropny.
Staram się chociaż trochę zieleni wprowadzić w tą obrzydliwą szarość cementu. na zdjęciach poniżej jest skarpa która również jak wszystko była zabetonowana. Jedną stronę betonu już zdjełam i zrobiłam z niej skalniak. Druga czeka na wiosne ... aż dzieciaczki trochę podrosną

i druga poprawiona już strona

Norweski ogródek... 11:56, 06 sie 2012

Do góry
Łał, masz piękny ogród; widać które rabaty powstają pod wpływem ogrodowiska. Niesamowita jest moc działania portalu. Piękna skalna skarpa. Nie miałabym pojęcia jak się do niej zabrać
Stary, zaniedbany ogród... 17:28, 05 sie 2012

Do góry
Prosiłabym jeszcze o jedną poradę

Walkę z ogrodem zaczęłam od skalniaka, który na dzień dzisiejszy wygląda z przodu tak:

Nie jest tak jakbym chciała, ale na razie zostawiam go w spokoju.

W tle widać nawet kawałek pnia jednego świerka i nieuformowany (jeszcze, jak go będę ciachać to przy okazji zrobię sadzonki) bukszpan.

Ułożyłam kamienie w owal i tak teraz myślę, co tam posadzić... Kupiłam hosty, ale cholera cień to jest teraz tylko z tyłu bukszpanu, bo wyciachałam niższe gałęzie świerka i praktycznie cały czas jest tam teraz słońce. Drugim problemem jest oczywiście susza tam panująca, bo a) skarpa, b) świerk... Chociaż i tak nie jest tragicznie, bo zaraz pod warsetwką suchej ziemi, jest już ładna dosyć wilgotna, jak na takie warunki

Na pierwszym zdjęciu ciągle jeszcze niezakopana dziura po sumaku, ale darzę ją sentymentem i pewnie zasypię jak będę i przy świerkach siała trawę...
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 16:52, 05 sie 2012

Do góry
I jeszcze stona południowa i skarpa
było:

jest:

Ogród z sadem czyli jak połączyć ogień z wodą :) 18:39, 03 sie 2012

Do góry
Hej Monika

No tak względem morza i nie tak daleko od Ciebie

Skarpa mi nie przeszkadza, bo jest już za płotem. Prawdę powiedziawszy nawet miałam ją zagospodarować jakąś rośliną zadarniającą, ale w związku z tym, że za płotem mam również krowy, które lubią sobie z tej skarpy skubać trawę, dam sobie spokój.

Może przed wjazdem coś wymyślę, ale skarpa to raczej odległa przyszłość.

A ja mam zdjęcia . Co prawda takie sobie, bo akurat padało, ale lepszy rydz niż nic...
Oto pobojowisko z lewej strony - tam gdzieś w krzakach widać przydomową oczyszczalnię

A to druga strona - niestety nie dość że ze słupem to jeszcze będzie tam niewielka skarpa, ale wierzę Moniko, że da się to fajnie zrobić
Jak widać sąsiadka załapała się na zdjęcie

Widok z tarasu na plac z oczyszczalnią

Jak widać podjazd prowadzi w górę obok tarasu. Pomiędzy podjazdem a płotem mam pasek do zagospodarowania zielenią i osłonięcia się od domu sąsiadów

Podjazd kończy się obok garażu - na zdjęciu widać jego rożek, a za nim jest "ogród"

Między domem a garażem oprócz podjazdu mam jeszczę kawałek do zagospodarowania zielenią

No i mój ogród z sadem a właściwie sadkiem

I jeszcze zdjęcia z innej perspektywy

No i ostatni kawałek - między garażem a płotem niewielki teren do zagospodarowania

Jak widać po zdjęciach dużo miejsca na realizację moich marzeń nie mam Teraz już wiadomo dlaczego tak nazwałam swój dziennik. Dla mnie (czyli kompletnego amatora), będzie to zadanie trudne, ale mam nadzieję że wykonalne Najbardziej obawiam się wkomponowania warzywnika i sadu w całość...

Zielony zakątek przy szkole 22:46, 02 sie 2012

Do góry
Lilka napisał(a)
Pokaże wam zdjęcia - niestety tylko dwa bo nie mogłam się dostać na teren

wyrównana skarpa i ogrodzenie

Nowe schody z kostki i koło - dzieło mojego M. Koło będzie wypełnione trawką a po jego dwóch stronach klony na nóżkach. Po lewej stronie zdjęcia skarpa do wyrównania i podniesienia, coby dzieciołki miały górkę na zimowe saneczkowanie.

Wczoraj przywieziono nam cztery wywrotki ziemi , do rozplantowania. W sobotę pełne ręce roboty, plantujemy, siejemy trawkę, robimy skarpę. W poniedziałek będzie mój M do kopania dołów wzdłuż ogrodzenia na szmaragdy ( 70 m ogrodzenia to duuuuuuuuuużo dołków do wykopania ). Jak gęsto sadzi się szmaragdy żeby utworzyły zwartą ścianę ?. Czy może przełamać tę ścianę świerkami co jakiś czas, a może czymś innym. Zależy mi żeby zarosło tak żeby nie było widać siatki.
A co powiecie o hortensjach anabelle po obu stronach schodów ?. Już widzę te kule zwieszającę się ze skarpy - dobry pomysł ? Tylko tam cały dzień patelnia. Dadzą radę ?

Lilka, fajnie że pokazujesz, co się już zadziało
No, pięknie się zadziało Kawał roboty odwaliliście.
Teraz tylko rozplantować ziemię (he, he, jak mi się to lekko powiedziało i sadzić
Moim zdaniem szmaragdy tak 60-70 cm, ale może mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą.

Ja bym tę zwartą ścianę szmaragdów czymś przełamała. 70 m. to dużo, więc będzie dość monotonnie.

Anabelki pięknie by wyglądały, tyko jak tam patelnia to nie wiem...
Zielony zakątek przy szkole 21:05, 02 sie 2012

Do góry
Pokaże wam zdjęcia - niestety tylko dwa bo nie mogłam się dostać na teren

wyrównana skarpa i ogrodzenie

Nowe schody z kostki i koło - dzieło mojego M. Koło będzie wypełnione trawką a po jego dwóch stronach klony na nóżkach. Po lewej stronie zdjęcia skarpa do wyrównania i podniesienia, coby dzieciołki miały górkę na zimowe saneczkowanie.

Wczoraj przywieziono nam cztery wywrotki ziemi , do rozplantowania. W sobotę pełne ręce roboty, plantujemy, siejemy trawkę, robimy skarpę. W poniedziałek będzie mój M do kopania dołów wzdłuż ogrodzenia na szmaragdy ( 70 m ogrodzenia to duuuuuuuuuużo dołków do wykopania ). Jak gęsto sadzi się szmaragdy żeby utworzyły zwartą ścianę ?. Czy może przełamać tę ścianę świerkami co jakiś czas, a może czymś innym. Zależy mi żeby zarosło tak żeby nie było widać siatki.
A co powiecie o hortensjach anabelle po obu stronach schodów ?. Już widzę te kule zwieszającę się ze skarpy - dobry pomysł ? Tylko tam cały dzień patelnia. Dadzą radę ?
Ogród w budowie - nieustającej 18:58, 01 sie 2012

Do góry
Moi drodzy, mam problem z tymi schodami i ze skarpą, zastanawiam się czy nie obsiać jej po prostu trawą i już, bo na kolejną bylinową rabatę już mnie chyba nie stać, to jest mnóstwo pracy i zachodu, a jak wiecie ja już mam kilka takich rabat i to dużych.
Z drugiej strony, korci mnie, żeby przy samych schodach jednak coś było.
Z trzeciej strony, nie bardzo jednak wiem co by to miało być, żeby było dobrze również zimą, chociaż częściowo.
Schody są dokładnie na wprost założenia jekylowego, jak urośnie żywopłot, będzie można z niego wychodzić na te schodki, wygląda to teraz tak, że tam gdzie schody i po ich prawej stronie jest łagodna skarpa, za jakiś czas po tej prawej stronie będzie zacieniona przez żywopłot.

A tu detale tej rabatki: bukszpany, lawenda, bodziszki, fiołki, róże Pomponella, które wreszcie mają pąki na obu krzaczkach równocześnie, szałwie omszone. Biała koniczynka zostanie dzisiaj jeszcze potraktowana Starane, bo usiłuje zawładnąć tym ogródkiem i wyplenić trawę.

Dolina Tęczy 20:59, 30 lip 2012

Do góry
butterfly - ja już łapię się na myśli, że poczekam aż przyjdzie zima i chwasty wymrozi hehe
A na serio - za 2 tygodnie mam urlop, który głównie spędzam z dzieciakami w domu - wtedy szykuję sie na gruntowne porządki w ogrodzie

eliza - bardzo mi miło - wpadaj jak najczęściej

monitka, Ana - skarpa się prezentuje - aaaaa - chyba na zdjeciach hahaha

Hortensje cudne - to im przyznać muszę - coś czuję, ze w moim ogrodzie za kilka lat będą królować - uwielbiam je

Postanowiłam wygospodarować sobie wieczór na uporządkowanie zdjęć ogrodowychm zrobienia wpisu na blogu - nie mogę przeboleć jak jakaś roślina w fazie rozkwitu nie załapie się na zdjęcia

Jestescie na to gotowi? Mam ich sporo

Moje tegoroczne ogrodowe szczęście - ja po prostu cieszę się z nich jak głupek i głaszczę te wielkie kwiatostany ilekroć przy nich jestem

Ogród średniowieczny i nie tylko 11:44, 29 lip 2012

Do góry
Mareczku.. zmiany od zeszłego roku OGROMNE.... skarpa Ci zarośnie i za 2 lata.... postaram się pomóc ci ją zagęscic... teraz nie pora na dzielenie roślin i z czasem krucho.. ale mam trochę jeszcze roślin którymi mogę sie podzielić.. i pasowałyby do wystroju. Bywasz w Rzeszowie?
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:06, 29 lip 2012

Do góry
Ogólne widoki, ta skarpa straszy jeszcze gołą ziemią, ale jak Ania (asc) dzisiaj pokazywała - za trzy cztery lata mam nadzieję że ani kawałka ziemi nie będzie tam widać

i kocimiętka po strzyżeniu już całkiem łądna się zrobiła
Malinowe Ogrody 10:38, 27 lip 2012

Do góry
Witajcie!
Bardzo mi miło,że tutaj trafiłam i mogę podziwiać Wasze piękne ogrody. Malinowy Ogród tworzymy wspólnie z mężem piętnaście lat,odkąd zamieszkaliśmy w naszym domu.Zaczynaliśmy od paru zdziczałych śliw, przerośniętej trawy nie koszonej od wielu lat i chaszczy.Podstawowym narzędziem była maczeta do cięcia buszu i stara bułgarska kosiarka - czołg..aż tumany się unosiły z kretowisk podczas koszenia. Można powiedzieć że w tej okolicy byliśmy ogrodowymi pioneramy, pośród górskich łąk na - których pasły się krowy i owce. Sąsiedzi - rolnicy dziwili się po co nam tak krótko przystrzyżona trawa, takie marno - trawstwo dosłownie... i po co tyle tych palików wystaje a to było oznaczenie naszych malutkich roślinek. Ogród powoli się zapełniał roslinami, między innymi dzięki naszym rodzicom i amatorskim talencie mojego tatay do rozmnażania wszystkiego co rośnie, nawet iglaków. Po kilku latach dookoła nas pojawiły się inne ogrody a nasz wydoroślał i nabrał kształtu, chociaż wciąż jest dziełam nie dokończonym.
Dziś naszych gości wita pięknie pachnacą lawenda na murku kwiatowym. Pobudowaliśmy wiele kamiennych tarasów by złagodzić spadki terenu na których rosną rośliny. Przed nami jescze wiele pracy między innymi zrobienie patio przy tarsie.Nie tracimy jednak zapału, ja poskramiam moje kolekcjonerskie zapędy by wysztkiego mieć po trochu staram się sadzić rosliny w większych grupach gdyż naprawde ładnie to wyglada.

Tu była skarpa , została zabezpiczona kamiennym murem przed osuwaniem.

Ogród ma rustykalny charekter.

Te ogromne bale na których stoi kosz czekają aż staną się ogromnym stołem biesiadnym.

Kwiaty na tarasie.

Droga do domu prowadzi wzdłuż kamiennego murku na skarpie a między mniejszym murkiem lawendowym.

Zimy u nas są śnieżne i mroźne.
Arboretum w Wojsławicach 21:36, 25 lip 2012

Do góry
szpaler żurawek wyglądał imponująco

powyżej korona tego buka z tą gigantyczna podstawą a w zasadzie to 2 buki

poniżej fajna alejka , skarpa podtrzymywana przez podkłady kolejowe

bylinowa część arboretum

Dolina Tęczy 09:35, 23 lip 2012

Do góry
No Marta! Dałaś czadu zdjęciami, nareszcie Takie cuda mieć w ogrodzie i trzymać to tylko dla siebie! Hortensje cudne ja się takiego widoku doczekać u siebie nie mogę....może za rok
Skarpa fantastycznie się prezentuje!!!!
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:54, 22 lip 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dajano,koniczyna jest chyba gorsza od perzu,bo płoży się ściśle po ziemi.Też mam tak.ale juz wypowiedziałam wojnę.Po skoszeniu trawnika wygrabiam miejsca gdzie była koniczyna ,Wtedy te pędy się wyciągają do góry i można je pourywać ręcznie.No i chyba muszę bofix, albo inne co,chociaż bym nie chciała.
Odpoczywam Dajanko.....właśnie wróciłam z psiego spaceru.....,z garścią grzybków.
Co do kominów....... czasami ,,spece " robią dla siebie furtkę na zarobek. W kominie wstawiają szybę.I jak komin źle pracuje ,to wołasz kominiarza,a on tylko ciężarek z miotełką na dół, i po kłopocie.A ty bulisz kaskę za usługę.Nie twierdzę,że tak jest u ciebie,ale......bywa.

Haniu na kolanach będzie mi ciężko, bolą mnie jak diabli nogi, ręce. Budzę się sztywna dopiero po jakimś czasie to rozchodzę Chyba mam reumatyzm U nas wciąż się będzie zasiewało to i owo Za moja działką jest puste pole a tam rośnie wszystko, wiatr roznosi nasiona W ub roku je oczyściłam ale w tym nie dałam rady cudze pola obrabiać Musze posadzić przy płocie z czegoś zasłonę .Szkoda mi będzie tego miejsca bo to będzie usypana skarpa nic więcej się na niej nie zmieści jeśli posadzę żywopłot .Skarpa być musi aby deszczówka nie płynęła do mnie z górki To pole jest wyżej ode mnie ,taki teren .Coraz mniej mam przestrzeni na ogród .Z moim kominem będzie większy kłopot Haniu Przyglądałam się innym jadąc samochodem .Prawie wszystkie kominy mają cztery przelotowe otwory U mnie są trzy z jednej strony a z drugiej tylko jeden, to są kratki wentylacyjne .Takiego jak mam u nikogo nie widziałam Muszę to rozszyfrować .Twój piesek lubi spacerki ze swoja panią a jakie grzybki znalazłaś?Moja psinka jest wolna jedynie na działce w innych miejscach musi mieć smycz Ucieka do wszystkiego co ja zainteresuje. Pies, kot byle się pobawić ,muszę jej sprawić towarzystwo człowiek to zbyt mało, chociaż mnie uwielbia .Bawię się z nią ale podgryzać nie będę hi.
Dolina Tęczy 21:10, 22 lip 2012

Do góry
Marta - skarpa wygląda oblędnie - jak ja bym chciala to na żywo zobaczyć!!! wszystko mi się podoba, bez wyjątku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies