Witajcie
wygląda na to ze jednak macie Gunnere tinctoria. Moim zdaniem to widać na pierwszy rzut oka, a widać to budowie liścia i kwiatostanu.
U gunnery manicata ogonki liściowe są okrągłe i zielone a u gunnery tinctoria spłaszczone od górnej strony i dłużej czerwonobrązowe. Różnice tez widać w kwiatostanie przy G.manicata duży i dojrzały zielony a przy G.tinctoria mniejszy i czerwonobrązowy. I przede wszystkim gabaryty są znacznie inne G.manicata jest dwa razy większa. Sam mam dwie odmiany i widzę sporą różnicę.
Pochwale się swoimi Gunnerami mam aż ich dwie
Ale to nie zmienia faktu ze obydwie są urocze w swoim rodzaju
Manicata
Weronik a ta rabata ma być prosta czy jakieś fale? Bez czarny musi być czy niekoniecznie? Jak posadzisz jednego Gracka to będzie dziwnie wyglądać, trzeba zrobić powtórzenie albo trzy obok siebie
Sonka, najprawdopodobniej masz rację. Oberwałam dzisiaj jednego pąka, był wewnątrz całkiem suchy. Szkoda, że dokonałam takiego nieprzemyślanego wyboru.
Kamilka, dzisiaj już kwitnie. Po ostatnich ciepłych dniach rośliny jadą na turbo napędzie. Ewo, wielką radość mi sprawiłaś swoim wpisem.
Na zdjęciach bzy Palibin (wciąż się zbierają)
Złakniona kolorystycznego akcentu u schyłku lata, nabyłam jesienią dwie odmiany barbuli. Posadzone zostały przed brzozami. Jedna przezimowała znakomicie, druga odbija od korzeni.
Pożegnałam się dzisiaj z ostatnimi narcyzami. Wszystkie są już ogłowione. Jasne akcenty w ogrodzie zapewniają teraz niskie czosnki. Nie znam ich nazwy. Do kwitnienia szykują się irysy brodówkowe. Początkowo służyły jako zadarniacz. Wypadałoby je wyciągnąć z cienistych obecnie zakamarków i zapewnić im godziwe życie w słońcu. Tylko, gdzie je upchnąć?
W ogrodzie sporo się dzieje.
Dzisiaj całość oplewiłam, a M wykosił. Zrobiło się czysto.
Przez najbliższe dwa tygodnie nie będę miała czasu na ogród, ale później już tylko ogród
witam dziękuje za odzew jestem załamana tym jak wyglądaja najmłodsze moje tuje mam w ogrodzie duzo starsze i nic takiego się z nimi nie dzieje.
One nie zamierają od wierzchołka właśnie zrobiłam zdjęcie jak to wygląda pędy u góry są właśnie zdrowe z tyłu przy siatce są najgorsze.
Proszę o Wasze zdanie w zaplanowaniu dalszej części rabaty. Do zmiany koncepcji nakłoniły mnie piękne zakupy Mirelki . Zobaczcie czy to ma w ogóle sens. To jest dalsza część tej rabaty co są rodki z tawułami. W rogu widać ostatnią tawułę. Strona południowa. Najpierw zdjęcie z wymiarami. 1270 cm tyle mi jeszcze zostało to obsadzenia całej rabaty.
Miało być tak:
obwódka z bukszpanu i ona na pewno będzie, a w środku 5 kul bukszpanowych i to wysypane żwirkiem.Następnie przed miskantami żurawki.
Teraz chciałabym gdzieś umieścić klona palmowego. I teraz pytanie czy w tym żwirku zamiast kul, czy kule zostawić a posadzić go przed Veregiatusem? Czy wogole to miejsce nie pasuje i posadzić go na innej stronie?
Dosadzilam po 5 szt ( nie jak kiedyś po 1 ) orlików białych i fioletowych , a na dole kawałek z brzozami 3 szt pod nimi turzyca muskegońska i kostrzewa siwa - odgapione z O i zabrakło w szkółce ML - brakuje mi ok 6 szt - wzdłuż całej rabaty je chcę , nie widać , bo maleństwa
Prosze nie zwracać uwagi na ten płot , mnie też wkurza