Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 21:04, 08 cze 2017

I na koniec pytanie - zawilce zostawiają po sobie takie łebki na wysokich łodygach. To się ścina czy zostawia do wysiania??

Rzodkiewki na kolację nie będzie

_Martini_ 00:03, 09 cze 2017

Magda70 napisał(a)

a ja bym wywaliła różę i zostawiła cały wypełniony bukszpanem prostokąt.

Ta wizja do mnie mocno przemawia. Na tym placu ma być raczej ograniczona ilość gatunków, a takie plagformy zawsze mi sie podobały. Myślę...
kasia_w 12:15, 09 cze 2017

Ja w sprawie trumiennej rabaty Jeśli ją obmurujesz tym bardziej będzie cmentarna, Magda dobrze mówi- cały prostokąt z bukszpanu bardziej pasuje do rozwiązania placyku. Ta obwódka jest trochę z innej bajki.
Albo zamiast prostokąta, bez bukszpanów, jakaś luźna forma trawy lub krzewu.No ale w zimie będzie lipa.
Kostka buksowa najłatwiejsza do zrobienia i zimozielona
_Martini_ 17:21, 09 cze 2017

Kasia, tak myślę, że najłatwiejsza będzie kostka. No i będzie się trzymać zamierzonego planu, czyli oszczędnie. Trawy tam już są z przodu i z tyłu.
Dzięki za oddany głos - łatwiej podjąć decyzję
_Martini_ 17:32, 09 cze 2017

Wczoraj miałam tylko wsadzić przysłane roślinne wypełniacze, a zeszły mi trzy godziny w ogrodzie. Skróciłam jaśminowce, wycięłam suche liście i łodygi od cebulowych, coś tam wyplewiłam co mi wpadło w rękę, przepikowałam chyba z 10 siewek stipy i modliłam się, żeby się przyjęły i stoczyłam kolejną rundę z mrówkami. W sumie wrażenie jakbym nic nie zrobiła, bo nic nie widać spektakularnego, a nawet na chwilę nie usiadłam.

Chwaliłam się, że przez czosnek nie mam kretów. No to już mam Piękne sobie tunele na różanej zrobiły.
Magda70 19:21, 09 cze 2017

_Martini_ napisał(a)
Wczoraj miałam tylko wsadzić przysłane roślinne wypełniacze, a zeszły mi trzy godziny w ogrodzie. Skróciłam jaśminowce, wycięłam suche liście i łodygi od cebulowych, coś tam wyplewiłam co mi wpadło w rękę, przepikowałam chyba z 10 siewek stipy i modliłam się, żeby się przyjęły i stoczyłam kolejną rundę z mrówkami. W sumie wrażenie jakbym nic nie zrobiła, bo nic nie widać spektakularnego, a nawet na chwilę nie usiadłam.

Chwaliłam się, że przez czosnek nie mam kretów. No to już mam Piękne sobie tunele na różanej zrobiły.

Ups/....krety , nornice..masakra jakaś.

Stipy przesadzaj z bryla korzeniową, one nie lubią jak im sie grzebie w korzeniach
Kasya 19:24, 09 cze 2017

_Martini_ napisał(a)

Nie podobaj mi się ich pokrój, bo wypuszczają długie łodygi, które się pokładają. Trzeba je podpierać. Jednak dzisiaj u teściów zauważyłam, że ich dwa starsze jaśminowce radzą sobie bez podpórek, a wyrosły na dość wysokie gęste krzewy.

Jaśminowce mają cudny zapach i uwielbiam je za te zwiewne kwiatuszki. No sama zobacz - dzisiaj sesja była dla Ciebie

Mam odmianę Snowbell i Snowflake. Ten na zdjęciu to chyba Snowbell.

czy twoj tez tak nieladnie pachnie ?
_Martini_ 19:46, 09 cze 2017

Magda70 napisał(a)

Stipy przesadzaj z bryla korzeniową, one nie lubią jak im sie grzebie w korzeniach

No to już d... Niektóre poszły bez bryły. W sumie to tylko kilka kłaczków było, żadne sadzonki. Raczej siewki małe.
_Martini_ 19:47, 09 cze 2017

Kasya napisał(a)

czy twoj tez tak nieladnie pachnie ?

Ja lubię jak on tak właśnie pachnie Tylko jest kurczę upchnięty raczej z tyłu i muszę slalomem do niego dreptać.
_Martini_ 19:47, 09 cze 2017

Oj dubelek.

No to fotka

To jest moja pnąca nn. Zastanawiam się czy ona może mieć jakąś nazwę? Kupiłam chyba 3 lata temu. Dopiero w tym roku zaszalała z pąkami.