Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:48, 19 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
ładne to co nieco a co z iryskami rośnie ?

Kasiu, to penstemon.

Miniaturowy irysek...

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:45, 19 maj 2017

Do góry
abiko napisał(a)
śliczna biel..

Biel jest uniwersalna. Zawilce uwielbiam.

Ogród wśród pól i wiatrów 11:43, 19 maj 2017

Do góry
Magda_75 napisał(a)
Dziękuję, dziś na spokojnie pospaceruję, i na pewno więcej doczytam, i nie wiem jak to możliwe, ale wcześniej nie widziałam Twojego ogrodu

Madzia, wcale mnie to nie dziwi Na O. jest tyle wspaniałych, pięknych ogrodów, że trudno się połapać
Ja też strasznie żałuję, że nie mam szans tego ogarnąć

Jakieś słabe mi się te fotki zrobiły, słonko mnie oślepiło
Niemniej donoszę uprzejmie, że william percy zapączkowany na maxa
Miejski azyl 11:38, 19 maj 2017

Do góry
Chwila przerwy w biegu
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:37, 19 maj 2017

Do góry
przekaz dnia

Nowocześnie z różAnką :D 11:37, 19 maj 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

To że widoczna z 3 stron to nie problem. To najwyższe od tej czwartej strony trzeba dać Malutka rabatka, a sporo chcesz upchnąć, chyba za dużo.
Oprócz kryterium wielkości bylin warto, Aniu, zwrócić uwagę na to, które z tych bylin będą ładne zimą, czyli zostaną Ci: liatra, rozchodniki, jeżówki, sesleria i rudbekia (jak ja dorzucisz, ale ładny bardzo zimą jest też kłosowiec). Reszta zanika na zimę. Więc te ładnie zasychające na zime trzeba rozrzucić po całej rabacie, żeby nie było ich kumulacji w jednym miejscu, a pusto w innym.

Gosia czyli tak
"Przywrotnik też na przedzie. Obok niego fajnie wyglądają irysy, świetny kontrast liści.
Obok rozchodników dałabym seslerię, a potem dorzuciła wokół rozchodników orliki."
+ liatra rozrzucona (nawet tak myślałam bo fajnie wyglądają wyłaniające się spośród innych roślin)
jeżówki mam te zwykle od małej mi czyli wysokie chyba? to je dam na tył?
to ta rabata

na górze jest trawnik i przejście na tyły domu to ta 3 strona z której widac tą rabate ale tylko gdy się idzie na tyły czyli rzadko
Ogród wśród pól i wiatrów 11:36, 19 maj 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jolus napisałam Ci sms dotarł?
Orliki kupiłam w PM.

Dotarł, odpisałam, zamówiłam
Dzięki za info o orlikach, PM to nie mój kierunek.

Załączam poranne tulipanki z aronią Uwielbiam je teraz!
Aronia wygląda jak roślina ozdobna,cała jest w tych pięknych białych kwiatuszkach

Hehe, pomęczyłam na maxa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:32, 19 maj 2017

Do góry
catherine85 napisał(a)
Witajcie
Proszę o poradę dotyczącą mojej frontowej rabaty przy schodach. Jest to strona południowa i doprowadzona jest linia kroplująca.

W miejscu szerokosci 2,8m jest jeszcze 60 cm podniesienie które myslałam żeby zakryć trzmieliną tylko nie wiem czy to dobrze będzie wygladało. Lepsza by była sunspot czy zółta?
dla zobrazowania fotka pogladowa

Jaki kolor doniczek tu pasuje biały czy brazowy?

Z góry dziękuje

Ja bym wybrała białe lub jakieś ecru. Brązu masz dość (okna, elewacja). Będą ładnie kontrastować
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:30, 19 maj 2017

Do góry
No i tutaj aby nie zanudzać.... ujęcie wybarwienia jesiennego 'Sango Kaku' ale ta fotka przedstawia już drugi z okazów jaki posiadam tej odmiany klona ale rosnący w innej części ogrodu. Jest to klon na fotce ten pierwszy z lewej posiadający czerwone gałązki (ta fotka też jest archiwalna)

pozdrawiam
Jan

Mój ogród pod lasem 11:29, 19 maj 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Mój klonik w świtle dnia

bomba!
Odcienie zieleni 2 11:26, 19 maj 2017

Do góry
Efffa napisał(a)
Agi , moje seslerie jesienne

Ale super te seslerie jesienne !!!!!!!!!!!!!!!! A ja własnie u siebie napisałam, ze z nich rezygnuję na rzecz heufl. lub sadlerany. I znów mam zagwozdkę Chyba dam sobie karę bo zaczynam samą siebie wkurzać.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:25, 19 maj 2017

Do góry
babka napisał(a)
Macham i ja

Co nieco.... dla zaglądających...

Juzinkowe irysy jako pierwsze

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:19, 19 maj 2017

Do góry
zdjęcie archiwalne 'Sango Kaku' - kolory wpadają w tonację łososiową, okres letni:

Nowocześnie z różAnką :D 11:17, 19 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
W ogrodzie większe zastosowanie ma złoty trójkąt

To także element planowania przestrzennego. Niezwykle pomocny w zabawie z optyką zwłaszcza na wąskich i długich przestrzeniach.

W najprostszy sposób można wyjaśnić to tak, ze sadzi się dominantę o jednakowych cechach (jeden kolor, kształt, faktura, pokrój etc) na rogach trójkąta. W ten sposób, oko szukając punktów zaczepienia przenosi się z jednego rogu do pozostałych. Działa to tak magicznie, ze mozna optycznie oddalić lub przybliżyć przestrzeń. Teraz do głowy przychodzi mi zabawa z sadzeniem 3 drzew - jesli posadzimy trzy drzewa razem, dwa ciut bliżej, na równoległych końcach trójkąta, a 3 drzewo damy pomiędzy, na wierzchołku, ciut wstecz, to uzyskamy efekt oddalenia, głębię. A jeśli odwrócimy trójkąt i posadzimy jedno drzewo, a z tyłu dwa to przybliżymy horyzont.

Kiepski ze mnie tłumacz/nauczyciel
Czasami wystarczy rozstawić rośliny w ogrodzie - efekt zaczyna być piorunująco widoczny. Można w ten sposób uzyskać spójność pomiędzy totalnie różnymi nasadzeniami. Niebywały efekt złotego trójkąta widać w ogrodzie gdzie trawnik jest meandrem pomiędzy rabatami. ten jeden, jedyny wspólny element wprowadza ład i spójność całej przestrzeni.

Ale mozna inaczej to wykorzystać - na płaskich przestrzeniach "trójkątne" nasadzenia mogą wprowadzić zaskakującą dynamikę. Załóżmy, ze mamy trawiastą przestrzeń. Dodanie 3 pionowych akcentów nada inny wymiar - dynamiczny.
A np. posadzenie trzech kul w dzikim zapuszczonym ogrodzie wprowadzi element wyciszenia, równowagi... da efekt zamierzonego projektu.
Tak samo działa zabawa z kolorem - jeden wyraźny, kolorowy akcent, rozmieszczony przestrzennie, po trójkącie wpisany w przestrzeń zupełnie odmieni ją.
Jedna ważna uwaga - taka jest natura ludzka, ze patrząc dostrzegamy to co jest na wysokości wzroku. Rzadko kiedy zadzieramy głowę lub patrzymy w dól. Dlatego też zasada trójkąta w naturalny sposób wpisuje się w nasz sposób patrzenia na przestrzeń/horyzont.

Oczywiście, wykorzystując wspólny element, można dzielić przestrzeń na więcej,nakładających się na siebie trójkątów dzieląc je wg.złotej zasady.

Czy udało mi się to jakoś wytłumaczyć? Czy zagmatwałam?

Iwona wytłumaczyłaś bardzo dobrze, wkońcu rozumiem o co chodzi
zastanawiam się w związkuz tym czy mój i Lukiego projekt ogrodu jest prawidlowo wymyslony... czy pomysł z trzema parami drzew ma coś ze zlotego trójkata? Chyba zbyt symetrycznie jest

Ogród do odnowy 11:14, 19 maj 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

jedyny w pełni rozkwitu rh hybryda - takie oznaczenie tylko było

Piękny!
Moje przemarzły
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:13, 19 maj 2017

Do góry

Anula - jak najbardziej.... dodam że posiadam go w dwóch egzemplarzach gdyż stanowi on jedną z bardziej pięknych i ozdobnych okazów.
Najpierw pokażę fotki 'Sango Kaku' z tej wiosny i parę wrzucę fotek archiwalnych abyś miała możliwość oceny tej odmiany klona w różnych okresach jego wybarwień.

No to zaczynamy - 'Sango Kaku'- wiosną

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 10:58, 19 maj 2017

Do góry
bql3 napisał(a)
'Beni Maiko' i jego listki

pozdrawiam
Jan

Ale ogień jest moc
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:58, 19 maj 2017

Do góry
Witam serdecznie,

potrzebuję pomocy w rozpoznaniu tej o to plagi, na sosence,

moje pierwsze podejrzenia padły na mszyce ale przy bliższych oględzinach nie wygląda mi to na nie, to są jak by takie małe białe pajączki i również zostawiają taka delikatną nić. Zrobiłem wczoraj oprysk decisem, zobaczymy co to da....

z góry dziękuje za pomoc

Rafał

Podmiejski ogródek 10:48, 19 maj 2017

Do góry

Dla AniCh - ostatnie tulipany

Piękne tulipany - bardzo mi się podobają i w zestawieniu z szafirkami ładnie się prezentują. Może ktoś zna nazwę? bo chce takie u siebie
U mnie szafirki już dawno przekwitły
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 10:46, 19 maj 2017

Do góry
'Beni Maiko' i jego listki

pozdrawiam
Jan
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies