Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Biało-Fiolet 14:24, 21 maj 2012

Do góry
A to dzisiejsze zakupy. Budleja i Świerk Conica

Piaskownica czeka na piasek

Skarpa za domem trochę gorzej

A to moje skrzynki. Pierwsze w historii
Biało-Fiolet 14:21, 21 maj 2012

Do góry
Wreszcie się udało!
To mój kącik na kosz. Róże już mają pąki

W drugą stronę też róże, obłożone kokosem

Skarpa wygląda coraz lepiej. Tylko bodziszek do przesadzenie poniżej kamieni

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:59, 18 maj 2012

Do góry
Nika na skarpie mam dwa rodzaje cisów: fastigiata i aurea decora. W tym drugim jestem zakochana. Nabyłam go 11 sztuk w tym roku
Skarpa niestety ostatnio trochę obrywa od tymczsowych lokatorów mojego ogródka (mam nadzieję że uda mi się znaleźć domy dla nich bo choć są cudne widok zmasakrowanych roślin mnie dręczy)

A rabatki bukszananowe jeszcze marnie wyglądają w tym roku. Bukszpaniki nabyłam takie taniutkie (po 2 zł sztuka) z gołym korzeniem przycięte jakkolwiek. Muszę teraz poczekać aż się zadomowią i zazielenią.

A dziś nabyłam wreszcie trawy na podmianę po wymarźniętych
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:34, 16 maj 2012

Do góry
Ana napisał(a)

a tu dzieło nieskończone, moja już PRAWIE wypielona skarpa

,

...z cyc............... biustem w sensie mnie się skojarzyło
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:17, 16 maj 2012

Do góry
Jeszcze raz rabatka za huśtawką, już budzi się mój rozczłonkowany na dwie części miskant kleine silberspinne (po bokach hortencji, za żurawkami)

Kwitną żurawy na kolejnej rabacie

a tu dzieło nieskończone, moja już PRAWIE wypielona skarpa

Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:31, 15 maj 2012

Do góry
Wymienie to co wypadlo i dosadze tam gdzie mialam zaplanowane. Kurcze, myslalam, ze sie szybko uporam ze skarpa przy tarasie, ale jakos nie idzie

Niestety nie, bardzo zaluje

Pozdrawiam
Rośliny - wypełniacze 16:25, 14 maj 2012

Do góry
ja do roślin wypełniaczy zaliczam też niskie trawy i hosty. No i są jeszcze róże okrywowe. Irg płożących nie polecam, bo w tym roku, podczas zimy wszystkie mi wymarzły - cała skarpa.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 07:29, 14 maj 2012

Do góry

skarpa zmienia kolor z floksowego różowego na biały, a w kolejce już czeka żółty

musiałam dosadzić trzy różyczki magic yellow przy tarasie, bo niestety nie przezimowały - dwie jak widać, a jedną z drugiej strony przy wiciokrzewie

c.d. dalii
Dolina Tęczy 23:41, 12 maj 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Skarpa super! Chwaściory... rozumiem. Mam to samo. Małż mówi, że dokleimy do siatki takie panele drewniane. Chyba dobry pomysł, nie będę widziała tego badziewia. Ropundapem pryskam za płotem na metr, ale co z tego jak pokrzywy włażą mi do ogrodu. Wczoraj była burza, dzisiaj wiało - na ogrodnika z opryskiwaczem turbo przyjdzie mi poczekać...

U nas najszybciej włazi podagrycznik - a to jest dopiero hardy przeciwnik !

siaskaa - na razie fundament wybrukowany do poziomu zero - maaało co widać Ale pierwszą warstwę na pewno złapię w kadr
Dolina Tęczy 23:31, 12 maj 2012

Do góry
Skarpa super! Chwaściory... rozumiem. Mam to samo. Małż mówi, że dokleimy do siatki takie panele drewniane. Chyba dobry pomysł, nie będę widziała tego badziewia. Ropundapem pryskam za płotem na metr, ale co z tego jak pokrzywy włażą mi do ogrodu. Wczoraj była burza, dzisiaj wiało - na ogrodnika z opryskiwaczem turbo przyjdzie mi poczekać...
Dolina Tęczy 23:24, 12 maj 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hihi, ja też robiłam fotki, coby czerwone wyekspediować do Teśąciowej nie że jej nie lubię ale tulipanów ma mało, każde chętnie przyjmie. Ja wolę białe, biało-czerwone papuzie pełne (takich mam najwięcej) i biało-zielone. Też kupowałam swoje na targu, ale zapamiętałam nazwę - i o dziwo wyrosło z nich to co powinno Choć mam kilka tiarelli które kupowałam jako żurawki I kolorowe lilie - gdy zakwitły okazało się że wszystkie są białe (co mi zresztą pasuje akurat

Też mieliśmy robić fundamenty pod siatką, ale zrezygnowaliśmy - to dodatkowy beton, który za jakiś czas się kruszy... Więc z jednej strony żywopłot różany (już trawy przerastającej nie widać), z drugiej cisy - jeszcze wyrywam chwasty, z trzeciej trawa ozdobna posadzone "w płocie" na całej długości - lepsze to niż przerastająca trawa A z czwartej zacieniający naszą działkę betonowy płot sąsiada - niezbyt urodziwy, który obsadzam bluszczem. Ale przynajmniej chwasty nie przełażą - choć w tym przypadku przechodziłyby raczej ode mnie

pozdrawiam!!

Niespodzianki są fajne, ale niekoniecznie te w postaci czerwonych tulipanów - zamiast różowych

Ehh te chwasty...każdy ogrodnik z nimi walczy

I my też tak jak Marzena pisze - od czasy do czasu randapem przejedziemy po tej sąsiedniej łące - ale z naturą nie wygrasz

siaskaa - kurczę - nie dziwię Ci się trochę,że wena Cię opuściła - ja bym pewnie miała tak samo ! Ale już się możesz pozytywnie na nowy ogród nakręcać, planować, marzyć

Skarpa będzie murowana - betoniara już dzisiaj chodziła

monitka - bardzi miło mi się zrobiło po Twoich slowach Teraz już narzekania coraz mniej bo z dnia na dzień wszystko w oczach rośnie i aż się serce raduje na ten widok A i planów mam tyle, że hohoo, więc nie ma co narzekać, tylko trza się brać do roboty
Dolina Tęczy 20:06, 12 maj 2012

Do góry
popcarol - mam nadzieję, że skarpa wyjdzie fajnie I mam nadzieję, że Mój Mąż nie przypłaci tego pokręceniem kręgosłupa, bo dźwiganie tych kamulców to masakra! Dzisiaj skończył pierwszą fundamentowa warstwę i chodzi zgiety wpół :/
Conici przy wejściu świeżo kupione - mam nadzieję, że efekt "kija" nie jest wynikiem przędziorka Ale dziś na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w środek na tego szkodnika i jutro zrobię wszystkim świerczkom opryski.

Netka - noo - sporo ziemi musiał Daniel wybrać, na skarpie na razie nic sadzić nie mogę bo właśnie hałdy ziemi tam leżą...

Kupiłam dziś 6 powojników i dosadziłam przy ogrodzeniu - cała rabatka powojnikowa jest tym samym reguralnie obsadzona - w sumie mam tam już 12 sztuk - mam nadzieję, że pięknie ukwiecą ogrodzeniową siatkę

A jutro zabiorę sią za porządek na rozgrzebanej części za tarasem - przeniosłam stamtąd weigelę, kalinę i wszystkie irysy - wszystko na słoneczne miejsca - już widać, że roślinom posłużą lepiej nowe stanowiska

Kosaćce lada dzień rozkwitną - malutkie irysy są własnie w rozkwicie :

Kalina mimo oblężenia mszycowego i przesadzania - cala w kwiatach
Dopiero na zdjęciach zobaczyłam, że konieczny był drugi oprysk

A na wsadzenie w zacienionej części za tarasem czekają dwa rododendrony i azalia:

Dolina Tęczy 15:50, 12 maj 2012

Do góry
Marta ja nie mogę ile Wy tej ziemi wybraliście pod te kamienie ! a kamienie naprawdę piękne ! czuję, że ta skarpa będzie super wyglądać a kule miodzio w tych koszach pozdrawiam
Dolina Tęczy 23:31, 09 maj 2012

Do góry
Skarpa częściowo zagospodarowana - od zeszłego roku:

A na następnej skarpie somoda i gomora

Zaczyna ją stareńki lilak, który był na działce przed nami

Reszte zdjęc może uda mi się pokazać jutro..

Dobrej nocki ogrodowi maniacy
Ogródkowe perypetie:) 13:25, 09 maj 2012

Do góry
jotka napisał(a)

tzreba na skarpie sadzić w kieszonkach- takie małe wypłaszczone kawałki ziemi. jakby się chciało zrobić skarpę łagodnie, dużo ogrodu by zajeła. Do tego Abiko ma ja zakończona murkiem, a to zdjęcie u sąsiada

Dziękuje za cenną odpowiedź. Ktoś z moich znajomych przymierza się do takiej skarpy na gliniastym terenie, to przekażę radę

Tak tak, to nie moja skarpa, moja jest wcześniej po prawej i jest mniejsza, ale jednak jest. Skarpę zastałam i wpływu na nią nie mam. Jest taka różnica poziomów. Na niej jest glina, ale po jednym sezonie już widzę, że na niej też się da sadzić. Dokładnie tak robiłam jak pisała Magnolia, kopałam duże kieszenie dawałam do nich ziemię i sadziłam roślinę. Jak było za stromo, to wbijałam się w skarpę i robiłam taki wał, aby woda nie spływała za szybko. I rosną..
Ogródkowe perypetie:) 14:24, 08 maj 2012

Do góry
dereń może być, ale nieduży- może odmiana Ivory Hallo.
Wiesz, tu wygląda tak nijako, bo wszystko małe, do tego nawet nie ma tła w postaci ogrodzenia na którym by się odcinało. Póki małe, możesz im jako plecy wsadzić miskanty, ale z czasem będzie im tam ciasno, więc to na kilka sezonów. Albo zamiast miskantów trzcinnik piaskowy Karl Forester- budzi sie bardzo wczesnie, więc juz wiosną masz z niego pożytek. I jest wysoki a węższy. Będzie ładnym tlem dopóki się nie rozrosną swierki i choina. Ale kiedys też się będzie trzeba z nim rozstać- może go przed ogrodzenie wsadzisz, czy oddasz komuś?
Boję się że tak bez tła to i dereń biało obrzeżony 'zniknie'- lepsze byłoby coś ciemnolistnego- nie za duża pęcherznica- no Diable d'or czy Red Baron.
Jednak jak ma tam być Pissardii to pęcherznice nie, bo się to zleje.
Zostaje nie za wysoka odmiana jaśminowca- no Belle Etoille- zieleń i białe kwiaty. A pod jaśminem, wiśnią i nawet pod cisami można dać wypełnienie w postaci liliowców Stella D'Oro- wtedy masz dużą, żółtą plamę od czerwca do października- mocna, ładne, zdrowe. Pod warunkiem tylko że nie będzie Ci przeszkadzało że skarpa jest różowa( róże), potem zielono, a potem żółto( wymieniam układ barw w ogrodzie). Nie jest to bezpośrednie sąsiedztwo, ale kolory będą dość mocne.
Ogródkowe perypetie:) 14:04, 08 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Ja znowu z prośbą..chyba mi to nie przejdzie..
Oprócz rozjaśnienia zakątka pod hakuro, nie podoba mi się część z rh, serbem i choinami kanadyjskimi. Za zielono..wrzosu teraz też są zielone.. czegoś mi tam brakuje. Dać miskanta gdzieś z tyłu? koloru mi brakuje a ja tak lubię kolorki.. Myślałam o berberysie może jakimś wysokim np. Maria, ale wg mnie nie wejdzie..i tak coś mi się wydaje, że za ciasno to wszystko posadziłam, ale naprawdę miejsca mi brakuje Przeglądam realizację Danusi i nic...zero pomysłu.

ja jak zwykle nieprzytomna- gdzie to jest?
Nie w rogu między skarpa a warzywnikiem?

między skarpą a warzywniakiem tak

tutaj masz zdjęcie, jeszcze nie posprzątane, ale u mnie leje i zimno

jak sie dopatrzysz od prawej serba potem choiny kanadyjskie szt 3 i rh. Przed nimi są rh, azalie 2 i wrzosy..jednym słowem zielono,..jakoś nijako. Wiem, że małe..ale jednak. A tutaj gdzie ten worek czarny ma być śliwa wiśniowa Pissardi i cos jasnego musze dać, może dereń biały jakiś?
Ogródkowe perypetie:) 13:41, 08 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Ja znowu z prośbą..chyba mi to nie przejdzie..
Oprócz rozjaśnienia zakątka pod hakuro, nie podoba mi się część z rh, serbem i choinami kanadyjskimi. Za zielono..wrzosu teraz też są zielone.. czegoś mi tam brakuje. Dać miskanta gdzieś z tyłu? koloru mi brakuje a ja tak lubię kolorki.. Myślałam o berberysie może jakimś wysokim np. Maria, ale wg mnie nie wejdzie..i tak coś mi się wydaje, że za ciasno to wszystko posadziłam, ale naprawdę miejsca mi brakuje Przeglądam realizację Danusi i nic...zero pomysłu.

ja jak zwykle nieprzytomna- gdzie to jest?
Nie w rogu między skarpa a warzywnikiem?
Mój ogród w cieniu drzew 22:17, 04 maj 2012

Do góry
Gosiu zapraszam, choć narazie niewiele jest do oglądania
Marta no zapał mam, ale weny mi trzeba dużo

Wklejam kilka zdjęć, bo nareszcie nam zaczęła wschodzić posiana trawka

Przed sianiem, pod koniec marca :

i teraz :

skarpa wciąż czeka na schodki i na obsadzenie ...

i jeszcze jeden widoczek z porannym słoneczkiem Tam, gdzie widać to łyse kółeczko, ma być pierwsza rabata między drzewami, planuję hortensję i funkie

już jest tak zielono w tym naszym "lasku", że zaczyna mi brakować innych kolorów ...
Dolina Tęczy 19:10, 04 maj 2012

Do góry
A, zapomiałam...ta skarpa już wygłąda ciekawie.Bardzo lubię jak w ogrodzie nie jest równo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies