Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 12:05, 24 wrz 2012

Pszczelarnia 12:06, 24 wrz 2012

Gabrysiu, jak pokazujesz takie soczyste zielenie, to mam wrażenie, że maj u Ciebie w ogrodzie. I plany ambitne, uskrzydlające. Aleja jest imponująca. Ten rozmach!
Pięknie.
Wielkie merci za pokazanie zdjęć.
Monic 12:09, 24 wrz 2012

Wcale nie widać u Ciebie jesieni... Nawet liliowiec kwitnie
Gabriela 12:11, 24 wrz 2012

Jekyllowa, prawda że ładnie zarasta? A to tylko jeden sezon, od wiosny:

I na niej lawenda w pełni rozkwitu:

Chyba już nie tylko "angielki" są najpiękniejsze, "niemki" też, polecam Pastellę:

marzena 12:12, 24 wrz 2012

Gabriela, no świetnie ! ta ławeczka wraz z otoczeniem przez Ciebie/Was wykonanym naprawdę rewelacyjnie wygląda aleja lipowa, juz sobie wyobrażam ja za kilka lat ! skarpa, którą pewnie ciekawie obsadzisz
Gabriela napisał(a)
Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.

ell 12:15, 24 wrz 2012

Alejka - pięknie się komponuje - taki naturalny podział na dwa ogrody.
Gabriela 12:25, 24 wrz 2012

Karolino, Ewo, Moniko i Marzeno, jak mi miło że tak szybko jesteście, dziękuję za miłe słowa.
Moniko, mam dwie odmiany liliowców, które jeszcze do teraz kwitną, jeszcze są takie jasnoróżowe, ale zdjęcie prześwietlone, w tym miejscu bardzo ostre światło teraz i duży cień, bo rosną w ogródku między domami.
Trawa zielona, prawda, ale liście już żółte, jak widać, no i marcinki zaczęły kwitnienie. Pszczółek itp, owadów sporo, ale motyli w tym roku nie tak dużo jak w poprzednich. Pewnie przez tę wredną zimę, mam nadzieję że się nie powtórzy tak sroga. Przecież "nic dwa razy się nie zdarza" jak mówi klasyk, no przynajmniej nie tak od razu.
To ja się jeszcze troszkę ponaprzykrzam i polecę oglądać Wasze ogródki, ok?

popcorn 12:46, 24 wrz 2012

Ponaprzykrzam - dobre sobie!
k.
Lena 12:55, 24 wrz 2012

Gabrysiu jestem zachwycona ławką i pięknym placykiem pod nią - a aleja juz wygląda rewelacyjnie - bardzo mi sie u Ciebie podoba
Enya73 14:25, 24 wrz 2012

Witaj Gabrysiu, właścicielko pięknego naturalistycznego ogrodu Cieszę się, że odnalazłam w tym tłumie Twój wątek. Jak dobrze, że są tu też takie ogrody, jak Twój, a nie tylko od linijki
Uwielbiam takie klimaty, jak u Ciebie. Chyba czujesz się, jakbyś wiecznie była na wakacjach?.....gdyby nie ta ciężka praca włożona, żeby ten ogród tak wyglądał
Podziwiam wyobraźnię, bo to bardzo trudne zagospodarować tak duży teren trzymając się konsekwentnie jednego nurtu. Sielskość tego miejsca mnie zachwyca.
Ławeczka tekowa? Kształt jak z moich marzeń.
Pozdrawiam serdecznie