Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:20, 23 lut 2024

Do góry
Znalazlam sklep z nasionami w Atenach 3 paczuszki wiozę

Sprzedają sadzonki pomidorow. W lutym!!! Myslalam ze sie popłaczę

Souvlaki I do domu

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 16:38, 23 lut 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Witaj Popieram Judith. W tak małym ogrodzie szkoda miejsca na trawnik. Zmieniłam trochę aranżację planu Judith i narysowałam taką wersję.

Tarasik wg mnie okrągły, aby przełamać surowość linii prostych. Drzewa tak usytuowane, aby rzucały cień na tarasik, więc usytuowanie na planie niekoniecznie prawidłowe.
Zywopłot grabowy, bukowy lub z ligustra. Nie wiem, w jakiej części kraju mieszkasz?
Podział jednej dużej rabaty ścieżką od tarasiku w kierunku ławeczki/leżaczka optycznie powiększy ogródek. Ścieżka i tarasik w zastępstwie trawnika uporządkują, uładzą przestrzeń.

Mam jeszcze pytanie o te drzewa i krzewy za płotem. One zostaną czy będą usunięte?

[/quot]
Cześć Ewa .
Dziś jak przeszłam się po trawie to faktycznie szkoda na nią miejsca (mokro i błotniście) . Nie wiem czy uda mi się przekonać drugą połówkę ale myślę że razem z Judith macie rację. Natomiast nie przekonuje mnie taka falista ścieżka (a może zwyczajnie mi brak wyobraźni ) Lubię proste linie, uporządkowane i taki styl bardziej nowoczesny połączony z eleganckim. Nie mówię oczywiście nie może muszę to przetrawić .
Mieszkam w Katowicach a te drzewa raczej pozostaną gdyż granica działki jest do pierwszego lub drugiego przęsła patrząc z tarasu na ogrodzenie. Latem była ściana zieleni ale w tym roku dużą część wykarczowali na granicy drugiego przęsła.
Ewa masz niesamowicie bajeczny ogród - widziałam Twoją wizytówkę. Petarda !!! Ile metrową masz działkę? U Ciebie wszystko tam gra i buczy (od trzmieli )
Glina i zielsko 14:10, 23 lut 2024

Do góry
Od dziś tylko 12 lat do emerytury.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 14:08, 23 lut 2024

Do góry
Witaj Popieram Judith. W tak małym ogrodzie szkoda miejsca na trawnik. Zmieniłam trochę aranżację planu Judith i narysowałam taką wersję.

Tarasik wg mnie okrągły, aby przełamać surowość linii prostych. Drzewa tak usytuowane, aby rzucały cień na tarasik, więc usytuowanie na planie niekoniecznie prawidłowe.
Zywopłot grabowy, bukowy lub z ligustra. Nie wiem, w jakiej części kraju mieszkasz?
Podział jednej dużej rabaty ścieżką od tarasiku w kierunku ławeczki/leżaczka optycznie powiększy ogródek. Ścieżka i tarasik w zastępstwie trawnika uporządkują, uładzą przestrzeń.

Mam jeszcze pytanie o te drzewa i krzewy za płotem. One zostaną czy będą usunięte?

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:01, 23 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Mam zagwozdkę z papryką i pytanie nowicjusza . Pomidory jak im zimno to robią sie fioletowe. Z papryką jest tak samo?
Jedna odmiana (Black Hungarian) ma ciemne liścienie i listki też. Czy to cecha odmiany, czy może ta akurat potrzebuje mieć cieplej i dlatego zmieniła kolor?

Nie znam się na paprykach ale nazwa w końcu do czegoś zobowiązuje Sadzonki wyglądają na zdrowe, jakby przemarzły to by te listki chyba inaczej wyglądały.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:58, 23 lut 2024

Do góry
Zakupiłam przebiśniegi. Zaczarowały mnie na Waszych wątkach. Jak zwykle dopiero teraz myślę, gdzie je wsadzę.
Miałam nadzieję, że dziś nie będzie padać. Niestety siąpi non stop, a chciałam przyciąć trzcinniki.

Pod natchnieniem kwitnącego i owocującego pomidorka u Ryski dwa nasionka wylądowały na waciku.
Groszki wystawiają już łapki w górę. Czas je wynieść na chłodek

Wczoraj przy okazji zapewniania atrakcji dzieciom w ferie natrafiłam na sklep z akcesoriami meblowymi. Okucia, drewniane półwałki, cwierćwałki, nogi, filigrany, uchwyciki i różne cuda. Od razu pomyślałam o Sylwii i Bożence. Dzieciaki z tatą ciupały na filpperach z lat 80, a ja miałam radochę w sklepie obok

Mam zagwozdkę z papryką i pytanie nowicjusza . Pomidory jak im zimno to robią sie fioletowe. Z papryką jest tak samo?
Jedna odmiana (Black Hungarian) ma ciemne liścienie i listki też. Czy to cecha odmiany, czy może ta akurat potrzebuje mieć cieplej i dlatego zmieniła kolor?

Ogród prawie wymarzony … 12:30, 23 lut 2024

Do góry
W związku z tym iż zakupiłam 4 róże z serii Piano - dwie wedding i dwie charming - to mam mały dylemacik
Czy dać je w rabatę z werbeną - taka była myśl - czy też poszerzyć „ranatę ” z piwoniami i rozplenicami ? w miejscu gdzie piwonie trawa jest okropna więc byłoby dobrze się jej pozbyć
Czy te róże potrzebują dużo miejsca?
Czy będzie dobrze? I jeszcze może jaki fiolet wysoki dać w te rabatę?

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:23, 23 lut 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)

Seslerie i kleine fontane

Czyli tą przed ogrodzeniem. Ona jest wąska, ma może jakieś 90 cm tam gdzie rosną trawy, sadziłam trochę na oko, od miscantów do seslerii jest może 50 cm odstępu. Chcesz to zmierzę to w weekend, może gdzieś już o tym pisałam jak sadziłam te trawy, sprawdzę.
Znalazłam fotkę z sadzenia, miscanty są co około 2,5 m, między nimi są seslerie. Docelowo miały być po 3 szt. będę dosadzać w tym roku bo nie miałam na tyle.

Trudno mi uwierzyć, że sadziłam je w sierpniu 2021, jak ten czas gna.
Wymarzony sielankowy ogród..... 11:56, 23 lut 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Monia, poluję na te rudbekie z mocnym akcentem czerwono- pomarańczowym. One się sieją i powtarzają cechy czy żółkną? Bo ja na swoją pomarańczową rabatę je chcę
U siebie mam tylko żółto - brązowe.
Zieleń, drewno i antracyt 10:42, 23 lut 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Dziewczyny, po powrocie z kilkudniowego odwyku od ogrodu stwierdzam, że rzeczywiście jakieś kolory widać. Na tarasie zaskoczył mnie jaśmin, myślałam że wszystkie pąki kwiatowe wykończył ostatni mróz, a on cały żółciutki. Jak wyjeżdżałam, to kwiaty zaczęły się pokazywać, a teraz świeci z daleka Ciemierniki też już nie tylko białe widać - jeszcze raz, bardzo Ci Helen za wszystkie większe i maluśkie dziękuję
Kwiatki pokazują też derenie jadalne, a za dni kilka pewnie nawet forsycja - tej się tak szybko nie spodziewałam, ale pąki już mocno zaawansowane są i w kolorze Czyli czas najwyższy żeby się za róże zabrać.
Na parapecie również znalazłam odrobinę świeżej zieleni

Ta zieleninka to papryki? Zostawiłam sobie dwa nasionka z kupnej papryki, spróbuję z nimi. Nie mam miejsca na warzywa chociaż kminię żeby zrobić ze dwie podwyższone grządki. Forsycja już? Patrzyłam w prognozę to w przyszłym tygodniu ma być u mnie 16 stopni, toż to szok!
Zieleń, drewno i antracyt 10:36, 23 lut 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Odrobina wiosny pstryknięta podczas porządków Część mało ostra, bo zaczęło wiać tak mocno, że telefon nie ogarniał co ma być w kadrze

Świetne tło ma twój oczar. Bardzo eksponuje kwiatuszki. U mnie wszystko się zlewa na rabatach.
Zieleń, drewno i antracyt 09:25, 23 lut 2024

Do góry
Dziewczyny, po powrocie z kilkudniowego odwyku od ogrodu stwierdzam, że rzeczywiście jakieś kolory widać. Na tarasie zaskoczył mnie jaśmin, myślałam że wszystkie pąki kwiatowe wykończył ostatni mróz, a on cały żółciutki. Jak wyjeżdżałam, to kwiaty zaczęły się pokazywać, a teraz świeci z daleka Ciemierniki też już nie tylko białe widać - jeszcze raz, bardzo Ci Helen za wszystkie większe i maluśkie dziękuję
Kwiatki pokazują też derenie jadalne, a za dni kilka pewnie nawet forsycja - tej się tak szybko nie spodziewałam, ale pąki już mocno zaawansowane są i w kolorze Czyli czas najwyższy żeby się za róże zabrać.
Na parapecie również znalazłam odrobinę świeżej zieleni

Boso przez ogródek 09:08, 23 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Jedną z zalet ws jest właśnie to, że wysiewy sobie radzą bez naszej ingerencji. Tyle się je podlewa co przy wysiewie, a potem zapomina. Tak przynajmniej opisują. Ale rozumiem, że wolisz tego doglądać. Dla mnie to tez spore emocje, jak coś się pokazuje

W jednym z filmików o ws była mowa o zraszaniu co tydzień, stąd decyzja aby zostawić na balkonie.

Z ilością mnie poniosło
Wysiałam dziś ponownie por i czerwoną cebulę, mam nadzieję że teraz wykiełkuje. Poziomki przepikowałam, te No Name są większe od Reginy. Wszystkie jednym rzutem przepikowałam, jak to mówił Pawlak "do stodoły, co będzie to będzie"

Petunie też maluchy, ale już mają więcej miejsca.
Ogród Muszelki 08:49, 23 lut 2024

Do góry
Kokesz napisał(a)

A mogłabyś te Red pokazać jaki mają kolor po przekwitnięciu?

Nie znalazłam żadnego ich zdjęcia z lata.
Mogę tylko odpowiedzieć, że po przekwitnięciu kwiaty mają kolor limonkowo-zielony, podobny do barwy przekwitniętych innych odmian ciemierników. Kwiaty wycinam ok.sierpnia.

Mam zdjęcie (pierwszy plan) z odmianą 'Roses Rose'. Latem wygląda bardzo podobnie, jak ta o którą pytasz.

Moje miejsce na ziemi -początek 08:25, 23 lut 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Tak obetnij, przypatrz sie czy na patyku jest chociazby jedno oczko. Zresztą i tak puszczą

Dziękuję za super instrukcję
Ja tylko pogoda mi pozwoli to w weekend tnę
Spełnianie marzeń - ogród czas start 08:19, 23 lut 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Pod oknem w kuchni planuję pas limelight i przed nimi rozplenice hameln. Jak duże są Wasze hortensje limelight? Czy dla lepszego efektu posadzić je w dwóch rzędach?

Wysokośc hortek zależy od ich przycięcia. Ja swoje tnę krótko dlatego docelowo maja ok metra . Moja sasiadka nigdy ich nie cięła i ma wielkie krzaczory

W tym roku moje limki przyciełam nieco wyżej
Odnosnie efektu-posadz nawet trzy rzedy

u mnie pod grabami sa dwa rzedy hort ( z tyły Vanilki i lamki a w drugim rzędzie magical vesuvio i candlelight a przed nimi hamelny

Tak samo mam w brzozowej dwa rzędy i trawy grabowa i brzozowa

Szarobiałego ogrodowe początki. 07:59, 23 lut 2024

Do góry
Dokładnie miesiąc od wysiania nasionek.
Moje miejsce na ziemi -początek 07:55, 23 lut 2024

Do góry
Tak obetnij, przypatrz sie czy na patyku jest chociazby jedno oczko. Zresztą i tak puszczą

Ogród Basi i Romka 00:25, 23 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Zdjęcie - zagadka w stylu: zgadnij kto TU rządzi
Aż mi się Azy żal zrobiło ale wygląda na pogodzoną z losem
Wymarzony sielankowy ogród..... 23:44, 22 lut 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Pięknie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies