Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:07, 27 maj 2014

Do góry
Zapraszam do II części tutaj, jest ładniejsza mam nadzieję bo zaszły zmiany.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 21:25, 27 maj 2014

Do góry
Czytaj od początku ten dział, a zobaczysz, że podkłady kolejowe nie nadają się do warzywnika niestety ze względu na trujące opary substancji, którymi są nasączone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:22, 27 maj 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ogrodnicza Matko naszego forum -serdeczne życzenia z bukietem przyjmij w podziękowaniu za trud.

Haniu, malgorzata_s... ewakatowice - dziękuję, to jest właściwe w obecnym miejscu mojego znajdowania się, bo nie wiem w co ręce włożyć. Ten ogrodniczy trud może być naprawdę wyczerpujący ufff

Ani za rzecznikowanie i wszystkim odwiedzającym. Tylko mi współczujcie, ale zupełnie się nie ogarniam
Fuksja, ułanka - Fuchsia 21:20, 27 maj 2014

Do góry
Lubią półcień, żyzną glebę. Nie zimują w gruncie, a więc trzeba je zimą przechowywać w chłodzie i w miarę w widnym miejscu. Na wiosnę przyciąć i w maju wcześniej hartując rośliny - wystawić na taras lub balkon.
Bukszpany pod płotem 20:33, 27 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To całkiem jak w mojej realizacji Ogród nowoczesny.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny, Lewa strona i front taki sam To może resztę zrób taka samo?

Pani Danusiu dziękuję za podpowiedź . skorzystam jak najbardziej jest przepiękny ten "Ogórd nowoczesny " .Ma pani rację ... urok tkwi w prostocie Bardzo mi się podoba. Front zrobię podobne ...co prawda nie tak samo bo nie potrafię ale pomysł jest jak to zorbić
Nie umiałam wytłumaczyć więc do tego wątku posłużyłam się zdjęciem Pani wykonania. Proszę wybaczyć
Bukszpany pod płotem 19:50, 27 maj 2014

Do góry
To całkiem jak w mojej realizacji Ogród nowoczesny.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny, Lewa strona i front taki sam To może resztę zrób taka samo?
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 19:47, 27 maj 2014

Do góry
Chyba wystarczy poczytać ten wątek i wszystkie odpowiedzi same się znajdą. Każdy lubi co innego więc nie musisz kopiować tego co ja mam, bo to duża rabata bylinowa. Możesz posadzić berberysy w dwóch kolorach lub derenie 'Ivory Halo' plus hortensje, nie wiem, możliwości są tysiące

Zasilam je kompostem w dołek podczas sadzenia i koniec. Rosną już tyle lat.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 19:45, 27 maj 2014

Do góry
Otrzymałam pytanie:

Witam serdecznie, Pani Danuto wczoraj mąż mi sprawił dawno upragnione wiśnie osobliwe (5 szt.) i chcemy je posadzić wzdłuż płotu co 3 metry(czytam Pani porady

Ale co do towarzystwa im wsadzić co by im nie było samotnie i pusto???

Czym je Pani zasila i co wysypać pod nie po posadzeniu ,bo kora chyba nie bardzo? Dziękuję jak zwykle za podpowiedz
Łupek skalny 22:05, 26 maj 2014

Do góry
Pierwsze pytanie, jaki to łupek, jaka grubość, jakie odległości inne szczegóły.

Kup po prostu tonę albo dwie i zobacz ile z tego zrobisz.

Łupek grubości około 5 cm i m2 waży 100 kg, jeżeli masz grub. 10 cm będzie ważył 200 kg.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:31, 26 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wgrywać "bendem" dwa dni.

cierpliwie [albo i nie] poczekamy.
Zagospodarowanie rabatki 20:06, 26 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lilie pasują ale powinny rosnąć pomiędzy różami, a tu gdzie lilie posadź coś wyższego na pniu, żeby korony górowały nad różami. Ogród nie będzie pusty i nudny.

Wokół rabatki posadź obwódkę z bukszpanu.

Przepraszam za krzywy rysunek, ale coś ręka mi drży

1. Lilie przesadzone w róże (najlepiej białe wszystkie
2. Trzmielin na pniu (żółte)
3. Lawenda Hidcote
4. Obwódka z bukszpanu gęsto posadzona i ładnie przycięta

Dodaj też jeszcze jedną różę. Obok tych.

Witam serdecznie . Chcę się pochwalić że dziś zakupiłam na tą rabatę trzmielinę (mam jej 3 szt.) , lawendę(12 szt) i bukszpan(12szt. może być za mało) na obwódkę . Wszystko według Pani projektu
Już niedługo będą zdjęcia
Zastanawiam się czy ważną sprawą jest przestrzeganie dni z kalendarza ogrodnika- księżycowego do nasadzeń roślin w ogrodzie...? Bo jeśli jest to ważna sprawa , to będę musiała poczekać .
Dziękuję P. Danusiu i pozdrawiam .
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 18:29, 26 maj 2014

Do góry
Może to Wam pomoże Na liście zerknijcie tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/579-moja-pierwsza-hortensja-w-ogrodku?page=48
Gardenarium napisał(a)

Najbardziej prawdopodobna jest choroba grzybowa. Dziurawe liście obetnij. Stosuj Score, Topsin.

Na buku prawdopodobne jest żerowanie gąsienic niedolotnika bukowczyka, który dziurawi liście, ale to na pewno nie tak wygląda. W razie czego Owadofos stosujemy. Obejrzyj liście dokładnie.

Inny prawdopodobny owad to mszyca zdobniczka bukowa. Zobacz czy na dolnej stronie liści nie ma białej wydzieliny woskowej, bo mszyce żerują w koloniach, jakby w gęstym puchu wysysając liście. Uszkodzone liście przedwcześnie zasychają i odbija się to także na wzroście młodych pędów, który jest zahamowany,
Żółtawozielone, pokryte białą wydzieliną woskową mszyce żerują w dość dużych koloniach na dolnej stronie liści, pod osłoną gęstego białego puchu woskowego, wysysając zawartość komórek roślinnych. Uszkodzone liście przedwcześnie zasychają, a wzrost młodych pędów jest silnie zahamowany.
W okresie wegetacji, w celu zniszczenia mszyc należy opryskać preparatem mszycobójczym, np. Mospilan lub Confidor.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:30, 26 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmielina jest zimozielona, to fakt, a tawuła zrzuca liście.

Kulki żółtej tawuły posadź albo na brzegu, albo pomiędzy różami posadzonymi rzadko. Jednakowe róże, jednakowe kulki, urok tkwi w prostocie

Tak zrobię jak mi Pani radzi ale czy trawę mam ściągnąć z całą darnią przy różach i pod posadzoną tuławą? i też użyć kory?
Z góry dziękuję za poradę
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:21, 26 maj 2014

Do góry
Trzeba podnawozić i lać wodę. Można posypać ziemią (pod trawniki) lub przesianym kompostem i przegrabić plastikowymi grabkami.

Przypominam - trawnika nie da się kosić na zapas, czyli co miesiąc nisko i nie zostawiając "piórek".
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 07:16, 26 maj 2014

Do góry
Nie, porcja na jedno drzewko gdybyś podlewał jakimś nawozem, a przy opryskiwaniu, pryskasz roślinę od góy do dołu ile starczy, Taki opryskiwacz na kilka roślin wystarczy , nie wiem na ile, to sam zobaczysz.
Zagospodarowanie rabatki 06:27, 26 maj 2014

Do góry
Lilie pasują ale powinny rosnąć pomiędzy różami, a tu gdzie lilie posadź coś wyższego na pniu, żeby korony górowały nad różami. Ogród nie będzie pusty i nudny.

Wokół rabatki posadź obwódkę z bukszpanu.

Przepraszam za krzywy rysunek, ale coś ręka mi drży

1. Lilie przesadzone w róże (najlepiej białe wszystkie
2. Trzmielin na pniu (żółte)
3. Lawenda Hidcote
4. Obwódka z bukszpanu gęsto posadzona i ładnie przycięta

Dodaj też jeszcze jedną różę. Obok tych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:25, 25 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Monty Don miał tak samo wymięte ubranie i koszulkę z kołnierzykiem, ale miał laskę, utykał jakby

I szelki też na miejscu. Szkoda że słabuje.
Hania już przekazała mi instrukcje dot. niemieckich podróży ogrodowych, miałam nadzieję że się dorzucisz.
Przywiozłaś walerianę pirenejską? Moja pięknie rośnie i kwitnie.
Jeżdżenie w Anglii samochodem raczej odpada, po tylu razach ciągle wydaje mi się, że jedziemy na czołowe, a każde duże rondo przyprawia o palpitacje.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:06, 25 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To drzewo - katalpa albo paulownia (często sprzedają nasiona tych drzew)

Pani Danusiu ...obejrzałam zdjęcia w internecie katalpy i paulowni. Zdecydowanie to katalpa, taka właśnie rośnie w ogrodzie znajomej. Ona dała mi to malutkie drzewko.
Chciałam zapytać czy Pani zdaniem nadaje się na ten mój ogródek ?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam i dziękuję za identyfikację
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:53, 25 maj 2014

Do góry
Trzeba wypielić wokół tuj, a najlepiej cały pas. Podlewać i zobaczyć czy zaczynają rosnąć.

Wyściółkować korą przekompostowaną, żeby tak wilgoci ziemia nie traciła. Jest nadzieja że będzie lepiej

Potem nawozić, ale bez przesady, dobierz właściwą dawkę, nie za dużą. Podlewaj koniecznie, bo nic się nie poprawi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:41, 25 maj 2014

Do góry

Gardenarium samych okrywowych nie moge zasadzić bo mój ogródek to taki około 60m pod niskim blokiem do kórego mam zejście. Ale dziękuję poczytałam bo mam miejśce pod tujami gdzie zastanawiałam się co posadzić. Jutro ma nie padać więc zabieram się za odnowę trawniki bo we wtorek ma padać to fajnie jak dosieje trawę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies