Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:39, 06 kwi 2025

Do góry
Dziś znów osypało "białym pudrem i syropianem"
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:37, 06 kwi 2025

Do góry
Marzył mi się, bo lubię czochrańce, ale wczorajszy marketowy zakup uznaję za impulsywny Na razie będzie w donicy ozdobą tarasu, potem się zobaczy

Zacisze Alicji 15:07, 06 kwi 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

No śliczny jest, taki fajny, spokojny żółty

Basiu! Właściwie to nawet nie pamiętam, czy to jakaś siewka czy może córka kupiła, maleństwo, ma jednego listka i jednego kwiatka.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:37, 06 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:34, 06 kwi 2025

Do góry
Safari w Yala

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:29, 06 kwi 2025

Do góry

Zielony Chram 13:28, 06 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co to za rozchodnik? Nazwę odmiany tego białego narcyza pamiętasz? Szukam właśnie białych.
Jeśli chodzi o rozchodnika, to nazwy tego akurat nie znam, kupowałam jako bezodmianowe parę lat temu na lokalnym ryneczku, ale prawdopodobnie jest to Red Sparkle. Tak wygląda w pełni sezonu:

Narcyze z kolei kupowane były w miksie kilkudziesięciu sztuk, google podpowiada odmianę Tresamble, ale znowu nie mam pewności.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co do pomidorów to uczę się trochę ostatnio o krzyżówkach, jak się uzyskuje nowe odmiany. Kształt liścia ziemniaczanego jest recesywny, dlatego rzadziej spotykamy taki kształt. Dodatkowo jako ciekawostkę Ci napiszę, że są pomidory o liściach variegata albo tzw. koperkowe (kształt liścia nawiązujący do popularnego koperku).

Jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy pomidorowej ( i nie tylko). O tych koperkowych już słyszałam i gdzieś widziałam na fotkach, ale o variegacie w życiu! No i klops... kolejne chciejstwo dopisane do listy, dzięki hahaha
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:27, 06 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:25, 06 kwi 2025

Do góry
Tak jak obiecałam parę zdjęć z safari w Udawalawa

Osiedlowy ogródek 13:22, 06 kwi 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Jak ładny, fajnie wygląda z tym wzorkiem i pęknięciem

Dzieki

Ciągle je udoskonalam
Zdjęcia od pierwszych wypieków wstawiłam chronologicznie
Początki były w korytkach-taki chleb zawsze się uda
Teraz wyrastają w koszykach-to jest trudniejsze ale piękne bochny z chrupiącą skórką wychodzą
Po zdjęciach widać jak wyrastają coraz wyzsze a wzorki ćwiczę bo chcę zrobić prezent chlebowy na Wielkanoc
Wbrew pozorom takie pęknięcie wcale nie tak łatwo zrobić
Nie mówiąc o ozdobnym nacinaniu

Tu widać różnicę jak mocno chleb się otworzył

Zielony Chram 13:14, 06 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Kształt rabaty "przystodolnej" jak dla mnie idealny.
Drugą bym zmieniła. Nie wypuszczalabym jej aż tak daleko na trawnik, tylko zrobiła na równo z aktualnym brzegiem przy drzewku, ale za to przedłużyłaby ją aż do bramy (wchłaniając trójkąt trawnika między aktualnym brzegiem, a linia prostą do wjazdu). Nie wiem, czy wiesz o jaki kształt mi chodzi, nie bardzo umiem edytować zdjęcia, żeby to nakreślić.
Dzięki za sugestię, chyba wiem, co masz na myśli . Chciałam stworzyć symetryczne wejście wiodące przez pergolę do przyszłej piwniczki i rabatę (pół)wyspową z sekwoją po prawej. Powiększyłam jej obrys, bo planuję dodać jakieś niższe piętro przed nią. Połączenie nowej semi-wyspowej rabaty z linią tej już istniejącej pewnie przejdzie jeszcze delikatną poprawkę, ale już chyba nie za dużo. Powiększałam ją w tamtym roku i zostało nieobsadzone miejsce na froncie- jeśli dodam tu za dużo miejsca, to boję się, że będzie to wyglądało dziwnie w obecnym układzie nasadzeń, a nie chciałabym już tutaj rozgrzebywać za bardzo, jedynie dodać najniższe piętro np. miodunki lub tiarelle, czy mini parzydło- słowem coś małego i kompaktowego:

Osiedlowy ogródek 12:32, 06 kwi 2025

Do góry

Jak ładny, fajnie wygląda z tym wzorkiem i pęknięciem
Osiedlowy ogródek 12:23, 06 kwi 2025

Do góry
A między czasie zimą oddawałam się mojej drugiej pasji

Osiedlowy ogródek 12:15, 06 kwi 2025

Do góry
I na świeżo z wczoraj
Czekam na deszcz i wodę, która mają odkręcić po weekendzie. Będzie się robił trawnik

Zielony Chram 12:12, 06 kwi 2025

Do góry
Darecka napisał(a)
Przesadzone truskawki mają się dobrze, a w wysokich skrzyniach pojawiają się pierwsze łebki nieśmiałych lokatorów:

Takiego zagęszczenia lokatorów na centymetr kwadratowy jeszcze w życiu nie widziałam. No może raz, ale to w specjalnej hodowli Anpi.

Takie stężenie hiacyntów robi wrażenie. Ciemierniki też nadal ładne.

Co to za rozchodnik? Nazwę odmiany tego białego narcyza pamiętasz? Szukam właśnie białych.

Co do pomidorów to uczę się trochę ostatnio o krzyżówkach, jak się uzyskuje nowe odmiany. Kształt liścia ziemniaczanego jest recesywny, dlatego rzadziej spotykamy taki kształt. Dodatkowo jako ciekawostkę Ci napiszę, że są pomidory o liściach variegata albo tzw. koperkowe (kształt liścia nawiązujący do popularnego koperku).
Osiedlowy ogródek 12:08, 06 kwi 2025

Do góry
Wczoraj popełniłam rabatę ciemiernikową
Część poszła na rabatę pod kasztanowcem
Wykupiłam w lutym ciemierniki orientalne z 4 Biedronek + zdechlaki z LM razem ze 20szt

Osiedlowy ogródek 12:02, 06 kwi 2025

Do góry

Tu są hortensje i klon ginnala

Choroby klonów, klon - Acer 12:00, 06 kwi 2025

Do góry
Potrzebuję pomocy w weryfikacji problemu. Klon palmowy choruje w sposób pokazany na zdjęciach. Brak czarnych śladów w przekroju. Usycha obraczkowo część przewodząca i najczęściej ma to miejsce po zimie.
Osiedlowy ogródek 11:57, 06 kwi 2025

Do góry
Tu widać połączenie z leśnym

Osiedlowy ogródek 11:53, 06 kwi 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies