Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 17:18, 30 sie 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kwitnąco, kwitnąco u Ciebie Lidka. Sporo kolorów, hortki mimo przesadzania mają sporo kwiatów. Czy mogłabyś mi zrobić zdjęcia w zbliżeniu Polar Bear? Chodzi mi o kolor łodygi, liście i kwiat? Mam kupione 6 na rabatę bordowo-białą i mam wrażenie, że ani jedna to Polar Bear.

Czy mogłabyś też napisać trochę o drewutni i zrobić zdjęcia? Ile rzędów drewna mieści, jaki ma wymiar, jaki daszek i jak zamontowana do podłoża?

Patrycja
Polar bear mam krzaki od 2022 i 2024. Te starsze są trochę wyższe ale były przesadzane i są tak do uda. Młodsze niewiele niższe i mają mniejsze kwiaty.
Moje doświadczenie mi mówi że przesadzanie hortensji cofa je we wzroście co najmniej o rok.

Natomiast drewutnia: M wykorzystał belki i kantówki -resztki- z dachu. Belki są grube chyba 15x 15 cm i kantówki 7x7.

Nie było planów i rysunku. Po prostu ułożył sobie chyba 3 palety euro równo na ziemi i wzdłuż płota i nad nimi budował. Te belki są wbite do ziemi na kotwach. Jest ich 6.
Tylna ściana drewutni to nasz betonowy płot. Wysoka jest na ok 2 m bo takie mieliśmy belki.
Drewna się mieści 3 rzędy.
Dach to na końcu budowy zmierzył co wyszło i zamówił blachę w mrówce. Była już docięta. Daszek ma spadek lekki do tyłu.
W domku ogrodnika na podłodze mam podłogę z 2 palet.
Trzymam tam szpadle grabie taczkę itd.
Pod drewutnią mieszka jeż. Wiemy o tym od 2 dni bo go Franio wyniuchał.
Ogródek Kasipod 15:59, 30 sie 2025

Do góry

Ogródek Kasipod 15:56, 30 sie 2025

Do góry
Dalie i hortensje

Ogródek Kasipod 15:54, 30 sie 2025

Do góry
Agapanty już kończa kwitniene, oleandry cały czas kwitną

Ogródek Kasipod 15:51, 30 sie 2025

Do góry

Dzisiaj były plany, ale tylko skończyło się na planach, co chwile deszcz, ale może i dobrze bo susza niesamowita. Nic nie zrrobiłam ale pocykałam trochę fotek, proszę nie patrzeć na zielsko

Grzebiuszka ziemna 15:28, 30 sie 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Kukliki, mam rózowy i brzoskwiniowy, jak widać po wiosennym kwitnieniu cały czas zielone kępki i ładnie wyglądają:

Niższy zadarniacz bodziszek kantabryjski (puste miejsce po środku to po krecie) nie kwitnie długo, ale cały czas zielony

I żurawki, obwódkę mam z gatunku prawdopodobnie Heuchera 'Marmalade'(rozmnóżki mam praktycznie z jednej rośliny, super do podziałów) i drugą (rozmnażam) Żurawka 'Rex Peppermint' (ładne różowe kwitnienie kilka razy w roku) :

W temacie zadarniaczy dodam, że u mnie nie udały się obwódki z żurawek, zawsze któraś wypadła, nie rosła, albo korzenie miała zjedzone. Jesteś szczęściarą
Bodziszek kantabryjski rzeczywiście fajnie się sprawdzi na małych poletkach, na większe będą lepsze te o większych liściach.
Grzebiuszka ziemna 11:16, 30 sie 2025

Do góry
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Kukliki, mam rózowy i brzoskwiniowy, jak widać po wiosennym kwitnieniu cały czas zielone kępki i ładnie wyglądają:

Niższy zadarniacz bodziszek kantabryjski (puste miejsce po środku to po krecie) nie kwitnie długo, ale cały czas zielony

I żurawki, obwódkę mam z gatunku prawdopodobnie Heuchera 'Marmalade'(rozmnóżki mam praktycznie z jednej rośliny, super do podziałów) i drugą (rozmnażam) Żurawka 'Rex Peppermint' (ładne różowe kwitnienie kilka razy w roku) :

Pomidorowy Zawrót Głowy 11:14, 30 sie 2025

Do góry
Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Kellogg’s Breakfast
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: pomarańczowe
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe lekko spłaszczone
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy 400-900g choć u mnie w granicach 400g
[TYP]: grunt/pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średniopóźne
[WYSOKOŚĆ]: wysokie
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Pomidor Kellogg's Breakfast to amerykańska odmiana pomidora pomarańczowego w typie befsztyk.
[CIEKAWOSTKI]: —
[MOJA OPINIA]: Owoc słodko-kwaśny, maślany miąższ mimo to dla mnie najgorsze z tych co miałam. Owoce szybko pleśnieją i się psują

W trakcie dojrzewania robią się zielone zmiany (inne niż oznaki braku potasu) co sprawia że owoc smakuje jak ziemniak.

U mnie Kellog's Breakfast był jednym z dwóch najsmaczniejszych w tej kolorystyce, a miałam 6-7 odmian w tej kategorii kolorystycznej. U Ciebie i tak się ładnie wybarwiły, u mnie więcej smug zielonego przy połączeniu z łodygą. Problemów z pleśnieniem nie zauważyłam. Muszę je pochwalić, że miały silne łodygi, grona bez podwiązywania się nie łamały pod ciężarem owocu. Tutaj widać około 1,5-kilogramowe grono (3 pomidory po około 500 gram).

Pomidorowy Zawrót Głowy 11:01, 30 sie 2025

Do góry
Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Barry’s Crazy Chery

Miałaś kiedyś Cytrynka Groniastego? Ciekawe czy lepsze niż on.
Pomidorowy Zawrót Głowy 10:59, 30 sie 2025

Do góry
Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Indigo Blue Beauty

Ja dostałam nasionka pomidora opisane jako "Blue Beauty", są uroczą kokatilówką, która i wygląda i smakuje. Opisałam je na stronie 28 i dołączyłam zdjęcia. Zdziwiłam się widząc Twoje takie spore. Znalazłam informacje, że Indigo Blue Beauty to pomidor wielkoowocowy, a Indigo Blue to koktajlówka. P-20 to nazwa robocza odmiany Indigo Blue. Część nasion "wypłynęła " z Oregon State University zanim w sprzedaży ukazały się pod oficjalną nazwą. Ciekawe czy są ze sobą "spokrewnione"
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:53, 30 sie 2025

Do góry
Zlikwidowałam większość pomidorów z tunelu, zostawiłam może 5 krzaków z dużymi pomidorami które mam nadzieję dojrzeją.

Reszta zaatakowana wyrwana z korzeniami. Odchwaścilam, podlałam całość, w pustych skrzynkach wysieje zielsko na zimę (dla nieych właścicieli).

Z igloo wyrwałam porażone ogórki i pnącze z Filipin które zarosło wszystko a nie miało nawet jednego kwiatka nie mówiąc o owocach. Od razu jaśniej i więcej miejsca . Zostały tylko chilli i miechunki I winogrono które już zjedliśmy

Czekamy na paczkę z poczty polskiej i jedziemy na górkę malować
Zakładam ogród, czas spełnić marzenia 07:27, 30 sie 2025

Do góry
aagaaz napisał(a)
Hej Kasia.
Dzięki. Jestem pozytywnie nastawiona także mam nadzieję będzie szło wszystko do przodu.

Kolejna rabata nabrała linii prostej.

To moje tarasowe kwiatki.

Lubie linie prosteJak już zaczęłaś to będziesz chciała więcej, bo ogrodowanie jest wciągające Ja w tym sezonie nie mam weny
Glina i zielsko 05:58, 30 sie 2025

Do góry
Dereniowa

Muszę zacytować, bo bardzo mi się to miejsce podoba ♥️♥️♥️ Gaura pięknie u ciebie rośnie, u mnie słabo, a szkoda.
Glina i zielsko 05:51, 30 sie 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Jaki słodziak! Gratuluję, na pewno Franio da wam dużo radości. Zdrowia dla męża.
Ogród z zegarem 00:03, 30 sie 2025

Do góry
Przez przypadek wpadło mi w oczy coś z instagramowego Ogrodowiska

Wybieracie się do Przypek?
Ogród z zegarem 00:01, 30 sie 2025

Do góry
Odnośnie ogrodzenia, to na razie czekam na drugą wycenę…. Ale prawdopodobnie „model” zostanie ten z pionowymi palisadami.

Ale wybrałam już drzwi wejściowe. Będą z tzw. naświetlem bocznym

Mniej więcej taki model

Ale….
- będą otwierane na lewo, czyli klamka będzie po prawej stronie
- klamka i okucia czarne
- naświetle z czarną szybą
- drzwi w kolorze (prawdopodobnie) z palety ral 3003, Ruby Red

Czyli :

Lub w zbliżonym np. 3011, Brown Red
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:00, 29 sie 2025

Do góry
Czekam na deszcz.... dzis mieliśmy ciut, ale nawet trawnika dobrze nie podlało. Wg prognozy wizja deszczu się ciut oddaliła, ale jak zacznie padać to po horyzont prognozy tylko deszcz.
Jutro prace ogrodowe.

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 22:59, 29 sie 2025

Do góry

Witaj Fajne, że tu trafiłeś Bardzo ładne to zdjęcie Kujący przegorzan, delikatnie przełamany, lekkimi kłosami traw, na tle zachodzącego, czy może wschodzącego słońca, bardzo ładnie to wygląda
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:56, 29 sie 2025

Do góry
Między trawnikiem a rabatami zostawiłam trochę miejsca. Jakimi roślinami wykonczyć rabaty żeby było ładnie i estetycznie, nie przeszkadzało zbytnio w koszeniu trawnika [kiedyś robot] i będzie grało z tym moim misz-maszem na rabatach?

Ogródek Gosi 22:52, 29 sie 2025

Do góry
Azalia Lemon Drop

A poza tym cała masa darów. Nawet nadałyśmy sobie ksykwę Żebrzyce.
A ja jeszcze kupiłam kilka roslin wcześniej . Łącznie stało 35 doniczek. To do mnie nie podobne.

Dary i wcześniejsze zakupy

Co tam jest nie pytajcie, bo brałam co dawali
Na pewno jest skalnica, języczniki, hosty, jakies baldaszki, jeżówki, kłosowce i cała reszta
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies