Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 12:52, 06 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Jak już znajdziesz dobrego, to daj znać
Może jakaś ogrodowiskowa grupa wsparcia wystarczy?

Rojodziejowa napisał(a)
Co do liści ziemniaczanych to widać na nich szybciej niż na innych np. przenawożenie, więc mogą być wskaźnikiem nawożenia. Ja w tym roku z liściem ziemniaczanym mam 4: Brandywine Sudduth Strain, Dwarf Pink Livija, Mexico i Polish.
O tym nie wiedziałam, dzięki . Powtrórzył nam się Sudduth Strain- miałaś go już wcześniej, czy też testujesz tą odmianę po raz pierwszy?
Darecka 12:56, 06 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Wyobrażam sobie jak mocno muszą pachnąć te hiacynty, w takiej gromadce powiększone rabaty zawsze są dobrym pomysłem, a te już prezentują się fajnie
Pachną rzeczywiście zacnie, robią za znakomity akompaniament do przesiadywania na bujaku . Co do rabat, to czeka mnie sroga rozkminka jak to wszystko obsadzić, żeby miało ręce i nogi ( i łodygi oraz piękne kwiecie może też ), ale po mału, metodą drobnych kroczków i może z Waszą nieocenioną pomocą się uda
Darecka 13:02, 06 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Masz dużo bardziej zaawansowana wiosnę niż u mnie.
Kształty rabat fajne i duuuuże będą. W miare upływu czasu ogrodowania rozmach ogrodniczek rośnie.

I lubie jak opowiadasz. ❤️❤️❤️
Jesteśmy na podobnej szerokości geograficznej, ale widocznie zachód kraju nieco chłodniejszy? Interesujące, że dzielą nas tylko 3h drogi, a warunki już jednak inne. Mam nadzieję, że chociaż u Ciebie nie ma wiosną (i latem) problemu z wodą, u nas już się robi sucho niestety, łódzka pustynia daje się we znaki.

Mam nadzieję, że zmiany rabaty wyjdą mi i ogrodowi na plus

Cieszę się, że czytanie tego bajdurzenia sprawia Ci przyjemność - dziękuję za miłe słowa ❤️
Rojodziejowa 13:10, 06 kwi 2025

Darecka napisał(a)
Może jakaś ogrodowiskowa grupa wsparcia wystarczy?

O tym nie wiedziałam, dzięki . Powtrórzył nam się Sudduth Strain- miałaś go już wcześniej, czy też testujesz tą odmianę po raz pierwszy?

Tego mam pierwszy raz
Darecka 13:14, 06 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Kształt rabaty "przystodolnej" jak dla mnie idealny.
Drugą bym zmieniła. Nie wypuszczalabym jej aż tak daleko na trawnik, tylko zrobiła na równo z aktualnym brzegiem przy drzewku, ale za to przedłużyłaby ją aż do bramy (wchłaniając trójkąt trawnika między aktualnym brzegiem, a linia prostą do wjazdu). Nie wiem, czy wiesz o jaki kształt mi chodzi, nie bardzo umiem edytować zdjęcia, żeby to nakreślić.
Dzięki za sugestię, chyba wiem, co masz na myśli . Chciałam stworzyć symetryczne wejście wiodące przez pergolę do przyszłej piwniczki i rabatę (pół)wyspową z sekwoją po prawej. Powiększyłam jej obrys, bo planuję dodać jakieś niższe piętro przed nią. Połączenie nowej semi-wyspowej rabaty z linią tej już istniejącej pewnie przejdzie jeszcze delikatną poprawkę, ale już chyba nie za dużo. Powiększałam ją w tamtym roku i zostało nieobsadzone miejsce na froncie- jeśli dodam tu za dużo miejsca, to boję się, że będzie to wyglądało dziwnie w obecnym układzie nasadzeń, a nie chciałabym już tutaj rozgrzebywać za bardzo, jedynie dodać najniższe piętro np. miodunki lub tiarelle, czy mini parzydło- słowem coś małego i kompaktowego:

Darecka 13:16, 06 kwi 2025

An_na napisał(a)
Twoje wpisy to jak odcinki ogrodowej powieści. Bardzo lubię te niedzielne poranki kiedy się ukazują
Aniu! ❤️
Darecka 13:28, 06 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co to za rozchodnik? Nazwę odmiany tego białego narcyza pamiętasz? Szukam właśnie białych.
Jeśli chodzi o rozchodnika, to nazwy tego akurat nie znam, kupowałam jako bezodmianowe parę lat temu na lokalnym ryneczku, ale prawdopodobnie jest to Red Sparkle. Tak wygląda w pełni sezonu:

Narcyze z kolei kupowane były w miksie kilkudziesięciu sztuk, google podpowiada odmianę Tresamble, ale znowu nie mam pewności.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co do pomidorów to uczę się trochę ostatnio o krzyżówkach, jak się uzyskuje nowe odmiany. Kształt liścia ziemniaczanego jest recesywny, dlatego rzadziej spotykamy taki kształt. Dodatkowo jako ciekawostkę Ci napiszę, że są pomidory o liściach variegata albo tzw. koperkowe (kształt liścia nawiązujący do popularnego koperku).

Jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy pomidorowej ( i nie tylko). O tych koperkowych już słyszałam i gdzieś widziałam na fotkach, ale o variegacie w życiu! No i klops... kolejne chciejstwo dopisane do listy, dzięki hahaha
Darecka 13:32, 06 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Tego mam pierwszy raz
W takim razie na koniec sezonu koniecznie musimy porównać swoje spostrzeżenia
Darecka 13:51, 06 kwi 2025

Doczytałam trochę o tych pomidorowych variegacjach, można w Polsce bez problemu dostać nasiona np. Splash of Cream lub Painted Lady (choć ta druga ma być podobno podatna na pękanie i variegacja zanika wraz ze wzrostem rośliny). Coś mi mówi, że w przyszły sezon wjedzie któraś z nich plus pomidor zwany koperkowym (jeszcze się ten sezon dobrze nie zaczął, a ja już o następnym, bosz... ).
Rojodziejowa 14:10, 06 kwi 2025

Ja nie wysiałam wszystkiego, co nakupiłam Możemy się powymieniać nasionami…. Znaczy ekhmm… karmą dla rybek