Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 08:36, 06 kwi 2025

Darecka 08:37, 06 kwi 2025

Darecka 08:41, 06 kwi 2025

Żeby przegonić brzydką pogodę, zapraszam na mały poczęstunek- przysiądźcie się do mnie wirtualnie i skosztujcie świeżego chlebka z pastą bez-rybną lub z czerwonej fasoli, a na osłodę dostaniecie po kawałku ciasta marchewkowego

Dobrego dzionka, zielone duszyczki!
Rojodziejowa 09:18, 06 kwi 2025

Darecka napisał(a)
Potrzebuję większej ilości słonecznych parapetów... albo pomocy specjalisty .

Jak już znajdziesz dobrego, to daj znać

Co do liści ziemniaczanych to widać na nich szybciej niż na innych np. przenawożenie, więc mogą być wskaźnikiem nawożenia. Ja w tym roku z liściem ziemniaczanym mam 4: Brandywine Sudduth Strain, Dwarf Pink Livija, Mexico i Polish.

Brandywine mają liść ziemniaczany, ten drugi to jakiś oszust
Pięknie działasz. Jak zwykle z rozmachem
Basieksp 09:18, 06 kwi 2025

Wyobrażam sobie jak mocno muszą pachnąć te hiacynty, w takiej gromadce powiększone rabaty zawsze są dobrym pomysłem, a te już prezentują się fajnie
LIDKA 10:07, 06 kwi 2025

Masz dużo bardziej zaawansowana wiosnę niż u mnie.

Kształty rabat fajne i duuuuże będą. W miare upływu czasu ogrodowania rozmach ogrodniczek rośnie.

I lubie jak opowiadasz. ❤️❤️❤️
LIDKA 10:08, 06 kwi 2025

Masz dużo bardziej zaawansowana wiosnę niż u mnie.

Kształty rabat fajne i duuuuże będą. W miare upływu czasu ogrodowania rozmach ogrodniczek rośnie.

I lubie jak opowiadasz. ❤️❤️❤️
MagdaLenka 10:25, 06 kwi 2025

Kształt rabaty "przystodolnej" jak dla mnie idealny.
Drugą bym zmieniła. Nie wypuszczalabym jej aż tak daleko na trawnik, tylko zrobiła na równo z aktualnym brzegiem przy drzewku, ale za to przedłużyłaby ją aż do bramy (wchłaniając trójkąt trawnika między aktualnym brzegiem, a linia prostą do wjazdu). Nie wiem, czy wiesz o jaki kształt mi chodzi, nie bardzo umiem edytować zdjęcia, żeby to nakreślić.
An_na 10:27, 06 kwi 2025

Twoje wpisy to jak odcinki ogrodowej powieści. Bardzo lubię te niedzielne poranki kiedy się ukazują
Patrycja_KG_Lu 12:12, 06 kwi 2025

Darecka napisał(a)
Przesadzone truskawki mają się dobrze, a w wysokich skrzyniach pojawiają się pierwsze łebki nieśmiałych lokatorów:

Takiego zagęszczenia lokatorów na centymetr kwadratowy jeszcze w życiu nie widziałam. No może raz, ale to w specjalnej hodowli Anpi.

Takie stężenie hiacyntów robi wrażenie. Ciemierniki też nadal ładne.

Co to za rozchodnik? Nazwę odmiany tego białego narcyza pamiętasz? Szukam właśnie białych.

Co do pomidorów to uczę się trochę ostatnio o krzyżówkach, jak się uzyskuje nowe odmiany. Kształt liścia ziemniaczanego jest recesywny, dlatego rzadziej spotykamy taki kształt. Dodatkowo jako ciekawostkę Ci napiszę, że są pomidory o liściach variegata albo tzw. koperkowe (kształt liścia nawiązujący do popularnego koperku).