Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Droga do spełnienia 13:18, 10 kwi 2017

Do góry
U mnie stipa wyszła ładnie a siałam po raz pierwszy. Rozplenic mam sporo swoich do podziału.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:17, 10 kwi 2017

Do góry
Trawki rzeczywiście cudne. Czy to stipa? Wytrzymała przez zimę czy jeszcze nie zcieta?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:06, 09 kwi 2017

Do góry
oliwka napisał(a)
Ładnie wygląda z ta obwódką. Wyszło idealnie

dzięki.
Może nie tyle idealnie, co "poprawnie politycznie": buksy - obwodki, kulki, stipa, róże, jest tam też szałwia, molinia i jeżówki... - wszystko co tygryski lubią tu najbardziej heheh
Mój jest ten kawałek ogrodu 18:55, 09 kwi 2017

Do góry
Melduję się po zimie

Na ogród mam ostatnio mało czasu ale podstawowe rzeczy zrobione, czyli porządki po zimie, hortensje i róże przycięte, suche byliny uprzątnięte, trawnik zwertykulowany i nawieziony. Strat w roślinach na razie nie odnotowałam. Budzą się wszystkie trawki, niektóre nawet już kwitną. Stipa w większości przeżyła , niewiarygodne, przecież mamy tu biegun zimna.

Madżenie ogrodnika sezon 2017 10:46, 09 kwi 2017

Do góry
Kochani przysłowiowy Stefan to szkółka Stefanogród w Jugowcu, koło Środy Śląskiej

AniMa dzisija było 50/50

Kasya - Amazon Mist, Stipa, Trzcinnik Avalanche, Praire Fire, konwalnik zielony rozłogowy. Wszystko poszło do donic i w maju stokrotki zostana wymienione na surfinie i pelargonie . Do tego kulka cisowa, bukszpanowa, dwa malutkie stozki bukszpanowe

Msazalka - witaj! Okna czekaja na zmiłowanie, w piątek planuje je machnąć, brudzą sie niestey, ale żaluzje jeszcze mocniej, bo łapia pierwszy brud. Dlatego najpierw akcja czyszczenia żaluzji i ram a potem mycie szyb.

Luki napisałam u ciebie nr bukszpanów w bylinach... Bukszpan musi mieć przewiew i nie lubi być smyrany ani przez trawki, róze ani byliny.....

Kasia pod gorkę - jak jestem słuzbowo to raczej nawet 5 minut nie mam czasu na kawke. I jeżdzę tylko gdy musze, więc kumuluje wszystkie spotkania aby czas wykorzystac na maksa. Zakupy? Typowe na wiosnę. Ale ja do ogrodu nic nie kupuje bo miejsca nei mam, nic nie zmarzło ani nie wygoniło. Trzeba poczekac az uschnie latem . W tym roku odpuszczam ogrodowi, mam dalekosiężne plany podróżnicze i szkoda mi kasy na kolejne zmiany w ogrodzie , ktore mnie nie uszczęśliwią. W przeciwienstwie do wyjazdów, lazurowe morze lub alpejskie niebo mam cały rok w głowie Poza tym musze zrobić mały remont w domu i wymienić córce auto. Wiec ogród idzie w odstawkę, ma służyc w tym roku wypoczynkowi. Doniczki co innego, ja to po prostu lubie, sobie pokokosić musze, bo sie uduszę

Navii ja wyczerpana sprzątaniem i myciem...a Ty cięzka robota w ogrodzie

Na razie nadrabiam forum, bo przez tydzień tylko przelotem byłam. Pogoda zawodzi a miałam pic kawe na tarasie (zdrapanym nie pomalowanym!)
Ogród Mirelli 09:14, 09 kwi 2017

Do góry
Mirellonadrabiam zaległości. Wianek piękny lubie niebieski kolor na Wielkanoc

Skoro masz wszystko posadzone pod liniejkę, to rozrzucenie zimozielonych wg mńie dobry pomysł, pod warunkiem, ze będa to same kule, bo jakos nie wyobrazam sobie nieregularnego rozrzucania kulek i stożków.

Stipa bywa ładna w kolejnych seoznach, pod warunkiem, ze ma suche stanowisko. U Malkul sterczala jakby miotłę połknęła
Ja mam co roku tyle siewek stipy, ze odmładzam sobie ją corocznie i nie musze kupowac nowych. Stare wywalam....
Moja bajka 20:54, 08 kwi 2017

Do góry
zastępstwo stipowe

a to jakaś inna stipa - wieloletnia i wyższa.

po raz pierwszy udało mi się wyhodować kobeę pnącą. Pójdzie na mikroaltankę
Moja bajka 20:50, 08 kwi 2017

Do góry
Z dwóch kupionych hortek Schloss Wackerbarth mam 4, tyle, że mikrusy jeszcze. Dwie same się ukorzeniły, bo gałązki dotykały ziem. Rosną w rządku

są pionierzy

stipa ok. Tylko 2, może 3 kępki padły, ale rośnie godne zastępstwo
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:47, 08 kwi 2017

Do góry
Dziś w końcu odnowiłam rabatę wymęczoną przez psiura. Wykurzyłam całą korę na razie. Runiankę starą wydarłam włożyłam gdzie indziej i zobaczymy, czy ruszy w cieniu. A wprowadziła się nowa Teraz będę chyba dyżurować przy rabatach

Na skarpie pogrom suchodrzewowy :/ Ale o dziwo ruszyła stipa, lawenda, która leży niżej wygląda tragicznie, ta która jest wyżej już ładnie puszcza świeże listki. Przetacznik darowany przez dobrego duszka ogrodowiskowego ładnie się zeieleni, tak szamo szałkie i przywrotniki. Nie wiem co tam słychać u irgi na samej górze, bo niedowidzę Zamówilam liatry i zastanawiam się czy nie wykurzyć tych suchodrzewów i nie wsadzić więcej trzmieliny.
Klnę na te moje dęby skarpowe, bo jak z jednej dziury liście wyciągam to w drugiej się pojawiają. Drzewo liście zrzuciło na jesień, a ja mam wrażenie, że one wyrastają teraz w ilościach zatrważających.

Jeny ile jeszcze tej szmaty na skarpie do zagospodarowania.... końca nie widać :/ Nie mogę się doczekać również krawężników i wykończenia murków, żeby te pręty mi się pod skarpa nie walały. Nerwa mam! No normalnie bajzel! Wszędzie bajzel!! Kiedy to się skończy?!?!

A tak, żeby zakończyć jakoś ładnie to podrzucam kwiatuszki ze spacerku, które mi dziś humor poprawiły i rok rocznie zachwycającą mnie masą kwiatów magnolię z rodzinnego miasta

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:27, 08 kwi 2017

Do góry
trawska wyłażą powoli
hakone morning light

red baron

a stipa w donicy zdechła w 100% ....

Ostnica - Stipa 19:18, 08 kwi 2017

Do góry
MartaR napisał(a)
Dziekuje dobry pomysl, beda mialy wiecej miejsca na korzenie
Mirka - czy ta stipa byla tak gesto siana?ja pierwszy raz wysiewalam i staralam sie rozsiac nasiona w duzych odleglosciach...moze to byl błąd?
Marto tak stipa siana gesto.Już się zaczęła dzielić.
Ostnica - Stipa 13:18, 08 kwi 2017

Do góry
MartaR napisał(a)
Mirka - czy ta stipa byla tak gesto siana?ja pierwszy raz wysiewalam i staralam sie rozsiac nasiona w duzych odleglosciach...moze to byl błąd?

Marta dziś koleżanka powiedziała mi, ze siała po jednym nasionku do ziemi w skorupce po jajkach i z jednego nasionka wyrosła jej gęsta stipa. Nie ma więc znaczenia jak posiejesz Ja siałam gęsto.

PS> Kupiłam dziś 5 stipek dorodnych po 6,30 zł hmmmmm wiec nie wiem czy był sens żeby ją siać w tym roku
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:23, 08 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Podziwiam bratki w donicach
Karbowane? Nie widziałam u nas takich, ale ślicznie się prezentują w Twoich donicach

Tak sobie myślę, że wywalę stipę w przyszłym roku i spowrotem wrócę do smagliczki między różami

Mirella stipa jest ładna w pierwszym roku. Zostawia mnóstwo śmieci ale pomimo to zimą pięknie zdobi rabaty. Trudny wybór, ja pozostanę przy niej. Młode zastąpią starsze. Wczoraj byłam też na rynku. Karbowanych bratków już nie ma, miałam wiele szczęścia, że trafiłam na nie.
Ogród Mirelli 08:32, 08 kwi 2017

Do góry
szemusia napisał(a)

I tu ci pewnie zmartwię, ale ta stipa, która wypuszcza po bokach taka już zostanie, tzn. suchy środek, który bęzie szpecił. Chyba że te boki masz dość szeroko zielone to wtedy zakryją środek. U mnie też kilka takich egzemplarzy, raczej do wymiany

Tego szukałam. Mam podobnie. Zatem wymienię na nowe.
Ostnica - Stipa 23:40, 07 kwi 2017

Do góry
Ostnica - Stipa 22:42, 07 kwi 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Moja stipa siana 12 luty rośnie bez pikowania.

piękna, jak widać nie ma sensu jej pikować
Ostnica - Stipa 22:41, 07 kwi 2017

Do góry
Moja stipa siana 12 luty rośnie bez pikowania.

Ostnica - Stipa 22:36, 07 kwi 2017

Do góry
Dziekuje pieknie to cos począc z ta moja pojedyncza stipa? zostawic tak jak jest i przesadzic w maju juz do ogrodu?
Ostnica - Stipa 22:32, 07 kwi 2017

Do góry
MartaR napisał(a)
Czym i jak czesto nawozi Pani tą stipe? czy mozna jeszcze dosiac , zdarzy wyrosnac?

Ja na drugi rok nie będe pikować, tylko posieję stipę docelowo do głębokich doniczek. Z tegorocznych doświadczeń widzę, że po pikowaniu stipa jest łamliwa, przy podlewaniu się pokłada i nie rośnie zbyt chętnie. Pikowanie pojedynczych włoskich wg mnie nie ma sensu: pokładaja się i słabo dalej się rozkrzewiają.

Twoja, posiana stipa zdąży do maja się zagęscić.

Nawożę ją jak mi się przypomni nawozem do kwiatów balkonowych, bo tylko taki mam w domu
Wydaje mi się, że jeśli teraz ja wysiejesz to urośnie ale trzeba będzie na nią długo czekać. Może bardziej doświadczone ogrodniczki się wypowiedzą w tej materii

Ostnica - Stipa 22:08, 07 kwi 2017

Do góry
Matko jaka wielka juz ta stipa! ja sialam na poczatku marca i przyznam , ze ciagle nie znajduje czasu, żeby ją przepikowac. Ten weekend juz na bank ja przesadze...myslicie ze tez sie tak zagesci? pikowac pojedyncze wloski?

a werbena u mnie taka:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies