Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Malutki pod lasem 23:22, 06 cze 2015

Do góry
Ale skwar dziś niemiłosierny, więc nie mogę się pochwalić jakimiś postępami prac. Poprzycinałam jedynie trawę przy skrzyniach i zauważyłam, że zaczynają kwitnąć pomidorki

A w drugiej skrzyni zanim ją napełniłam wyrzucałam do niej obierki i teraz koło cukinii mam chyba ziemniaki

No i moja juka w tym roku po raz pierwszy zakwitnie

Wczoraj na spacerze z Jasiowym dostałam od sąsiadki tawułę, chyba golden princess, tzn. pozwoliła mi sobie oderwać ukorzenioną przygniecioną gałązkę. U niej te tawuły rosną przed płotem i jak będę szła jeszcze kiedyś, to zobaczę czy jeszcze nie ma innych takich gałązek, bo chyba muszę wymienić żurawki żółte, które rosną wzdłuż chodnika na te tawuły, bo żurawki przypala słońce i nie dają tam rady
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:47, 04 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Renee, tak właśnie to jest, po kawału do przodu. Byleby tylko czasu na beznadziejne przesadzanie nie marnować - ja raz posadziłam jedną wielką rabatę (berberysy, tawuły i coś tam jeszcze w masie) - za 2 lata wszystko wykopałam i oddałam) - bo nie uzmysłowiłam sobie czego chcę.

Ja właśnie marnuje. Próbuję jakoś zagospodarować to co mam i ciężko Podobają mi sie całkiem inne rośliny niż jeszcze rok temu i zostałam z tymi pechęrznicami.... i innymi. Teraz patrzę na nasadzenia nieco inaczej. Wszystko co szybko rosnie jest problematyczne w perspektywie dekady.

Obraziły sie na mnie piwnonie, nie chcą rozkwitnąć. Jakieś migawki moich eksperymentów.

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 21:24, 03 cze 2015

Do góry
No, to nieźle się dzieje Tawuły złote fajnie rozjaśniają.

Tylko mnie tam ciągle brakuje czegoś zimozielonego większego, żeby złamać tę idealną bryłę płotu tujowego. Zresztą z daleka to właśnie ten tujowy mur widać, liściaste nikną przed nim, i by się więcej zimozielonych przydało, coś w rodzaju świerka. I kilku drzew liściastych też brakuje, serio

Linię rabaty bym dała mniej pofalowaną, z mniejszą liczbą ale większych fal, byłoby chyba sporo lepiej.

Obawiam się trochę, czy trzmielina na pniu nie zniknie raz dwa za hortensjami, bukietowe rosną bardzo duże, do trzech metrów, i to w kilka lat zaledwie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:01, 03 cze 2015

Do góry
Ja mam 1/10 z twoich 150naparstnic liczę że się rozsieją.Irenko czy te co kwitną teraz zakwitną również za rok?

To super!!
Generalnie siewka jednoroczna może kwitnąć słabo, na drugi rok kwitnie jako gigant, niby 2 letnie, ale mam niektóre, co 3 rok z rzędu kwitną, są olbrzymie, posadzone między rh i tawuły Arendsa. Zmienia się klimat, więc może będzie, jak z werbenami, kwiaty co rokrozsieją się na bank, jeszcze będziesz wywalać
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:04, 03 cze 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Renia i znowu prace do przodu . ja zrobisz piwniczkę to później już poleci ,bo w każdym kąciku już coś powstaje .nawet się nie oglądniesz jak do końca działki dolecisz i zacznie miejsca brakować na pomysły .
trzymaj za mnie kciuki w środę .

A ja tez mogę trzymać kciuki za Alinaka?

Renee, tak właśnie to jest, po kawału do przodu. Byleby tylko czasu na beznadziejne przesadzanie nie marnować - ja raz posadziłam jedną wielką rabatę (berberysy, tawuły i coś tam jeszcze w masie) - za 2 lata wszystko wykopałam i oddałam) - bo nie uzmysłowiłam sobie czego chcę.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:21, 03 cze 2015

Do góry
w dalszej części długiej rabaty dosadziłam tawuły - w prztyszłości będą cięte w kulki

przy krzewuszce zostały posadzone tawuła i trzmielina

Obrzeża jeszcze chwilowo nie zrobione
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 15:47, 02 cze 2015

Do góry
ja bym dała na gęsto-takie futro co 35cm. Ale tracisz wtedy widok zwiru .No i póki tawuły małe będzie kontrast- tu pełno,a przy tawułach odstępy-ale to kwestia 2 lat.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:48, 02 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
To dobry pomysł żeby dodać tu coś lekkiego typu trawy czy jakąś trwałą bylinę.
Napisz mi tylko- w żwirze są berberysy Admiration? jak gęsto?
A obok tawuły Goldmund?- co ile?

Magnolio dziękuję Ci, ze zechciałaś zerknąć na tę rabatę

W żwirku są berberysy Admiration - sadzone średnio co 60-70 cm
A tawuły są bliżej ulicy. To Goldmound i rozstaw też 70cm - mniej więcej.
Bliżej domu, po drugiej stronie berberysów to trzmielina żółta
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:46, 02 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
jak będę tam to się przygladne dokładniej,zrobię zdjęcia okazom i nazwy odgadniemy

Super Kasiu - dziękuję
A jednak to berberysy cięte w kostkę, nie tawuły. Teraz jak patrzę na to zdjęcie - to rzeczywiście chyba za wysokie jak na tawuły...
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:32, 02 cze 2015

Do góry
To dobry pomysł żeby dodać tu coś lekkiego typu trawy czy jakąś trwałą bylinę.
Napisz mi tylko- w żwirze są berberysy Admiration? jak gęsto?
A obok tawuły Goldmund?- co ile?
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 13:16, 02 cze 2015

Do góry
Kasiu dziękuję - całkiem fajnie to wygląda,trawy i tawuły w kostkę przycięte... chyba, ze źle widzę i to nie tawuły
Mirkowy ogród (początki) 23:25, 01 cze 2015

Do góry
Tawuły bardzo je lubię i rozmnażam.Czerwiec to czas na rozmnażanie z sadzonek zielonych ☺
Kosolkowa Pasja 20:21, 01 cze 2015

Do góry
Olu posiadasz młody ale bardzo imponujący sad owocowy Za parę lat będziesz zbierać owoce koszami U mnie opryski prewencyjne też na wiele się nie zdały patrząc na rośliny ozdobne W następnym przedwiośniu raczej ich nie powtórzę Całkiem możliwe że przypaliłaś róże decisem Jeśli dałaś za dużą dawkę i było słonecznie mogło to tak zadziałać na liście Mnie też mszyca strasznie denerwuje ale co zrobić jak jest Trzeba z nią walczyć Piękną masz szałwię omszoną Jeśli mnie pamięć nie myli to jest ta zakupiona w sieci w tamtym roku Widzę że tawuły uginają Ci się od ilości kwiatów Jak przekwitną przytnij je o połowę Ładnie Ci się zagęszczą i w przyszłym sezonie nie będą tak się pokładać bo będą mieć sztywniejsze łodygi Czekam jak zakwitną Twoje róże bo masz fajną kolekcję

Pozdrawiam i życzę deszczu bo ręce Ci odpadną od podlewania
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:43, 01 cze 2015

Do góry
Jasne zieloniutkie tawuły to też mam, mam nadzieję że mi tu pomożecie jakoś je ładnie zaaranżować - to ta rabata, gdzie mi śmiałek padł i kosówka.

A teraz o tawułkach, bylinach, dumam - one wysokie rosną, kwiaty mają jeszcze wyższe, liście ciemne, i tak sobie myślę, że coś pod nimi by mogło fajnie wyglądać... Fotek poszukam zaraz
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:30, 01 cze 2015

Do góry
to muszę pomyśleć, a masz zdjęcie tego miejsca?
ja mam jasne zieloniutkie tawuły
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 23:08, 30 maj 2015

Do góry
Polecam żywopłot z tawuły, taki jak mój, ciąc nie trzeba dołem ani wiatru ani chwastów nie przepuszcza i łatwo go rozmnazac z patyków uciętych wiosna. Też go posadziłam by nie przedostawały sie mniszki od sąsiadów i spełnia swoja rolę świetnie.

to ten biały w tle.
Asi ogródek pod świerkami 19:45, 30 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
ale czy na trawy nie za ciemno i sucho?
a może paprocie? hosty i tawułki też będą fajne

Paproci mam dużo w innym miejscu więc nie chciałabym już.Tawułki tak ale dokładnie gdzie i w jakiej konfiguracji?Może dam z tyłu 3 derenie sibirica a przed nimi tawuły?
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 20:12, 28 maj 2015

Do góry
O ile azalie, tawuły i hosty rosną dobrze, to mam obawy co do drzewek. Wierzba hakuro ogólnie nie choruje i nie wypija wody roślinon, ale wierzba Iwa już w sierpniu łapie mączniaka i zazwyczaj trzeba ją oberwać do łysych gałęzi - wg mnie będzie psuć cąły efekt... Najlepszymi drzewkami w tym wypadku byłyby trzmieliny na pniu
Kardowka 17:56, 28 maj 2015

Do góry
Hi Kasia, ktore? byc moze Pan Karol mi je dal w zeszlym roku... z tego co pamietam to wszystkie byly goldmund.
Dzieki raz jeszcze za slowa uznania glazy mialy byc wywalone ale sie przydaly

katarzynkak napisał(a)
Ależ ślicznie!

Lena czy ja u Ciebie dostrzegłam tawuły golden princes? Czy bedziesz je kulkować?

Te głazy na brzozowej nadają super klimat rabacie.
Kardowka 05:00, 28 maj 2015

Do góry
Ależ ślicznie!

Lena czy ja u Ciebie dostrzegłam tawuły golden princes? Czy bedziesz je kulkować?

Te głazy na brzozowej nadają super klimat rabacie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies