Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?
10:55, 10 maj 2017
Polinko,
myślałam i myślałam nad Twoim pomysłem ... i chyba się zdecyduję na hortki. Nie wiem tylko czy na pewno chcę je pociągnąć pod oknem. Na rogu domu na pewno się sprawdzą, będą widoczne i z tarasu i z altany i od strony wejścia.
Myślę intensywnie co tam dać. Chciałabym aby jednak było tu coś zimozielonego wyższego. Dlatego astanawiałam się nad 3 trzmielinami na pniu. Mam jeteż w innej części ogrodu.
Mogłyby to być inne iglaczki na pniu. Może sosny karłowate np. Varella, Carsten.
Z pomysłu cisowego ekranu chyba zrezygnuję. Tak jak mówiła Iwonka, ciężko będzie wyczarować tu wąski, gęsty, trzymający pokrój żywopłot na tak niskiej wysokości. A do tego nie ma tam zbyt wiele miejsca, hortki urosną przecież dość szerokie.
Na rabacie rośnie modrzew pendula, ostatnio posadziłam tam 5 cyprysików filifera aurea nana. Bardzo mi się podobają, a tylko tu mają słońce cały dzień i to jedyne miejsce gdzie mogę je ulokować (dzięki Iwonko
Po łuku przy chodniku rosną żurawki Plum Royale.
Dziewczyny,
doradźcie czym wykończyć rabatę. Na obwódkę myślałam dać szałwię różową niską. Pomiędzy/za cyprysikami może niską trawę zimozieloną (Ice Dance?)