Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Moja codzienność - ogród Oli 13:08, 18 maj 2014

Do góry
Obiecuję zrobić rabatkę różaną, choćby szkic to był, ale wieczorkiem wrzucę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:06, 18 maj 2014

Do góry
To co Sylwia mówi, pokazywałam w zeszłym roku w lipcu Pewnie widziałąś tylko zapomniałaś

Do tego masz żurawki i dodaj pierzastych liści paproci, możesz bergenie okrągłe dodać dla kontrastu. No i masz już komplecik

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:02, 18 maj 2014

Do góry
Marzenko. Astilbe chinensis lubi jak ma wodę, a u Ciebie ma z linii kroplującej.

Najpiękniejsze zestawienia w cieniu są z paprociami i prymulami japońskimi, zawilcami też. Plus cała gama host. Jeśli kwiaty tawułki karminowe, to hosta koniecznie żółto limonkowa
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:21, 18 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
U mnie po pierwszym oprysku na mszyce mam spokój ,roślinki czyste .
Zaczęły mi troszkę brązowieć listki bukszpana ,co to ,grzyb?

Jeśli wodniste brązowe plamy, opadają listki to Cylindrocladium buxicola.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:43, 18 maj 2014

Do góry
Przelewy wykonane w terminie, pojechałam drugi raz do banku i odstawiłam focha

a teraz nauka na przyszły miesiąc się przyda
Oświetlenie ogrodu 09:41, 18 maj 2014

Do góry
Zdjęcia są co prawda nie za bardzo, ale są. Zastosowałam reflektorki ruchome. Dobieranie żarówek jest w toku.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:36, 18 maj 2014

Do góry
Na młodym trawniku wysoce ryzykowne jest stosowanie herbicydu selektywnego. Moim zdaniem nie masz specjalnie czym się martwić a musisz działąć. Na pewno w glebie były nasiona chwastów (sporo jednorocznych) i widać trochę wieloletnich. Jednoroczne zginą podczas koszenia a wieloletnimi zajmiesz się w przyszłym roku.

Teraz skup się na dosiewkach. Wzrusz glebę w pustych miejscach, posyp torfem albo ziemią do trawników, dosyp nasion, przegrab, albo najpierw wzrusz, dosyp nasion, posyp torfem i podlewaj.

Trawa wzejdzie, uzupełni braki, chwasty jednoroczne nie wysieją się bo będziesz kosił i wyginą.

Najpierw zgrab opadłe kwiaty czereśni bo zaduszą młody trawnik, potem dosiewaj.

Pod koniec czerwca - po kilku koszeniach jeśli trawnik będzie blady zastosuj jakikolwiek nawóz wieloskładnikowy do trawnika i podlej obficie. Będzie dobrze, jak zadbasz o swój trawnik, a widać że lubisz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:34, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, chce się żyć, bo słońce świeci, a ja dzisiaj mam niestety papierową robotę, nauka przelewania zusów przez internet. Po ostatnim pocałowaniu klamki pod moim bankiem...hmmm obraziłam się i postanowiłam nie jeździć a wszystko robić przez internet Ciekawe czy opanuję tę masę kwitków.?

Jednak nie omieszkam zrobić obchodu ogrodu i posiedzieć na co niektórych siedziskach, rozmieszczonych po ogrodzie

To tylko może wyglądać strasznie ale na początku a później wszystko leci jak z płatka. Tylko przelewów też nie rób na ostatnią chwilę gdy ważny jest termin zapłaty. Przynajmniej w moim banku przelewy internetowe są realizowane tego samego dnia gdy puszczam do 18 godz. Jeżeli później to przelew z banku wychodzi następnego dnia sesją poranną. A z ZUS-em nie ma żartów. Podobna intytucja to Urząd Skarbowy Jeżeli inny przelew niż do tych ww intytucji to przelew muszę wykonać do 15godz.
Chyba, że realizujsz przelewy 24h to co innego ale to też nie do powyższych wymienionych
Życzę miłego wypoczynku na każdej ławeczce czy krzesełu i powodzenia z przelewami
Mój profil 09:30, 18 maj 2014

Do góry
To się kwalifikuje do pomocy admina, ja się nie znam. Daję linka, niech pomaga

Trawy i turzyce żółte 09:28, 18 maj 2014

Do góry
Jako zestawienie do niej proponuję niebieskie liście host (odmiany do wyboru) i paproć o brązowych młodych przyrostach Dryopteris erythrosora 'Brilliance'.
Trawy i turzyce żółte 09:15, 18 maj 2014

Do góry
Carex sideriosticha "Lemon Zest" jest intygująca dzięki jaskrawej barwie. Nazwa jak najbardziej trafiona

Jest dość niska, a liście ma dość szerokie, to fajna cecha. Rozłazi się.
Lubi półcień i pełny cień - to też wspaniała cecha, bo mało jest roślin żółtych do cienia.

Strefa 5a - podają.

Wiosną czyścimy liście, zanim zacznie rosnąć.Wtedy pokrywa się jaskrawymi barwami i ożywia ogród.
Nadaje się na rabaty cieniste, na wilgotne brzegi rabat, brzegi zbiorników wodnych. Lubi wilgoć a nawet czasowe, krótkie zalewanie..

Wydaje się, że nie ma wad, poza tym że nie jest zimozielona, ale to nie wada, po prostu cecha.

Rozmnażanie przez podział.

Na tej fotce widać dokładnie wszystkie jej zalety.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:59, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, chce się żyć, bo słońce świeci, a ja dzisiaj mam niestety papierową robotę, nauka przelewania zusów przez internet. Po ostatnim pocałowaniu klamki pod moim bankiem...hmmm obraziłam się i postanowiłam nie jeździć a wszystko robić przez internet Ciekawe czy opanuję tę masę kwitków.?

Jednak nie omieszkam zrobić obchodu ogrodu i posiedzieć na co niektórych siedziskach, rozmieszczonych po ogrodzie

Dostęp do konta przez neta - bezcenne
Bank oglądam tylko z daleka już od paru lat, wszystkim polecam. A opanowanie obsługi zajmie Ci chwilkę, jest intuicyjne. Powodzenia
Hakonechloa macra 08:50, 18 maj 2014

Do góry
Ja miałam Naomi, ale chyba juz nie mam, rokuje źle, przyjrzę się miejscu w jakim rośnie. Czy są jakieś resztki.
Rozpoznawanie traw 08:46, 18 maj 2014

Do góry
To na pewno Carex ta powyżej, jest jasnozielona i z obrzeżeniem listków,

kilka typów, popatrz w grafikach

Carex 'Silver Sceptre' może Carex 'Rekohu Sunrise' nie wiem,.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:31, 18 maj 2014

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:28, 18 maj 2014

Do góry
Odczytaj pw
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:18, 18 maj 2014

Do góry
Malgosik - dziękuję, faktycznie te limonkowe orliki byłyby idealne na wiosenną pościel inne inspiracje też, ale ja nie mam głowy do działania aż na tylu frontach

dorciabe, Monic, Sebek,ewakatowice - dziękuję za pochwały, zawsze powtarzam, nigdy nie jest tak dobrze żeby nie można było czegoś poprawić

Gosia_S - dlatego właśnie zamieściłam archiwalne fotki z tego poobojowiska jakie było. gdy zakupiliśmy tę działkę

Bea - odpowiedziałąm na pw

Kondzio - miłe słowa, dzięki, ale faktycznie dopracowuję detale, kompozycje

kaisog1 - Gosia werbena jest niezastąpionym "patyczakiem" - trzeba sprawić żeby się wysiewała i będzie ok. Nic nie wzeszło w Kubusiowie? Mam nasiona, może sypniesz po rabatach?

ana_art - na pewno, ma zupełnie inną konstrukcję

ewakatowice - nauczysz się, każdy się nauczy kto chce to robić, to kwestia praktyki i wyczucia, stopniowo trzeba, a potem poprawisz. Tniemy końcem czerwca, jak przyrosty zmienią kolor na ciemniejszy.

ana_art - odnośnie zdjęć, teraz zrobię szarówką nie w nocy.

tusiawka - kupiliśmy 4 rodzaje żarówek do wypróbowania, te co świecą szeroko najgorzej dają efekt, najlepiej te wąskie, jakby punktowe, ale moc około 30 W, tego nie jestem w stanie podać bo to dla mnie za skomplikowane. Jak zakończymy montowanie po całym ogrodzie to wtedy zrobię jakąś analizę.

Jedne się grzeją, drugie są chłodne i na pewno lepsze te zimne.

asiach - wybrałam najlepsze, ale wierz mi - mam nawet czerwone zdjęcia były, za sprawą lampy ulicznej, która wisi nad ogrodem i psuje efekt.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:58, 18 maj 2014

Do góry
Jest podejrzanie bledziutki, przeanalizuj dokładnie czy czasem nie przenawożony, to można ocenić po beżowej barwie trawnika, który zamiera.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:56, 18 maj 2014

Do góry
Na podstawie zdjęcia nie widać dokładnie. Ale albo trawnik jest zagłodzony (za mało nawozu), albo przenawożony. Ale moim zdaniem za mało nawozu i ma jasnozieloną barwę, a nie "kipi" jak to mówią spece.

Powinien mieć dużo ładniejszą barwę i gęstą zwartą murawę.

Pojedyncze pojawianie się grzybów może świadczyć o tym, że gdzieś w glebie są kawałki drewna, które butwieją. Tym bym się nie przejmowała.

Zrób proste badanie pH, ale to w tej chwili nie ma jakiegoś znaczenia. Wapnowanie zrobisz późną jesienią. Teraz trawnik potrzebuje "żarcia" a nie wapnowania. Nie ma z czego rosnąć

Daj mu Hydrocomplex. I rozpuść nawóz czyli po rozsypaniu obficie podlej.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:52, 18 maj 2014

Do góry
Różaneczników nie sadzi się jako solitery w trawniku, Być może zaszkodził mu nawóz czyli zasoliłeś różanecznika.

Wymagają kwaśnej gleby, nie znoszą zbyt głębokiego posadzenia, nie znoszą też maty p. chwastom.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies