Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:59, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, chce się żyć, bo słońce świeci, a ja dzisiaj mam niestety papierową robotę, nauka przelewania zusów przez internet. Po ostatnim pocałowaniu klamki pod moim bankiem...hmmm obraziłam się i postanowiłam nie jeździć a wszystko robić przez internet Ciekawe czy opanuję tę masę kwitków.?

Jednak nie omieszkam zrobić obchodu ogrodu i posiedzieć na co niektórych siedziskach, rozmieszczonych po ogrodzie

Dostęp do konta przez neta - bezcenne
Bank oglądam tylko z daleka już od paru lat, wszystkim polecam. A opanowanie obsługi zajmie Ci chwilkę, jest intuicyjne. Powodzenia
Hakonechloa macra 08:50, 18 maj 2014

Do góry
Ja miałam Naomi, ale chyba juz nie mam, rokuje źle, przyjrzę się miejscu w jakim rośnie. Czy są jakieś resztki.
Rozpoznawanie traw 08:46, 18 maj 2014

Do góry
To na pewno Carex ta powyżej, jest jasnozielona i z obrzeżeniem listków,

kilka typów, popatrz w grafikach

Carex 'Silver Sceptre' może Carex 'Rekohu Sunrise' nie wiem,.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:31, 18 maj 2014

Do góry
Kochani, chce się żyć, bo słońce świeci, a ja dzisiaj mam niestety papierową robotę, nauka przelewania zusów przez internet. Po ostatnim pocałowaniu klamki pod moim bankiem...hmmm obraziłam się i postanowiłam nie jeździć a wszystko robić przez internet Ciekawe czy opanuję tę masę kwitków.?

Jednak nie omieszkam zrobić obchodu ogrodu i posiedzieć na co niektórych siedziskach, rozmieszczonych po ogrodzie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:28, 18 maj 2014

Do góry
Odczytaj pw
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:18, 18 maj 2014

Do góry
Malgosik - dziękuję, faktycznie te limonkowe orliki byłyby idealne na wiosenną pościel inne inspiracje też, ale ja nie mam głowy do działania aż na tylu frontach

dorciabe, Monic, Sebek,ewakatowice - dziękuję za pochwały, zawsze powtarzam, nigdy nie jest tak dobrze żeby nie można było czegoś poprawić

Gosia_S - dlatego właśnie zamieściłam archiwalne fotki z tego poobojowiska jakie było. gdy zakupiliśmy tę działkę

Bea - odpowiedziałąm na pw

Kondzio - miłe słowa, dzięki, ale faktycznie dopracowuję detale, kompozycje

kaisog1 - Gosia werbena jest niezastąpionym "patyczakiem" - trzeba sprawić żeby się wysiewała i będzie ok. Nic nie wzeszło w Kubusiowie? Mam nasiona, może sypniesz po rabatach?

ana_art - na pewno, ma zupełnie inną konstrukcję

ewakatowice - nauczysz się, każdy się nauczy kto chce to robić, to kwestia praktyki i wyczucia, stopniowo trzeba, a potem poprawisz. Tniemy końcem czerwca, jak przyrosty zmienią kolor na ciemniejszy.

ana_art - odnośnie zdjęć, teraz zrobię szarówką nie w nocy.

tusiawka - kupiliśmy 4 rodzaje żarówek do wypróbowania, te co świecą szeroko najgorzej dają efekt, najlepiej te wąskie, jakby punktowe, ale moc około 30 W, tego nie jestem w stanie podać bo to dla mnie za skomplikowane. Jak zakończymy montowanie po całym ogrodzie to wtedy zrobię jakąś analizę.

Jedne się grzeją, drugie są chłodne i na pewno lepsze te zimne.

asiach - wybrałam najlepsze, ale wierz mi - mam nawet czerwone zdjęcia były, za sprawą lampy ulicznej, która wisi nad ogrodem i psuje efekt.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:58, 18 maj 2014

Do góry
Jest podejrzanie bledziutki, przeanalizuj dokładnie czy czasem nie przenawożony, to można ocenić po beżowej barwie trawnika, który zamiera.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:56, 18 maj 2014

Do góry
Na podstawie zdjęcia nie widać dokładnie. Ale albo trawnik jest zagłodzony (za mało nawozu), albo przenawożony. Ale moim zdaniem za mało nawozu i ma jasnozieloną barwę, a nie "kipi" jak to mówią spece.

Powinien mieć dużo ładniejszą barwę i gęstą zwartą murawę.

Pojedyncze pojawianie się grzybów może świadczyć o tym, że gdzieś w glebie są kawałki drewna, które butwieją. Tym bym się nie przejmowała.

Zrób proste badanie pH, ale to w tej chwili nie ma jakiegoś znaczenia. Wapnowanie zrobisz późną jesienią. Teraz trawnik potrzebuje "żarcia" a nie wapnowania. Nie ma z czego rosnąć

Daj mu Hydrocomplex. I rozpuść nawóz czyli po rozsypaniu obficie podlej.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:52, 18 maj 2014

Do góry
Różaneczników nie sadzi się jako solitery w trawniku, Być może zaszkodził mu nawóz czyli zasoliłeś różanecznika.

Wymagają kwaśnej gleby, nie znoszą zbyt głębokiego posadzenia, nie znoszą też maty p. chwastom.
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 07:49, 18 maj 2014

Do góry
Może to być efekt z prostego powodu, a mianowicie nadłamania gałązki, albo coś z korą, że nie przewodzi soków, przyjrzyj się czy tak nie jest?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:47, 18 maj 2014

Do góry
Siatka jest umieszczona na jakiejś głębokości pod trawnikiem przecież, więc noże wertykulatora należy ustawić na głębokość taką, aby nie nacinały siatki.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:46, 18 maj 2014

Do góry
Przeniesiony post z regulaminu:

Iwona60 napisał(a)
- może ktoś z państwa posiada informację na temat wertykulacji trawnika na którym rozłożona jest siatka przeciw kretom
- może jest inny sposób niż wertykulacja
- kiedy nawozić trawnik założony 2 miesiące temu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:31, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotki za bardzo nie nadają się, mus iść na nauki w tym zakresie, ale to eksperyment i pokazuję kilka. Niestety, lepszych nie ma

Danusiu jesteś skromna - foty wymaitają - jest pięknie. Zdjęcia zawsze są płaskie i nigdy nie oddadzą 3D ale na nich widać piękno Twojego ogrodu a przestrzeń trzeba sobie wyobrazić. Ślicznie
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:57, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szkoda, że zdjęcia nie oddają całej prawdy, ale nie umiem robić w nocy.
dokładnie, mam podświetlony ogród od ubiegłego roku i nie jestem wstanie zrobić zdjęć które pokazywałyby efekt, strasznie to trudne a próbowałam już wiele razy na rózny sposób i różnymi aparatami. Lubię te światłocienie, które u mnie uruchamiają się automatycznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:52, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Super, muszę go zachwalić lepiej, wg mnie solidna konstrukcja, a jak ząbki? Pomagają?

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/half-moon-lawn-edger-fsc-100-percent
ciekawe czy bardziej wytrzymały niż bentley ...
Miejsko & sielsko 18:33, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Klony palmowe dodają elegancji, ja też ostatnio dodałam kolejnego, a nawet go podświetliłam, daje po oczach.

Noo właśnie .. I to powinny być zaplanowane prace na kolejny rok czyli oświetlenie .. Już wiem co bedę robić
Siema wszystkim 17:46, 17 maj 2014

Do góry
U nas tego nie ma, więc zapraszamy
Cis - Taxus 15:59, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz cis rośnie, więc nie tnij, jak będą ciemne przyrosty, możesz przyciąć ale nie później niż pod koniec sierpnia.

dziękuję za odpowiedź
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:31, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas też przestało, ale ja się martwię o choroby grzybowe Toż to raj dla grzybów - tak parno i ciepło ma być. No i u mnie brak przewiewu.

Zapowiadają że w nastepnym tygodniu będzie orawdziwe lato. Zatem oprysk na grzyba muszę szybko teź wykonać.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:26, 17 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenka, Astilbe możesz nawet kwitnące przesadzać. Ważne aby miało mokro przed wykopaniem i wsadź w miarę nisko, żeby woda w zagłębieniu mogła stać a nie spływać. Teraz przesadzaj i lej wodę.

To super wiadomosc, bo własnie zamierzam wsadzić je tam gdzie mokro ale jesienia muszę uporządkować cała rabatę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies