Asia-Rojo - skrzynie robiliśmy z deski elewacyjnej, takiej jak chałupka.
Takie zdjęcie znalazłam, 2019:
Jak sobie powiększysz to zobaczysz, że tam są narożniki. Błąd. Mrówki się w nich panoszyły, naniosły wszystkiego, skrzynie się "rozsadzały". Teraz jak będziemy robić nowe, to raczej będzie decha do dechy.
I cały czas myślę o impregnacji drewna. Patrząc na kompostownik, który stoi i ma się dobrze kolejny rok, wydaje mi się, że pójdę w kierunku pokostu. Być może po uprzednim opaleniu. No i dechy grubsze.
Piwonia rockii nigdy nie była cięta. Muszę o nią zadbać, bo ma objawy chorobowe.
Po lewej na dole, drzewiasta i silnie cięta w zaszłym roku 'Xiang Yu'.
Nie wiem kiedy tak porosły mi kaliny japońskie. Będzie masa kwiecia
Na koniec takie kwiatki:
Cypripedium formosanum. Dziesięć lat temu kupiłam je od Świętej Pamięci Emila, dzięki Marcie
Dwupędową sadzonkę, pomimo wrażliwości gatunku, trwa u mnie i rozrasta się.
Tak w tym roku jabłonka była oblepiona.
Kształt się zmienił
2 lata temu wyglądała tak
Co Ci ten kształt przypomina?
Bardzo dziękuję, ale mam wrażenie, że w tym roku jakoś wszystko gorzej rosnie.
W zeszłym roku o tej porze miałam morze kwiatów.
W tym pojedyncze rośliny kwitną.
Ania, w tym roku mnie zaskoczyło. Jeszcze tak napakowane nie było.
Gosiu, to jest rajska jabłonka.
Nie spodziewałam się, że pogoda będzie tak jak na zimną Zośkę przystało aż tak zimna. Myślałam, że juz się wymroziło. Co prawda przymrozku nie było, ale grad lezy do tej pory na trawniku. Na tę chwile strat nie odnotowałam. Zobaczymy jutro.
Niech ta pogoda się w końcu poprawi.
Vita, cudny widok
Też miałam pomysł na połączenie na jednej rabacie pomarańczowego z białym i niebieskim - wyszła porażka, łykam tą żabę U Ciebie super
Wymęczone przez deszcz drzewiaste piwonie. W zeszłym roku radykalnie je przycięłam, bałam się, że kiepsko będzie z kwiatami, niepotrzebnie Kwiatów jest wprawdzie mniej, i krzew niższy, ale to dobra prognoza na przyszłe lata.
Od kilku lat planowałam dosadzić w tym miejscu azalie o białych kwiatach. Zrobiłam to w tym roku, wczesną wiosną. Jedną azalię przeniosłam z innej części ogrodu, drugą zakupiłam. W ciemno, z etykietą z białym kwiatem. Pomna różnych pomyłek, na wszelki wypadek wróciłam do sklepu i zakomunikowałam, że jak nie zakwitnie biało- wykopuję i zwracam
Bieli kwiatów jeszcze nie bardzo widać, ale kompozycja się ułożyła. Azalie, w tle dereń i kalina angielska, u stóp cebulica hiszpańska (u mnie chwast nad chwasty, ale ładna). Dla mnie gra
Kamasje pomimo niesprzyjających warunków trzymają kwiaty. Zaczyna kwitnąć piwonia 'Early Winflawer', jedna z moich ulubionych i jak dotąd niezawodnych.