Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 08:21, 19 mar 2026

U mnie porzeczki Lidlowe/Biedronkowe kupione kilka lat temu za parę złotych to już piękne krzaki, z których zbieram bardzo dużo owoców. Za to czereśnia z B. po posadzeniu się nie przyjęła w ogóle. Pewnie zależy na jakiego dostawcę się trafi, albo nawet na przechowywanie w sklepie.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
GingerO 08:49, 25 mar 2026

Patrycja obejrzałam Twoja wizytówkę... Czapki z głów! Najbardziej rozbroil mnie warzywnik. Wspaniale zbiory! Podziwiam za ten ogrom pracy
LIDKA 15:25, 25 mar 2026

Szacun szacun szacun♥️♥️♥️

Jestem w miarę na bieżąco i podziwiam działania. Ale chyba dopiero ta wizytówka pokazuje na jaką skalę ogrodujecie. Podziwiam umiejętność planowania,konsekwencje w realizacji planów, umiejętność przyjmowania rad, pracowitosć i miłość do ziemi.

Masz wobec siebie wielką powinność; powinnaś czuć dumę. Szykuje się tu ogród jeden z najpięknieszych w historii forum. I w dodatku taki który Was żywi. Dla wielu z nas tu na forum to poziom nieosągalny.
Wafel 16:21, 25 mar 2026

Patrycja, też zajrzałam do wizytówki nawet do jej stworzenia podeszłaś jak do wszystkiego czego się chwytasz - przemyślanie, z pomysłem, z pełnym zaangażowaniem. Na spokojnie wszystko przygotowujesz, jesteś konsekwentna w swoich planach i działaniach, do tego twórcza i pracowita. To twój wielki sukces, szczerze ci kibicuję i gratuluję pięknego, nowoczesnego domu i ogrodu ❤️
Marcin89 18:03, 25 mar 2026

Wizytówka jest rewelacyjna Zresztą co bym nie napisał, to jakbym nic nie napisał. Brakuje mi słów (wszystko tak dobrze opisane, ze zdjęciami, ze szczegółami i jeszcze omówiona historia każdej rabaty).

Również życzę dalszych sukcesów ogrodowych i zadowolenia z własnego, pięknego kawałka ziemi
MartaCho 19:21, 25 mar 2026

Brawo! Brawo! Brawo Ty!
Coś pięknego! Każda rabata spójna, piękna, widać, jak dużo dało przygotowanie gleby na początku! Niech Ci wszystko zdrowo rośnie!

A część użytkowa? Wspaniała! Ilość zbiorów adekwatna do przygotowania i czasu poświęconego sadzonkom od ziarenka po plon!
Owacje na stojąco!
Margo2 11:20, 26 mar 2026

Tak, przyłączam się do dziewczyn.
Masz niesamowitego pawera, pomysły i spójność działania.
Dodatkowo podziwiam za oswojenie AI. Ja nadal nie umiem
Patrycja_KG_Lu 09:50, 27 mar 2026

Dziękuję Wam bardzo. Aż mi się cieplej na serduchu zrobiło ❤️

Pomysł na tę wizytówkę był dokładnie taki, żeby zebrać w jednym miejscu cały proces - co, gdzie i dlaczego powstało. Mam wrażenie, że teraz wszyscy trochę żyjemy w biegu i łatwiej się odnaleźć w takim „skrótowym przewodniku” niż przekopywać się przez kilkadziesiąt stron wątku. Sama też często u kogoś szukam: „co to za odmiana?”, „co tu rośnie na tej rabacie?” więc stwierdziłam, że u siebie to po prostu spiszę i będę miała porządek

A tak naprawdę to wszystko zaczęło się od warzywnika. To była pierwsza rzecz na tej działce i chyba do dziś ta część daje mi najwięcej frajdy. Te paczuszki nasion, wybór odmian, planowanie „co gdzie zmieszczę” (a potem i tak upychanie więcej ), no i to, że finalnie trafia to na talerz.

Z perspektywy czasu widzę też bardzo konkretny plus - finansowy. Przez kilka lat robiliśmy zakupy w sklepie i osobno na targu, więc mam porównanie. Ile tygodniowo szło na warzywa i owoce, to aż człowiek się zastanawia, jak to tak szybko znikało z portfela. A tu nagle paczka nasion sałaty za kilka złotych i… setki roślin. Do tego możliwość zebrania własnych nasion i temat kosztów praktycznie się zamyka. No i wiemy, co jemy. To chyba najważniejsze.

A z ogrodowych klimatów ostatnio było mniej romantycznie, bardziej… rzeźniczo.
W zeszły weekend ogród poszedł w odstawkę, bo mąż z sąsiadem odebrali świnię. Podzieliliśmy ją na dwa domy. Drugi raz kupujemy tak „prosto od źródła”, a nie ze sklepu. Pierwszym razem była ćwiartka, teraz już połówka, czyli wchodzimy na wyższy poziom wtajemniczenia.

Oczywiście nikt nas tego nie uczył, więc ratowaliśmy się YouTubem ucząc się rozbioru półtuszy w praktyce. Tak że jak widać: u mnie ogród to nie tylko rabaty i rośliny, ale cały styl życia, który się wokół tego kręci.

Jeszcze raz dzięki za miłe słowa :*

P.S.: Wiatr bardzo mocny rozwiewający futro i wysuszający, a padało tylko przez 20 minut.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 17:53, 27 mar 2026

Skusiłam się dziś po pracy i kupiłam spontanicznie 2 borówki Chandler, jedną hortensje bukietową jakiej jeszcze nie mam - odmiana Ruby. Dodatkowo były zdrowo wyglądające różaneczniki. Kupiłam sąsiadce Cunningham's White, a sobie Piercy Wiesman.
Marcin89 18:54, 27 mar 2026

Ja mam tego rh Percy Wiesman, właściwie miałem 3 sztuki, a został 1. Ma ciekawy i zmieniający się w czasie kolor kwiatów