Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

mrokasia 12:37, 25 mar 2026

Polon napisał(a)
No prawda, że koniecznie takie muszę mieć?
Nie mam kamienia, za to zapadła mi w głowę myśl o wymieszaniu kolorów.
U mnie to rabata około 3m x 5m, więc dość dużo. Kolory są dostępne takie: blady róż, biały i ten klasyczny jak u Kasi, więc chcę zaryzykować i zrobić lekko kolorowy dywan.

Przy okazji - Kasia, czy pamiętasz może odmianę? Bo tych niebieskich znalazłam 4 odmiany.

Gosia, fajny pomysł z tymi różnymi kolorami . W donicy ze świdośliwą posadziłam białe i niebieskie. Różowych nie widziałam a szkoda.

Niestety, nie pamiętam odmiany. Kołacze mi się Blauranke albo Hirsh Blue. Wszystkie są ładne .
Polon 19:58, 25 mar 2026

Zapisuję ku pamieci:
- dzwonki kupione,
- raureif kupione,
- pomidory wysiane

Musi się wszystko udać!!!
Agatorek 11:42, 26 mar 2026

Uda sie, bo czemu nie?
mrokasia 12:20, 26 mar 2026

Polon napisał(a)
Zapisuję ku pamieci:
- dzwonki kupione,
- raureif kupione,
- pomidory wysiane

Musi się wszystko udać!!!

No pewnie, że się uda . Tylko nie sadź za gęsto! Po pierwsze dzwonki w fazie kwitnienia wypuszczają pędy kwiatowe ok. 50cm, które po przekwitnięciu usuwasz (można złapać ręką i lekko pociągnąć - ja tak robię) a po drugie zaraz Ci się rozsieją .

Pomidory też muszę wysiać, może nawet dziś albo jutro.
ajka 18:48, 26 mar 2026

Ja też mam plan kupić te dzwonki poszarskiego na rabatę przy piwoniach. Zauroczyły mnie już rok temu u Mrokasi. Mam nadzieję, że będą rosnąć, bo kiedyś miałam inne dzwonki i w ogóle mi nie rosły.

Szybko wzięłaś się za zakupy. Ja taką drobnicę zawsze później kupuję. Wczesną wiosną raczej drzewa i krzewy.
Ulina 19:05, 26 mar 2026

Polon napisał(a)
Aguś, dzięki

O fiołki bardzo walczę, najpierw siałam z efektem zerowym, później sadziłam dwa razy. W końcu widzę, że zaczęły ekspansję

A z tym kawałkiem pod leszczynami, to poczytałam wczoraj o polecanych tu nasadzeniach i dzisiaj zrobiłam to, co fizyczny pracownik potrafi najlepiej , czyli zamiast pomysłu - kora

Stwierdziłam, że szybko to ja raczej kompozycji nie wybiorę, to żeby mnie ten piach nie wkurzał - zakryłam
No i zaczęłam kombinować, czy jednak tych miodunek tu nie zostawić, tylko trochę je rozsadzić, bo są przecudne.

O hostach poczytam, może faktycznie to byłoby najlepsze rozwiązanie. Mam też w promieniu 50km, czyli “pod nosem” szkółkę, gdzie mieli dużo host. Na żywo najłatwiej będzie mi zdecydować, co o nich myślę.

Ten piach jest suchy czy mokry? Bo hosty lubią wilgoć, miodunki też mi pod krzewami brakuje czegoś zimozielonego, chyba że nie jest to miejsce uczęszczane i rzeczywiście same bylinki wystarczą. Niektóre trawy są praktycznie zimozielone, tylko czy będą chciałyły tam rosnąć.
Polon 19:47, 26 mar 2026

Stres zawsze mi towarzyszy, może kiedyś przejdzie

Dzwonki już jadą, trawy jeszcze rosną, będą za dwa tygodnie. Kupiłam w sumie 9 traw i 18 dzwonków - chyba akurat.

Ania - no to tylko kilka klików na telefonie, to jak już wiedziałam co chcę, nie było na co czekać
Później zobaczyłam, że po wizycie u Kasi też miałam zapisane dzwonki jako coś, co muszę mieć , więc nie było wyjścia.

Ulina - już zdecydowane, turzyca raureif powinna zimą być widoczna, dzwonki poszarskiego u Kasi też zimą nie zanikają, mam więc nadzieję, że u mnie będzie podobnie i łyso nie będzie
Miodunki ładnie mi się tam przyjęły, ale minione lato było dość mokre, dbałam też, żeby miały mokro, ale właśnie obawiam się, że mogą się tam męczyć. Przesadzę je w miejsce, gdzie jest linia kroplująca.
Agatorek 21:32, 26 mar 2026

Turzyca Raureif nie jest zimozielona
Polon 21:56, 26 mar 2026

Agatorek napisał(a)
Turzyca Raureif nie jest zimozielona

Ups…
To mi się z czymś pomyliło, nie szkodzi
Agatorek 23:37, 26 mar 2026

Pewnie z innymi turzycami.

Ale ta wg mnie jest najładniejsza, przynajmniej u mnie