Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kosolkowa Pasja 20:33, 20 paź 2014

Do góry
Ojojoj ale się tu dzieje! Najfajniejszy to rzecz jasna kompostownik prawdziwy dwukomorowy...nie ma lipy, jak u mnie, bo mam miejsce tylko na jednokomorowy i słabo mi się to sprawdza.....

....i ładne zdjęcia jesienne...nawet te przymrozkowe mi się podobają
Czekam na różyczki razem z Tobą i trzymam kciuki za sprawy zawodowe...., bo niestety jest jeszcze życie poza ogrodem.... chociaż często mi się do niego nie spieszy.....
Kosolkowa Pasja 20:18, 20 paź 2014

Do góry
Kompostownik robi wrażenie Tak jak róża - cudna Też gustuje w takich bladych kolorkach. Ja do tej pory mam jedną skrzynię kompostową i koniecznie muszę sobie sprawić przez zimę drugą. A obornik koński będziesz dokładać do kompostu, czy jakoś oddzielnie będziesz go kompostować?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:07, 20 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)
No i stan obecny po posadzeniu. Wyglądają brzydko, ale nie miałam serca ich wyrzucić. Pierwszy cis jest najbrzydszy, następny jest całkiem zielony. Pozostałe różne. Dam im czas do następnej jesieni. Zadołowaliśmy jeszcze świerka w doniczce (tymczasowo- ma być drzewkiem na święta) Teraz w tym rzędzie (prawie od początku działki) jest 5 spiralisów, 3 wierzby Hakuro (w planach z plecami z czerwonego berberysu), znowu 5 spiralisów, 5 żółtych tuj Yellow Ribbon, za nimi świerk (tymczasowo) posadzę tutaj chyba 3 krzaczki czerwonej pęcherznicy, no i 10 cisów Hicksii, i koniec. Zamierzam zrobić teraz "elkę", tzn. w kształcie litery L zamknąć widok na kompostownik.

I szerszy kadr:

No i tak to wygląda

Zmiany mocno pozytywne, serdeczności zostawiam i będę kibicować Twojej rabacie
Kosolkowa Pasja 10:37, 20 paź 2014

Do góry
Hihi, ja też zrobiłam sobie kompostownik, i tez tam sobie zaglądam i podziwiam
Kosolkowa Pasja 09:28, 20 paź 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
ohh kosolka jesień domowa piękna na tym wianku sama umieszczałaś liście, czy już taki był gotowy ? muszę neta przewertować w poszukiwaniu ozdób znalazłam wianek owinięty jutą, coś trzeba na nim wymodzić kompostownik zacny

Dziękuję Martuś Ozdoby przyczepiłam sama, ale ten to taki "na szybko", zeby nie powiedzieć "na odpierdziel" - przymocowałam dwie gotowe gałązki. Kupiłam za to znów podkłady ze słomy, może i w tym roku jakies "porządne" wianki świąteczne poczynię.. Jak będzie wena.. Szyszek nie zbierałam, muszę do lasu uderzyć.
Kosolkowa Pasja 09:07, 20 paź 2014

Do góry
ohh kosolka jesień domowa piękna na tym wianku sama umieszczałaś liście, czy już taki był gotowy ? muszę neta przewertować w poszukiwaniu ozdób znalazłam wianek owinięty jutą, coś trzeba na nim wymodzić kompostownik zacny
Kosolkowa Pasja 08:53, 20 paź 2014

Do góry
Kompostownik pierwsza klasa i jakie fajne miejsce masz dla niego za garażem, nic nie widać. A ja planowałam mój kompostownik przysłonić roślinkami, ale on taki ładny i jak spojrzę przez okno tarasowe na niego to myślę, że tam takie magiczne procesy zachodzą i szkoda go chować. Ot głupia baba, znaczy ja. A Ciebie też doskonale rozumiem z tym zapatrzeniem w koński obornik :
Kosolkowa Pasja 08:04, 20 paź 2014

Do góry
Ola gratulacje, piękny kompostownik. co tam u ciebie słychac, co z pracą?
Mam nadzieje, że umowa dalej.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:28, 19 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)
No i stan obecny po posadzeniu. Wyglądają brzydko, ale nie miałam serca ich wyrzucić. Pierwszy cis jest najbrzydszy, następny jest całkiem zielony. Pozostałe różne. Dam im czas do następnej jesieni. Zadołowaliśmy jeszcze świerka w doniczce (tymczasowo- ma być drzewkiem na święta) Teraz w tym rzędzie (prawie od początku działki) jest 5 spiralisów, 3 wierzby Hakuro (w planach z plecami z czerwonego berberysu), znowu 5 spiralisów, 5 żółtych tuj Yellow Ribbon, za nimi świerk (tymczasowo) posadzę tutaj chyba 3 krzaczki czerwonej pęcherznicy, no i 10 cisów Hicksii, i koniec. Zamierzam zrobić teraz "elkę", tzn. w kształcie litery L zamknąć widok na kompostownik.

I szerszy kadr:

No i tak to wygląda

Violu, pięknie wykonana praca. Myślę, że roślinki się odwdzięczą zielonością na wiosnę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:44, 19 paź 2014

Do góry

I szerszy kadr:

No i tak to wygląda
Ogród wyrozumiały 11:20, 19 paź 2014

Do góry
2 - drzewo purpurowe o dużej koronie żeby zasłoniło kompostownik, jego dokłądne ustawienie zobacz z domu albo tarasu

2 - jednakowe drzewka o kulistych lub wrzecionowych koronach

3 - jednakowe drzewka zielone, przebarwiające się lub szczepione na pniu

4 - szczelny żywopłot zasłaniający część gospodarczą, ale żeby było miejsce na wjazd taczki z odpadkami.

Ten chodnik trzeba trochę przyciąć
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 10:39, 19 paź 2014

Do góry
No gleba to u mnie nie za ciekawa.Ale bez przesady, pewnie jak większość nie robiłam żadnych specjalnych badań...
Zanim się wprowadziliśmy wszędzie tu rosły brzozy. Wycielismy je w wiekszości, korzenie wyciągnięte i nawieżliśmy czarnoziemu na obszar trawnika i ewentualnych nasadzen. Ponadto jak cokolwiek sadziłam to zawsze jeszcze dokupowałam ziemi i mieszalam w "dołku".
Kompostownik jest schowany między blaszakiem a szopką po lewej stronie działki.
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:10, 18 paź 2014

Do góry
Dzisiaj zrobiłam ostatni raz przed zimą koszenie trawnika, potem dmuchawą pozbierałam liście klonu do worków, świetna jest ta dmuchawa, od razu pięknie na drobniutko je tnie, potem wezmę większy worek, lepiej by było mieć kompostownik oddzielny do liści, ale nie mam a robiłam już w worku,będę wsypywała liście przesypując ziemią wleję trochę wody i będę czekała na kompost za 2 lata będzie super próchnica
A to dobry sposób na wypędzenie kreta https://www.facebook.com/video.php?v=783046431742105&set=vb.100001102667379&type=2&theater
Ogród wyrozumiały 15:32, 18 paź 2014

Do góry
hej hej ,rozumiem rozumiem

Te linie rabat można znieniać.

Jedyne co, to musi być przejazd traktorkiem - kosiarką między półkolem z tui a rabatą
Myślę też ,że na tym rysowanym planie coś niezbyt dokładnie naniosłam te fale rabat,bo dziś aż byłam patrzeć czy na żywo to tak beznadziejnie wygląda no i aż tak źle nie, ale coś i tak trzeba by zmienić..

Kompostownik niby obsadziłam tujami ,(wkleje póżniej zdjęcie tego miejsca) ,ale coś też mi nie pasuje..

a tamta wizualizacja to jest wogóle do niczego, bo ani to faktyczna długość mojej rabaty ani szerokość...bo to wersja on-line (i zdjęcia swojej rabaty nie mogę wstawić)
Mój 4 arowy azyl... 21:55, 17 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Do nowego też ich nie zapraszam za to przy kurniku i wybiegu dla kur proszę bardzo

A moje, zanim sie ich pozbyłam, z powodzeniem kompostownik zasłaniały.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:00, 15 paź 2014

Do góry
Nigdy nie lupowalam zadnych dzdzownic a mam ich caly kompostownik za kazdym razem.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:22, 15 paź 2014

Do góry
retro napisał(a)
Muszę przenieść kompostownik. Ogród "robiliśmy" po kawałku, wydzierając ugorowi kolejne grządki, a ponieważ nie chciałam marnotrawstwa, postawiliśmy kompostownik zbity z palet w bardzo niefortunnym, ale jedynym możliwym miejscu. Teraz zwolniło się już te docelowe. W związku z tym pytanie: kiedy najlepiej to zrobić? Teraz czy wiosną? Termin ma jakieś znaczenie? Wiem, że to niekorzystne i nie powinno się tego robić, ale to nieuniknione raczej. Teraz stoi vis-a-vis wejścia do ogrodu, centralnie na widoku Jako główna ozdoba, oczywiście .

Wydaje mi się, że termin przenoszenia kompostu nie ma znaczenia. Po prostu trzeba przenieść. Najlepiej to zrobić, opróżniając stary kompost a nowy zakładając na nowym miejscu.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:12, 15 paź 2014

Do góry
Muszę przenieść kompostownik. Ogród "robiliśmy" po kawałku, wydzierając ugorowi kolejne grządki, a ponieważ nie chciałam marnotrawstwa, postawiliśmy kompostownik zbity z palet w bardzo niefortunnym, ale jedynym możliwym miejscu. Teraz zwolniło się już te docelowe. W związku z tym pytanie: kiedy najlepiej to zrobić? Teraz czy wiosną? Termin ma jakieś znaczenie? Wiem, że to niekorzystne i nie powinno się tego robić, ale to nieuniknione raczej. Teraz stoi vis-a-vis wejścia do ogrodu, centralnie na widoku Jako główna ozdoba, oczywiście .
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 14 paź 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
kompostownik tylko pokazał, że koniec sezonu się zbliża
fajne fotki...takie prawdziwe...a o tą prawdę przecież chodzi
tak trzymaj !!!

macham, Wilczyca

znaczy bajzel prawdę Ci powie

dzięki, dzięki

to jeszcze moja pracownia już mało co w niej jest trzeba wszystko powysadzać a w tym roku mam gdzie to pochować

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:53, 14 paź 2014

Do góry
kompostownik tylko pokazał, że koniec sezonu się zbliża
fajne fotki...takie prawdziwe...a o tą prawdę przecież chodzi
tak trzymaj !!!

macham, Wilczyca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies