Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:42, 23 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nie godzi się kulinariami koleżanek katować, a katowaniu rózanemmu poddam się bez prawomocnego wyroku

No to dobrze to katuję dzisiaj większość róż obcięłam ale robiłam to po 18.30 i było już ciemno, przytargałam cały koszyk od roweru moich pięknot
zdjęcia źle wyszly, bo trzęsly mi się ręce caly kompostownik dzisiaj przerzuciłam do worków z przesiewaniem, jestem bardzo zmęczona
Kosolkowa Pasja 22:30, 23 paź 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Pomocny ten Twój chłop A ja se radzę sama, czasem poklnę jak już mnie umęczy robota Mój do kopania, sadzenia to niee.. Trawe skosi i takie większe roboty- kompostownik, blaszak itp to tak. Woli mi dać pracownika do pomocy Który mi doły kopie np. Albo darń wycina.. Trza sobie radzić różnymi sposobami Pogoda w sumie nie taka tragiczna, no ale nie na dwugodzinne roboty w polu

Skąd ja to znam?)) Dobrze, że my kobiety takie zaradne jesteśmy
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:52, 23 paź 2014

Do góry
Gemciu myślisz ze wiek ma znaczenie? Ja tam zawsze wyniucham mądrych i doświadczonych, bardzo ich słucham.
Ale nigdy nie odmawiam inteligencji i wiedzy młodszym od siebie potrafią zadziwić czasem studenciki starego profesora. Nie raz widziałam.
Wielu informacji szukam i słucham innych. Jak ktoś pyta to chce pomóc jeśli coś wiem albo mi się wydaje ze wiem na dany temat. Po prostu tak zwyczajnie chciałam pomoc. Bo tak na logikę. Ile pierwiastków włożysz do pryzmy tyle wyciągniesz. Nie licząc tych co się ulotnia. Różne rośliny mają różne wymagania. Dlatego przyswajaja mikroelementy w różnych proporcjach właściwych z grubsza dla danego gatunku. Jeśli będziesz dawać na pryzme tylko jeden lub dwa gatunki to uzyskasz z nich bardzo niezroznicowany kompost pod względem zarówno mikroelementów jak i bakterii. I taki kompost nie będzie kompostem tak naprawdę bo kompostu się tak nie wytwarza. To moje mądrości ludowe. Czy mam rację nie wiem. W każdym bądź razie nawet jeśli ktoś chciałby powiedzieć kobieto zamilcz bo się nie znasz, to myślę że z tej mojej paplaniny wynika jedno dobre - dyskusja. Tym się pocieszam

To co ciekawego piszą za oceanem? Każdy pisze ze coś wie ale owiewa to woalką tajemnicy.
Twój piętrowy kompostownik to twój patent czy ktoś już coś takiego zrobił?
I serio ktoś napisał w jakichś publikacjeach ze z takiej materii jakbtwoja zrobi się kompost? Ale konkretnie używając nazwy kompost?
Kosolkowa Pasja 19:47, 23 paź 2014

Do góry
Pomocny ten Twój chłop A ja se radzę sama, czasem poklnę jak już mnie umęczy robota Mój do kopania, sadzenia to niee.. Trawe skosi i takie większe roboty- kompostownik, blaszak itp to tak. Woli mi dać pracownika do pomocy Który mi doły kopie np. Albo darń wycina.. Trza sobie radzić różnymi sposobami Pogoda w sumie nie taka tragiczna, no ale nie na dwugodzinne roboty w polu
Kosolkowa Pasja 08:41, 23 paź 2014

Do góry
Wichura4ad napisał(a)
Gratuluję kompostownika !
Ja wczoraj chciałem przerzucić górną warstwę swojego i okazało się że pod 10cm warstwą znalazłem ...moje własne "czarne złoto". cały kompostownik a mam podobny do Twojego

Mój może latem bedzie..
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 07:53, 23 paź 2014

Do góry
ewa_k przerzucaj ten kompost - ja średnio raz na tydzień przerzucałem u siebie pryzmę kilka m3 co zajmowało mi może 20-30min w wolnym tempie.
Pryzma to 97-98% trawa skoszona.
Dziś wszystko jest piękne i takie już zostanie jako wielka rabata pod nowe rośliny.

Wprowadzacie dżdżownice wszyscy ale przecież zwykła nasza polska sama powinna się do kompostu wprowadzić i u mnie jest ich miliony.

Jedynym dodatkiem jaki dałem pierwszy raz mimo nastawienia sceptycznego to było środek do przyspieszania kompostowania i jego skład to tylko bakterie, których sam nie wyhoduję reszta to fosforany. Dlatego dodawanie popiołu drzewnego, z liści itp będzie i jest wskazane co dodatkowo sam czynię.
Podlewanie jak było bardzo sucho starałem się zlać pryzmę ale nie specjalnie obficie - co i tak miało swoje odzwierciedlenie w przesuszeniu boków pryzmy.

Komuś zawiesił się kompostownik z trawy. To samo miałem z pierwszym kompostownikiem gdy jak już dużo wcześniej pisałem popełniłem błędy w konstrukcji - naprawa polegała na rozebraniu wadliwej konstrukcji i pozostawieniu na jakiś czas tego towaru. Pomogła przyroda wraz z pogodą. Gorszy towar wyleciał na pierwszą część pryzmy. Reszta przesiana i poszła już pod kwiaty, a w tym roku kolejna porcja przesianej ziemi odłożona na kolejną wiosnę.

Osobiście uważam, że błędy powstaje w wyniku wadliwej konstrukcji kompostownika i braku cierpliwości oraz czasu na minimalne zadbanie o jego stan tj. stan tego co kompostujemy.

Ja kształcę się metodą prób i błędów plus 'kradzież; wiedzy innych
Kosolkowa Pasja 23:41, 22 paź 2014

Do góry
Gratuluję kompostownika !
Ja wczoraj chciałem przerzucić górną warstwę swojego i okazało się że pod 10cm warstwą znalazłem ...moje własne "czarne złoto". cały kompostownik a mam podobny do Twojego
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:30, 22 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Waldek, pokaż ten swój kompostownik, bo ja mam jakiś wielce felerny i nie trzymający przy zewnętrznych ścianach takich temperatur, co w efekcie skutkuje wiosennym rozsiewem pomidorów z kompostu wrzucanych jako odpad. Nie "utylizują" mi się także nasiona konkretnej kostrzewy, które to dostają się do kompostu wraz z trawą z koszenia....

Wpadamy po pracy do domu i na szybko chcemy coś zjeść na gorąco przed wyjściem do kina.
Wyjmujemy z lodówki bigos i wrzucamy go na dużą patelnię którą akurat mamy pod ręką. Stawiamy patelnię z bigosem na rozgrzany palnik i...
Drewnianą łyżką wykonujemy podobną czynność którą wykonujemy podczas kompostowania.
Zewnętrzne chłodne warstwy nagarniamy do nagrzanego środka w miejsce podgrzanego bigosu który przesuwamy na skraj patelni itd, itd.
Kto z nas nie słyszał o tym, że zapaliła się kopa siana lub w środku nocy spłoną młyn.
W obu przypadkach sprawców podpaleń nie złapano.
Dlaczego?
Dlatego, że sprawcami nagłego pojawienia się ognia były mezofilne bakterie.
Te same bakterie które urzędują przez kilkanaście godzin w epicentrum każdego naszego kompostownika.
Toszka. Przed dołożeniem do masy kompostowej zielonych odpadów w których możemy spodziewać się domieszki nasion należy nieco odkryć środek kompostu a następnie ,,świeży towar" zakryć odpadami usytuowanymi na zewnątrz pryzmy bądź też kompostownika.

Do raju daleko - u Ewy 21:21, 22 paź 2014

Do góry
Uff ... nadrobiłem Rzadko chodzę po wątkach tematycznych ale ilość cennych informacji tam zawartych daje do myślenia i chyba trzeba to mienić zwłaszcza teraz bo mam sporo wolnego czasu Trzymam kciuki za oprysk i oczywiście kompostownik bo ciekaw jestem na co się zdecydujesz

Pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:48, 22 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Aniu przyszłam podziękować za nasionka.. chociaż opakowanie i tak najbardziej mi sie spodobało Takie profesjonalne
Ośmiały posadziłam w szklarni, ale jak będzie zima, to daje im marne szanse na przetrwanie. Ale nic nie szkodzi spróbować

I czytam o pędrakach w kompoście.. obawiam się, że to jednak nie pędraki, bo one w kompoście najczęściej nie siedzą. Tu poczytaj co pisała Matylda
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=200

Aniu czytałam wcześniej u Łukasza co Matylda napisała, niestety to nie były pędraki kruszycy ale chrabąszcza majowego znam je na wylot nie miały płaskich brzuszkówkompostownik był otwarty żeby trochę wody do niego wpadło no i wleciał chrabąszcz i narozrabiał ale też przesiewałam skrzyneczką Próbuj zobaczymy czy się uda
Do raju daleko - u Ewy 20:30, 22 paź 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
No kochana idziesz jak burza . Lektura o kompostowniku przeczytana, czyli lekcje odrobiłam. Kompost robię od wielu lat, w tym roku M zrobił mi solidny z przęseł po kojcu, wytrzyma wiele lat.

Trochę się dzieje Myślę o kompostowniku, walczę z opuchlakami.

U Ciebie duży ogród, to masz pewnie duży kompostownik będę dopytywać, gdy już ruszę z kompostowaniem
Do raju daleko - u Ewy 20:09, 22 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
No to ja nic nie napisze zielona w temacie jestem jak lemonka a jak lemonka to moze cos do lemonki rozgrzewajacego.

Ten kompostownik to ciagle mi utrudniacie załozyc , coraz bardziej skomlikowana sie robi ta mikstura ....

Jola, załóżmy razem i będziemy się wspierać
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:46, 22 paź 2014

Do góry
Wiesz co Gemciu, nie wiem czy wiesz, ale ja jestem kobieta, na dodatek genetyczna blondynka - niefarbowana inteligencja i nie wiem czy dobrze cię zrozumiałam, że dosłownie chcesz zrobić wieżę, czyli pionowy kompostownik?
Czy tak?
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:34, 22 paź 2014

Do góry
Dziękuję Iwonko.
Ewo, wzięłam 2 dni urlopu i mimo że kwiatki kwitły wycinałam i wyrywałam za koleją. Kompostownik załadowany po moje ramie, a jaki kolorowy. Przekopali mi kanalizację, więc urządzam kolejną rabatkę - przedłużenie tej co robiłyśmy sobie zdjęcia. Pogoda już się skiepściła, leje u nas okropnie i dzień coraz krótszy, nie ma kiedy popracować w ogródku.
Do raju daleko - u Ewy 19:34, 22 paź 2014

Do góry
No to ja nic nie napisze zielona w temacie jestem jak lemonka a jak lemonka to moze cos do lemonki rozgrzewajacego.

Ten kompostownik to ciagle mi utrudniacie załozyc , coraz bardziej skomlikowana sie robi ta mikstura ....
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:26, 22 paź 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Violu, a Twój kompostownik jakie ma wymiary? Wygląda na duży. Jaką ma wysokość?

Ewo, wymiary mojego kompostownika to 120x120x80(wys). Drugi jest taki sam. Nie rób wyższego, nawet lepiej niższy. I żadnych wyjmowanych deseczek od spodu - bo to nie ma sensu. Kompostownik musi mieć taką wysokość, żebyś swobodnie mogła go widłami przerzucić i nie musiała na stołku stawać Pozdrawiam.
U BusyBee w ogródku... 19:25, 22 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
U Ciebie ciagle jakies plany .... Ja juz nie nadazam co ty tam chcesz zmieniac kompostownik masz ale kolejny chcesz

Na miejscu nie usiedzisz ciagle latasz

Jolcia u mnie plany, a u Ciebie działanie ...i co lepsze...? no co?

A jak tam w pracy? tęskniłaś za ogrodem, czy nie? hi hi hi
U BusyBee w ogródku... 19:21, 22 paź 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Czytam Wasze pomysły"japoński kompostownik", "gustowna ścianka"...taki z Was "Pomysłowy Dobromir"....mój M jak słyszy ode mnie hasło "mam pomysł" to pyta się mnie:"mam się bać?"...albo od razu mówi"już się boję"
...ale cóż będziemy w zimie robić?....będziemy dumać nad pomysłami

pozdrówka Kasiu...

Jesteś Julitko! mój eM też się mnie boi.... a pomyśleć że ja niby słaba płeć...to czego on się boi???

Tak pomysłów to sporo...no ale tak jak piszesz- co to zimą robić...trzeba wymyślać

Teraz mam nowy szybki pomysł...będę robić wiązankę na grób...taką po części ze świeżych chryzantem, a po części ze sztucznych- żeby poleżała dłużej....muszę odpowiednie zaopatrzenie zrobić w piątek...świeże kwiaty kupię tuż przed świętami...
Trzeba próbować
U BusyBee w ogródku... 19:01, 22 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
U Ciebie ciagle jakies plany .... Ja juz nie nadazam co ty tam chcesz zmieniac kompostownik masz ale kolejny chcesz

Bo to BusyBee jest to lata z kwiatka na kwiatek hehehe
U BusyBee w ogródku... 18:54, 22 paź 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies