Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Loosiuu 20:31, 02 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Tak szeroko trzeba?

Oj nawet z 1,5 m czasami. Rośliny wielkie rosną i wbrew pozorom szybko. Jeśli nie zapewnimy im idealnego podłoża i nawadniania i nawożenia nie ma co przesadzać z gęstością. Często im dalej od siebie tym rośliny ładniejsze wyrastają.
Nallar 23:07, 02 lis 2014

Dziś przybiegłam sie przywitać, na dłużej wpadnę w tygodniu.
Iwk4 18:31, 03 lis 2014

Filip, masz rację, ale ja cierpię na zbyt małą powierzchnię w ogrodzie. Wtedy prawie nic na trawnik nie zostanie, dlatego się zmartwiłam. Co do wzrostu nieoczekiwanie wielkiego wiem coś, bo to już przerabiałam, ale póki nie przeczytałam tu o wymiarach, to zawsze minimalizowałam odległość, nie wyciągałam wniosków z przeszłości
Viola 18:16, 04 lis 2014

Wy u mnie, a mnie nie było Miło Was gościć. Weekend 1-listopadowy minął na podróżach i przyjmowaniu nieoczekiwanych gości (ojej tydzień temu pisałam to samo, coś za bardzo się rozrywam). W sobotę zrobiłam se plan na następny długi weekend, żeby w ogródku trochę pogrzebać, ale nie wiem czy mi się to uda, bo łamaga ze mnie - nogę se wywichnęłam w kostce i teraz kuśtykam jak ciamajda. Dzisiaj leżę sobie i się kuruję, ale ile można? Zew natury wzywa. Nie wiem co miałabym robić, ale najwyżej liście pograbię ? Ale to można i z koślawą nogą
lojalna_ 18:50, 04 lis 2014

Zdrówka kochana
Ewa777 19:53, 04 lis 2014

Violu, oszczędzaj nogę, to do weekendu wydobrzeje Oj, bidoki z Was
alinak 18:24, 06 lis 2014

Viola przewertowałam trochę stronek u ciebie , bo dawnoooo na forum nie jestem na bieżąco .gdzieś wyczytałam o pomyśle zasłonięcia kompostownika . jestem za . choć teraz ładny to za parę lat to już nie będzie ozdoba . wiem coś o tym sterty badyli , trawy ...a i drewno wyblaknie .
ja bym osłoniła nieregularnymi nasadzeniami , które będą pasować do naturalistycznych brzózek . stwórz po prostu leśny zakątek , np. thuje ,świerki ,jodła jakieś niższe żywotniki. wiem że korzenie brzóz są duże , więc postawiłabym na świerki i thuje .co najważniejsze kompost szybciej dojrzewa w cieniu , to podstawa.
co do perukowca całkowicie się nie zgadzam . to piękny krzew , bo rozumiem że wiesz iż jest tylko wtedy ładny jak go regularnie co wiosnę przycinamy , bez tego ani rusz pracujesz ostro ,pamiętam początek wątku
bdan 20:05, 06 lis 2014

Violka nadrabiam u Ciebie, dobrze, że w miarę spokojnie było i dałam rady. Jednak ten ostatni weekend trochę na ograniczył czas na forum.
Kuruj się i wykorzystuj, że może Cię ktoś obsługiwać . W końcu chora jesteś
Viola 11:41, 07 lis 2014

bdan napisał(a)
Violka nadrabiam u Ciebie, dobrze, że w miarę spokojnie było i dałam rady. Jednak ten ostatni weekend trochę na ograniczył czas na forum.
Kuruj się i wykorzystuj, że może Cię ktoś obsługiwać . W końcu chora jesteś

Ha, ha z tym obsługiwaniem to jest tak, że dopóki nic nie chcesz to każdy mówi: Jak będziesz coś potrzebowała, to mów", ale jak coś trzeba to każdy zajęty. A jak sama zlazłam z sypialni na dół, to słyszę: " Na dole jesteś?, to zrób mi herbatę." Mąż oczywiście zapracowany przed komputerem się zorientował, że chyba już zdrowa jestem skoro na nogach stoję
Ale już mi lepiej, ścięgno trochę boli, ale to pikuś. Na sobotę się szykuję kompościk przerzucić, żeby szybciej był gotowy
Viola 11:43, 07 lis 2014

alinak napisał(a)
Viola przewertowałam trochę stronek u ciebie , bo dawnoooo na forum nie jestem na bieżąco .gdzieś wyczytałam o pomyśle zasłonięcia kompostownika . jestem za . choć teraz ładny to za parę lat to już nie będzie ozdoba . wiem coś o tym sterty badyli , trawy ...a i drewno wyblaknie .
ja bym osłoniła nieregularnymi nasadzeniami , które będą pasować do naturalistycznych brzózek . stwórz po prostu leśny zakątek , np. thuje ,świerki ,jodła jakieś niższe żywotniki. wiem że korzenie brzóz są duże , więc postawiłabym na świerki i thuje .co najważniejsze kompost szybciej dojrzewa w cieniu , to podstawa.
co do perukowca całkowicie się nie zgadzam . to piękny krzew , bo rozumiem że wiesz iż jest tylko wtedy ładny jak go regularnie co wiosnę przycinamy , bez tego ani rusz pracujesz ostro ,pamiętam początek wątku

Alinko, kompostownik na pewno zasłonię, bo on akurat przed samym nosem, tzn przed tarasem, nie tak blisko, bo około 20 m , ale jednak...
A jeśli chodzi o perukowiec, to widziałam szczepiony na pniu, może być ciekawym rozwiązaniem - oczywiście corocznie cięty.