Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

yolka 12:05, 07 lis 2014

Pozdrowienia jesienne, zostawiam
Viola 12:08, 07 lis 2014

yolka napisał(a)
Pozdrowienia jesienne, zostawiam

Pozdrówka Tobie też
Margarete 15:17, 07 lis 2014

Toszka napisał(a)
Używam skrzynki do warzyw, bo dla mnie jest to wygodniejsze, lżejsze i ma ten plus że przesiewam bezpośrednio nad i do taczki. Wrzucam sobie widłami do skrzyneczki dwa-trzy "rzuty" i nad taczką ruchami w prawo-lewo przesiewam. W ten sposób nie tylko oddzielam drobną frakcję od grubej, ale także materiał przekompostowany od tego, który jeszcze musi popracować. Jeśli zakopczykuje się rośliny kompostem jeszcze nie przerobionym, a więc pracującym, czyli jeszcze wydzielającym ciepło, to efekt zakopczykowania będzie taki, że kompost będzie grzać podstawę i korzenie, a tym samym pobudzi roślinę do wegetacji.
Kopczykujemy dopiero jak temperatury unormują się na stałym poziomie -5. Teraz jest okres kiedy zimno hartuje rośliny i spowalnia ich procesy życiowe, a więc prowokuje do spoczynku.
Tak samo z osłanianiem roślin.

Qurcze....człowiek sie uczy całe zycie, jak dobrze że to napisałas Toszko bo miałam watpliwości kiedy rozpocząc akcje okrywania...
A trawy mam juz wiązac czy jeszcze też troche poczekać ?
W ubiegłym roku ( to był mój pierwszy sezon ogródkowania) związałam gdzie pod koniec listopada ale tak naprawde to nie wiem kiedy...????
Margarete 15:23, 07 lis 2014

Pozdrawiam "kustykającą" Mam nadzieje że juz z nogą lepiej
Miłego długiego weekendu zyczę...u nas leje póki co i dopiero w poniedziałek i wtorek ma byc ładnie, tez mam szeeerokie plany ogródkowe....zobaczymy co z tego wyniknie
Toszka 22:26, 07 lis 2014

Trawy to raczej wiążemy po to by zimą i wiosną nie fruwały nam po ogrodzie jak ciężki śnieg je rozłoży i połamie, np. miskanty i rozplenice. Dzięki wiązaniu łatwiej je na wiosnę wyciąć. Stipy, turzyce i carexy z mojego doświadczenia lepiej nie wiązać - jak się rozłożą pod ciężarem śniegu to w naturalny sposób mają osłonę podstawy/serca i większe szanse na przezimowanie bez większego szwanku. Wiem już też (na błędach i eksperymentach człowiek się uczy), że te trzy ostatnie nie powinny być zbyt wcześnie cięte (turzyce w ogóle nie powinny być ścinane)
Reasumując - wiążesz kiedy chcesz, ale nie zbyt wcześnie. Niech trochę mróz złapie
Viola 23:41, 07 lis 2014

Toszka napisał(a)
Trawy to raczej wiążemy po to by zimą i wiosną nie fruwały nam po ogrodzie jak ciężki śnieg je rozłoży i połamie, np. miskanty i rozplenice. Dzięki wiązaniu łatwiej je na wiosnę wyciąć. Stipy, turzyce i carexy z mojego doświadczenia lepiej nie wiązać - jak się rozłożą pod ciężarem śniegu to w naturalny sposób mają osłonę podstawy/serca i większe szanse na przezimowanie bez większego szwanku. Wiem już też (na błędach i eksperymentach człowiek się uczy), że te trzy ostatnie nie powinny być zbyt wcześnie cięte (turzyce w ogóle nie powinny być ścinane)
Reasumując - wiążesz kiedy chcesz, ale nie zbyt wcześnie. Niech trochę mróz złapie

Jak ładnie powiedziane: osłona serca ja mam jednego miskanta latam wokół niego jak kot z pęcherzem na wiosnę chcę podzielić kępkę na dwie i też nie wiem kiedy ???
Viola 23:42, 07 lis 2014

Margarete napisał(a)
Pozdrawiam "kustykającą" Mam nadzieje że juz z nogą lepiej
Miłego długiego weekendu zyczę...u nas leje póki co i dopiero w poniedziałek i wtorek ma byc ładnie, tez mam szeeerokie plany ogródkowe....zobaczymy co z tego wyniknie

Malgosiu, dziękuję. Jutro idę do ogrodu nawet jak z nieba będzie lało, muszę coś zrobić
JoannA 16:36, 08 lis 2014

Dawno u Ciebie nie byłam Wiolu, a tu taki przykry wypadek z nogą.
Nie lekceważ tego i idź do lekarza, ogród poczeka.
A u nas juz drugi dzien deszczowy co mnie ogromnie cieszy bo susza panowala od kilku tygodni. Ciagnie mnie do ogrodu bo pogoda wyjatkowo ladna jak na te pore roku. Trawnik przydaloby sie skosic ale to moze poczekac.
Zdrowka zycze
Viola 17:01, 08 lis 2014

JoannA napisał(a)
Dawno u Ciebie nie byłam Wiolu, a tu taki przykry wypadek z nogą.
Nie lekceważ tego i idź do lekarza, ogród poczeka.
A u nas juz drugi dzien deszczowy co mnie ogromnie cieszy bo susza panowala od kilku tygodni. Ciagnie mnie do ogrodu bo pogoda wyjatkowo ladna jak na te pore roku. Trawnik przydaloby sie skosic ale to moze poczekac.
Zdrowka zycze

Dziekuję Asiu za troskę. Z nogą już prawie dobrze. Wykręciłam tylko, ale dwa dni wolałam jej nie nadwyrężać więc leniuchowałam w domu. Dzisiaj trochę podziałałam w ogrodzie. Mała mżawka mnie nie wystraszyła.Zgrabiłam liście i przerzuciłam dwie komory kompostownika. Widzę, że ładnie się kompostuje, to przerzucanie działa cuda. Dorzuciłam jeszcze liści brzozowych w trakcie mieszania, żeby było "lżej". Liście bardzo napowietrzają całość. Mam nadzieję, że już w kwietniu "cosik" będzie Pozdrawiam.
Viola 19:12, 08 lis 2014

To już zdecydowanie koniec sezonu u mnie Może bym jeszcze wykrzesała jakieś resztki sił, ale dni takie krótkie, a roboty w pracy dużo. Na ogród nie starcza już czasu. O 16.00 - noc.
Miałam zrobić podsumowanie mojego pierwszego roku w nowej dla mnie roli ogrodniczki w połowie października, ale jakoś się poślizgnęłam z czasem. A więc.... dokładnie 15 października 2013 posadziłam pierwsze rośliny w moim ogrodzie. Wcześniej było tak jak na zdjęciach czyli kompletne ZERO, albo minus 100 biorąc pod uwagę, że musieliśmy posprzątać teren po budowie, usunąć chwasty, nawieźć nowej ziemi i wszystko wyrównać. Zdjęcia przedstawiają tył domu od strony tarasu.

Maj 2013

Lipiec/Sierpień 2013 co za szczęście TRAWA !!!

We wrześniu 2013 trzeba było kupić kompostownik bo trawa szybko rosła

Październik 2013 pierwsze tuje w „kompozycji” z innymi roślinami: