Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ostrokrzew - Ilex 00:00, 13 maj 2014

Do góry
Wątek jest przeznaczony na inne gatunki ostrokrzewu. Na Ilex crenata mamy oddzielny wątek.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/112-ilex-crenata-golden-gem-ostrokrzew-odm-zolta

Informacje o uprawie ostrokrzewów są tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/335-ostrokrzew-nie-tylko-korale
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 23:38, 12 maj 2014

Do góry
Twój wątek jet tutaj, proszę o spełnienie prośby i wklejenie posta tutaj a nie w oddzielnym wątku ponieważ nie dublujemy wątków, ani nie piszemy drukowanymi literami zgodnie z regulaminem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4502-hortulus
Brązowienie iglaków 23:20, 12 maj 2014

Do góry
Te wszystkie drzewka nie nadają się juz do ozdoby ogrodu, tylko szpecą, a nie ma tutaj magicznego sposobu, że za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zmienią się w piękne "łabędzie" czas się z nimi rozstać i odmienić swój ogród.
Brązowienie iglaków 23:18, 12 maj 2014

Do góry
Wcale nie dziwne że sypią się od środka, wła\śnie to logiczne, w środku nie ma dostępu światła. Na pewno warunki siedliskowe też miały znaczenie, za sucho miały, za ubogo w glebie i za ciasno posadzone, to wszystko do kupy wpłynęło na to jak wyglądają. Są już za wysokie i za brzydkie na czyszczenie.

Bez sęków oznacza to właśnie - tnij po pniu, żeby sęków nie było, nawet ja ustawiam sekator odpowiednim bokiem, ale to już wyższa szkoła ogrodnictwa i praktyka

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/341-jak-zrobic-bonsai-ze-starych-iglakow

https://www.ogrodowisko.pl/watek/899-bonsai-z-cyprysika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1222-bonsai-i-niwaki?page=2

Obejrzyj też film, pomoże na pewno w zrozumieniu jak ciąć bez sęków

https://www.ogrodowisko.pl/watek/599-ogrodowisko-w-iwoniczuzdroju-ciecie-jalowca
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:01, 12 maj 2014

Do góry
.

Pierwszy świerk to odmiana Iseli Fastigiate.

Picea pungens 'Iseli Fastigiate', (świerk kłujący 'Iseli Fastigiate')
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:51, 12 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
tyle zostało zamieszczone, że poemat można by napisać a nawet powieść, trzeba tylko szukać i korzystać.

Nic dodać, nic ująć.
Danusiu, dziękujemy za to miejsce!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:51, 12 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewa Pszczelarnia - inkubator, cieplarnia - fajne określenia, nowe, nikt tak nie nazwał ogrodowiska Ogrodowisko ogrodową rodziną Staram się Wam wpoić dobre zasady ogrodnictwa, a nie ślepe i niemądre naśladownictwo jakie się rozpowszechniło, np. najgłupsze to mata-szmata Szalone nawożenie i szalone opryskiwanie co chwila jak popadnie i czym popadnie.

Wpajasz, nam wpajasz Danusiu - chłoniemy to świadomie, podświadomie i nieświadomie W każdej chwili w której tutaj jesteśmy (czyli notabene dość często...) Wpajasz nam a my przez to możemy innym... Przykładem jest to, że ostatnio odwiodłam moich rodziców od wyłożenia agrowłókniny pod starym, ok 30 letni jałowcem... Mieli zamiar, żeby nie przestało ale... potem stwierdzili że skoro mówię, że to szkodzi a interesuję sie tematem to pewnie wiem co mówię... "Szmaty" nie ma
Takich drobnostek jest tu na pewno mnóstwo - ale takie drobnostki złożą się na większą całosć

Ogrodowisko - ogrodowa rodzina to ewenement i swoisty fenomen moim zdaniem. Dzięki Tobie. Więc dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:46, 12 maj 2014

Do góry
Nie wiem jakimi torami to pójdzie, ale mam nadzieję, że tam gdzie panuje życzliwość i otwartość, musi być dobrze nawet za 100 lat

A wszystko wzięło się stąd, że pokazałam publicznie od podszewki swój własny ogród
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:44, 12 maj 2014

Do góry
Ewa Pszczelarnia - inkubator, cieplarnia - fajne określenia, nowe, nikt tak nie nazwał ogrodowiska Ogrodowisko ogrodową rodziną Staram się Wam wpoić dobre zasady ogrodnictwa, a nie ślepe i niemądre naśladownictwo jakie się rozpowszechniło, np. najgłupsze to mata-szmata Szalone nawożenie i szalone opryskiwanie co chwila jak popadnie i czym popadnie.

A tak po prawdzie to chciałabym abyście nauczyli się jak ja, rozpoznawać co roślinie potrzeba i widzieć to już z daleka Nie jestem fitopatologiem i najtrudniej rozpoznawać zmiany, choroby, szkodniki, czasem objawy wynikają z błędów już na początku, podczas sadzenia, to jest dla mnie najtrudniejsze i liczę na pomoc doświadczonych ogrodników w tym temacie.

Anita1978 - fajnie, czasem efekty mogą naprawdę zaskoczyć mile oczywiście bo o to chodzi.

aga_szsz - też chyba popatrzę, bo bardzo się zmieniło przez te 10 lat.

Tytułem podsumowania - zdaję sobie sprawę, że wielu ludziom pomogłam, nakierowałam że teraz dają radę, ale też zawiodłam wielu ludzi, bo na prośby nie jestem w stanie każdemu pomóc, ale tak musi być, żebym nie wykończyła się psychicznie i fizycznie, tyle zostało zamieszczone, że poemat można by napisać a nawet powieść, trzeba tylko szukać i korzystać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:33, 12 maj 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)
Danusiu czy mogę teraz ciachnąć troszkę bukszpany? Chodzi mi o te młodziutkie przyrosty, które tydzień temu zmroziło - one teraz klapnęły i poprzylepiały się do roślinki (obawiam się żeby jakiś grzyb nie wlazł i tak myślę że może lepiej je ciachnąć?) Jak uważasz?

Nie ciachaj, a wyskub paluszkami i paznokietkami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:32, 12 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Danusiu, czy nie masz wrażenia, że Ogrodowisko przeszło najśmielsze Twoje oczekiwania? Bo ja tak!
I niech tak trwa!
Buźka

NOM, przeszło, na FB 18.311 i rośnie
U nas też rośnie, a ja już nie ogarniam za bardzo ogrodów, tematyczne jeszcze tak Pomagajcie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:30, 12 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Witaj Danusiu. Robinię już wycięliśmy (byliśmy podrapani jak przez kota ), a zamiast niej posadziliśmy śliwę wiśniową Pissardi. Przyznam, że był to trochę spontan, pojechaliśmy do szkółki i ... no i mamy ją Myślisz, że taki wybór może być? Pozdrawiam

Pewnie kochana, może być i to jak
Lecę w kulki... 21:41, 12 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Aniu wczesnym porankiem, jestem z rewizytą i oczywiście pieję nad bukietami i ich tonacją

Witam Szefową... i dziękuję za odwiedzinki.
Pianie....niepotrzebne ale jest mi strasznie miło, że mnie pamiętasz....
Zdjęcia jesienne...przeze mnie już zapomniane, także pora na '' Lecę w kulki '' Sezon 3
Pozdrawiam cieplutko...
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:34, 12 maj 2014

Do góry
Ciachnij suche źdźbła, wyskub.
Kalina - Viburnum 20:32, 12 maj 2014

Do góry
Owoce kaliny są jadalne, ale surowe spożyte przez dzieci - mogą zaszkodzić. Tu jest o tym napisane

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalina_koralowa
Kalina - Viburnum 20:31, 12 maj 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Witam,
Znalazłam w katalagu roślin kalinę grandiflorum , czy warto sadzić tę odmianę ?

Ja jej nie sadziłam, ale nazwa wskazuje, że kwiaty są duże. Nie lubi przesuszenia, miejsce powinno być wilgotne.
Brzoza - Betula 20:28, 12 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Zajrzałam tu mając nadzieje na znalezienie odpowiedzi na moje pytanie: co posadzić pod brzozą? I już wiem- najlepiej nic..... Dziękuje za wątek.

Hosty.
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 20:27, 12 maj 2014

Do góry
A może mu liście podmarzły jak były przymrozki?

Buk ma duże wymagania siedliskowe, ja sadzę w żyzną glebę o pH lekko kwaśnym i płytko, nie zakopuję mu nasady pnia, nie lubi.
Rozpoznawanie bylin 20:27, 12 maj 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
nr 4 może to być też dziewanna, Słabe zdjęcia i trudno rozpoznać.

4 też obstawiam dziewannę, a 1 jakiś nachyłek ?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:23, 12 maj 2014

Do góry
Obskub je z tych brzydkich listków i gałązek. opryskaj Topsinem, niektóre listki są zmiażdżone chyba tępymi nożycami, albo niewłaściwym terminem cięcia.

Potem, czyli za tydzień opryskaj nawozem do bukszpanów. mamy nowy nabytek w naszym sklepie, specjalny do topiarów z bukszpanu, ja już swoje opryskuję od kilku tygodni.

Nie jest tani, ale bardzo wydajny i na cały sezon mi starczy jednao opakowanie, a bukszpanów mam cały ogród

Link do nawozu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies