Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

a czasem nie na temat ... 14:54, 31 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)
https://www.pinterest.com/pin/337910778270895598/

Dziękuje Gosiu

https://www.pinterest.com/pin/337910778270895598/

a co może być to trawiaste ?

https://www.pinterest.com/pin/337910778270828047/

tez myślałam o rozplenicy little boy lub honey - nie widzę różnicy

https://www.pinterest.com/pin/337910778270681033/ - to chyba też rozplenica przez kwitnieniem choć zieleń wydaje się zbyt intensywna

idę harować

Moja bajka 19:56, 30 paź 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Tak Ewuniu, baaaardzo. Już nie mogę się doczekać sadzenia . Muszę znaleźć miejsce docelowe dla mojego klona Atropurpureum (maluśki, rozplenica go pochłonęłą ), dla świerka Inversa, dla buka Pourple Fountain no i pannę brzozę im dosadzić . To jest wyzwanie . A potem z pracy wróci emuś i załamie ręce gdzie on oczko zmieści . Mamy mały konflikt interesów, bo ja chcę nie za duże, a on najchętniej od bramy do domu by wykopał

Pokazywałaś już jakiś rysunek planu, gdzie i jakie to oczko planujesz Ty, a jakie Krzyś?
Moja bajka 09:34, 30 paź 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Ale szczęściara z Ciebie już gwiazdkowe prezenty....i to jakie....
Już widzę jak bardzo się cieszyłaś.

Tak Ewuniu, baaaardzo. Już nie mogę się doczekać sadzenia . Muszę znaleźć miejsce docelowe dla mojego klona Atropurpureum (maluśki, rozplenica go pochłonęłą ), dla świerka Inversa, dla buka Pourple Fountain no i pannę brzozę im dosadzić . To jest wyzwanie . A potem z pracy wróci emuś i załamie ręce gdzie on oczko zmieści . Mamy mały konflikt interesów, bo ja chcę nie za duże, a on najchętniej od bramy do domu by wykopał
Co z tym ogródeczkiem począć 16:07, 29 paź 2015

Do góry
Lawenda jeszcze

I różanie jeszcze

Limki pod ceglanym murem

Rozplenica... cudo
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:31, 28 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Do dzielenia bylin, a raczej ich karp (rozchodnik, hosta, trawy typu carexy, rozplenica etc) ze szczerego serca polecam zakupić sobie nóż tzw. "szefa kuchni" - tani i sztywny, czyli taki, który w kuchni zupełnie będzie niepraktyczny. W Lidlu mozna czasami kupić komplet za 50zł. Te ich noże są całe metalowe i sztywne. Świetne do prac w ogrodzie
Nożem mozna gładko naciąć karpę (jak ciasto), bez uszkodzenia. Szpadel rwie i nie sposób przy dużej karpie zrobić to bez kancerowania i strat.

Ja wiosną trawy ciachalam piłą eMa....i się troszkę stępila
Ranczo Edy 15:47, 28 paź 2015

Do góry
rozplenica

proso

tawułkę dokupiłam bo jedną miałam

i coś nowego widziałam w katalogu jak kwitnie w maju na biało kupiłam dwa rodzaje zwie się fotergilla major i gardenia czy coś nie wiem czym się różnią ale piękne liście teraz mają

irga procumbens język idzie połamać...

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:13, 28 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Do dzielenia bylin, a raczej ich karp (rozchodnik, hosta, trawy typu carexy, rozplenica etc) ze szczerego serca polecam zakupić sobie nóż tzw. "szefa kuchni" - tani i sztywny, czyli taki, który w kuchni zupełnie będzie niepraktyczny. W Lidlu mozna czasami kupić komplet za 50zł. Te ich noże są całe metalowe i sztywne. Świetne do prac w ogrodzie
Nożem mozna gładko naciąć karpę (jak ciasto), bez uszkodzenia. Szpadel rwie i nie sposób przy dużej karpie zrobić to bez kancerowania i strat.

używałam takowego noża, polecam, mniejsza rozruba
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:59, 28 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Jazzy rozchodnika normalnie do ziemi dalam a wiosną myślę szpadelkiem ciachnąć

Moje małe wielkie marzenie 19:35, 27 paź 2015

Do góry
Alis powiem tak masz bardzo wąskie rabaty, odejmij wszędzie 60 cm na żywopłot zostaje niewiele pomyśl o poszerzeniu rabat, tak jak Izolda Ci napisała nie możesz sadzić za blisko tujek.

Sprawdziłaś sobie docelowe wielkości rh?

Każda ma jakieś ulubione rośliny więc jak chodzi o ich dobór to musisz sama wybrać ale powinnaś powtarzać rośliny bo jak będziesz robić 5m co inne 5m co inne to będzie wyglądać hm "nietypowo" chyba że tak chcesz

Chodzi mi o to żebyś na obecnie planowany fragment dodała np
czerwone kropki to berberys orange rocket x2
rozplenica japońska
+ coś nowego i tak do końca rabaty co fragment to coś "starego" i coś nowego

Ale to ma się Tobie podobać

Jeśli chcesz tam takie rośliny to powinnaś moim zdaniem zrezygnować z juki i dać tam perukowca przed żółte berberysy. Na miejsce perukowca berberysy orange rocekt a przed rozplenice co do żywopłotu za jodłą to ona będzie miała 1,5m po 15 latach i tu pytanie chcesz być tyle bez żywopłotu w tym miejscu? Jeśli perukowiec jest malutki to tymczasowo możesz dać po bokach np zebrinusa ale trzeba go będzie kiedyś przesadzić więc to już Twój wybór możesz tez pomyśleć o kratce i bluszczu zimozielonym A perukowca możesz formować w forme pienną.
Lawendowy zawrót głowy 19:26, 27 paź 2015

Do góry
Flowert 1 milo mi

Frezja moje krokusy tez najpier wygladaly jak wychudzone szparagi , podlalam je sporo I sloneczko zrobilam swoje wszystkie rozplenica cudne sa ()

Ewcia przeca ja tam o ogrodzie sie I ucze hihihi dzieki

Aniu fajnie ze wpadlas zadyniowalam sie

Edutko przesadzasz mi tutaj kobitko buzka lubie takie zabawa odpreza mnie to , nawet jak po nocy robie
Lawendowy zawrót głowy 19:06, 27 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Frazja rozplenica Hameln )) po lewej I po prawej rozplenica pennisetum villosum

to znaczy,że dobrze wybrałam obie piękne i tak
Moje małe wielkie marzenie 18:58, 27 paź 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

Alis wstaw lepiej post u siebie w wątku prędzej Ci ktoś podpowie

Zaznacz na planie które to miejsce?

Co jest za/przed tym fragmentem? Robienie na wyrywki po kawałku może spowodować to że rabata nie będzie spójna.

Bierzesz pod uwagę wygląd rabaty zimą czy nie zależy Ci na tym?

Wysoka trawa jak wysoka? Może być np miskant gracillimus

Paula, to miałoby być miejsce za wrzosowiskiem (żółty kolor), tam póki co jest mało miejsca, ale może uda mi się wywalczyć poszerzenie tej rabaty tam.
Za wrzosowiskiem posadzona jest jodła koreańska blauer pfiff, ona dorasta do 1,5-2 m wysokości i 1 m szerokości po 15 latach. Tylko czy jest sens sadzić za tą jodłą żywopłot? A z tym perukowcem to tylko kłopot, ale to zachciewajka mojego M, więc mus go posadzić.
Wrzosowisko wygląda mniej więcej tak. Zdjęcie robione jakis czas temu, więc nie wszystkie rośliny są na nim.

Wpisze jak jest teraz:
zielone kropki to Rhx2 i azalia,
żółta przed Rh to rozplenica japońska 1x
niebieska kropeczka to jałowiec grey montley na pniu(taka była kartka przy nim)
czerwone kropki to berberys orange rocket x2
biała to sosna górska winter gold x1
jasnozielone owale to miskant zebrinus x2
W tle będzie żywopłot z cisa albo szmaragdów.
Na tym zdjęciu kolejny dalszy ciąg tej rabaty:
Ranczo Edy 18:35, 27 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Edka Ile fotek oraju

Rozplenica jest duza nie stlamsi Ci lawendy?

tak ? może masz rację a co myślisz o owsie ? jakiś mają tu u nas w szkółce muszę podreptać ....widziałam w necie owies wiecznie zielony....nie mają nigdzie zebrinusów jeszcze szukam coś znajdę miejsce już mam...nawet dziury co bym się nie zmachała hi hi
Lawendowy zawrót głowy 17:50, 27 paź 2015

Do góry
Frazja rozplenica Hameln )) po lewej I po prawej rozplenica pennisetum villosum

Ogródkowe perypetie:) 16:39, 27 paź 2015

Do góry
Piękna ta barbula. Obiecuję sobie przestudiować Twój wątek. A rozplenica pod róże? Zasłoni na pewno.
Może być jeszcze płotek z cisa.
Ranczo Edy 12:48, 27 paź 2015

Do góry
Edka Ile fotek oraju

Rozplenica jest duza nie stlamsi Ci lawendy?
Lawendowy zawrót głowy 10:15, 27 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Edina sloneczko czaruje I nas mami to rozplenica )

Super czyli chcę dać rozplenicę w lawendę ooo
Słońce jest
Lawendowy zawrót głowy 09:30, 27 paź 2015

Do góry
eda napisał(a)
Halu pięknie ujęłaś wszystko w słońcu a to mnie powala oooo

takie trawy muszę wyszukać jak się zwą ?chcę je przy tarasie normalnie

wiesz ja mam dziś przymrozek szok a wczoraj było przesadzanie pigwowca

słońce jest teraz uściskuję

Edina sloneczko czaruje I nas mami to rozplenica )
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:54, 26 paź 2015

Do góry
MalgorzataGrazyna napisał(a)
Właśnie wróciłam z ogrodu, narzędzia zbierałam na macanego . Paula23 dziękuję za rady. Buka podpatrzyłam u znajomej(firma robiła nasadzenia)i był wsadzony na1metrowej opasce przy domu.Znam opis drzewka ale pomyslałam że będzie się rozrastało do światła czyli od domu a ostatecznie to buk to go przytnę.Co do reszty roślin to one zostały po tym co było i są do wykopania.Napisałam co ostatnio kupiłam (cisy trzmieliny)ale one nie muszą tu być.Może mi naszkicujesz tak łopatologicznie co i jak rozmieścić.Traw zupełnie nie znam-proszę o nazwy.Może pod domem posadzić coś co zakryje okno i rurę od gazu? Jak to zaaranżować tak żeby pasowało też do tego co rośnie z drugiej strony drzwi? Pozdrawiam Gośka

Ciężko bo nie bardzo znam Twoje wymagania czy z boku chcesz zasłonić garaż? Jak zasłonisz okno to będzie tam ciemno ale przypuszczając że chcesz tło i że zostawiasz buka może być tak:

Cisz na tło, buk bardziej na środek, 3 trzmieliny a pomiędzy trawa może być rozplenica ale jakaś mniejsza albo carex. Na przód obwódka z żurawek albo trawy albo bukszpanu i taka sama obwódka na rabacie z drugiej strony. Jałowce może koło buka ale to musisz juz na żywo przymierzyć i zobaczyć czy będą pasować. To tylko taka szybko propozycja nie uwzględniająca wymiarów więc sama już musisz pomierzyć czy wejdzie 3 czy 5 sztuk.
Ogród z łezką II 14:03, 26 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Ale się cieszę, że zakwitną, jupi
Jarząbek, to strzał w 10
Super to miejsce na szkolenie i na dodatek kwitnie tam pampasówka, pytałaś może kogo, o nazwę?
Tojad mało mi znany, podziwiam u ciebie buziaki

Ja też, jeszcze mi tylko kwitnących ML do szczęścia potrzeba...ale Pszczyna to nie Wrocław, to się nie napalam

W bardzo przyzwoitym miejscu to szkolenie nam teraz zrobili Nie znalazłam tam osoby odpowiednio zorientowanej, nawet nie wiedzieli czy im ta bordowa rozplenica zimuje...

Mam tojady białe i niebieskie. Kwitną w zupełnie różnych porach (lipiec i wrzesień), jak się rozrosną będę o Tobie pamiętać Irenko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies