Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 15:33, 08 sty 2016

ren133 napisał(a)

Nooo ... a wiesz, że bagatelle dorasta do 40cm? ... to w sumie powinna zgrać się z seslerią jesienną?

moje mają ze 20 - 25 cm, a kupowałam na jesieni 2014, w różnych źródłach pisze, że osiągają wysokość od 20 cm do 50 cm - rozrzut duży, nie wiadomo czego się trzymać.
Ale jak tak patrzę na te swoje berberysy to jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że one tak wysokie urosną, raczej na szerokość idą.
leon60 15:41, 08 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

moje mają ze 20 - 25 cm, a kupowałam na jesieni 2014, w różnych źródłach pisze, że osiągają wysokość od 20 cm do 50 cm - rozrzut duży, nie wiadomo czego się trzymać.
Ale jak tak patrzę na te swoje berberysy to jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że one tak wysokie urosną, raczej na szerokość idą.

moje 3-latnie mają spokojnie 20cm na wysokość (dwa razy przycinane w zeszłym sezonie)
ren133 15:49, 08 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Moje też za wiele nie przyrosły w tym sezonie ... ale zobacz jakie fajne są u Marzenki ... za trzy lata dogonią seslerię i będzie ok
Madzenka 07:47, 09 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Ma i z tego co kojarzę to regularnie go przycina, żeby był ładną kuleczką

O właśnie tutaj.

Marzenko czy po prawej stronie to jakaś rozplenica rośnie?

Tak to rozplenice little boy i bunny. Mam je przemieszane juz nie wiem, która jest ktora. Uwielbiam je ale uprzedzam, że startują najpóżniej ze wszystkich traw
Madzenka 08:06, 09 sty 2016

Magda70 napisał(a)

Uwaga!! Sprostowanie...
Sprawdziłam u źródła i ja mam tę drugą to seslerię heuflerianę Ona niby z jesienna wzrostem się nie różni...ale jednak to nie jesienna.
Sorki.

Hefleriana u mnie dorasta do 40 cm i ma pokrój leżący zielony z minimalnym odcieniem niebieskiego
Jesienna jest jeżem dorastającym z kwiatami do 60 cm i całkowicie zasłoni berberysy bo szybko rosnie. Zasłoniła mi nawet roze.jesli nie ma duzo wody to ma limonkowe liście w przeciwnym razie jest zielona.
Skalna wygla jak heufleriana ale jest niższa ok 30 cm?

Bagatelle rosną baaaaardzo powoli, może mają u mnie 40 cm ale przed strzyżeniem ( po 5 sezonach i to bez przesadzania), po strzyżeniu to zwykle 30-35 cm dlatego w berberysach mam rozplenicę little boy bo ma ok 30-35 cm
Po prostu zamień berberysy na wyższe. Czy admiration nie rosna szybciej?
nawigatorka 08:15, 09 sty 2016

Madzenka napisał(a)

Hefleriana u mnie dorasta do 40 cm i ma pokrój leżący zielony z minimalnym odcieniem niebieskiego
Jesienna jest jeżem dorastającym z kwiatami do 60 cm i całkowicie zasłoni berberysy bo szybko rosnie. Zasłoniła mi nawet roze.jesli nie ma duzo wody to ma limonkowe liście w przeciwnym razie jest zielona.

Bagatelle rosną baaaaardzo powoli, może mają u mnie 40 cm ale przed strzyżeniem ( po 5 sezonach i to bez przesadzania), po strzyżeniu to zwykle 30-35 cm dlatego w berberysach mam rozplenicę little boy bo ma ok 30-35 cm

Marzeno a moglabys w czasie swojego porownania traw pokazac pokroj haufleriana i jesiennej? Ja mam Sadleiana i na razie mnie nie powala i moze jesienna ja wymienie tylko ona w sasiedztwie mialaby szalwie compacte i chyba by ja przeslonila?
lindsay80 12:18, 09 sty 2016

ren133 napisał(a)

Moje też za wiele nie przyrosły w tym sezonie ... ale zobacz jakie fajne są u Marzenki ... za trzy lata dogonią seslerię i będzie ok

Po tym co napisała Marzenka, to ja chyba jednak zrezygnuję z tego zestawienia, albo dam seslerie za berberysami.
lindsay80 12:23, 09 sty 2016

Madzenka napisał(a)

Tak to rozplenice little boy i bunny. Mam je przemieszane juz nie wiem, która jest ktora. Uwielbiam je ale uprzedzam, że startują najpóżniej ze wszystkich traw

Little Bunny widziałam w kilku miejscach, czyli kiedy to startowanie?
lindsay80 12:26, 09 sty 2016

Madzenka napisał(a)

Po tym co napisałaś, z bólem, ale chyba będę musiała zrezygnować z zestawiania Bagatelle i seslerii jesiennej, rabata do przeorganizowania, ale na razie mam w głowie pustkę.
Wiem tylko, że jesienną dam na przedpłocie.
lindsay80 12:28, 09 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

Marzeno a moglabys w czasie swojego porownania traw pokazac pokroj haufleriana i jesiennej? Ja mam Sadleiana i na razie mnie nie powala i moze jesienna ja wymienie tylko ona w sasiedztwie mialaby szalwie compacte i chyba by ja przeslonila?

ja też przyłączam się do prośby o porównanie różnych obmian seslerii.