Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogródkowe perypetie:) 09:31, 26 mar 2012

Do góry
Hej Magnolio, pochodziłam trochę koło tej skarpy i nie będzie tak łatwo
Huśtawka prawie złożona i wiem, że zajmuje całą szerokość działki od dołu- zostaje 1 m szer. Więc nie wyjdzie to co rysowałaś, ale dla mnie to najmniejszy problem Grunt aby była huśtawka

Za to ..ja mam dużo bylin, sama nie wiedziałam, że tyle przetrwało. No i zaczęłam je z tej skarpy przesadzać na murek. Zastanawiam się jak połączyć je w całość z różami okrywowymi i iglakami ze skarpy.

Tak moja skarpa ciągnie się aż do serbów. Tam teraz ( na skarpie - docelowo pewnie wylądują za serbami, które je zasłonią) rosną dwie karłowe kosodrzewiny, i jakoś mają się całkiem nieźle. Gdzie to proso..? Na skarpę? Bo nie rozumiem.

Ogródkowe perypetie:) 09:25, 26 mar 2012

Do góry
hej W weekend myślałam sobie o Twoim ogródku i przypomniałam sobie że u Ciebie skarpa jest tez za planowanymi serbami. Tam, za nimi nie sadź róż, lepiej wyższe trawy. Jeśli jest tam słońce to mogą być trzcinniki Karl Forester- wczesnie się obudzą i będą fajnymi plecami dla serbów, a jeśli jest tam ciemniej, to proso rózgowate ( jakąś odmianę np Rehbraun)
Cienisty mikrokosmos 07:12, 26 mar 2012

Do góry
Agnieszka to nie pokaz mody - każdy ma co ma - a odnośnie trabanta - tyle uroku żadna wypasiona skarpa nie ma

pozdrawiam
Mój ogród w cieniu drzew 23:02, 25 mar 2012

Do góry
abiko dziekuję za podpowiedzi Myślałam jednak o czymś zimozielonym na te skarpy. Zastanawiam się nad jakimś niskim cisem np. Repandens, Repandens Aurea, wyszukałam też cis pospolity Brzeg lub Green Diamond. Tam jest jednak głownie cień, więc nie wiem czy jałowiec by sobie poradził Nie wiem jak ten cyprysik groszkowy, czy on lubi cień ... jest jeszcze mikrobiota syberyjska i runianka, która lubi cień.

Kasiu ja już chyba wolałabym takie łyse pole. Jest taka masa liści z tych drzew do sprzątania i ciagle pełno gałęzi i patyków na ziemi po każdym większym wietrze. Mam wątpliwości, czy damy radę utrzymać ten teren w jakimś porządku. Póki co mamy zapał więc działamy - równamy, wyrywamy korzenie mniejsze i większe i grabimy i grabimy.

Wkleję zdjęcie dla porównania jak to wyglądało jeszcze w lecie - same haszcze i haszczory :

skarpa kończyła się za tą siatką. my nawieźliśmy ziemi i teraz wygląda to tak :

wczoraj mieliśmy ochotę już tam posiać trawę, bo zaczynają się już gdzie niegdzie pojawiać chwasty, z którymi walczyliśmy jeszcze na jesień

został jeszcze do oporządzenia taki kawałek :

już nie mogę się doczekać zieleni ...
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 21:23, 25 mar 2012

Do góry
Anka - bardzo dziękuję. Mnie cieszą przeokropnie.

Dzisiaj wpadłam na pomysł jak zagospodarować rabatki przy samym wejściu do domu- oczywiście główne skrzypce będą tam grały bukszpany Ale na to muszę poczekać bo teraz czeka mnie tynkowanie a jakoś nie wierzę, żeby panowie nie zniszczyli mi roślinek więc wokół domu staram się nic nie sadzić.

Zabieram się za to za porządkowanie skarpy- za kilka dni może będę miała gotowy projekt to się podzielę i poproszę o sugestie. Choć dzisiaj mój małż stwierdził.... fajna ta nasza skarpa- podoba mi się ten artystyczny nieład i zrozum tu mężczyznę
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:18, 25 mar 2012

Do góry

Szkoda że nie miał mi kto zdjęcia zrobić jak biegałam w lesie za siatką z sekatorem.To chyba najprzyjemniejsza dla mnie praca Uwielbiam ciachać
Za siatką od strony ogrodu po całej jej długości będzie usypana skarpa wzmocniona kamieniem ,co kilka metrów schody ,równiez z kamienia .Z powodu braku podmurówki jestem zmuszona posadzić bardzo mocny gęsty żywopłot Mocny dlatego aby zwierzęta się nie przedostały podkopując .Wszystkie rośliny ze skarpy muszę przesadzić,oprócz brzozy która musi zostać Mam pytanie dziewczynki Jaka roślina jest mocna sztywna ,szybko rosnąca i najlepiej zielona również w zimie.Wcześniej planowałam na tej skarpie krzewy owocowe ale nie zmieszczę ich sadząc dodatkowo żywopłot Muszę się z tym pogodzić ,żywopłot jest konieczny

Przedogródek Iny 00:47, 24 mar 2012

Do góry
zajrzałam do wątku głównego, ale trochę się nie mogę zorientować czy zdecydowałaś się na jakiś określony styl ogrodu i gdzie ostatecznie ma być zagajnik z brzozami, plac zabaw, drzewa owocowe..

bo ja bym cały ten kawałek ze skarpą włącznie rozpatrywała jako jeden ciąg, nie wydzielała w nim rabaty+skarpa, tylko pociągneła nasadzenia po skarpie i łagodnie zeszła nimi w dół na obu końcach (faktycznie, może skarpę trochę wypłaszczyć na końcach?)
zostawiając na dole pas trawnika przy chodniku
można na przykład wybrać jakąś jasną roślinę przewodnią, zrobić niej zwarte pasmowe nasadzenie z końca przy domu (oddzielajace jednocześnie przedogródkową częśc rabaty), a potem co jakiś czas powtórzyć tę roslinę na skarpie
a jak z nawadnianiem w tym miejscu? bo piszesz, że sucho i goraco...

jeżeli w narożniku miałby być zagajnik brzozowy to rabatę wokół szamba można zrobić wrzosową, z trawami pasującymi do wrzosowiska, ewentualnie podjazd dla szmabiarki zadarnić macierzankami zamiast trawy (pas środkowy)

mam problem ze skalą, na rysunku podana jest 1:50, ale jesli inne podane wymiary są prawdziwe to chyba jest skala 1:200?

nie jestem też przekonana co do zabudowania tarasu rabatą aż tak bardzo z przodu (wiem, wiem, chyba Danusia tak radziła, ale ja bym przód zostawiła wolny, zwłaszcza jeśli masz małe dzieci i psa, a rabaty zlokalizowała po bokach)

Ogródkowe perypetie:) 14:37, 23 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Tylko trawnik raczej musi iść do kamieni na skarpie całkiem, inaczej nie zmieszczę huśtawki Tam jest wąsko- wyjasnij mi, nie łapię tego. Gdzie, które miejsce?

Tutaj widzisz? Dół rysunku, tam gdzie garaż
Na zdjęciu to widać.
I druga część gdzie planowałam hustawkę, ale chyba się nie zmieści:

Skarpa jest stroma niestety. Róże - może by je zostawić i dosadzić więcej? Są powyżej lawendy. Lawenda oczywiście zmieni miejsce,
Ogrodnicy z Litwy 08:33, 22 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Rozjaśnij swój plan,co oznacza u ciebie napis blok stoczni? Czy to jest teren pochyły,skarpa?
Półokrągłe ogrodzenie i kwadrat obok,-czy to ma być miejsce na taras deskowany?
Następny prostokąt w tym rejonie na przeciwko domu- czy to jest budynek gospodarczy, czy jakiś warsztat do którego potrzebne jest dojście? Rozumiem ,że właściwy ogród jest w miejscu oddzielonym tujami ze szklarnią?Taki wąski długi pas od wschodu.Podaj jego wymiary......
Pytam,bo jest to istotne,gdzie są tradycyjne drogi ,którymi posługujecie się na co dzień.
I gdzie chcesz mieć swoje ulubione rośliny ,czy tylko przy tarasie,czy w całym obejściu.

Czy nie byłoby możliwe, aby zobaczyć, jakie rośliny są sadzone, próbują dostosować swój ogród, nie tylko wiedzieć, jakie rośliny wybrać (zielone ogrodnicy wciąż}
Dolina Tęczy 11:29, 20 mar 2012

Do góry
Moje cebulice cos powoli się rozrastaja a mnie sie już marzą niebieskie kępki

Wczoraj przycięłam bukszpany - niezłą zagwozdkę z tym miałam bo są w nieco zwichrowanym stanie i cięzko nawet jakiś zamysł do nich powziąść,... O kulach z nich to już nawet nie marzę, może kiedyś uda się coś w rodzaju stożka lub kropli z nich uzyskać..na razie cięłam, zeby pobudzić wrost, czyli prawie wszystkie gałązeczki po trochu.

Dziś wyjątkowo siedzę z chorym dzieciem w domu, może w porze drzemki uda mi się wyskoczyć na ogród i obrobić trochę truskawki - posadziłam je w tamtym roku (pierwszy raz w życiu) na świeżo zrobionej skarpie (która z resztą cała wysypana była korą) - nic z nimi nie robiłam, więc się rozlazły jak głupie Szkoda mi trochę miejsca na skarpie, ale są takie fajne te sadzoneczki, więc na ten rok jeszcze je zostawię a potem pomyślę nad jakims osobnym zagonkiem. Teraz poprzycinam im suche wąsy, odchwaszczę, spulchnię i zgrabię te nieszczęsną korę - ogólnie z kory jestem zadowolona - ale wysypanie nią skarpy na której rosną lisciaste drzewa (śliwki i leszczyny) to była porażka roku - spróbujcie powybierać spomiędzy kory te śliwki, liście i orzechy Poza tym kora zsypuje się ze skarpy i mnie wkurza... wkurzają mnie tez chwasty (kogo nie? ) i wygląd tej gołej ziemi, bo skarpa jest świeża, roślinek mało i młode a na dodatek cała jest poprzerastana starymi korzeniskami od tych śliw i leszczyn - ciężko tam z nasadzeniami,....a znajduje się naprzeciw tarasu i chciałabym, żeby wyglądała jakoś !
Eh - w tym roku, będę musiała więcej przy niej przysiąść bo to w sumie największa i najtrudniejsza rabata w ogrodzie.
Zależy mi, żeby zarosła i byla cala zielona, myślę, więc nad zadarniajacymi - poluję na kopytnik bo bardzo mi się on podoba i jest zimozielony - miał ktoś z Was z nim doświadczenie? Ciężko go znaleźć...
Mój ogród w cieniu drzew 10:21, 20 mar 2012

Do góry
Netka, ta Twoja skarpa nada się na hosty. Posadź jałowce, cyprysik groszkowy może i hosty. Chyba fajnie by wyglądały
Ogródkowe perypetie:) 13:57, 19 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
hej, jestem.
Na planie która linia jest czerwona? Nie widzę jej.

Magnolio, do czerwonej linii wszystko jest płasko. Od czerwonej jest skarpa.
Ogrodnicy z Litwy 16:58, 18 mar 2012

Do góry
Rozjaśnij swój plan,co oznacza u ciebie napis blok stoczni? Czy to jest teren pochyły,skarpa?
Półokrągłe ogrodzenie i kwadrat obok,-czy to ma być miejsce na taras deskowany?
Następny prostokąt w tym rejonie na przeciwko domu- czy to jest budynek gospodarczy, czy jakiś warsztat do którego potrzebne jest dojście? Rozumiem ,że właściwy ogród jest w miejscu oddzielonym tujami ze szklarnią?Taki wąski długi pas od wschodu.Podaj jego wymiary......
Pytam,bo jest to istotne,gdzie są tradycyjne drogi ,którymi posługujecie się na co dzień.
I gdzie chcesz mieć swoje ulubione rośliny ,czy tylko przy tarasie,czy w całym obejściu.
Ogródkowe perypetie:) 15:32, 16 mar 2012

Do góry
Zrobiłam cos takiego, może wystarczy. Północ tam gdzie garaż, nie zaznaczyłam upss.

Po lewej stronie od czerwonej lini w górę jest skarpa, przez całą długość działki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:53, 16 mar 2012

Do góry
Zuza napisał(a)
A jeszcze zapytam przy okazji- czy powstał może jakiś artykuł odnośnie obsadzania skarpy? Muszę radykalnie przemodelować to coś co jest przed moim tarasem i szukam pomysłów. A może ktoś z forumowiczów może się pochwalić przemyślaną i pięknie zrobioną skarpą?

jest wątek o skarpie czytałas?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Kubusiowo 20:54, 15 mar 2012

Do góry
Asia nigd nie mów nigdy

Aga w zasadzie już nie ma co pokazywać jest jeszcze skarpa gdzie ma byc lasek i łaką ale tam nic nie ma - tylko chwasty i przeorany kawałek na warzywnik (zresztą nawet zdjęć tego miejsca nie robiłam )

Bogusiu
Ogródkowe perypetie:) 09:40, 15 mar 2012

Do góry
A to stan na dzień dzisiejszy:

I druga część gdzie planowałam hustawkę, ale chyba się nie zmieści:

Skarpa jest stroma niestety. Róże - może by je zostawić i dosadzić więcej? Są powyżej lawendy. Lawenda oczywiście zmieni miejsce,
Skarpa w ogrodzie 22:10, 13 mar 2012

Do góry
Dziękuję Ci Danusiu No jak patrzę na te fragmenty projektów, to nie wydaje mi się to aż tak trudne i łapię ogólną koncepcję, żeby sadzić roślinki grupami, tworząc większe pola. Teraz wiem, że błędem było wymieszanie roślinek po jednej z każdego gatunku Trochę jednak wciąż się gubię patrząc na swoją skarpę bo nie wyobrażam sobie teraz jak będą wyglądać np. jałowce w większej grupie ( które się przecież tak rozrastają ) obok np. pola z golterii czy runianki ... Może nie powinnam w ogóle sadzić obok siebie roślinek, które tak różnią się od siebie wielkością i pokrojem ? Czy jałowce nie "stłamszą " w pewnym momencie innych, mniejszych roślinek ? Jedak same jałowce posadzone w grupach wyglądałyby chyba trochę nudno ... ?

Sebek dziękuję Ci za odpowiedź Jeśli chodzi o matę to to jest taka plecionka , więc wodę myślę przepuszcza i trochę powietrza chyba też ... Ta skarpa wygląda pod spodem masakrycznie, więc chyba nie zdecyduję się ściągnąć tej maty
Na zdjęciu ta skarpa może nie wygląda na tak stromą, ale to jednak skarpa ... Danusia w sumie zaproponowała układ taki jak na zwykłej rabacie, więc w sumie chyba masz rację, że można to potraktować jako rabatę... Tylko roślinki chyba jednak z tych niższych powinnam wybrać ... ?
Mój ogród w cieniu drzew 14:35, 09 mar 2012

Do góry
i dalej, tutaj ciąg dalszy mojej zmory :

i od drugiej strony

Skarpa ma być przedzielona na pół schodkami, mniej więcej tu gdzie róg domu. Nie wiem jeszcze czym ją obsadzimy, ale trzeba to zrobić na pewno. Problem w tym, że drzewa rzucają dużo cienia, także muszą być to roślinki lubiące cień ( myślałam o czymś zimozielonym, np. mikrobiota syberyjska, ale nie wiem, czy zdecydować się na jeden gatunek czy na kilka, dołożyć np. runiankę lub barwinek czy też kopytnik ). Może macie jakiś pomysł ?

Po zejściu ze skarpy ma być już trawnik i teraz pytanie numer jeden, czy trawa będzie rosła w takich warunkach ???

tam były kiedyś mega chaszcze, a ja sobie wymyśliłam, że powiększę sobie teren Mam olbrzymie wątpliwości, czy to wogóle ma sens, bo wczoraj spędziłam 2,5 godziny grabiąc liście z malutkiej powierzchni za tą skarpką :

Skarpka pewnie też do zmiany, bo obsadziłam ją kilkoma rodzajami jałowców plus golteria, runianka i inne niskie roślinki. Trochę misz masz znowu

no i ta piaskownica i huśtawki tak nie bardzo w tym miejscu ...

Mój ogród w cieniu drzew 14:14, 09 mar 2012

Do góry
Postanowiłam jednak wkleić zdjęcia mojego przyszłego ogrodu i coś o nim opowiedzieć

Działka ma ok.16 arów, z czego mniej więcej połowa jest w drzewach liściastych ( głównie olszyna, kilka lip i jesionów i jeden kasztan ). Tak to wygląda na mapce :

a tak domek w realu :

po lewej stronie od garażu posadziliśmy tuje Kórnik :

a tutaj tył domu i moja zmora czyli skarpa, która powstała po nawiezieniu ziemi w celu podniesienia terenu :

przed tymi drzewami chciałabym zrobić rabatę, żeby nie widzieć tej skarpy, która wygląda tak :

( masakra, prawda ? w tym roku chcemy to wszystko wyrównać przynajmniej, a docelowo coś tam posadzić):
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies