Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Bogdzia 23:15, 21 lip 2012

alinak napisał(a)
hahahah. chciałoby się zaśpiewać ach te chłopy .. Dajanko - oglądnęłam klona - tego niby marnego i podpowiadam że one lubią kwaśne podłoże a wapienne skały ...no wiesz . zapodaj mu siarczan amonu , albo nawet ten nawóz co masz do magnolii , azalii czy hortensji . tylko to już . bo od sierpnia nie rób nic . poczekaj do wiosny . a chłopskim gadaniem się nie przejmuj . musisz zrozumieć że ten gatunek tak ma .
mój to nawet jak go brzuch boli to zawsze jest moja wina .....ale ja to gadanie traktuje jak szczekanie psa ...da się znieść , można się przyzwyczaić a i czasami trzeba tupnąć nogą ....spokój.
pozdrawiam

a odnośnie firm robiących ogrody to bardzo droga impreza . zaczyna się od 20.000- skromnie przy twojej powierzchni. raczej nas zaproś do siebie to ci pomożemy...wiem że takie akcje sąsiedzkiej pomocy są np. w ogródkach działkowych ...każdy by z czymś co ci pasuje przyjechał . no normalnie już to oczami wyobraźni widzę jak byśmy się uśmiali przy robocie

Pomysl ma plusy i minusy. Jednak by przyjac tylu gości trzeba trochę popracowac a Dajana zmeczona i chyba nie dla niej takie zapraszanie gości. Raczej niech sama wyjedzie do kogoś i tam można przywieźc roślinek ale bedzie musiała sama posadzic. Tak źle i tak niedobrze. Nie ma dobrego wyjscia.No to grzybków niet jak tak pospałas.
hanka_andrus 23:41, 21 lip 2012

Grzybków nie ma,ale sen zdrowy,a i potem wizyta sąsiedzka....trochę luzu trzeba łapać gdzie się da.
Pozdrawiami znikam.Baj,baj!
dajana 00:37, 22 lip 2012

Bogdzia napisał(a)

hahahah. chciałoby się zaśpiewać ach te chłopy .. Dajanko - oglądnęłam klona - tego niby marnego i podpowiadam że one lubią kwaśne podłoże a wapienne skały ...no wiesz . zapodaj mu siarczan amonu , albo nawet ten nawóz co masz do magnolii , azalii czy hortensji . tylko to już . bo od sierpnia nie rób nic . poczekaj do wiosny . a chłopskim gadaniem się nie przejmuj . musisz zrozumieć że ten gatunek tak ma .
mój to nawet jak go brzuch boli to zawsze jest moja wina .....ale ja to gadanie traktuje jak szczekanie psa ...da się znieść , można się przyzwyczaić a i czasami trzeba tupnąć nogą ....spokój.
pozdrawiam

a odnośnie firm robiących ogrody to bardzo droga impreza . zaczyna się od 20.000- skromnie przy twojej powierzchni. raczej nas zaproś do siebie to ci pomożemy...wiem że takie akcje sąsiedzkiej pomocy są np. w ogródkach działkowych ...każdy by z czymś co ci pasuje przyjechał . no normalnie już to oczami wyobraźni widzę jak byśmy się uśmiali przy robocie

Pomysl ma plusy i minusy. Jednak by przyjac tylu gości trzeba trochę popracowac a Dajana zmeczona i chyba nie dla niej takie zapraszanie gości. Raczej niech sama wyjedzie do kogoś i tam można przywieźc roślinek ale bedzie musiała sama posadzic. Tak źle i tak niedobrze. Nie ma dobrego wyjscia.No to grzybków niet jak tak pospałas.

Alinko twój pomysł wynika z dobroci serca i chęci pomocy Doceniam twoją propozycję,jest mi bardzo miło z tego powodu .Muszę jednak stwierdzić że moi goście nigdy u mnie nie pracują Chyba bym się pod ziemię zapadła ze wstydu. Gości się bawią i miło spędzają czas.Z uśmiechem na ustach wyobraziłam sobie dziewczyny idące z roślinami i mnie krzyczącą stop!!! hi,hi Zabawa byłaby przednia tylko jaki typ ogrodu by w taki sposób powstał? Zanim posadzę rośliny czeka mnie przygotowanie podłoża ,utworzenie skarp,półek wodospadu ,Musi wjechać ciężki sprzęt itd To nie jest kwestia posadzenia roślin Zaczynam od zera., Kiedy ogarnę podłoże i wszystkie rzeczy wyżej wymienione przyjdzie czas na sadzenie .Wtedy poproszę o pomoc lecz bardziej wyboru roślin,dobrych rad w ich zakresie, ale żeby gści zagonić do roboty? Matusiu no coś ty hi,hi Zaproszę was z ogromną przyjemnością lecz nie do roboty .Lubie gości,nawet całą chmarę ,poradzę sobie z organizacją Mam wprawę ,dobrze gotuję a obsługa też się znajdzie bez problemu Nie przyjmę was w kamieniołomie ,powpadalibyście w te dziury i dopiero byłby obciach .hi.Alinko jesteś blisko mnie ,zapraszam więc ciebie ,zobaczysz przy okazji z czym muszę się zmierzyć .Spędzimy miło czas i poznamy się w realu Będzie mi bardzo miło

Bożenko wielkie buziaki ci posyłam za troskę o mnie ))
Bogdzia 09:28, 22 lip 2012

Odpoczywaj dziś Dajanko. Niedziela dniem wolnym od pracy a ja idę pielic bo kto w tygodniu nie pracuje to i w niedziele musi.Ale czy długo wytrzymam ?Pozdrówka.
dajana 18:09, 22 lip 2012

Bogdzia napisał(a)
Odpoczywaj dziś Dajanko. Niedziela dniem wolnym od pracy a ja idę pielic bo kto w tygodniu nie pracuje to i w niedziele musi.Ale czy długo wytrzymam ?Pozdrówka.[/quote

Odpoczywam Bożenko,, jakoś mi dzisiaj jest zimno Już wczoraj zmarzłam przy kompie .Napaliłam sobie w kominku i zerkam na płomienie .Lubię ogień Coś jest nie tak z moimi kominami Kratki wentylacyjne zamiast wywiewać z pomieszczenia powietrze działają odwrotnie Czuję w łazienkach czad kiedy palę w kominku Pali się pięknie tylko dlaczego czuję w łazienkach Musze zawołać kominiarza a może dekarza ,nie wiem kogo ale tak nie może być .Wciąż coś wychodzi nowego ,dobrze ze teraz a nie w zimie .Niedziela wolnym dniem od pracy powiadasz ,no tak ale rzadko w tym dniu nie pracuję Nadrabiam zaległości tygodnia właśnie w dni wolne. Dzisiaj wyjątkowo pracuję w domu .Zakisiłam własne ogórki ,pierwsze zebrane w tym roku .Cieszą takie plony Chwasty Bożenko wciąż wysiewają się nowe .Teraz mam ogrom koniczyny i os przy okazji Ugryzły mi moja psinkę w pyszczek Ona ma go przy ziemi a każdego robaczka jest ciekawa .Bidulka jaka była zdziwiona kiedy poczuła ból.Mnie też ugryzła w rękę .Jutro muszę skosić za dużo tych os.Sąsiad miał śliczną trawę przez dwa lata ani jednego chwasta ,dzisiaj na jego trawie łąka koniczyny Przecież kosi ją systematycznie a jednak chwasty się same wysiewają.Nie forsuj się zbytnio przy tych chwastach ,,zważaj na ciśnienie Pozycja przy plewieniu nie jest dla niego korzystna .Miłej niedzieli Bożenko Buziaki przesyłam
dajana 18:11, 22 lip 2012

hanka_andrus napisał(a)
Grzybków nie ma,ale sen zdrowy,a i potem wizyta sąsiedzka....trochę luzu trzeba łapać gdzie się da.
Pozdrawiami znikam.Baj,baj!

Słusznie Hanusiu ,luzik jest krzepiący mam nadzieję ze miło spędzasz niedzielę .Pozdrowienia cieplutkie przesyłam
alinak 19:03, 22 lip 2012

no tak - nie przemyślałam sprawy . twoje prace na razie ciężkiego kalibru ....chyba bez firmy się nie obejdzie
hanka_andrus 21:04, 22 lip 2012

Dajano,koniczyna jest chyba gorsza od perzu,bo płoży się ściśle po ziemi.Też mam tak.ale juz wypowiedziałam wojnę.Po skoszeniu trawnika wygrabiam miejsca gdzie była koniczyna ,Wtedy te pędy się wyciągają do góry i można je pourywać ręcznie.No i chyba muszę bofix, albo inne co,chociaż bym nie chciała.
Odpoczywam Dajanko.....właśnie wróciłam z psiego spaceru.....,z garścią grzybków.
Co do kominów....... czasami ,,spece " robią dla siebie furtkę na zarobek. W kominie wstawiają szybę.I jak komin źle pracuje ,to wołasz kominiarza,a on tylko ciężarek z miotełką na dół, i po kłopocie.A ty bulisz kaskę za usługę.Nie twierdzę,że tak jest u ciebie,ale......bywa.
Bogdzia 21:05, 22 lip 2012

Nie ma wyjścia , jakis fachowiec potrzebny bo to zbyt groźne jak czuc w domu czad.A ja nie popracowałam. Widac Bozia nie chciała. Telefony -same długie rozmowy Australia , Szkocja, Polska a po południu New York .W południe za ciepło żeby na słońcu coś robic więc z serniczkiem na tarasiku poleniuchowałam. Pozdrawiam Dajanko.
dajana 23:54, 22 lip 2012

hanka_andrus napisał(a)
Dajano,koniczyna jest chyba gorsza od perzu,bo płoży się ściśle po ziemi.Też mam tak.ale juz wypowiedziałam wojnę.Po skoszeniu trawnika wygrabiam miejsca gdzie była koniczyna ,Wtedy te pędy się wyciągają do góry i można je pourywać ręcznie.No i chyba muszę bofix, albo inne co,chociaż bym nie chciała.
Odpoczywam Dajanko.....właśnie wróciłam z psiego spaceru.....,z garścią grzybków.
Co do kominów....... czasami ,,spece " robią dla siebie furtkę na zarobek. W kominie wstawiają szybę.I jak komin źle pracuje ,to wołasz kominiarza,a on tylko ciężarek z miotełką na dół, i po kłopocie.A ty bulisz kaskę za usługę.Nie twierdzę,że tak jest u ciebie,ale......bywa.

Haniu na kolanach będzie mi ciężko, bolą mnie jak diabli nogi, ręce. Budzę się sztywna dopiero po jakimś czasie to rozchodzę Chyba mam reumatyzm U nas wciąż się będzie zasiewało to i owo Za moja działką jest puste pole a tam rośnie wszystko, wiatr roznosi nasiona W ub roku je oczyściłam ale w tym nie dałam rady cudze pola obrabiać Musze posadzić przy płocie z czegoś zasłonę .Szkoda mi będzie tego miejsca bo to będzie usypana skarpa nic więcej się na niej nie zmieści jeśli posadzę żywopłot .Skarpa być musi aby deszczówka nie płynęła do mnie z górki To pole jest wyżej ode mnie ,taki teren .Coraz mniej mam przestrzeni na ogród .Z moim kominem będzie większy kłopot Haniu Przyglądałam się innym jadąc samochodem .Prawie wszystkie kominy mają cztery przelotowe otwory U mnie są trzy z jednej strony a z drugiej tylko jeden, to są kratki wentylacyjne .Takiego jak mam u nikogo nie widziałam Muszę to rozszyfrować .Twój piesek lubi spacerki ze swoja panią a jakie grzybki znalazłaś?Moja psinka jest wolna jedynie na działce w innych miejscach musi mieć smycz Ucieka do wszystkiego co ja zainteresuje. Pies, kot byle się pobawić ,muszę jej sprawić towarzystwo człowiek to zbyt mało, chociaż mnie uwielbia .Bawię się z nią ale podgryzać nie będę hi.