Nie wiadomo, czy się odezwie, może już przeczytał odpowiedź i ustalił przyczynę?
Jak powyżej napisałam, staw trzeba zakładać z głową, mając na uwadze, że to taki nasz ogrodowy, mały ekosystem, gdzie wszystko działa jak w zegarku.
Często woda zielenieje tuż po założeniu stawu, ale w miarę jak rosliny się rozrastają - zaczynają pobierać z wody nadmiar składników odżywczych i wtedy glony zanikają i woda staje się czysta.
Wodę dobrze jest napowietrzać, uruchomić jeśli się da jakiś boczny strumień, w strumieniu posadzić rośliny, nasypać żwiru, wtedy woda przepływająca tamtędy, "wytraci" to, czym się żywią glony.
Wiecie przecież, że ja z ogrodem rozprzestrzeniam się na ulicę i na drugą stronę ulicy. Teraz tutaj, gdzie mam parking naprzeciwko furtki - robię rabatę. Wycięłam kanciki, nadałam jakiś kształt temu bezkształtnemu trawnikowi i....będę sadzić to, co się nie nada gdzie indziej, a może nawet postaram się aby nasadzenia nie były całkiem przypadkowe, a przemyślane
Teraz rośnie tam jaśminowiec (dwie sztuki) cięte w ekran wysłaniający samochód od ulicy, po prawej rosną hortensje drzewiaste i dwie inne, a zamierzam dosadzać niższe piętro, byliny, lawendę, szałwie, przywrotniki, tawuły, to co wytrzyma mocne słoneczko, bo tam jest prawdziwy skwar.
Polecam klon palmowy o purpurowych liściach, pasuje jak ulał i część prawej strony rabat warto wysypać kamyczkami, oddzielić aby nadać tego czegoś co sprawia, że jest na razie monotonnie, a nie musi być
Danusiu no co tu zrobić? Jak puszczą listki to wezmę od córki aparat i zrobię zdjęcie, a teraz to zostawię je w spokoju i przytnę leciutko co najwyżej te końcówki. Naprawdę są takie małe w/g Ciebie czy po prostu słabo je widać, bo fotka byle jaka? jak mierzyłam z korzonkiem jak były w pęczkach to miały w większości ok. 90 cm? No jestem załamana czy z nich coś będzie? Myślałam, że tej wielkości przeważnie są w sprzedaży Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy!
Hyde PArk to raczej mało reprezentatywny skrawek zieleni, jak na nase wymagania- biorac pod uwagę intensywnośc jegou zytkwownaia Ja osobiscie nie chciałbym mieć takiego trawnika- takie jakie 'robi' Pani są o wiele znacznie klasowe