Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Żywotność lawendy itd. 09:51, 18 maj 2018

Do góry
Mam pytanie ogólne, która roślina "żyje" dłużej wrzosy/wrzośce, lawenda czy szałwia omszona? Z Waszego doświadczenia.
Zakręcony ogród 07:45, 18 maj 2018

Do góry
Dziewczyny zbiorowo odpowiadam : dziękuję za jednogłośne odpowiedzi
Tak zdecydowanie będzie lepiej. Tuffety obok sieie za nimi szałwia i orlikli a potem vanilka. I jeden kawałek mam załatwiony Nietsety ten najwęższy i najłatwiejszy .

Następny z tyłu wygląda tak samo tj min nigrami 2 vanilki ale potem jest więcej miejsca do obsadzenia i to nierugalarnw kształty. A to dla mnie chtba wyższa szkoła jazdy

z brzegiu rabaty rosną świerki globe i żurawki. Bobo za nimi w ilości 3 do wykorzystania gdzieś, jeszcze nie wiem gdzie bo tam nie pasują. Na pewno jakieś trawki. Macie pomysł na ten kawałek ? To cały czas ta sama rabatka

będę wam bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:08, 17 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
cudnie super z grabami ,pasują idealnie
a te trzmielinki z brązową buchananii -idealnie ......oj zaraziłaś mnie

Uff w końcu problem z drzewami z głowy
Fajnie, że ci się Madziu również podoba
No trzmielinki i carexy świetnie pasują....jeszcze jest tam szałwia i jeżówki
Pszczelarnia 21:50, 17 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Marto,
jeżeli chcesz naturalną łąkę z dodanymi gatunkami kwiatów łąkowych to w posianej trawie (dobranej do stanowiska: słoneczne, żyzne; kup po prostu trawę jak na pastwiska) wsiewasz ww. kwiaty. Szałwia lekarska - nie wiem czy ją tam utrzymasz, ją często mrozi i wtedy trzeba obciąć nisko, drewnieje też.

Do takiej łąki dodać można firletkę (u mnie miała za sucho), sypnąć nawet rzepakiem albo szczawiem, można naparstnicami. Można wprowadzić na wzór kaukaski tulipany botaniczne (jak ktoś jest zainteresowany podam nazwy gatunków).

Albo możesz stworzyć rabatę łąkową z trawami wyselekcjonowanymi: czyli wprowadzasz gatunki traw, np. molinię, jakąś turzycę (duży wybór: pagórkowatą, graya - lekki cień wskazany) na przygotowanej powierzchni - czyli robisz tak jakby łąkę.

Słoneczne stanowisko jest dobre dla łąki.

Moja jedna duża polowa łąka (ostatni jej rok) ma dużo sucholubnych wrotycza, rumianków, rozchodnika, macierzanki.

Moja zaś rabata łąkowa w ogrodzie to molinia, śmiałek, sesleria skalna i jeszcze 2 trawy (zapomniałam nazw) jako dodatek do azalii - ona dopiero powstaje metodą własnych doświadczeń (ale ciągle myślę o naturalnych stanowiskach azalii i traw gdzieś tam daleko na wschodzie).

Tak więc specjalistką nie jestem ale wydaje mi się, że jeżeli koszenie przypadałoby 3 razy w roku, to powinnaś udać się po trawę do sklepu z zaopatrzeniem dla rolnictwa. My tak zrobiliśmy - bardzo zmieniła się ta łąka na przestrzeni tych lat, gatunki walczą ze sobą, jedne poległy. Jednak w żaden sposób nie przeszkadza to gadom i owadom i drobnym oraz dużym ssakom korzystać z niej. Krowom wraz z upływem czasu było trochę gorzej z tą łąką.

Zobacz tutaj:
http://magazyn.salamandra.org.pl/m28a09.html

Kurcze nie wiedziałam, że masz krowy
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:29, 17 maj 2018

Do góry
A tak obecnie wyglądają kępy szałwii z seslerią. Trzeba sesleriowej masy dodać, bo szałwia już całkiem zacna się zrobiła

Trochę wstępu do różyczek - bo większość jednak w pąkach, a niektóre nawet i bez nich (co mnie troszkę smuci - np Artemis, ale miał naprawdę słabe ukorzenienie w mojej jesiennej paczce - może nie chce się wysilać)

Eden rose

Heidi klum już niebawem

New dawn będzie dawała ostro

Aktualny krzaczek Laguny - niewielki na razie jak na mój gust i niestety bez pąków.. szaleństwa nie ma jak widać
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:25, 17 maj 2018

Do góry
Louise Odier

I w towarzystwie szałwii - dopiero zaczyna, więc jeszcze pokaże klasę

Sama szałwia - czy to może być Caradonna? Taki ma kolor? Bo ja ją kupowałam bez nazwy...

Ogród z wilkiem zamkn. 20:17, 17 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

szałwia zaczyna też ....a klony uwielbiam
u Ciebie też mam zaległości .....ech....postaram się jutro ponadrabiać
busz jarmarczny na wiśniowej

Madzia, co to za trawki masz tutaj? Te między kulkami.
Cudnie u Ciebie.
Ogród z wilkiem zamkn. 19:16, 17 maj 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)
Agatka, ta szałwia to chyba Caradonna?
Jestem w szoku jak ci te byliny już kwitną. Przetacznik, szałwia - u mnie nawet pąków jeszcze nie mają. Kilku innych nawet nie znam, ale piękne są

to nie wiem ,czemu moje już kwitną niczym nie odżywiane -rabata powstała na glinie przekopanej z korą i trochę dobrej ziemi dostały ....
Ogród z wilkiem zamkn. 19:13, 17 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Nieprawda bardzo energetyczne kolory są na wiśniowej, wszystko poukładane w rządkach, czyściutko
Jesteś niesamowicie zorganizowaną kobitką

czy zorganizowana .....hmm...chyba trochę masz racji ,przynajmniej staram się ,ale czasem różnie to wychodzi
w rządkach są stałe elementy rabaty -typu cyprysiki ,danici ,wiśnie ,berberysy ....
cała drobnica ,to raczej pogrupowana i powtarzana -kfiatuchy trójkami sadzone ....
pewnie tam jeszcze trochę pozamieniam miejscami ,ale narazie chcę się przekonać jak to wygląda w sezonie jeszcze więcej kwiatów tam chcę .....marzy mi sie taka energetyczna bylinówka

Agania napisał(a)

Magda co to za szałwia na drugim planie?

ech....nie pamiętam nazwy -na ryneczku kupowana jako szałwia .....jakoś te nazwy odmian słabo zapamietuję
Podmiejski ogródek 18:38, 17 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miałam zestawienie bodziszki-sesleria jesienna-szałwia. Najpierw posadziłam tam nie te bodziszki co trzeba (Chocolate), potem za dużego Rozanne, potem jakiegoś innego aż w końcu wywaliłam je stamtąd całkiem i zadowoliłam się zawilcami September Charm (nornice zjadły je w tym miejscu co do jednej sadzonki).

Jeżeli jeżówka może wystawać z bodziszków to tak - ale nie czuję tego.

Jednak natchnęło mnie i zobaczę jak Oudolf sadzi te bodziszki, bo czasami sadzi.

To i ja popatrzę. Każdy pretekst dobry żeby pooglądać jego dzieła
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:54, 17 maj 2018

Do góry
Tak pół na pół (trawa wzejdzie szybciej, trzeba podlewać na początku). I siejesz wymieszanymi nasionami.
Albo trochę sztucznie: plackami: trawę i plackami wymieszane nasiona kwiatów + jednorodne nasiona kwiatów na brzegach.

Szałwia viridis - trójbarwna - ona nie jest naturalnym gatunkiem łąkowym - można spróbować, sieje się sama potem.

A ta druga, to nic o niej nie wiem, czy ona u nas zimuje? Jakaś taka egzotyczna.

Ogród z wilkiem zamkn. 15:45, 17 maj 2018

Do góry
Agatka, ta szałwia to chyba Caradonna?
Jestem w szoku jak ci te byliny już kwitną. Przetacznik, szałwia - u mnie nawet pąków jeszcze nie mają. Kilku innych nawet nie znam, ale piękne są
Mój Eden 14:56, 17 maj 2018

Do góry
Piwonia i szałwia jeszcze w pąkachostrózki
Wzgórze chaosu 14:37, 17 maj 2018

Do góry
W stawku grzybień biały ma już dużo liści, a kosadźce mnóstwo pąków. Mam do nich sentyment. To sadzonki przywiezione z łąk za moim rodzinnym domem. W tym roku obchodzą 18-stkę

Lubię też te foletowe kosadźce, fajnie w tym roku zakwitły.

Równiez szałwia bardzo się rozrosła. Odmiana "Caradonna"
Ogród z wilkiem zamkn. 14:31, 17 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Magda co to za szałwia na drugim planie?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:07, 17 maj 2018
Do góry
Agania napisał(a)
Zakupiłam w ramach niedoborów i zarażona szałwią Caradonną u Anitki

Szałwia łąkowa "Rosea" (łac. Salvia pratensis) 1 x
Szałwia omszona "Amethyst" (łac. Salvia nemorosa) 3 x
Szałwia omszona "Caradonna" (łac. Salvia nemorosa) 6 x
Szałwia omszona "Salute Pink" (łac. Salvia nemorosa) 1 x
Szałwia omszona "Negrito" (łac. Salvia nemorosa) 2 x

Wpadła mi w oko w Botaniku Krakowskim...mechata na zdjeciu powyżej:
Szałwia srebrzysta (łac. Salvia argentea) 2 x , ciekawa jestem, czy te szałwie zimują...wie ktoś?

dużo tego dobra kupiłaś

Amethyst - duża wysoka krzaczasta i sieje się jak szalona ale wyplewiałam w zeszłym roku całymi wiadrami z 5 sadzonek po 3 latach mam chyba ze 30 i pilnuje zeby ściąć zaczym sie nasieje jest jak werbena ...wszędzie gdzie nie chcesz

Caradonna ...mam az dwie ..ta sie nie sieje ....chciałam podzielić ale zamiast miec dwie zjednej ukatrupiłam (zgniły) te dzielone musze ich dokupić bo to moja ulubiona szałwia ...wysoka prosta ...nie robi takich krzaków jak amethyst

innych z tej listy nie mam ...choć mi sie wydaje ze rosea tez chyba kiedys kupowałam ale jej nie jestem w stanie zlokalizować na mojej rabacie mam jeszcze kilka innych niskich białą niską i wyższą ...ale one jak caradonna ani sie nie sieją ...a dzielenie teź kiepsko znoszą

bright rose kupiłam w zeszłym roku ..to nie mam zdania ....i mam deep blue...ta też jest super i chyba tez sie sieje ...ale żadna z moich nie sieje sie tak mocno jak Amethyst ...ta za wszystkie nadrabia

Tajemniczy Ogród 13:53, 17 maj 2018

Do góry
Asia Makadamia, to ta rabata, o której wspominałam. Zrobiłam dla niej obwódkę z seslerii jesiennej wymieszanej z szałwiami. Jest na niej też bodziszek,piwonia, róża, powojniki dwa, hortensje, tulipany i czosnki ale już przekwitły, i lilie i bukszpan Taki misz masz ale z obwódką zaczęła mi się podobać Dziś już kwitnie szałwia i powojnik, ale leje więc narazie musi wystarczyć foto sprzed trzech dni
Podmiejski ogródek 13:20, 17 maj 2018

Do góry
Miałam zestawienie bodziszki-sesleria jesienna-szałwia. Najpierw posadziłam tam nie te bodziszki co trzeba (Chocolate), potem za dużego Rozanne, potem jakiegoś innego aż w końcu wywaliłam je stamtąd całkiem i zadowoliłam się zawilcami September Charm (nornice zjadły je w tym miejscu co do jednej sadzonki).

Jeżeli jeżówka może wystawać z bodziszków to tak - ale nie czuję tego.

Jednak natchnęło mnie i zobaczę jak Oudolf sadzi te bodziszki, bo czasami sadzi.
Pszczelarnia 13:11, 17 maj 2018

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Witaj Ewo,
Toszka mnie przyslala do Ciebie za porada
Znam i podziwiam Twoj ogrod od dawna (choc z ukrycia) no i oczywiscie widzialam cie w "Mai".
Planuje zalozyc u siebie lake, kupilam juz troche nasion makow, chabrow, szałwi lekarskiej, jastruna, etc, ale nie wiem zupelnie jakie trawy do tego wybrac. Ziemie mam dosc wilgotna, do tej pory byla tylko glina ale uparcie nad nia pracuje w tym roku i jest juz duzo lepiej z przepuszczalnoscia, wystawienie sloneczne, czasami paletnia latem.
Nie mieszkamy na stale w kraju takze koszenie max 3 razy w roku.
Chcialabym aby wrocilo zycie do ogrodu i zwierzatka mialy jedzenie i schronienie, dekoracyjne wzgledy tejze laki tez sa wazne dla mnie, ale juz mniej.
Pozdrawiam

Marto,
jeżeli chcesz naturalną łąkę z dodanymi gatunkami kwiatów łąkowych to w posianej trawie (dobranej do stanowiska: słoneczne, żyzne; kup po prostu trawę jak na pastwiska) wsiewasz ww. kwiaty. Szałwia lekarska - nie wiem czy ją tam utrzymasz, ją często mrozi i wtedy trzeba obciąć nisko, drewnieje też.

Do takiej łąki dodać można firletkę (u mnie miała za sucho), sypnąć nawet rzepakiem albo szczawiem, można naparstnicami. Można wprowadzić na wzór kaukaski tulipany botaniczne (jak ktoś jest zainteresowany podam nazwy gatunków).

Albo możesz stworzyć rabatę łąkową z trawami wyselekcjonowanymi: czyli wprowadzasz gatunki traw, np. molinię, jakąś turzycę (duży wybór: pagórkowatą, graya - lekki cień wskazany) na przygotowanej powierzchni - czyli robisz tak jakby łąkę.

Słoneczne stanowisko jest dobre dla łąki.

Moja jedna duża polowa łąka (ostatni jej rok) ma dużo sucholubnych wrotycza, rumianków, rozchodnika, macierzanki.

Moja zaś rabata łąkowa w ogrodzie to molinia, śmiałek, sesleria skalna i jeszcze 2 trawy (zapomniałam nazw) jako dodatek do azalii - ona dopiero powstaje metodą własnych doświadczeń (ale ciągle myślę o naturalnych stanowiskach azalii i traw gdzieś tam daleko na wschodzie).

Tak więc specjalistką nie jestem ale wydaje mi się, że jeżeli koszenie przypadałoby 3 razy w roku, to powinnaś udać się po trawę do sklepu z zaopatrzeniem dla rolnictwa. My tak zrobiliśmy - bardzo zmieniła się ta łąka na przestrzeni tych lat, gatunki walczą ze sobą, jedne poległy. Jednak w żaden sposób nie przeszkadza to gadom i owadom i drobnym oraz dużym ssakom korzystać z niej. Krowom wraz z upływem czasu było trochę gorzej z tą łąką.

Zobacz tutaj:
http://magazyn.salamandra.org.pl/m28a09.html

Ogród z wilkiem zamkn. 11:18, 17 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

szałwia zaczyna też ....a klony uwielbiam
u Ciebie też mam zaległości .....ech....postaram się jutro ponadrabiać
busz jarmarczny na wiśniowej

Tu się dzieje, a co to dopiero będzie...
Ładnie już się zagęszcza, dużo nasadziłaś.
Co tutaj masz? Co to za trawki przy danicach?
Przetaczniki masz tu chyba i widzę cyprysiki groszkowe filifera.
Przy berberysach to carex elata?
A tak z przodu coś rośnie, to nie czasami mikołajek?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies