Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z uśmiechem 19:33, 19 mar 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Jak roczek to i bąbelki muszą byća.
Miałam przyjemność osobiście poznać Jolankę. I mówię Wam dzieczyny - Jola to super babka

Joasiu, pięknie dziękuję Za bąbelki tez
Mirkowy ogród (początki) 19:25, 19 mar 2017

Do góry
Radziu tak siałam rozplenice Moudry na nasionka delikatnie posyp ziemią .

A to Werbeną Patagonska miesiąc po wschodach a zaczęła wychodzić po 2 tyg.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:24, 19 mar 2017

Do góry
Pare miejskich fotek

jasmin

Forsycja juu otwiera paczki

Piwonia drzewiasta

kalina, zakochalam sie w niej dzis pokazalam ja R i kazalam wachac byl rownie zchwycony

jak jechalismy autem to w krzakach przy drodze widac juz duzo zoltego (deren jadalny) i bialozotego (przekwitjace bazie)
...uDany ogród 19:22, 19 mar 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Pieknie... Kocham brzozy, szkoda że nie mam więcej miejsca bo miałabym brzeziniak

Kasiu brzozy to moje ulubione drzewa. Teraz mam pod domem zagajnik brzozowy.

W nowym ogrodzie wsadziłam zagajnik w kącie biesiadnym ze zwykłych brzózek wykopanych na śmietniku. Wszystkie się przyjęły.
Z tyłu działki wsadziłam 3 sztuki razem, lubię takie zestawienia
Oprócz tego posadziłam różne gatunkowe
Youngii
Brzoza Nana
Aurea
Rubra
Lacinata
Trost's Dwarf
Spider Alley

Teraz dojdą dwie kolejne. Właśnie oglądam Fastigaty na necie, ale to maleństwa. Poszukam w szkółkach stacjonarnych.
Będzie bardzo dużo brzóz
Przerwa na kawę... 19:16, 19 mar 2017

Do góry
A oto co dziś ze względu na marną pogodę zajmowało mi czas

Tu na razie wersja naga. Będą jeszcze zabezpieczone farbą szarobiałą i dostaną kompozycję kwiatowo-świąteczną. Dumna jestem z siebie niesłychanie i z eM, że tak ładnie wyciął, skręcił. Ja się ze szlifierką przeprosiłam - ręce odpadają
Życie w wiejskim ogrodzie 19:15, 19 mar 2017

Do góry
Na tarasie w donicach królują żółte bratki z ciekawą odmianą ciemiernika. Ubiegłoroczne carexy fantastycznie przechowały się w domku ogrodnika, wymagają jedynie kosmetycznego skubania.

Tej wiosny oczywiście nie może zabraknąć w moim ogrodzie cebulowych w donicach. Tulipany już spore, hiacynty się ociągają.

Nowy sezon, nowe nabytki ...

Życie w wiejskim ogrodzie 19:15, 19 mar 2017

Do góry

Witajcie moi drodzy.

Wiosna dość opieszale idzie do mojego ogrodu, na rabatach jeszcze nic nie kwitnie i nie cieszy oka. Pogoda dość zmienna, słonecznych i ciepłych dni jak na lekarstwo ale jak na połowę marca nie jest źle.

Z pracami ogrodowymi jestem prawie na bieżąco. Rabaty oczyszczone z uschniętych badyli bylinowych, liście wygrabione, nawozy marcowe rozsiane. Trawy, róże i krzewy przycięte. Jak pogoda pozwoli w następnym tygodniu biorę się za opryski i oprawę trawnika.

Na parapecie w domu mam jedynie wysianą rozplenicę Moudry która czeka na dzielenie. Powoli trzeba myśleć o siewie Dmuszka, Pegasusa i pomidorów koktajlowych.

Mam nadzieję że czas będzie dla mnie bardziej łaskawy i częściej będę na forum.
Pozdrawiam, Przemek.

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 19:10, 19 mar 2017

Do góry
A propos brązowienia igieł jodły.
Moja jodła koreańka, która rosła cudownie, zdrowo, zbrązowiała z roku na rok. Nie znalazłam przyczyny, nie potrafiłam znaleźć dla niej ratunku.
Wycięliśmy ją z bólem serca, gdyż obawiałam się, że to fytoftoroza, lub jakieś inne grzybowe choróbsko.
Żal był tym większy, jak okazało się, że pień w przekroju był super zdrowy.
Dopiero niedawno w książce pt. "Co niszczy nasz ogród" Hanny Masternak i Anny Kulikowskiej natrafiłam na zdjęcie jodły jakby żywcem przeniesionej z mojego ogródka. W podpisie zdjęcia mowa jest o uszkodzeniu mrozowym.
Nigdzie jednak nie znalazłam informacji o tym, czy dałoby się ją jeszcze uratować.
Poniżej zdjęcia mojej, już nie istniejącej jodełki z 2015 i 2016 roku

Mirkowy ogród (początki) 19:08, 19 mar 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ooo właśnie - o te mi chodziło
Super Siej Radziu a na zachętę moje Białe Jeżówki już popikowane.
...uDany ogród 19:01, 19 mar 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
W modlitwie bardzo blisko Was jestem

Pieknie sie dzieje w ogrodzie
mam nadzieje, ze tak jak mowisz ten rok bedzie omponujacy pod wzgledem kwitnienia

Izuniu dziękuję

W ogrodzie wiosna rozgościła się na dobre. Wszystko bardzo zapączkowane. Będzie się działo.
Czekam na taki bujny sezon. Dwa ostatnie lata były dla nas trudne i nie potrafiłam się cieszyć tym co mnie otacza. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej
Oby!
Właśnie wróciłam ze sklepu. Do koszyka trafiły nawozy, nowy sekator, grabie i pierwsze w tym roku roślinki
Piwonia Baby White i Jaśminowiec Virginal
Jutro pójdą do ogrodu.
Zapłaciłam też za dwie nowe brzozy. W tym tygodniu dojadą:

Brzoza Magical Globe i
Brzoza czarna Shiloh Splash

Potrzebuję jeszcze brzozę Doorenbos lub Fastigata

Mirkowy ogród (początki) 18:50, 19 mar 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
aaa jeszcze pytanko hahah
czy mogę siać nasionka ( np jezówki) to tych palet z pojedyńczymi malutkimi doniczuszkami- no wiesz o co chodzi... nie wiem jak to nazwac i do każdego otworka pojedyńcze ziarenko czy lepiej rozsiać po doniczce?
Możesz tak wysiać tylko posiej więcej nasionek 3-4 i jak wzejda to zostawisz najmocniejsze.O takich paletkach myślisz?
Zakątek z fioletową ławeczką 18:48, 19 mar 2017

Do góry
Nowy wianek do kuchni

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:39, 19 mar 2017

Do góry
Mam do zagospodarowania trójkątną rabatę usytuowaną w kącie dwóch ścian. Stanowisko jest półcieniste, przez chwilę dociera słońce. Praktycznie z 4 stron są mury, tylko od strony początku chodnika jest dostęp słońca (mniej więcej w połowie napisu "ogrodowisko.pl"). Wymyśliłam tam klasyczne zimozielone nasadzenia:

1 - prawie centralnie trzmielina na pniu 'Emerald'n Gold'
2 - po całości kule bukszpanowe
3 - pomiędzy bordowe żurawki

Wymiary rabaty:

bok A - 2,20 m
bok B - 3,40 m
bok C - 4,00 m

Proszę o radę, czy tak może być. Z góry dziękuję.

Droga do spełnienia 18:38, 19 mar 2017

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:29, 19 mar 2017
Do góry
Basilikum napisał(a)

zapraszam na moj wloski jablecznik

Przepis pożyczam
Lubię takie szybkie ciasta
U nas były na sobotę muffinki.Też szybkie,raz dwa ciasto na babeczki wymieszane,upieczone a jeszcze szybciej zjedzone
Kolorowe Rabaty Martek 18:26, 19 mar 2017

Do góry
Pozdrawiam i ja

Ogrodowe kreacje 18:26, 19 mar 2017

Do góry
To trochę kamulców na koniec

Ogrodowe kreacje 18:24, 19 mar 2017

Do góry
Posadziłam dwa bratki do takiej doniczki jeszcze nie kwitną, bo to te co siałam w zeszłym roku na jesieni
Ogrodowe kreacje 18:23, 19 mar 2017

Do góry
Reszta tez chce kwitnąć, tylko zimno je blokuje...
Ogrodowe kreacje 18:22, 19 mar 2017

Do góry
Przed samym wieczorem przestało tak mocno wiać i można było w końcu normalnie spokojnie połazić po ogrodzie no i spragniona wiosennych cebulowych, w końcu jakiegoś dojrzałam zapomnianego wśród rozchodników a jaką przyjemność sprawił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies